»

Britanci občutljivi na spletne nergače

Paul Chamers (na sredi), z Fry-em in Murrayem ob strani.

vir: BBC
BBC - Angleški uporabniki Twitterja, Facebooka in podobnih socialnih omrežjih hitro ugotavljajo, da z njihovimi objavami ni šale. V zadnjih nekaj mesecih je pravosodje namreč po hitrem postopku aretiralo, obsodilo in kaznovalo nebroj prestopnikov, pa kljub jasnim opozorilom branikov državljanskih svoboščin prav nič ne zgleda, da bi popuščali.

Najbolj znana zgodba ("The Twitter Joke Trial") zadeva zdaj 31-letnega Paula Chambersa, ki je predlansko zimo zaradi sneženja in posledično zaprtega bližnjega letališča na Twitterju spustil tole krilatico:

Crap! Robin Hood Airport is closed. You've got a week and a bit to get your shit together otherwise I'm blowing the airport sky high!

Očitna šala; pravzaprav nič takega, kar ne bi (domala) dnevno videli tudi na profilih...

32 komentarjev

'Girls around me' letel iz AppStora, Foursquara

Zemljevid. Tap to zoom in on target.

vir: Cult of Mac
Cult of Mac - Vsake toliko časa nas preseneti ta ali ona zgodba, češ kokoliko skrajno zasebnih informacij prostovoljno objavljamo na socialnih omrežjih, na strašno veselje prijateljev, neprijateljev, oglaševalcev, tatov, policijskih ter varnostno-obveščevalnih služb in najbrž še koga. Lani spomladi je denimo dvojica raziskovalcev postavila "art projekt" v obliki online dating strani z 250.000 pokradenimi javnimi profili z Facebooka, oktobra je avstrijski študent prava Facebook zaprosil za izpisek vseh podatkov, ki jih imajo o njem (pravica po 38. členu ustave oz. 30. členu ZVOP-1), in ugotovil, da to v natisnjeni obliki presega 1200 strani oz. več, kot je imela nekdanja vzhodnonemška tajna policija

58 komentarjev

Twitter nas spreminja nazaj v otroke

Daily Mail - Članek Susan Greenfield, 60-letne ugledne britanske znanstvenice, baronice v viteškem redu britanskega imperija ter članice zgornjega doma parlamenta (House of Lords) v sicer še kar rumeni reviji Daily Mail, je te dni dvignil precej prahu. Greenfieldova, ki sicer poučuje farmakologijo (učinkovanje zdravil) na Oxfordu in je veliko raziskovala vzroke za nastop Alzheimerjeve in Parkinsove bolezni, je namreč zapisala, da "socialna omrežja kot sta Facebook in Twitter odrasle spreminjata v generacijo vase zagledanih narcisov, ki imajo...

52 komentarjev

Večina ljudi ima eno geslo

Slashdot - Podjetje BitDefender, znano tudi po istoimenskem protivirusnem programu, je izvedlo študijo o varnosti in raznolikosti gesel. Rezultati so žalostno pričakovani. Med več kot četrt milijona udeležencev raziskave jih je imelo več kot tri četrtine identično geslo za socialna omrežja (Facebook, Twitter, Orkut ...) in za elektronski predal.

Osebne podatke so zbrali z blogov, torrentskih datotek, spletnih orodij za sodelovanje in drugih virov, kjer trosimo osebne podatke ali pa jih je moč najti že zbrane. Od teh je bilo 43 odstotkov gesel objavljenih prek orodij za spletno sodelovanje, 21 odstotkov na blogih, 18 odstotkov na socialnih omrežjih in 10 odstotkov prek datotek torrent. Nadalje so odkrili, da je bilo od teh kompromitiranih uporabniških imen in gesel 87 odstotkov še vedno aktivnih. Žal v raziskavi ni podatkov, koliko gesel je identičnih tudi za elektronsko bančništvo, a predpostavimo lahko, da mnogo preveč.

44 komentarjev

Prihodnost svetovnega spleta: WWW 2010

Slo-Tech - Konec aprila se je v Raleighu, prestolnici ameriške zvezne države Severne Karoline, odvila že devetnajsta glavna konferenca internetne znanosti, World Web Conference 2010. Razlog, zaradi česar je ta dogodek še posebej zanimiv je ta, da tu lahko opazimo, v katero smer se raziskave okoli interneta nagibajo, kar nam daje vpogled v nove tehnologije, ki bodo zaznamovale prihodnost interneta.

Tokrat konference z govorom začuda ni otvoril izumitelj interneta Tim Berners-Lee, ampak Googlov glavni internetni evangelist Vint Cerf, ki je govoril o infrastrukturi interneta. Velik pomen je postavil predvsem na čimprejšnjo vzpostavitev IPv6, dejstvo, da četrtina sveta dostopa do Interneta preko mobilnega telefona, nove multimedijske iskalne tehnologije in varnost ter zasebnost v socialnih omrežjih.

