»

V Windows 10 za administratorske pravice potrebujete le Razerjevo miško

Slo-Tech - V Windows 10 in 11 so odkrili enega bizarnejših načinov, kako neupravičeno pridobiti administratorske privilegije. Za popoln nadzor nad računalnikom, kjer smo le običajni uporabnik, zadostuje vanj priključiti katerokoli napravo proizvajalca Razer, denimo miško. Razer je že priznal težavo v svojih gonilnikih in napovedal popravke. Za napad potrebujemo fizični dostop do računalnika (local privilege escalation).

Izvedba je preprosta. Ko v računalnik priključimo napravo, bo Windows z medmrežja samodejno snel programsko opremo Razer Synapse in jo pričel nameščati. Toda Windows požene RazerInstaller.exe prek procesa, ki ima administratorske privilegije, da se lahko ta namesti. Med namestitvijo moramo izbrati mapo, kjer lahko v pogovornem oknu kliknemo z desno tipko in izberemo Open PowerShell Window Here. Odpre se razširjena ukazna vrstica (powershell), ki teče z administratorskimi privilegiji. To pomeni, da lahko izvedemo katerikoli ukaz. Raziskovalci ob tem opozarjajo, da verjetno...

29 komentarjev

Odkrit trojanec za Linux

Symantec - Raziskovalci Kaspersky Laba so odkrili drugi del trojanskega konja Turla, ki je v zadnjih štirih letih okužil državne organe, vojaške računalnike, veleposlaništva, raziskovalne in izobraževalne ustanove ter podjetja v več kot 45 državah. Avgusta je postalo jasno, kako je Turla okuževal računalnike z operacijskim sistemom Windows, a to je bil le del uganke.

Te dni so razkrinkali tudi trojanca za Linux in hkrati spoznali, da je bil njegov domet bistveno širši, kot so predvidevali. Turla sodi v podoben rang kakor Regin, torej so ga izdelali hekerji z zaledjem države, čeprav še ni mogoče reči, katere. Nemški G Data verjame, da je Turla povezan z Rusijo, a trdnih dokazov ni.

Turla za Linux uporablja premetene...

125 komentarjev

Lani skoraj dvakratno povečanje števila internetnih napadov

Symantec - Symantec je izdal poročilo o varnosti na internetu za leto 2011, v katerem ugotavljajo zanimive trende. Število novoodkritih ranljivosti se zmanjšuje, a so nepridipravi po drugi strani toliko podjetnejši, da se skupno število napadov še vedno vzpenja. Spreminjajo pa se vektorji, saj zlasti spam izgublja svoj primat na rovaš družabnih omrežij.

Število napadov se je lani v primerjavi z letom pred tem povečalo kar za 81 odstotkov. Prav tako je zraslo število variant zlonamernih programov (malware), in sicer za 41 odstotkov. Čeprav se je njihovo število povečalo, pa izkoriščajo iste ali sorodne ranljivosti, saj je bilo lani odkritih za petino manj ranljivosti kakor leto poprej. Zmanjšala se je tudi količina poslanega...

0 komentarjev

Odkrita kritična ranljivost v Sambi

vir: Heise
Heise - V vseh verzijah Sambe, ki omogoča deljenje datotek in tiskalnikov prek platform z uporabo protokola SMB/CIFS (tipičen primer je sodelovanje računalnikov z Windows in Linuxom), to je od 3.0.0 do 3.6.3 (ki je izšla januarja) so odkrili kritično ranljivost, ki napadalcu omogoča izvrševanje kode z administratorskimi (root) privilegiji. Ranljivost, ki je bila v kodi vse od leta 2003 (!), je zakrpana šele v sveži verziji 3.6.4, ki je izšla včeraj. Poleg tega so seveda izšli tudi popravki za zgodnejše verzije. O resnosti napake priča dejstvo, da so posodobili vse verzije od 3.0.37 dalje, čeprav so uradne podprte le linije 3.4.x, 3.5.x in 3.6.x. Na internetu že obstoji delujoč primer...

