»

JWST naravnava zrcala

Slo-Tech - Dober teden mineva, odkar smo nazadnje pogledali, kako se vesoljski teleskop James Webb obnaša. Štiriindvajset dni po izstrelitvi je prepotoval že 1,34 milijona kilometrov, torej mu do cilja manjka še 100.000 kilometrov. Njegova hitrost je upadla na 0,25 kilometra na sekundo, temperatura senčne strani pa je padla pod -200 °C in je že blizu končne temperature. Čez pet dni bo teleskop na cilju, a dela mu še zdaleč ne bo zmanjkalo. In cilj ni fiksna točka v prostoru (L2), temveč bo okoli nje krožil.

Teleskop se je že pravilno razprl, a vsi kosi vendarle še niso na svojem mestu. Šesterokotna zrcala, ki bodo usmerjala zbrane signale v detektor, se morajo postaviti v pravilni položaj. Med potovanjem so bila nekoliko skrita, sedaj pa se morajo dvigniti za 1,25 centimetra. Ker to poteka s hitrostjo okrog milimetra na dan, bodo na svojih mestih ravno do konca tedna. Ker je premikanje tako občutljiv postopek, ne gre pri vseh zrcalih sočasno in predvsem gre zelo počasi. Tudi ko bodo zrcala...

8 komentarjev

Teleskop James Webb se je pravilno razprl

Slo-Tech - Štirinajst dni po izstrelitvi in po treh četrtinah prepotovane razdalje do cilja je vesoljski teleskop James Webb pravilno odprt. Do cilja ga sicer loči še 350.000 kilometrov, a vsi težji odseki poti so že za njim. Zadnji korak se je zgodil danes. Ameriška, evropska in kanadska vesoljska agencija si lahko po četrt stoletja dolgi izdelavi teleskopa in več kot 10 milijardah dolarjev vložka malce oddahnejo. Vseh 350 mehanizmov, ki so skrbeli za razpenjanje teleskopa, je pravilno sodelovalo.

To še ne pomeni, da je teleskop nared za opazovanja. Med preostankom poti, ki bo trajal še dva tedna, morajo preveriti in pravilno obrniti vseh 18 kosov primarnega zrcala, umeriti vse instrumente in predvsem počakati, da se v senci lastnega ščita teleskop ohladi. Najhladnejši deli so trenutno pri -200 °C in bodo šli še kakšni 30-40 °C niže.

Pri tem teleskopu toliko govorimo o razpenjanju in zlaganju, ker gre za enega unikatnih dizajnov. Toplotni ščit na primer meri 20 x 14 metrov, heksagonalno zrcalo iz 18 kosov pa ima premer 2,4 metra, kjer bo uporabne površine za zbiranje elektromagnetnega valovanja 4,5 kvadratnega metra. In to zrcalo je prekrito z zlatom, ki ima odlične odbojne lastnosti za infrardeči del spektra, v katerem bo teleskop...

14 komentarjev

Danes v vesolje potuje teleskop James Webb

Slo-Tech - Danes ob 13.20 po slovenskem času bo NASA, če ne bo kakšnih zapletov v zadnjem hipu, z raketo Ariane 5 z izstrelišča v Francoski Gvajani izstrelila vesoljski teleskop James Webb (JWST). Težko pričakovani JWST, ki se je odmikal že poldrugo desetletje, predstavlja nekakšnega naslednika legendarnega teleskopa Hubble, dasiravno ne bo snemal v istem spektru. Predzadnji predvideni datum je bil sicer 18. december, a so zaradi težav v skladišču, ko se je teleskop nenadzorovano premaknil (popustila je vrv), dodali še nekaj dni.

Medtem ko je Hubble gledal v vidni in ultravijolični svetlobi, bo JWST vesolje spremljal z infrardečimi očmi. NASA ga zato ne imenuje Hubblova zamenjava, temveč naslednik. Infrardeča svetloba je pri raziskovanju oddaljenih galaksij nujna, saj je svetloba oddaljenih objektov premaknjena v rdeče. Če torej želimo gledati najdlje, kar hkrati pomeni tudi v najbolj zgodnje obdobje vesolja, je treba pogledati v infrardečem delu spektra. JWST bo lahko gledal 13,6 milijarde...