Glasno sporočilo je imela Microsoftova raziskovalka Danah Boyd, ki je prav tako izpostavila problem zasebnosti pri analizi velikih podatkovnih baz, kot so na primer socialna omrežja.

Njena teza je,...

14 komentarjev

Kongresna knjižnica bo arhivirala vse tweete

Slashdot - Ameriška kongresna knjižnica je napovedala, da bo v svoje arhive spravila vse javne tweete, ki so bili napisani od Twitterjeve ustanovitve marca 2006. Vsak dan uporabniki napišejo več kot 50 milijonov tweetov, tako da bodo arhivirali več milijard kratkih sporočil. Ker Twitter ni neko obskurno orodje okultnih ločin, marveč ga uporablja nepregledna množica ljudi, od slehernika do predsednikov, je seveda logično, da bodo kratka, 140-znakovna sporočila dobila svoje mesto v zgodovini pisane besede. Na tak način bo nastala ogromna baza podatkov, ki bo omogočila izvedbo zanimivih raziskav in znanstvenih projektov, ki bodo nam in kasneje našim zanamcem osvetlili duh tega časa, evolucijo postmoderne angleščine (in tudi drugih jezikov) v...

13 komentarjev

Mobilni internet presegel glasovne komunikacije

Slo-Tech - Podjetje Ericsson je na srečanju CTIA Wireless 2010 objavilo, da je v decembru 2009 količina podatkov prenešenih kot mobilne podatkovne komunikacije prvič presegla količino podatkov v obliki glasovnih komunikacij. Podatke so zbrali iz produkcijskih omrežij, verjetno tistih, kjer se uporablja njihova oprema. Številke pa pravijo, da je količina podatkovnega prometa v dveh zaporednih letih narasla za 280% v vsakem letu, točka prehoda pa je bila pri skupno 140,000 TB/mesec.

Hans Vestberg, predsednik in glavni izvršni direktor podjetja, je izjavil, da je to pomemben prehod, saj je približno 400 miljonov mobilnih širokopasovnih priključkov ustvarilo več prometa, kot pa glasovne komunikacije skupno 4,6 miljarde naročnikov. Levji delež tega prometa pa ustvarjajo dostopi do socialnih omrežij iz mobilnih terminalov in uporaba mobilnega širokopasovnega dostopa za osebne računalnike.

Objava podjetja se zaključuje z mnenjem, da se bodo morala mobilna omrežja prilagoditi tem spremembam v...

18 komentarjev

Kako približati iskanje po spletu otrokom in manj veščim uporabnikom

The New York Times - Univerza v Marylandu je z Googlovo pomočjo izvedla raziskavo, kjer so primerjali razlike v iskanju po internetu med otroki in odraslimi. Ugotovili so, da medtem ko odrasli večidel osnovno znanje o konceptih iskanja s ključnimi besedami imajo, otroci največkrat v iskalno polje vpišejo kar celotno vprašanje. Zato so se vprašali, kako iskanje približati tudi mlajšim generacijam, ki še niso računalniško pismene.

Irene Au, ki v Googlu skrbi za uporabniško izkušnjo, pravi, da v Googlu ne razvijajo posebnega izdelka za otroke, marveč poizkušajo izboljšati iskanje za uporabnike vseh starosti. Kot pravi, se tudi odrasli, še zlasti manj vešči dela z internetom, srečujejo s podobnimi težavami. Ena izmed metod, ki so jih prvič uporabili leta 2007, je prikaz sorodnih iskalnih fraz.

Ideje so raznovrstne. Bing je že poizkušal s slikovnim iskanjem in nekatere podatke, denimo seznam ameriških predsednikov, uporabniki na ta način najdejo hitreje kot s klasičnim iskanjem po tekstu. Ker Bing...

24 komentarjev

Google uvaja iskanje po prijateljih

Google - Google je včeraj zagnal nov način iskanja, ki ga je poimenoval Google Social Search. Glavno vodilo pri izdelavi tega (za zdaj še eksperimentalnega) iskalnega pogona je bila večja personalizacija. Iskanje po ključnih besedah sedaj večinoma vrača povezave na priznane strani, ki jih Google rangira visoko in so uporabne za širok krog ljudi, medtem ko je recimo blog vašega prijatelja o točno tej temi prikazen na stotem mestu ali še niže. Z iskanjem po Google Social Search lahko najdete prispevke svojih prijateljev, ki so raztreščeni po celotnem spletu, na enem mestu. Google pravi, da vaš krog znancev gradi in prepozna po druženju na socialnih straneh, kot so Twitter, FriendFeed in podobno. Seveda je potrebno biti za uporabo poosebljenega...

7 komentarjev

KreiosC2 bot izkorišča Twitter

Slo-Tech - SecurityBananas so na svoji spletni strani objavili članek o KreiosC2, prikritem omrežju, ki za komunikacijo uporablja Twitter.