18 komentarjev

Microsoft v zadnjem letu odkril sto ranljivosti v tretjih programih

vir: ZDNet
ZDNet - Znano je, da Microsoft redno objavlja poročila in podatke o ranljivosti svoje programske opreme, manj ljudi pa ve, da to počno tudi za programe tretjih proizvajalcev. V programu MSVR (Microsoft Vulnerability Research), ki teče že od leta 2008, redno prijavljajo napake tretjim proizvajalcem, letos pa so spremenili tudi politiko MSRC-ja (Microsoft Security Response Center), tako da zanje občasno izdajajo tudi varnostna priporočila.

Pri tem so zelo produktivni. V zadnjem letu, torej od julija 2010, so odkrili 109 ranljivosti v programski opremi tretjih proizvajalcev in jim to diskretno javili. Samo avgusta letos so odkrili kritične ranljivosti v WordPressu in Safariju, pretekli mesec pa v Google Picasi in Facebooku. Skupno so v zadnjem...

11 komentarjev

Raziskovalca umaknila predavanje o ranljivosti sistemov SCADA

Slashdot - Od sobote do četrtka je v Dallasu potekala konferenca TakeDownCon 2011, kjer raziskovalci predstavljajo odkrite ranljivosti v sistemih ter razpravljajo o izboljšavah in pristopu k večji varnosti. Za sredo je bila napovedana tudi predstavitev varnostnih pomanjkljivosti v Siemensovih industrijskih kontrolnih procesih SCADA (ki se uporabljajo za nadzor in krmiljenje industrijskih procesov, recimo zloglasnih centrifug, ki jih je prizadel Stuxnet). Pripravljala sta jo Brian Meixell in Dillon Beresford iz NSS Labs, pa sta se v zadnjem trenutku odločila, da jo zaradi prevelike nevarnosti odpovesta.

Meixell in Beresford poudarjata, da jima ni nihče grozil ali na vrata pošiljal odvetnikov. O odkritih ranljivostih sta razpravljala s Siemensom in ameriško Službo za domovinsko varnost...

11 komentarjev

Ranljivost v Operi

Heise - Francoski VUPEN je odkril ranljivost v norveškem brskalniku Opera, ki omogoča prilagojenim spletnim stranem okužiti računalnike s sistemom Windows. Prizadeti sta zadnja verzija 11.00 kakor tudi prejšnje različice od 10.63 navzdol na Windows 7 in XP SP3.

Problem tiči v datoteki opera.dll, ki ima v delu za procesiranje datotek HTML z velikim številom podrejenih elementov (child elements) hrošča. Prvikrat je nanj opozoril Jordi Chancel v začetku januarja, a je uspel le zrušiti brskalnik. VUPEN pa je uspel hrošč zlorabiti tako, da vrine in izvede zlobno kodo na računalniku. Zato se ranljivost klasificira kot kritična. Popravka še ni.

24 komentarjev

Odkrita ranljivost v starejših verzijah Linuxovega jedra

Heise - Rafal Wojtczuk je odkril ranljivost v Linuxovem jedru, ki omogoča lokalnemu napadalcu izvesti kodo z administratorskimi (root) privilegiji. V svojem članku (PDF) je opisal primer napada na X Server, kjer je razdalja med mejami kopice (heap) in sklada (stack) pri alokaciji pomnilnika lahko zelo majhna, če pomnilnik napolnimo z ustreznimi podatki, denimo pixmap. Nadaljnja zahteva za segment deljenega pomnilnika povzroči, da se ta doda na koncu kopice. Če napadalcu uspe poskrbeti, da X Server pokliče rekurzivno funkcijo, se bo sklad povečal v segment deljenega pomnilnika. S hkratnim pisanjem v zahtevani del deljenega pomnilnika lahko napadalec spremeni vsebino sklada, da vrne naslove, in tako izvede poljubno kodo s polnimi privilegiji.

Joanna Rutkowska pojasnjuje, da je luknja v jedru prisotna vse od izida verzije 2.6, ki je izšla decembra 2003. Rešitev problem je preprosta in sicer uvedba najmanj ene varovalne strani pomnilnika (guard page) med skladom in drugimi področji...