107 komentarjev

Teleskop Webb poleti 18. decembra

vir: ESA
ESA - Po letih zamud je pred naslednikom Hubbla, teleskopom James Webb, prvi trenutek resnice: v vesolje ga nameravajo izstreliti 18. decembra.

Legendarni teleskop Hubble s stalnimi okvarami vse očitneje opominja, da si zasluži naslednika. Tega NASA že dolgo ima: teleskop James Webb, eno najbolj zapletenih vesoljskih naprav v zgodovini. Slednje med drugim botruje dejstvu, da ga še ni tam zgoraj, kajti projekt, kateremu so sprva namenili pol milijarde dolarjev in bi moral vzleteti leta 2007, se je razbohotil na deset milijard in še vedno čepi v Northrop Grummanovi tovarniški hali v južni Kaliforniji. Avgusta je sistem naposled prestal vsa potrebna talna testiranja in iz uradov Nase, Ese ter Arianespacea so sedaj sporočili, da imajo prvi predvideni datum izstrelitve: 18. december. Naprava namreč poleti na raketi Ariane 5, ki je imela tudi lastne težave in med avgustom lani ter letošnjim julijem ni letela. Njena naslednja izstrelitev je 15. oktobra in Webb bo decembra letel samo, če bo ta...

48 komentarjev

NASA še vedno popravlja računalnik na Hubblu

vir: NASA
NASA - Sredi junija je odpovedal glavni računalnik na vesoljskem teleskopu Hubble, pri čemer so prvi indici kazali na odpoved pomnilniških modulov ali krmilnika. A tri tedne pozneje si Nasini inženirji še vedno belijo glavo s težavo. Preiskava še vedno poteka, bodo pa teden poizkusili ponovno zagnati računalnik.

NASA je že minuli teden sporočila, da se pripravlja na vklop rezervne strojne opreme. Težava je v enoti za krmiljenje instrumentov in upravljanje s podatki SI C&DH (Science Instrument Command and Data Handling), v kateri je tudi omenjeni računalnik, medtem ko so instrumenti na teleskopu nepoškodovani. SI C&DH sestoji iz več delov, med katerimi se skriva tudi krivec.

Morda je to enota za pošiljanje ukazov in tolmačenje podatkov (Command Unit/Science Data Formatter), morda pa gre za napajalno enoto. Za oba obstajajo rezerve na Hubblu, a bo preklop kompleksnejši, kot je bila zamenjava pomnilniškega krmilnika in modulov, ki so jih najprej aktivirali. Ob preklopu na rezervni CU/SDF...

13 komentarjev

NASI odpovedal podporni računalnik na Hubblu

Hubble v akciji. Vir: Flickr

vir: NASA
NASA - NASINI inženirji se zadnje dni intenzivno ubadajo z zagonom računalnika na vesoljskem teleskopu Hubble. Računalnik je sodelovanje odpovedal prejšnjo nedeljo, potem ko je prenehal prejemati signal z drugih naprav na teleskopu. Dan pozneje so poskusili s ponovnim zagonom sistema, a neuspešno.

Prvi testi so kazali, da gre za okvaro na starajočem se pomnilniškem modulu, vendar je spodletelo tudi izvajanje ukaza, s katerim bi sistem preklopili na katerega od rezervnih treh modulov, od katerih vsak nosi 64 KB CMOS pomnilnika. V četrtek zvečer so poskusili pridobiti več diagnostičnih podatkov in ponovno zagnati sistem, a znova brez uspeha.

Hubble je v orbito poletel leta 1990, računalnik na krovu pa je NASIN Standard Spacecraft Computer-1 (NSSC-1), zasnovan v osemdesetih letih prejšnjega stoletja in zadnjič zamenjan med servisom leta 2009. Njegova naloga je nadzor in koordinacija znanstvenih inštrumentov, ki so na krovu plovila. Da je sistem popolnoma redundanten, sta na krovu dva...

13 komentarjev

Hubble že kdovekolikič vstaja od mrtvih?

