»

Apple zadelo več tožb zaradi upočasnjevanja procesorja

Slo-Tech - Apple si s priznanjem, da v svojih mobilnih telefonih upočasni procesor, ko se baterija iztroši, zaradi česar so starejši telefoni počasnejši, ni nakopal le negodovanja in ogorčenja javnosti, temveč tudi celo paleto tožb. V vseh tožniki Applu očitajo, da so sčasoma iPhonu postajali manj zmogljivi in da je Apple to dejstvo uporabnikom prikrival. Čeprav je Applov izgovor čisto legitimen, češ da naj bi tako preprečil izklapljanje telefona zaradi nizke napetosti in podaljšal avtonomijo kljub slabši bateriji, so si v Cupertinu naredili medvedjo uslugo s prikrivanjem tega dejstva. Če bi uporabnike na to opozorili ali pa jim celo dali možnost funkcijo uporabiti po preudarku, teh težav sedaj ne...

73 komentarjev

Apple Nokii plačal 1,7 milijarde evrov licenčnin za patente

Slo-Tech - Medtem ko je patentni boj med Applom in Samsungom že znamenit, se je Apple podobne usode pri Nokii želel izogniti. Maja so prvikrat razkrili, da so se z Nokio poravnali in da bodo v zameno za uporabo njenih patentov te lepo plačali, niso pa razkrili cene. Apple je do danes ostal molčeč, je pa številko v poslovnem izkazu razkrila Nokia. Apple ji je v zadnjem četrtletju izplačal 1,7 milijarde evrov, kar je na primer dvakrat več od prvotne sodbe v primeru Apple proti Samsungu.

Ni pa jasno, ali je to vse. Nokia je v poročilu zapisala le, da se je njihov denarni položaj okrepil, ko so prejeli Applovo vnaprejšnje plačilo. Spomnimo, da je spor izbruhnil lani, ko je Nokia Apple obtožila, da krši več kot deset njenih patentov. Nokia ima še iz časov...

3 komentarji

Nokia in Apple se spet tožita

Slo-Tech - Nokia je daleč od mrtve, če ste ob Microsoftovem prevzemu podjetja pomislili na to. Kupili in kasneje upokojili (7-milijardni odpis in odpustitev 1850 zaposlenih) so zgolj del, ki se ukvarja s proizvodnjo pametnih telefonov, medtem ko je preostanek ostal na Finskem. In tam je ostal tudi ogromen patentni portfelj, s katerim lahko Nokia precej zagreni življenje aktualnim proizvajalcem pametnih telefonov. Minuli teden se je zato začela pravcata vojna med Applom in Nokio.

Združena Nokia in Alcatel-Lucent (ki ga je Nokia prevzela lani) sta vložila več tožb zoper Apple, tako na ameriškem sodišču v Teksasu kakor v Nemčiji, v katerih Apple obtožujeta kršenja 32 patentov. Kasneje so vložili tožbe še v devetih drugih državah, skupno pa gre sedaj že za 40 patentov. Po...

11 komentarjev

Apple vložil novi tožbi zoper Motorolo in Samsung

vir: Heise
Heise - Applovi odvetniki so ponovno imeli polne roke dela, saj je podjetje konec prejšnjega tedna vložilo nove tožbe zoper Motorolo in Samsung, v katerih jim očita kršenje patentov in zahteva prepoved prodaje konkurenčnih izdelkov.

Tako so v četrtek zvečer v ZDA vložili tožbo zoper Samsung zaradi izdelka Galaxy Nexus z Androidom 4.0 Ice Cream Sandwich, v kateri ji očitajo kršitev štirih patentov, ki pokrivajo področja data tapping (za isti patent je Apple že dobil primer zoper HTC, ki je moral funkcionalnost odstraniti, gre pa za samodejno prepoznavanje elektronskih naslovov, telefonskih številk ipd. v brskalniku, nato pa telefon sam odpre primerno aplikacijo za uporabo teh...

34 komentarjev

Proizvodnja iPada 3 v polnem teku

Bloomberg - Naslednik Applovega priljubljenega tabličnega računalnika iPad je že v proizvodnji, pravijo viri za Bloomberg. Na prodajne police bo iPad 3 prispel marca, torej leto dni po izidu modela iPad 2, prinesel pa bo zaslon z večjo ločljivostjo, hitrejši štirijedrni procesor in podporo za brezžična omrežja naslednje generacije LTE.

