»

Iz navodil generiramo tudi 3D objekte

Magic3D

vir: Nvidia
Slo-Tech - Po slikah in videu se tekma v ustvarjanju digitalnih vsebin iz tekstovnih navodil začenja tudi pri 3D predmetih. Nvidia je z orodjem Magic3D odgovorila Googlu, ki je prejšnji mesec predstavil algoritem DreamFusion.

Algoritmi za generiranje vsebin iz navodil so bržkone prva tehnološka noviteta tega leta in trenutno pošteno burkajo področje umetnosti, ker sprožajo temeljna pravna ter etična vprašanja o tem, kdo si lahko lasti umetniške zamisli in na kakšen način jih lahko drugi povzemajo. Razvoj programja pa gre med temi polemikami nezadržno dalje: po tem, ko se je s področja 2D podob najprej prenesel še na gibljive sličice, oziroma kratki video format, je naslednja postaja ustvarjanje 3D objektov. Sredi oktobra so pri Googlu pokazali orodje DreamFusion, ki je prav tako izpeljanka iz njihovega difuznega slikovnega modela Imagen. Tridimenzionalne objekte napravi v dveh potezah; najprej z Imagenom nastane sličica, ki jo nato skozi metodo NeRF (Neural Radiance Fields) pretvorijo še v...

7 komentarjev

Google poganjata dve milijardi vrstic kode

Wired News - Google je ogromno podjetje z več kot 50.000 zaposlenimi in več kot ducatom najrazličnejših izdelkov, ki poganjajo vse od iskalnika na spletu in zemljevidov do več kot milijarde pametnih telefonov. Rachel Potvin je minuli teden na konferenčnem predavanju razkrila več podrobnosti o sistemu, ki skrbi za vso kodo v ozadju. Googlove izdelke namreč poganjata več kot dve milijardi vrstic kode, do katere imajo dostop vsi inženirji, ki jo tudi vsakodnevno posodabljajo.

Tu govorimo o izdelkih, kot so Google Search, Google Maps, Google Docs, Google+, Google Calendar, Gmail, YouTube, ki si delijo dobršen del kode. Google ima zato postavljen interni repozitorij, ki je podoben GitHub in do katerega ima dostop 25.000 inženirjev. To pomeni, da lahko...

30 komentarjev

Google objavil izvorno kodo za Android 4.0.1

Slashdot - Google je s slabim letom zamude izdal izvorno kodo mobilnega operacijskega sistema Android 4.0.1 Ice Cream Sandwich, se pravi različico, ki gre v prodajo ta četrtek s Samsung Galaxy Nexusom. Potegnete si jo lahko iz njihovih GIT repositorijev (kaj je GIT?), kar vam bo pobralo približno 45 minut čas in 9.2GB diska, vsaj po naših testih. Za prevod obstaja tarča "full_maguro", ki bo vaše računalo mirno obremenila za kar nekaj ur, oz. kot se je slikovito izrazil eden od komentatorjev:


Simply put, you need to be able to run Crysis in software emulation mode to compile ICS in a short time.


Izdaja vsebuje vse nedavne spremembe Androida, vključno z različico Honeycomb (veja 3.0, uporabljana samo za tablete) in spremembami po izdaji 2.3 Gingerbread. Gingerbread je bila tudi zadnja različica, za katero je bila vse do sedaj na voljo izvorna koda, saj je Google objave v začetku leta zamrznil. Uradno zato, ker je bil Honeycomb pripravljen v strašni naglici za izdajo Motorolinega ne preveč...

30 komentarjev

Hitrost Linuxovega jedra skozi čas

Phoronix - Na Phoronixu so izvedli zanimiv eksperiment, koder so ugotavljali, koliko je Linux v zadnjih petih letih postal hitrejši ali počasnejši. V ta namen so primerjali jedra (vse večje izdaje) od 2.6.12, ki je bil izdan leta 2005 in je imel dobrih šest milijonov vrstic kode, do najnovejšega 2.6.37, ki pa ima skoraj 14 milijonov vrstic kode. Skupno so preizkušali 26 jeder. Rezultati so pokazali, da dodajanje novih funkcionalnosti in rast obsega kode večidel nista prispevala k upočasnitvi sistema. Slabše so se novejši sistemi odrezali v testih: GnuPG File Encryption, prenos 10 GB prek TCP, Apache dostava statičnih strani in IOZone. V Apache Compilation in Disk Transactions je sistem hitrejši, drugod pa bistvenih razlik ni.