Hubble na delovnem mestu

vir: NASA
NASA - Nasin vesoljski teleskop Hubble, ki je pred dvema tednoma zaradi okvare prešel v varni način delovanja, bo kot kaže kmalu spet popravljen in nared za raziskovanje vesolja. V začetku oktobra je namreč odpovedal eden od treh žiroskopov, ki pomagajo pri usmerjanju teleskopa. Dogodek je bil pričakovan, saj je žiroskop že leto dni kazal vse znake, da se bliža koncu svoje življenjske dobe. Da je v primeru okvare na voljo redundanca, so sicer na krovu Hubbla trije pari teh naprav. V vsakem od parov je po en starejši in po en novejši model, slednji so zasnovani tako, da je njihova pričakovana doba precej daljša od tiste pri starejših primerkih.

Trenutno je stanje tako, da so sodelovanje odpovedali vsi trije starejši žiroskopi...

16 komentarjev

Zelena luč za gradnjo največjega teleskopa doslej

Umetnikova uprizoritev novega teleskopa

vir: Space
Space - Lokalne oblasti na Havajih so v petek, 25. februarja, izdale Univerzi na Havajih dovoljenje za gradnjo doslej največjega in namodernejšega teleskopa. Teleskop je skupni projekt ZDA, Kitajske, Indije, Japonske in Kanade. Brez zapletov sicer ni šlo, saj nekateri domačini smatrajo vulkan Mauna Kea, kjer naj bi bil teleskop postavljen, za sveto zemljo. Vseeno se je na koncu vse skupaj ugodno končalo. Teleskop se bo tako pridružil 13 drugim teleskopom, ki že stojijo na tej lokaciji. Za alternativno lokacijo je bil izbran vrh Cerro Armazones v Čilu, vendar je v letu 2009 prevladala odločitev za Mauna Keo. Gradnja se bo tako lahko začela naslednje leto, teleskop pa bi naj začel delovati leta 2020. Nova naprava bo namenjena opazovanju neba v različnih spektrih, in...

38 komentarjev

Galaksija z začetka vesolja

Ultra Deep Field fotografija posneta z vesoljskim teleskopom Hubble in galaksija UDFy-38135539.

vir: European Southern Observatory
European Southern Observatory - Znanstvenikom iz Evropskega južnega observatorija je s pomočjo teleskopov VLT uspelo izmeriti razdaljo do najbolj oddaljene galaksije z rdečim premikom kar 8.6, kar ustreza razdalji 13 milijard svetlobnih let. Po besedah Matt-a Lehnert-a (Observatoire de Paris) je to najbolj oddaljen poznani objekt.

Galaksijo z oznako UDFy-38135539 je prvi posnel vesoljski teleskop Hubble s kamero WFC3 avgusta 2009. Takoj je bilo jasno, da je iz obdobja v razvoju vesolja, ki mu pravimo obdobje reionizacije (150 do 800 milijonov let po velikem poku), a meritve razdalje z Hubble-om ni bila možna.

81 komentarjev

Hubble star 20 let

Hubble z zabrušeno lečo in z vesoljskimi očali

Slo-Tech - Pred dvajsetimi leti, 24. aprila 1990, je raketoplan Discovery v orbito ponesel vesoljski teleskop Hubble. Delo na vesoljskem teleskopu se je začelo že v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, prvotni datum izstrelitve pa je bil predviden za leto 1983. Zapleti pri izdelavi, financiranju in izguba Challengerja so evropsko-ameriški projekt odložili za dolgih sedem let.

Začetek je bil sicer klavrn. Že prvi posnetki, posneti le nekaj tednov po izstrelitvi, so bili nepričakovano neostri. Ugotovili so, da se svetloba iz ene točke razprši na območju ene ločne sekunde namesto na krogu polmera desetinke ločne sekunde. Dopustne variacije pri brušenju zrcala so znašale 10 nanometrov, a je bilo zrcalo namesto tega konstantno za 2,2 mikrometra premalo ukrivljeno. Zaradi sferične aberacije, ki...

7 komentarjev

Hubble posnel sliko najstarejših objektov v vesolju v IR

NASA - NASA sporoča, da je njihov teleskop Hubble to pot zrl najdlje v vesolje doslej. V bližnjem infrardečem delu spektra je uspel posneti celo objekte, ki so nastali borih 600 milijonov let po velikem poku. Hubble je snemal v isti smeri kot že leta 2004 (Hubble Ultra Deep Field - HUDP), torej v ozvezdja zajca, goloba in kita, le da je imel sedaj na voljo na novo nameščeno Wide Field Camera 3, ki gleda v bližnjem IR. Spričo širjenja vesolja se namreč svetloba zelo oddaljenih predmetov postopoma premika proti daljšim valovnim dolžinam - gre za vesoljsko verzijo Dopplerjevega pojava, ki se imenuje rdeči premik.

