»

Open ID skritiziral "Sign in with Apple"

vir: Apple

Slo-Tech - Fundacija Open ID, ki bdi nad istoimenskim odprtim standardom in decentraliziranim avtentikacijskim protokolom, je na Apple naslovila posebno odprto pismo. V njem opozarjajo, da funkcionalnost Sign in with Apple, ki sicer temelji na Open ID platformi, ni povsem skladna z njihovim standardom, kar uporabnike izpostavlja določenim varnostnim in zasebnostnim tveganjem. Fundacija je zato objavila spisek razlik med obema standardoma, ki bi jih Apple po njihovem mnenju moral popraviti.

Sign in with Apple omogoča prijavljanje na spletne strani in v...

8 komentarjev

Novi iPad

Tim Cook je prevzel uvodne besede, nato pa vajeti prepustil drugim.

vir: Delo
Delo - Kot gotovo že veste, so jabolčni včeraj predstavili naslednjo različico priljubljenega tableta iPad, imenovano kar "novi iPad" (the new iPad), ne iPad 3.

Ključna novost je po pričakovanjih visokoresolucijski 2048x1536px "retina" zaslon; po Applovih besedah trenutni rekorder med mobilnimi napravami. Gostota pikslov (264px/palec) je sicer nekoliko nižja kot pri zadnjih iPhone 4S in iPad Touch (326px/palec), a pri običajni razdalji 30-40 cm od obraza vseeno zadostuje, da oči ne bodo mogle razločiti dveh pik. Proizvaja ga Samsung, zato analitiki že špekulirajo o Galaxy tabu z isto resolucijo (bojda v drugi polovici leta).

Številni razvijalci so v pričakovanju vse te zaslonske dobrote že začeli posodabljati svoje aplikacije...

129 komentarjev

Apple stopnjuje zaščito razvijalcev aplikacij v tožbi Lodsysa

vir: CNet
CNet - Maja je podjetje Lodsys zagrozilo razvijalcem aplikacij za Applovo platformo, da z vključitvijo funkcije za nakup dobrin znotraj aplikacij (In-App Purchasing) kršijo Lodsysov patent. Apple se je postavil v bran razvijalcem in Lodsysu poslal pisno pojasnilo, da licenca za patent, ki jo je bil Apple pridobil, pokriva tudi razvijalce za njihovo platformo. Lodsys se je teden dni pozneje odzval z besedami, da se njihovi pravni strokovnjaki ne strinjajo z Applom, zato so vložili tožbe proti sedmim malim razvijalcem (Combay, Iconfactory, Illusion Labs AB, Shovelmate, Quickoffice, Wulven Games in Richard Shinderman).

Apple se je vnovič odzval, in sicer so na sodišče naslovili zahtevek po vključitvi v proces kot stranski...

0 komentarjev

Nvidia izdala CUDA Toolkit 4.0

HotHardware - Nvidia je včeraj izdala novo verzijo svojega kompleta programskih orodij CUDA Toolkit 4.0, ki omogoča pisanje aplikacij, ki izkoriščajo procesorsko moč grafičnih procesorjev. Glavne novosti v novi različici so GPUDirect 2.0 za komuniciranje grafičnih jeder neposredno med seboj, Unified Virtual Addressing za enotni naslovni prostor glavnega in grafičnega pomnilnika ter zbirka algoritmov in podatkovnih struktur Thrust C++ Template Performance Primitives Libraries. S temi orodji bo pisanje aplikacij, ki so paralelizirane med več grafičnih procesorjev, laže in učinkoviteje. Komplet orodij bo brezplačno na voljo na uradni strani od 4. marca s prijavo v CUDA Registered Developer Program.

0 komentarjev

iOS 4 je prispel

Uporabniška ozadja!

vir: PC World
PC World - Četrta izdaja operacijskega sistema, ki je življenje začel na tabličnem računalniku, luč sveta ugledal na prvi generaciji iPhona in iPod Toucha, je prispela. Ta ista izdaja zaznamuje razvoj s spremembo imena, iz iPhone OS v iOS, kar je najverjetneje posledica uporabe na Applovem tabličnem računalniku, iPadu. Lastniki iPhonov (3G in 3GS) ter iPod Touchev (2. in 3. generacije) naj bi si že lahko brezplačno nadgradili svoje naprave s pomočjo iTunes, medtem ko bodo lastniki iPadov morali počakati do jeseni. Podobno bodo morali počakati tudi uporabniki, ki želijo polni dostop nad upravljanjem sistema, kar se doseže s t.i. jailbreakom.

Nadgradnja naj bi bila na voljo od 19. ure po lokalnem, slovenskem času oz. od 13. ure na vzhodni ameriški...

115 komentarjev

Zakaj Apple ne mara Flasha

Slo-Tech - Največ prahu je takoj po izidu Applovega tabličnega računalnika dvignil Flash. Kakor iPhone in iPod tudi novi iPad ne podpira Flasha, kar je za uporabnike slednjega večji problem kot ostale. Medtem ko sta iPhone in iPod telefon in predvajalnik glasbe, ki sicer nudita vrsto dodatnih funkcij, je iPad tablični računalnik, ki mu je brskanje po spletu osnovna funkcija. Ker splet brez Flasha ni splet, so uporabniki besni, Steve Jobs pa neomajen. Da bi ga bolje razumeli, jim je skušal vse skupaj pojasniti v odprtem pismu.