Azijske tovarne so proizvodnjo začele že ta mesec in trenutno obratujejo v treh izmenah. Applu jo bo letos nekoliko zagodlo kitajsko novo leto, ki se prične že 23. januarja namesto v prvi polovici februarja. Tedaj bodo proizvodnjo za teden dni ustavili, nato pa bodo že februarja nadaljevali s polno paro. Glavni Applov partner je podjetje Foxconn, ki se je v preteklosti moralo spopadati z obtožbami o kršitvah delovne zakonodaje,...

167 komentarjev

Patentnih tožb med Applom in Nokio za zdaj konec

ComputerWorld - Apple in Nokia ste sklenila dogovor, ki končuje dveletno obdobje medsebojnega napadanja s patentnimi tožbami. Začelo se je oktobra 2009, ko je Nokia vložila tožbo zoper Apple zaradi domnevnega kršenja patentov, ki so povezani s tehnologijami GSM, UMTS in WiFi v mobilnih telefonih iPhone. Apple je decembra istega leta odgovoril s protitožbo, v enaki meri pa je tik pred koncem leta vrnila še Nokia. Lansko leto je prineslo zaostrovanje nasprotovanj, saj je februarja 2010 Apple vložil še eno tožbo, maja lani pa je Nokia spet odgovorila. Decembra lani je Nokia vložila še četrto tožbo, Apple pa je že pred tem zahteval prepoved prodaje Nokiinih izdelkov v ZDA. Se sliši zapleteno?

Nič ne de, kajti podjetji sta zakopali bojno...

5 komentarjev

Nova tožba zoper Apple zaradi zbiranja osebnih podatkov

CNet - Zoper podjetja Apple, Pandora Media in The Weather Channel so na ameriškem teritoriju Portoriko vložili tožbo, ker naj bi Apple ne razkril dejstva, da osebne podatke delijo s tretjimi podjetji, zlasti oglaševalci. Tožba je podobna v začetku meseca vloženi tožbi zaradi sledenja lokacije.

Problem je spet UDID (unique device identifier) mobilnih naprav iPhone in iPad, ki se podobno kakor serijska številka izdelka ne more spremeniti in mu Apple sledi. Ker UDID ni mogoče spremeniti, pobrisati, napraviti nevidnega ali kako drugače vplivati nanj, so ga nekateri že poimenovali superpiškotek. V tožbi zato trdijo, da Apple z zbiranjem in posredovanjem osebnih podatkov in lokacije, ki zaradi UDID omogočajo profiliranje, ter...

2 komentarja

Apple proti otrokom, ki navijajo račune staršev na iTunes

Yahoo News - Apple je napovedal, da spreminja način nakupa iger za iPhone in iPad v svoji spletni trgovini, potem ko so prejeli mnogo pritožb staršev zaradi visokih računov, ki so jih navili njihovi otroci. Trenutni sistem je nastavljen tako, da po vnosu gesla za nakup tega ni treba ponovno vnesti v naslednjih 15 minutah. To so otroci izkoristili, če so jim starši dali v roke iPhone ali iPad, in si nakupili za več sto dolarjev iger ali dobrin v igrah.

O problemu se je začelo javno govoriti lanskega decembra, ko je zgodbo o tem objavil Associated Press. Kasneje so o tem poročali še v Washington Postu, kar je spodbudilo Zvezno trgovinsko komisijo (FTC), da je podrobneje pogledala to prakso. Apple...

6 komentarjev

Patentni spor med Nokio in Applom se razplamteva

Diagram tožb in protitožb

vir: Slashdot
Slo-Tech - Spor med Nokio in Applom, ki je izbruhnil oktobra 2009, ko je Nokia vložila tožbo zoper Apple zaradi domnevne kršitve 10 patentov v svojih mobilnih telefonih, se še ne bo hitro unesel. Pred letom dni je Apple odgovoril s protitožbo, ki ji je hitro sledila nova tožba iz Nokie. Ameriško sodišče je spor preložilo na leto 2012, saj mora pred nadaljevanjem svoje povedati Ameriška komisija za mednarodno trgovino (USITC).