Omenjeno sliko je Hubble posnel...

38 komentarjev

Prve slike z nadgrajenega Hubbla

Zvezdna smrt v planetarni meglici NGC 6302

vir: NASA
Slashdot - Misija STS-125, ki je v vesolje letela letošnjega maja, je izvedla na vesoljskem teleskopu Hubble zadnji remont. Hubblu so z raketoplanom Atlantis dostavili dva nova instrumenta, in sicer Cosmic Origins Spectrograph in Wide Field Camera 3, poleg tega pa so zamenjali nekaj drugih senzorjev in opravili redna vzdrževalna dela, tako da bo Hubble deloval brez dodatnih posegov do leta 2014. NASA je včeraj objavila prve posnetke, ki jih je posnel nadgrajeni Hubble. Med drugim so posneli NGC 6302, meglico Carina, Štefanov kvintet,...

33 komentarjev

Hubble bo le dobil prepotrebno obnovo

NASA - Hubblov vesoljski teleskop, s katerimi smo o vesolju dobili več spoznanj kot s katerikolim drugim vesoljskim teleskopom, je v vesolju že dobrih 16 let. V tem času je preživel padce in velike vzpone, predvsem pa se je izkazal kot nenadomestljivo orodje znanstvene skupnosti. Pa vendarle leta v vesolju naredijo svoje. Tako bi bilo za nadaljnje delovanje teleskopa nujno potrebno zamenjati giroskope (trenutno delata le dva od šestih) in baterije, ki komajda še zadostujejo potrebam teleskopa, poleg tega pa sta zanj že izdelana nova instrumenta, in sicer širokokotna kamera Wide Field Camera 3 in Cosmic Origins Spectrograph za preučevanje zgodovine vesolja. Težava je le v tem, da je popravilo in nadgradnja tega teleskopa možna le s Space Shuttlom, ti pa naj po nesreči raketoplana Columbia februarja 2003 po odločitvi ne bi leteli nikamor drugam kot na Mednarodno vesoljsko postajo.

Danes pa je Mike Griffin iz ameriške vesoljske agencije NASA pokazal več poguma in sporočil, da je odobril...

34 komentarjev

Robot bo popravil Hubbla

Washingtonpost - Ko so aprila v NASA Goddard Sprace Flight Centru predstavili možnost, da pošljejo v orbito robota, ki bi naj popravil Hubblov vesoljski teleskop, so se znanstvenikom vse zdele samo sanje. Toda sedaj je ravno taka naloga postala že precej verjetna in pri NASI načrtujejo, da bodo robota poslali v orbito nekje v letu 2007.

Po trditvah znanstvenikov je naloga vse prej kot lahka, saj bo moral robot delati v okolju, ki mu nikakor ni namenjeno. Edward J. Weiler, direktor tega centra, omenja, da je naloga tako lahka kot "dvakraten uspešen pristanek na Marsu". Namreč robota bodo morali naučiti odpirati in zapirati vrata ter "predale", odklopiti in priklopiti električne priključke in to vse v precej nezavidljivih pogojih visoko nad površino Zemlje.

Celotna misija, v kateri bi "Dextre", kot je robotu ime, poletel v orbito bi naj stala med 1 in 1.6 miljarde dolarjev, med glavne cilje pa bi spadala menjava giroskopov, zamenjava kamere za novo precej kvalitetnejšo ter popravilo spektrografa....

17 komentarjev

Hubble nadgrajen

MSNBC - Najbrž vsi poznate vesoljski teleskop, ki sliši na ime Hubble. Na začetku so z njim sicer imeli probleme - zrcalo ni bilo pravilno pobrušeno, zato so mu morali namestiti 'očala', da so dobili ostre slike našega vesolja.
Sedaj, po več kot 12 letih v vesolju, je bil deležen nove posodobitve - nanj so inštalirali novo kamero, s katero so astronomi dobili še ostrejše, še lepše slike. Ogledate si jih lahko tukaj, celotno zgodbo o nadgradnji Hubbla pa si lahko preberete tukaj.

4 komentarji