Gre za izboljšano različico Twitterbota, ki sta jo na konferenci Defcon predstavila Tom Eston in Kevin Johnson. Za razliko od "klasičnih" prikritih omrežij KreiosC2 komunicira preko Twitter računa, pri čemer lahko uporablja šifriranje in base64 kodirane ukaze, mogoče pa je tudi dinamično spreminjati ukazni jezik in se s tem izogniti Twitter filtrom.

Na voljo sta izvorna koda KreiosC2 in videoposnetek delovanja, za bolj radovedne pa še nekoliko podrobnejše informacije.

No, pa so socialna omrežja le koristna za nekaj...

4 komentarji

Tretji HTCjev mobilni telefon z Androidom

Slo-Tech - HTC je svoj najnovejši Android mobilnik, Hero, predstavil danes v Londonu. Telefon pride opremljen s 3,2 palčnim kapacitivnim zaslonom, občutljivim na več dotikov hkrati in ločljivostjo 480 x 320 pik, režo za microSD kartico, 3,5 mm priključkom za slušalke, prisoten pa je seveda tudi GPS sprejemnik, akcelometer, WLAN, Bluetooth ter kamera s 5 milijoni pik in avtomatskim ostrenjem. Telefon podpira tako GSM kot UMTS omrežja, ima ekran prevlečen z zaščito, ki preprečuje prstnim odtisom, da bi ostali vidni, model v beli barvi pa ima ohišje dodatno prevlečeno s teflonom. V aparatu, težkemu 135 gramov, počiva Qualcommov ARM procesor s 528 MHz, ki mu pri poganjanju operacijskega sistema Android pomaga 288 MB pomnilnika. Za izid tretjega mobilnika z operacijskim sistemom...

25 komentarjev

Yahoo po poti socialnih omrežij

vir: ZDNet
ZDNet - Na sejmu Web 2.0 Expo je Yahoo najavil, da bo svoje spletne zmogljivosti združil v velikansko socialno omrežje. S projektom Yahoo Open Strategy naj bi izkoristili 10 milijard možnih povezav v njihovih različnih storitvah, kot so elektronska pošta, messenger in "fantasy" igrice.
Uporabniki bodo dobili centraliziran profil za vse Yahoojeve storitve, hkrati pa bo imel uporabniški vmesnik vgrajene tudi funkcije socialnih omrežij. V različnih Yahoojevih storitvah bodo lahko dodajali uradne aplikacije ali pa tiste, ki jih bodo za Yahoo razvili zunanji sodelavci. Na ta način v podjetju nameravajo oživiti obstoječe, a trenutno neuporabljeno socialno omrežje, hkrati pa želijo to doseči tako, da bodo svojo platformo odprli in...

1 komentar

Spremljanje gibanja s pomočjo Bluetooth naprav

Slashdot - Vassilis Kostakos in Panos A. Kostakos iz britanske University of Bath sta pred kratkim pripravila članek z naslovom Intelligence gathering by capturing the social processes within prisons.

V članku predstavljata tehnologijo za beleženje gibanja posameznikov s pomočjo tehnologije Bluetooth. Cilj zbiranja teh podatkov naj bi bilo predvsem zbiranje informacij o socialni mreži posameznika, torej o tem s kom, kdaj in kako pogosto se posameznik druži.

Tehnologijo sta razvila za uporabo v zaporih, povod za idejo pa je bil teroristični napad v Madridu leta 2004. Po napadu se je namreč izkazalo, da sta se vodja teroristične celice, ki je izvedla napad, Jamal Ahmidan, in Jose Emilio Suarez Trashorras, ki je priskrbel razstrelivo, uporabljeno v napadu, spoznala leta 2001 v zaporu ter bila potem rekrutirana v maroško teroristično skupino povezano z Al-Kajdo.

Tehnologija naj bi tako omogočila zbiranje obveščevalnih podatkov o aktivnostih terorističnih in kriminalnih skupin v zaporih,...

6 komentarjev

Spletni teden v Kiberpipi

Kiberpipa - Facebook je popularno spletno socialno omrežje z več milijoni uporabnikov, kjer z ne veliko vloženega dela dobite nov kanal za promocijo, spoznavanje ljudi in zapravljanje prostega časa. Na Pipinem odprtem terminu v torek bo govora o razvoju lastnih aplikacij zanj, kjer bo Igor Kolar predstavil praktični primer razvoja aplikacije za Facebook, in sicer koncepte, integracijski api za dostop do uporabnikovih podatkov, pošiljane sporočil in objavo novic, organiziranje dogodkov, skupin in podobnega.



Splet podatkov ("web of data") je danes izraz, ki ga danes slišimo večkrat na dan na vsaki spodobni Web 2.0 konferenci. Zadnji trend tehnologije na tem področju so ekstenzije za XHTML...

11 komentarjev