Nokia je te dni vložila še eno tožbo, ki je torej že četrta v tem primeru. To pot Applu očitajo kršitev patentov, ki pokrivajo področja na dotik...

17 komentarjev

HTC toži Apple

CNet - Spomnimo, da je Apple marca vložil tožbo zoper tajvansko podjetje HTC, trdeč, da kršijo 20 Applovih patentov, ki se nanašajo na uporabniški vmesnik, arhitekturo in strojno opremo v iPhonu. Trn v peti so bili androidni telefoni, ki predstavljajo konkurenco iPhonu. Apple je poleg tožbe vložil tudi pritožbo pri ameriški Mednarodni trgovinski komisiji (ITC), ki lahko prepovedo prodajo izdelko v ZDA. Včeraj je HTC vrnil udarec s protitožbo.

Apple obtožujejo kršitve petih patentov, ki se navezujejo na mobilno telefonijo, niso pa navedli, katerih točno. Prav tako od ITC zahtevajo prepoved prodaje Applovih iPada, iPoda in iPhona. Jason Mackenzie, podpredsednik HTC-jevega severnoameriškega oddelka, je dejal, da HTC verjame v pošteno konkurenco in inovacije, zato zaradi zaščite svoje intelektualne lastnine nimajo druge izbire, kot da tožijo Apple. Za tem leporečjem se skriva enostavna logika, da morajo na Applovo tožbo odgovoriti z enakimi sredstvi. Kaj bodo odločili sodni mlini, bomo videli.

15 komentarjev

Nokia spet toži Apple

ZDNet - Hkrati z najavo, da bo Applov iPad od 28. maja naprodaj tudi na mednarodnih trgih, se je v javnost prebila novica, da je Nokia brž vložila novo tožbo zoper Apple. Zgodovino tožarjenja med Applom in Nokio si lahko ogledate v povezanih novicah pod tem tekstom. Na kratko povzemimo, da je prvi udarec sprožila Nokia oktobra 2009, sledil je Apple v decembru, Nokia je tik pred novim letom vložila pritožbo pri Mednarodni komisiji za trgovini, Apple pa je vložil še eno tožbo februarja letos. V novi tožbi to pot Finci Applu očitajo, da z iPhonom in iPadom 3G kršijo pet patentov.

Šlo naj bi za patente v zvezi s tehnologijami za izboljšani prenos govora in podatkov, za uporabo podatkov o lokaciji v aplikacijah in za inovacije v konfiguraciji antene, kar omogoča večjo zmogljivost in izdelavo manjših, kompaktnejših naprav. Podrobno se je o kršenih patentih razpisal Larry Dignan na ZDNetu.

13 komentarjev

Odmor v sporu med Applom in Nokio na sodišču

X-Bit Labs - Obširno smo že poročali o tožarjenju med Applom in Nokio, kjer eden drugega obtožujeta kršitve patentov in terjate odškodnine. Zadnjo potezo je januarja storil Apple, ki je poleg postopkov na sodišču vpletel še ameriško komisijo za mednarodno trgovino (USITC). S pritožbo, ki so jo vložili pri USITC, želijo doseči prepoved prodaje Nokiinih izdelkov v ZDA.

Poleg tega so tekli tudi postopki na sodišču v Delawaru, ki jih je prejšnji teden prekinil sodnik. Ta je odločil, da se bo sodni proces nadaljeval šele po tem, ko bo svojo odločitev sprejel USITC. To pomeni, da lahko naslednje dejanje pričakujemo šele leta 2012, sam spor pa se bo vlekel dosti dlje od načrtovanih dveh let. Odvetniki si že manejo roke.

10 komentarjev

Apple terja prepoved prodaje Nokiinih izdelkov v ZDA

CNet - Spor med Applom in Nokio, ki se je začel oktobra s tožbo Nokie, ki je Applu očitala kršitev patentov, nadaljeval z Applovo protitožbo, v kateri Nokii očitajo kršenje njihovih patentov, in vnovičnim finskim odgovorom v obliki pritožbe pri ameriški komisiji za mednarodno trgovino (USITC), se nadaljuje. To pot je iniciativo prevzel Apple.

