»

V Britaniji razsodba glede odgovornosti proizvajalcev programske opreme

Slo-Tech - Londonsko višje sodišče Royal Courts of Justice je v primeru Kingsway Hall hotel proti Red Sky IT presodilo, da izmikanje odgovornosti za napake v programski opremi v splošnih pogojih oziroma licenčni pogodbi ni veljavno.

Podjetje Red Sky je namreč hotelu Kingsway Hallsold prodal program za vodenje hotela, vendar je kupec že takoj ugotovil, da program ne deluje, kot bi moral oziroma kar je bilo oglaševano.

Hotel je nato zahteval povračilo stroškov, vendar se je proizvajalec izgovarjal na splošne pogoje v katerih so se odvezali vsakršne odgovornosti. Hotel je nato vložil tožbo in sodišče je presodilo, da so omenjeni splošni pogoji nepošteni, hotelu pa prisodilo 110.997,54 funtov odškodnine.

Ključni element razsodbe je bilo dejstvo, da proizvajalec programa kupcu ni dostavil uporabniškega priročnika oz. podrobnega opisa delovanja in zmogljivosti programa pred podpisom pogodbe oz. sprejemom splošnih pogojev, zato se kupec ni mogel polno informirano odločiti. Zato se je sodišče...

4 komentarji

Psystar še ni za odmet

ComputerWorld - Apple jo je resda pošteno zagodel Psystarju, ko je dobil tožbo, s katero mora Psystar v najkrajšem možnem času prenehati prodajati praktično vse svoje izdelke (torej pohekane računalnike s prednaloženim Mac OS X), ni pa to še dokončni konec podjetja. Na spletu so sicer kmalu namnožile novice, da je Psystar šel rakom žvižgat. Ugasnila je namreč njihova spletna stran, njihov odvetnik pa je dejal, da bodo zaključili vse stvari kmalu in da ne bodo več poslovali, prav tako naj bi odpustili vseh osem zaposlenih.

Feniks ni bil dolgo mrtev. Podjetje namreč trdi, da so izjave njihovih zastopnikov napačno citirali in da še niso rekli zadnje besede. Spletna stran je že nazaj, čeprav na njej ni moč...

0 komentarjev

Nemško ustavno sodišče presodilo, da so elektronske volitve neustavne

Slo-Tech - Po tem, ko je oktobra 2007 nizozemsko okrožno sodišče v Amsterdamu prepovedalo uporabo volilnih naprav oz. volilnih računalnikov, maja 2008 pa se je nizozemska vlada odločila, da bodo v bodoče na Nizozemskem volitve potekale zgolj na klasičen način, so podobno odločitev sprejeli tudi v Nemčiji.

Nemško ustavno sodišče je namreč 3. marca letos presodilo, da je uporaba elektronskih volilnih naprav na splošnih volitvah neustavna.

Odločitev ne pomeni, da nekoč v prihodnosti ne bo mogoče uporabljati elektronskih volilnih naprav, je pa bilo sodišče mnenja, da ima sedanja tehnologija preveč pomanjkljivosti, da bi ji smeli kar slepo zaupati.

Pritožbo sta na volitvah leta 2005 sprožila oče in sin Joachim in Ulrich Wiesner, ki sta v pritožbi zapisala, da je omenjena tehnologija netransparentna. Volivec namreč samo pritisne na gumb in ne more dejansko videti, kaj se v računalniku zares zgodi z njegovo glasovnico, pač pa mora slepo zaupati tehnologiji (in trditvam proizvajalca). Pred tem,...

22 komentarjev

Kupec Ageie nVidia

Nvidia - Pred dnevi so se na spletu pojavile informacije o prevzemu Ageie, proizvajalca prvega strojnega pospeševalnika fizike, vendar je kupec vse do zdaj ostal predmet ugibanj. Nekateri so največ možnosti pripisovali intelu, spet drugi AMD-ju, na koncu pa so imeli prav tisti, ki so kot kupca omenjali nVidio. Slednja je namreč javnosti razkrila, da je z Ageio podpisala pogodbo o prevzemu. Finančne podrobnosti prevzema bodo znane predvidoma čez dober teden, ko bo nVidia objavila svoje finančno poročilo za preteklo četrtletje.

Več o tem v nVidiinem sporočilu za javnost.

54 komentarjev

Intel in Dell na sodišču zaradi patentov

X-Bit Labs - Če sem vas v naslovu morda zmedel - ne, Intel in Dell na sodišču ne bosta stala na nasprotnih bregovih. Prav nasprotno. Velikana sta se znašla na sodišču skupaj, saj ju skoraj neznano podjetje MicroUnity Systems Engineering toži zaradi intelektualnih pravic. Tako je MicroUnity začel tožbo proti Intel-u, ker naj bi slednji uporabil tehnologije kot je npr. Hyper-Threading, katerih patente si lasti MicroUnity in naj bi jih razvil pred desetletjem, Dell pa se je na sodišču znašel zaradi jemanja prednosti teh tehnologij v svojih PC-jih. Klik!

In sedaj bodo šli tožiti še vse kupce, ki svoje P4 navijajo ter s tem povečujejo načrtovane zmožnosti?

7 komentarjev

AMD: Microsoft, proizvajalca najboljši prijatelj!

The Register - Verjeli ali ne, po plazu proti MS-ju nastrojenih kritik raznih prič na ameriških sodiščih, bo AMD pričal za giganta.

Uradna AMD-jeva obrazložitev je, da so monolitna oz. nemodularna Okna še vedno boljša -- vsaj za proizvajalca. Nekako ne gre omenjati potencialne nekompatibilnosti tisočinene verzije našega ljubega OS-a ter kopice programja ter trdine zanj. No, pa da ne bomo ostali pri proizvajalcih: tudi kupci v taki situaciji ne bi bili ravno na najboljšem, kar pak jako skrbi tožilstvo. Če že moram, bi kot primer problematičnosti modularnosti (predvsem za "domače uporabnike") izpostavil (že vidim, kako bom tepen) -- Linux. Klik!

13 komentarjev