108 komentarjev

Microsoft izdal postopek SDL pod licenco CC

Security Development Lifecycle

vir: Heise
Heise - Microsoft je napovedal, da bo njegov postopek razvijanja varne programske opreme, znan kot Security Development Lifecycle, odslej na voljo pod licenco CC (Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported). Na ta način bodo tudi drugi proizvajalci lahko uporabljali in distribuirali principe SDL in integrirali njegove komponente v svoje razvojne procese, kar doslej zaradi zaprte licence ni bilo mogoče.

V Redmondu so dejali, da želijo s tem pritegniti več razvijalcev k rabi Microsoftovega procesa, kar bi pomenilo razvoj programske opreme, ki je varnejša skozi celoten življenjski ciklus. SDL se je pojavil leta 2002, ko je Bill Gates po podjetju poslal okrožnico o zaupanja vrednem računanju (trustworthy computing). Od Windows Viste so vso programsko opremo razvili v skladu s SDL. Omenimo, da se sprememba licence nanaša na postopek, medtem ko so orodja za SDL še vedno pod...

0 komentarjev

Ryzomova izvorna koda dostopna!

Slashdot - Winch Gate Properties, razvijalec in založnik popularne množične večigralske spletne igre igranja vlog (MMORPG), Ryzom je izdal izvorno kodo in spremljajoče skice in druge grafične materiale za Ryzom skupnosti Free Software Foundation. Razvijalci si lahko odslej pogledajo izvorno kodo verzije za končnega igralca, orodja za izdelavo vsebine in strežniško aplikacijo, če želijo izdelati popravke, dodatke, modifikacije ali svoje...

15 komentarjev

V Kiberpipi v martinovem tednu

Firefoxovo vino

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Kako so sestavljeni mikrokontrolerji? Kako mikrokontroler priklopimo in kaj potrebujemo za programiranje? Kako se jih sploh programira? Vse to in še več bo vse, ki se s tem še niste spopadli, a bi se želeli, naučil Jan Volk na torkovem Pipinem odprtem terminu.

V sredo vas na Spletne urice in martinovanje vabi lisica. Da, ta večer bo posvečen obeležitvi in praznovanju 5. rojstnega dne brskalnika Firefox. Začeli bomo s 5-minutnimi predavanji:
  • Matjaž Horvat: Prvih 5 let Firefoxa.
  • Brian King: Prihodnost Firefoxa.
  • Natan Nikolič: Mozilla Labs Design Challenge - Reinventing Tabs in the Browser.
  • Boštjan Špetič: Ubiquity je kul.

Po 4*5 = 20 minutah pa nadaljevali na enega izmed naslednjih 5 načinov: s kozarcem vina v roki, ob...

4 komentarji

Symbian razkril svoje mikrojedro EKA2

Ars Technica - Symbian je že lani napovedal, da bo javnosti popolnoma razkril kodo svojega mikrojedra EKA2. Danes so naredili velik korak v tej smeri, saj so izdali izvorno kodo tega jedra in paket SDK (software development kit) pod licenco EPL. V podjetju pravijo, da se hitro pomikajo proti popolnoma odprtokodnemu modelu, popolnoma vse pa naj bi pokazali do sredine prihodnjega leta. SDK-paket za razvijalce pa vsebuje prevajalnik za ARM, odprtokodni emulator na QEMU in podporo za poganjanje operacijskega sistema BeagleBoardu.

Lee Williams, Symbianov izvršni direktor, je poudaril, da so v podjetju pospešili odpiranje kode, ker so jo želeli ponuditi razvijalcem in izdelovalcem strojne opreme karseda hitro. Verjame, da EKA2, ki je pravo mikrojedro, optimizirano za mobilne naprave, nudi nekaj prepričljivih prednosti pred Linuxom. Kot pravi, ima Symbian bogat ekosistem, saj ga uporabljajo na 70 različnih izdelkih, podpira 53 jezikov in 300 omrežij, zaradi česar je skupaj z bogato podporo za razvoj...

1 komentar

Microsoft izdal prvi odprtokodni program

Silicon - Microsoft je izdal izvorno kodo programa Windows Installer XML (WiX). Na voljo je pod pogojih licence Common Public License, ki dovoljuje prosto uporabo programja ter spreminjanje izvorne kode, če je le-ta tudi vnaprej izdana pod enakimi pogoji. Ker vsi poznamo odnos Microsofta do odprte kode, gre verjetno za preskušanje terena, da bi videli, v kaj se lahko razvije ta program s pomočjo odprtokodne skupnosti. Klik in domača stran programa.

8 komentarjev