4 komentarji

Odkrita ranljivost v WPA2

Slo-Tech - Raziskovalec Mohammad Sohail Ahmad iz podjetja AirTight je odkril ranljivost v protokolu WPA2, ki jo je poimenoval Luknja 196. Ime je dobila po zaporedni številki strani v standardu IEEE 802.11 (revizija iz leta 2007), kjer se skriva ozadje zanjo. Napaka omogoča avtoriziranemu uporabniku omrežja prestrezanje in dešifriranje podatkov drugih uporabnikov na istem omrežju z MITM-napadom. Podrobnosti bodo predstavljene na konferencah Black Hat Arsenal in DEF CON 18, ki bosta potekali prihodnji teden v Las Vegasu.

Zlomljen ni šifrirni algoritem AES, iz katerega je izpeljan WPA2, marveč je zlorabljena pomanjkljivost v implementaciji, ki omogoča prejem prometa z dostopne točke (AP) s skupnim deljenim ključem vsem odjemalcem. WPA2 namreč uporablja dve vrsti ključev: PTK (pairwise transient key), ki je unikaten za vsakega odjemalca, in GTK (group temporal key) za zaščito poslanih podatkov več odjemalcem v omrežju. S PTK je moč zaznati ponarejanje (spoofing) in poneverbo podatkov (data...

26 komentarjev

Najbolj luknjičav Apple

TG Daily - Secunia je objavila polletno poročilo (PDF-datoteka) o ranljivostih v izdelkih različnih proizvajalcev, ki so bile odkrite letos. Neslavno prvo mesto je pripadlo Applu, a to ni edina plat medalje.

Deset proizvajalcev z največ ranljivostmi je odgovornih za 30 odstotkov vseh odkritih ranljivosti. Da bi dobili zgodovinski pregled, so pri Secunii teh deset preučili za nazaj do leta 2005 in narisali graf. Ugotovili so, da so bili na prvih treh mestih ves čas Oracle, Apple in Microsoft, le nekoliko so se izmenjevali v vodstvo. Letos vodečemu Applu sledi Oracle, tretji je Microsoft. Zanimivo je, da povečanemu vlaganju v varnost navkljub nobeno izmed teh podjetij ni uspelo zmanjšati števila odkritih ranljivosti - nasprotno, krepko je raslo.

Druga plat medalje pa pravi, da je večina Applovih ranljivosti bolj teoretične...

35 komentarjev

Poganjanje Windows brez administratorskih pravic varneje

Ars Technica - Omenjeni napotek je skorajda že stara lajna računalnikarjev, a kaj ko se ga uporabniki ne držijo. Za poganjanje sistema z administratorskimi pravicami ni pametnih razlogov (še zlasti po uvedbi funkcije Run as), saj se tako morebitna nesnaga bolj neovirano razširi po sistemu. Na BeyondTrust so opravili analizo (PDF), ki te nasvete podkrepi s številkami. Ugotovili so, da pri poganjanju sistema brez administratorskih privilegijev izzveni:

  • 90 odstotkov odkritih kritičnih ranljivosti Windows 7
  • 100 odstotkov ranljivosti v Microsoft Office iz leta 2009
  • 94 odstotkov ranljivosti v vseh verzijah IE in 100 odstotkov ranljivosti v Internet Explorerju 8, oboje iz leta 2009
  • 64 odstotkov vseh lani odkritih ranljivosti v Microsoftovih izdelkih.

To pomeni, da si lahko življenje zelo...

58 komentarjev

Nova (stara) ranljivost v Linux in OpenBSD

Slo-Tech - Kot kaže novice z ranljivostmi v Linux jedru zaradi neustrezne obravnave ničelnih kazalcev (tim. NULL pointer dereference) kmalu ne bodo več novice. Brad Spengler je namreč odkril še en način za eskalacijo privilegijev v Linux sistemih. Kako vse skupaj izgleda v praksi (Spengler je exploit napisal v eni sami uri že 22. oktobra), si je mogoče ogledati v filmčku, objavljenem na YouTube.

A podobna ranljivost ni samo v domeni Linuxa, pač bo glava zabolela tudi Thea de Raadta. Clément Lecigne namreč na svojem blogu opisuje podobno ranljivost v OpenBSD-ju.

