»

Naprodaj pol milijona Zoomovih uporabniških računov

vir: Bleeping Computer

vir: bleepingcomputer.com
bleepingcomputer.com - Komunikacijski storitvi Zoom je v zadnjih mesecih uspel neverjeten skok v popularnosti. Po drugi strani pa se zdi, da so njeni upravljavci zlate čase svojega izdelka pričakali povsem nepripravljeni. V zadnjih tednih smo večkrat poročali o varnostnih luknjah, zdaj pa se je izkazalo, da je na hekerskih forumih in na temnem spletu naprodaj prek 530.000 uporabniških računov. Pri čemer naprodaj ni čisto ustrezna beseda, saj jih lahko ponekod za dolarski cent dobimo kar pet, v nekaterih primerih pa se celo delijo brezplačno.

A tokrat krivda ni docela na strani Zooma, ukradeni podatki namreč skoraj zagotovo izvirajo iz t. i. credential stuffinga, torej postopka, v katerem nepridipravi ukradena uporabniška imena in gesla določene storitve, preizkusijo še pri vstopu v katero drugo storitev. In pri tem pogosto uspejo, saj ljudje kljub opozorilom še vedno radi recikliramo gesla. Ukradeni računi večinoma vsebujejo uporabniško ime, geslo, zgodovino in povezave pogovorov ter tudi Zoom HostKeys,...

40 komentarjev

Na družbenih omrežjih 95 odstotkov lažnih računov ostane

Slo-Tech - Na družbenih omrežjih mrgoli lažnih računov, botov in ostalega, kar niso ljudje. Čeprav je to v nasprotju s pravili uporabe, družbena omrežja ne odstranjujejo niti prijavljenih lažnih računov, za katera jim je nekdo jasno sporočil, da kršijo pravila uporabe. To ugotavlja raziskava, ki jo je izvedel StratCom (NATO Strategic Communication Centre of Excellence).

Med majem in avgustom letos so preverjali, kako težko si je kupiti lažne računi na družbenih omrežjih in kako dolgo bodo obstali. Porabili so 300 evrov, da so nakupili aktivnost na Facebooku, Instagramu, Twitterju in YouTubu. S tem zneskom je bilo moč dobiti 3520 komentarjev, 25.750 všečkov, 20.000 ogledov in 5.100 sledilcev. Od tega so potem z vzvratno analizo odkrili 19.000 lažnih računov, s katerih so dobili vso to aktivnost.

Ko so mesec dni pozneje preverili, ali so ti računi še aktivni, jih je 80 odstotkov še vedno obstajalo. Zato so vzorec teh računov in prijavili ter pričakovali, da jih bodo upravljavci hitro...

11 komentarjev

Hekerji ukradli za 7,7 milijona dolarjev kriptovalute EOS

Slo-Tech - Neznani hekerji so ukradli več kot dva milijona kriptokovancev EOS, ki so vredni več kot 7,7 milijona dolarjev. Kot kaže, so del ukradenega uspeli unovčiti, ker je zatajil sistem za blokado računov z ukradenimi sredstvi. Čeprav je tudi kriptomenjalnica Huobi ugotovila, da hekerji skušajo unovčiti ukradeno kriptovaluto, je bilo tedaj že prepozno, da bi popolnoma preprečili krajo. EOS je četrta največja kriptovaluta po tržni kapitalizaciji.

Nedavno so za EOS uvedli sistem, ki omogoča blokado računov, na katerih so ukradena sredstva. Da se nek račun blokira, ga mora na črno listo dodati vseh 21 največjih rudarjev (block producers). Če pa zgolj eden tega ne stori, račun ostane aktiven. To se je zgodilo ob zadnji kraji, ko je games.eos pozabil dodati...

5 komentarjev

Facebookovo spomladansko čiščenje računov

vir: Wikipedia
Guardian - Facebook je velikonočne praznike izkoristil za brisanje lažnih računov na družbenem omrežju. Tako so pretekli petek pričeli s čistko “neavtentičnih všečkov in komentarjev”. Izbrisani računi so v večini prihajali iz Bangladeša, Indonezije, Savdske Arabije in mnogih drugih držav. Vsem je bilo skupno, da so komentirali in všečkali določeno vsebino računov velikih medijskih hiš. Cilj tovrstnih računov je bil doseganje novih povezav s pomočjo všečkanja in komentiranja objav popularnih novičarskih strani. Drugi korak je bilo pošiljanje vsiljene pošte tem novim Facebook prijateljem.