Apple je pri Mednarodni trgovinski komisiji (ITC) vložil pritožbo, v kateri Nokii očita nepoštene prodajne prakse, zlorabo patentov ter kršenje blagovne znamke in avtorskih pravic. Z njo želijo doseči prepoved uvoza in prodaje Nokiinih izdelkov v ZDA. Nokiin tiskovni predstavnik Mark Durrant je za Bloomberg dejal, da bo Nokia natančno preučila pritožbo, takoj ko jo prejme, in se z vsemi pravnimi sredstvi branila. Apple medtem še ni podal uradnega komentarja.

ITC je ameriška vladna agencija, ki skrbi za zaščito ameriškega trga pred nepoštenimi trgovskimi praksami, kamor sodi tudi kršenje patentov. Če bo Applovo pritožbo obravnavala, lahko odločitev...

55 komentarjev

Nokia toži Apple, drugič

CNet - Pravni ping-pong med Nokio in Applom se nadaljuje. Oktobra je servirala Nokia, ki je obtožila Apple kršitve patentov, povezanih s tehnologijami GSM, UMTS in WiFi v mobilnih telefonih. Udarec je Apple vrnil sredi tega meseca, ko so Nokio obtožili kopiranja tehnologije iz iPhona, in sicer kršenje 13 patentov, poleg tega pa so bili nezadovoljni z licenčninami, ki jih je za svoje patente terjala Nokia. Žogica je spet pri Nokii.

Ta je včeraj vložila uradno pritožbo pri ameriški komisiji za mednarodno komisijo (USITC), kjer trdijo, da Apple krši sedem Nokiinih patentov v "praktično vseh svojih mobilnih telefonih, prenosnih predvajalnikih glasbe in računalnikih". Ti so povezani s ključnimi lastnostmi teh izdelkov, kot so uporabniški vmesnik, kamera, antena, upravljanje z energijo in podobno. Z njimi, tako pravi Nokia, Apple izboljšuje uporabniško izkušnjo, znižuje proizvodne stroške, zmanjšuje velikost in daljša avtonomijo izdelkov. Paul Melin iz Nokie pojasnjuje: "Medtem ko je naša...

9 komentarjev

Nokia toži Apple, Apple vložil patent za oglase v operacijskem sistemu

Prihodnost oglaševanja?

vir: engadget
engadget - Nokia je vložila tožbo proti Applu, ker naj bi slednji kršil Nokiine patente, ki so povezani s tehnologijami GSM, UMTS in WiFi v mobilnih telefonih, saj naj bi bila težava prav v Applovem iPhoneu. Podrobnosti tožbe niso znane, saj so pri Nokii povedali le, da se Apple ni strinjal s pogoji za uporabo patentov. Seveda ni nujno, da je Apple tehnologijo enostavno in brezbrižno ukradel, saj je lahko Nokia za svoje patente po mnenju veljakov v Cupertinu enostavno zahtevala preveč, kar bi podaljšalo dogovarjanje med družbama. Kako se bo razpletla tožba za 10 patentov, ki jih je že uspešno licenciralo 40 največjih proizvajalcev mobilnih telefonov, bomo še poročali.

Če že govorimo o Applu in patentih enostavno ne moremo spregledati novice, da...

21 komentarjev

Eminem toži Apple

Slashdot - Apple se čedalje bolj očitno pojavlja v svetu glasbe, kar je predvsem posledica fantastičnega uspeha podjetja s predvajalnikom iPod in s programsko opremo za predvajanje in organizacijo glasbe iTunes. A tudi njim ne gre vse po maslu, saj so si očitno privoščili nepotrebno napako v oglasu za iTunes. Nek mladenič v njej poje pesem Lose Yourself priljubljenega reperja Eminema. Ker ga Apple ni zaprosil za dovoljenje za uporabo pesmi, ga pevec toži. Glede na to, da v podobnih oglasih navadni smrtniki pojejo pesmi tudi drugih priljubljenih glasbenikov, se lahko Apple pripravi še na kakšno tožbo. Klik!

15 komentarjev