Takole jih razčlenil svoje argumente.
  • Odprtost. Apple si prizadeva za odprtost vseh internetnih standardov, kamor sodijo HTML5, CSS in Javascript. Flash je v ekskluzivnem upravljanju Adoba, ki lahko z njim počne, kar ga je volja. Za zdaj so bili benevolentni, a to ne spremeni dejstva, da je Flash v svoji srž zaprt in lastniški.
  • Video. Čeprav Apple pogosto posluša kritiko, da je uporabnike prikrajšal za video izkušnjo na spletu, je večina posnetkov vidna tudi na iPadu....

228 komentarjev

Asus Eee Pad junija, MSI M Pad kasneje

Heise - Applov iPad je pošteno razburkal dogajanje na področju tabličnih računalnikov in požel navdušenje kupcev, zato ni presenetljivo, da konkurenti hitijo izdajati svoje izdelke. Asusov izvršni direktor Jerry Shen je napovedal, da bodo na Computexu, ki bo potekal med 1. in 5. junijem letos, izdali svoj Eee Pad. Uporabljal bo platformo Android, za večjo konkurenčnost pa bo vključil pritikline, ki jih iPad nima - torej USB, vgrajeno spletno kamero in podporo za Flash. Asusov tablični računalnik naj bi stal med 480 in 510 dolarji, kar je v istem cenovnem rangu kot iPad. Letos bo na voljo 300.000 enot. Drugi tablični računalnik istega podjetja, ki bo prav tako izšel letos, bo tekel na Windows.

Naslednje podjetje, ki je obljubilo svoj konkurenčni izdelek, je MSI. Ta naj bi v tretjem letošnjem četrtletju predstavil M Pad. Koliko primerkov bodo izdali, se še niso odločili. Bojda bodo počakali, da vidijo, kako bo šlo konkurenci. Prav tako ni znanega še nič o specifikacijah in ceni.

19 komentarjev

Prvi dan prodanih 300.000 iPadov

Ista knjiga v iBooks in v Kindlu

vir: engadget
engadget - Apple poroča, da je v prvem dnevu prodaje svojega iPada, 3. aprila, prodal kar 300.000 primerkov, kamor spadajo tako iPadi prodani v Applovih trgovinah, dostava velikim trgovcem, kot je Best Buy (ni sicer nujno, da so prodali celotno zalogo), kot prednaročeni in po pošti dostavljeni tablični računalniki. Za primerjavo, v prvih 30 urah prodaje so prodali le 270.000 iPhonov, a je ta številka skokovito narasla v primeru trenutno aktualnega modela, 3GS, saj so jih kupci v prvem dnevu kupili kar milijon.

Nekateri analitiki celo trdijo, da je v celotnem podaljšanem vikendu Apple prodal prek pol milijona iPadov oz. nekje med 600.000 in 700.000 kosi. Dobro kaže tudi prodaji aplikacij in e-knjig, saj je bilo...

63 komentarjev

HP Slate - vse, kar iPad ni

PC World - iPadu se pretekle dni praktično ne moremo izogniti, a bodo morda nasprotniki iz rokava potegnili svojega asa. HP je namreč predstavil kratek, 30-sekundni oglas, v katerem prikažejo svoj tablični računalnik, Slate, v oglasu pa obilico lastnosti, ki jih iPad njima. Mednje spada čitalec SD pomnilniških kartic, priklapljanje USB naprav, vgrajena kamera za snemanje videoposnetkov in slik ter pogovarjanje v Skypu, z uporabo Windows 7 (s posebnim vmesnikom) pa seveda podpora običajnim, namiznim aplikacijam ter, najpomembneje, Adobovemu Flashu. Obilico teh lastnosti (razen Flasha?) bomo najverjetneje ugledali v drugi različici iPada, kot so že mnogokrat povedali zlobni jeziki na spletu. Navsezadnje je kar nekaj dokazov, da je Apple kamero v...

67 komentarjev

iPad tudi uradno Applov

vir: engadget
engadget - Težav v zadnjih minutah pred začetkom prodaje za Apple tako očitno ne bo, saj so zdaj tudi uradno ponosni lastnik imena iPad, prej v lasti Fujitsuja. Slednji je iPad registriral v letu 2003, ko so pripravljali na Windows CE osnovano napravo, namenjeno za pomoč prodajalcem. Apple in Fujitsu sta se sicer glede imena začela pogovarjati že lanskega septembra, ko so pri Applu želeli kar neposredno registrirati znamko iPad. Celo januarja celotna zgodba še ni bila dorečena, a to ni ustavilo Appla, da ne bi...

1 komentar

Apple iPad - povzetek

iPad

Slo-Tech - Kar dobrih 5 let govoric, patentov in naročil delov je bilo potrebnih, da je Apple končno izdelal in predstavil mistični tablični računalnik, svetu zdaj poznan kot iPad. Večina naših bralcev verjetno ni zgrešila doooolge novice, kjer smo se na Slo-Techu prvič preizkusili v živem pokrivanju (khm, prevajanju) takšne prireditve, tukaj pa bodo zbrani le osnovni podatki o enem izmed prvih predstavnikov nove kategorije mobilnih naprav, ki se pozicionira nad pametne mobilnike, a (po uporabnosti) pod netbooke in ultra-prenosne računalnike.

iPad uporablja nekoliko predelan operacijski sistem iPhone OS, kar pomeni, da ima Apple na zalogi že prek 140.000 aplikacij, ki v najslabšem primeru za nativno delovanje potrebujejo le manjše popravke. Že takoj zdaj vse...

345 komentarjev