In rezultat čiščenja? 99% profilov na Facebooku z več kot 10.000...

2 komentarja

Bing s facebookovskim Všeč mi je

CNet - Microsoft danes v svojem iskalniku Bing predstavlja novo funkcionalnost, ki pri prikazu zadetkov v obzir vzame tudi priporočila prijateljev s Facebooka. Pri iskanju bodo namreč rezultati, ki so jih prijatelji s Facebooka označili kot primerne (to storijo s klikom na gumb Všeč mi je oziroma Like), razvrščeni višje. Microsoft pravi, da želi s tem Bing približati resničnemu življenju, saj se v njem običajno pred odločitvami posvetujemo s prijatelji in njihove napotke tudi upoštevamo. Hkrati pa Microsoft tekmuje z Googlom, ki tovrstne integracije še nima.

Ima pa Google nekaj podobnega, in sicer funkcijo +1, ki uporabnikom prav tako omogoča pozitivni odziv na rezultate iskanja. Microsoft sicer ocenjuje, da ima 3,5 milijona spletnih strani gumbe Všeč mi je, na katerih se vsak mesec deli več kot...

13 komentarjev

Uporaba Facebooka vpliva na samopodobo in raven stresa

Slo-Tech - Pred kratkim sta bili objavljeni kar dve raziskavi, ki sta osvetlili vplive uporabe Facebooka na duševno stanje. Njuni rezultati so na prvi pogled nasprotujoči, a podrobna analiza odkrije, da se dopolnjujejo. Facebook namreč po eni strani izboljšuje samopodobo uporabnikov, a po drugi strani tudi povzroča stres. Starejše študije podobno kažejo, da ima lahko Facebook veliko negativnih učinkov na duševnost.

Prva raziskava je pokazala, da velika množica prijateljev na Facebooku stresno vpliva na posameznika. Izvedli so jo na škotski Edinburgh Napier University, kjer so analizirali približno 200 rednih uporabnikov Facebooka. Ugotovili so, da se 12 odstotkov uporabnikov spričo Facebooka počuti anksiozne in ima v povprečju 117 prijateljev, medtem ko ima preostanek, ki ne počuti tako, v...

13 komentarjev

Facebook Deals gre po poti Groupona in Google Offers

Facebook Deals na telefonu

Slo-Tech - Facebook je včeraj v Evropi zagnal storitev Deals, ki je v ZDA na voljo od lanskega novembra. Gre za podobno storitev, kot jo ponujata Groupon in Google Offers. Uporabnik dobi prek interneta kupone za različne izdelke in storitve, kjer lahko iztrži občuten popust.

Facebook za uporabo zahteva naložitev mobilne aplikacije na iPhone ali androidni telefon. Uporabnik nato odpre možnost Places, s čimer v aplikaciji dovoli razkritje svojega položaja, ta pa mu v zameno prikaže ugodnosti v bližnjih lokalih in trgovinah. Če se zanje odloči, izbere Check In, in pri plačilu pokaže telefon. Popusti so raznih oblik in obsegajo popust v odstotkih, v denarju, brezplačne akcije, povabila itn.

Recimo v Veliki Britaniji so ob splavitvi storitve pripravili nekaj...

4 komentarji

Svetovni zemljevid Facebook prijateljstev

TechCrunch - Eden izmed Facebookovih praktikantov, Paul Butler, se je odločil narediti zanimiv eksperiment. Vzel je vzorec desetih milijonov prijateljskih vez (manj kot 2 %) z največjega socialnega omrežja na spletu, ter pogledal, med katerimi kraji na svetu so sklenjena ta prijateljstva. Pri samih prijateljstvih je upošteval težo vezi, ki jo je dobil iz razdalje med mestoma, prek katere je prijateljstvo sklenjeno, ter številu prijateljstev, ki so sklenjena na tej relaciji.

Na zemljevidu je najtežje vezi prikazal z belo barvo v najvišji plasti, lažje vezi pa postopoma bledijo v modro ter črno barvo, obenem pa polzijo nižje po plasteh in so tako zastrta s težjimi povezavami. Rezultat je nadvse zanimiv, saj pokaže izredno lokalizirana, a med seboj povezana območja povezanosti, npr. Evropo, ZDA ter...