Zadnje ranljivosti v Linux jedru bodo gotovo še bolj spodbudile razprave o varnosti Linuxa. Tovrstne razprave so pogosto precej razgrete, pri vsem skupaj pa se žal pogosto pozablja na končni cilj - izboljšanje varnosti. Morda pa bo k temu pripomogel članek Why Linux security has failed (for the past 10 years).

22 komentarjev

Še ena ranljivost v Linux jedru

SecurityFocus Online - Očitno se težave z ničelnimi kazalci v Linux jedru kar vlečejo, saj se je po tim. Cheddar bay ranljivosti in podobni ranljivosti v 2.4 in 2.6 jedrih, ki temelji na neustrezni obravnavi ničelnih kazalcev (tim. NULL pointer dereference) v jedru tokrat našla še ena ranljivost

Tudi tokrat gre za problem obravnave ničelnih kazalcev (NULL pointer dereference) in sicer v jedrih različic do 2.6.31 (ranljivo ni le jedro različice 2.6.31.2). Ranljivost - gre za lokalno ranljivost - se tokrat pojavlja v eCryptfs, deluje pa tudi na Ubuntu 9.04 če je mmap_min_addr večji od 0 (to je mogoče preveriti z ukazom "cat /proc/sys/vm/mmap_min_addr"). Prejšnja podobna ranljivost, ki sta jo odkrila Julien Tinnes in Tavis Ormandy je sicer zahtevala, da je na sistemu nameščen SELinux ali pa PulseAudio in da je mmap_min_addr nastavljen na 0.

S pomočjo ranljivosti napadalci lahko okvarijo vsebino pomnilnika RAM (tim. memory corrupt) in s tem onemogočijo delovanje sistema, po nepotrjenih podatkih pa naj bi...

28 komentarjev

Heker Albert Gonzalez kriv

Albert Gonzalez

CNet - Eden izmed najbolj zloglasnih ameriških hekerjev Albert Gonzalez se je izrekel za krivega v vseh 19 točkah obtožnice, ki jo je proti njemu sestavilo ameriško tožilstvo lanskega avgusta. Obtožbe ga bremenijo kraje več milijonov številk kreditnih in debetnih kartic, ki je pridobil iz ameriških trgovinskih verig. V skladu z dogovorom, ki ga je sklenil s tožilstvom, bo za zapahi presedel 15 do 25 let, vrnil bo tri milijone dolarjev denarja, stanovanje v Miamiju, svojega BMW-ja, računalnike in celo ure Rolex.

Gonzales naj bi...

21 komentarjev

Prikaz še enega napada na anonimnost

Slo-Tech - Pri FortConsult so objavili raziskovalni članek z naslovom Practical Onion Hacking: finding the real address of Tor clients. V njem do pokazali, kako je v HTML kodo mogoče vriniti "spletnega hrošča", ki razkrije pravo identiteto obiskovalca (pravi IP naslov). To so storili s pomočjo JavaScripta in Flasha, zaključujejo pa, da je uporaba teh tehnik razmeroma enostavna.

Pri odkriti ranljivosti pa ne gre za ranljivost Tor omrežja, pač pa za ranljivost podpornih programov in programov, ki uporabljajo Tor. Avtorji članka upajo, da bo na podlagi njihove raziskave popravljen podporni program privoxy (ki bo tako zlonamerno kodo sposoben odstranjevati), kot najhitrejšo rešitev pa svetujejo izklop Flasha, Active X, Jave in JavaScripta, uporabo SSL povezav, uporabo tujih DNS strežnikov ...

Samo za paranoike.

26 komentarjev

IE7 končno v naše mlinčke

Washingtonpost - Microsoft namerava jutri izdati Internet Explorer 7 kot popravek z visoko prioriteto. To pomeni, da bo vse, ki imajo nastavljeno avtomatsko nameščanje popravkov jutri po restartu pričakal svež IE7™.

Ob tem velja omeniti da se je od julija malce povečal odstotek uporabnikov Internet Explorerja kljub veliko na novo odkritih ranljivosti v njem.

Le kako je Microsoftu uspelo v petih letih narediti tako malo.

121 komentarjev