18 komentarjev

Živahno trgovanje z ukradenimi računi za Facebook

The New York Times - Na spletu je moč kupiti prav vse, legalne stvari na preglednejših in dostopnejših platformah, do nelegalnih pa se je le za spoznanje teže prebiti. Raziskovalci iz oddelka iDefense pri podjetju VeriSign so si ogledali, kako se trguje z ukradenimi računi za Facebook, in ugotovili, da je trg še kako živ.

Februarja so začeli večtedensko raziskavo, kjer so se osredotočili na nekaj znanih spletnih dražbenih strani zlikovcev. Zasledovali so paket 1,5 milijona uporabniških podatkov za račune na Facebooku, ki je bil naprodaj. Heker z imenom kirllos se je specializiral samo za Facebook in je ukradene račune prodajal v paketih po tisoč. Paket računov, ki so imeli 10 ali manj prijateljev, je stal 25 dolarjev, družabnejši paket pa 45 dolarjev.

Gesla kradejo večinoma z ribarjenjem,...

16 komentarjev

Facebookova nova storitev odstira vašo zasebnost

Slo-Tech - Facebook je ta teden dodal novo funkcionalnost, ki se imenuje Instant Personalization in omogoča deljenje podatkov z drugimi stranmi, tako da bodo tele lahko ponudile prilagojeno uporabniško izkušnjo. Kot je pri vseh novostih, ki na Facebooku širijo vaše osebne podatke, že običaj, je privzeta nastavitev vključeno, zato morate deljenje podatkov eksplicitno prepovedati sami (opt-out).

Doslej je vse skupaj preko socialni vtičnikov delovalo takole. Recimo, da uporabnik obišče stran CNN. Na strani bo videl tudi, katere novice so brali njegovi prijatelji in ali so jim bile všeč. CNN sam teh informacij ne dobi. Namesto tega na strani pusti...

38 komentarjev

Mafijskega šefa izdal Facebook

Pasquale Manfredi aretiran

ABC News - Socialna omrežja, kot je Facebook, so se zažrla prav v vse pore naših življenj - tudi mafijskih. Italijanska policija je uspela izslediti enega izmed najbolj iskanih kriminalcev, mafijskega šefa kalabrijske družine Ndrangheta Pasqualeja Manfredija, prav zaradi Facebooka. Manfredi se je namreč v svoj račun na Facebook prijavljal tako pogosto, da so uspeli izslediti njegovo skrivališče. Skrival se je v majhnem kletnem stanovanju v mestecu Isola di Capo Rizzuto v pokrajini Crotone na italijanskem jugu.

Manfredi Facebooka ni uporabljal zgolj za zabavo, temveč je prek njega komuniciral s pajdaši, večinoma v kodi. Policija dodaja, da Manfredi ni bil računalniško najbolj pismen, saj je...

20 komentarjev

Četudi ga ne uporabljate, Facebook pozna vaše prijatelje

Graf poznanstev nekega uporabnika Facebooka

Heise - Facebook je postal del našega življenja, če to hočemo ali pa ne. Kdor ga uporablja, se je moral sprijazniti s tem, da Facebook pozna njegov krog prijateljev in znancev in vse, kar na svojo oglasno desko pripne. Razočarani bodo tisti, ki ga ne uporabljajo in gojijo iluzije, da Facebook o njih ne ve ničesar. Če odmislimo slike, ki se vseeno znajdejo na profilih prijateljev, ve Facebook tudi, s kom se družite.

Na Heise beremo o nekem Nemcu, ki nima svojega računa na Facebooku. Ko si ga je omislil njegov prijatelj, mu je ta prek pozdravne aplikacije poslal vabilo za pridružitev. V njem sistem...

185 komentarjev

Facebook iztožil 711 milijonov dolarjev

Največji spamer

CNet - Facebook je v boju proti ribarjenju februarja letos vložil tožbo zoper spamerskega kralja Sanforda Wallacea in še dva pomočnika, ker naj bi ti z ribarjenjem od uporabnikov zbrali podatke za dostop do njihovih računov pri Facebooku. Te so nato uporabljali za razpošiljanje spama prek omrežja.

Kalifornijsko sodišče je včeraj izreklo sodbo, s katero je ugotovilo, da je Wallace kršil Can-Spam Act in preliminarno prepoved uporabe Facebooka, zaradi česar mora plačati 711 milijonov dolarjev odškodnine. Facebookov prvi pravnik Sam O'Rourke je dejal, da...

13 komentarjev