»

Algoritmi pravilno napovedali večino prejemnikov oskarjev

Slo-Tech - Včeraj so v ZDA podelili 85. oskarje za najboljše filmske dosežke v preteklem letu. Prireditev vsako leto pritegne precej pozornosti s celega sveta in to ne samo iz filmskih krogov. Nas zanima napovedna moč modernih algoritmov, s katerimi različni ljudje vsako leto poizkušajo napovedati zmagovalce. Oskarje namreč podeljujejo na podlagi glasov članov Akademije, ki ima nekaj manj kot 6000 članov z glasovalno pravico. Ker je v dobi interneta zbiranje, urejanje in analiziranje podatkov priljubljeno in nadvse dobičkonosno opravilo, ljudje vsako leto svoje algoritme preizkusijo tudi tako, da na podlagi internetnega vrveža poizkusijo vnaprej napovedati zmagovalce. In to jim presenetljivo dobro uspeva.

Primerjali bomo napovedi, ki so jih...

86 komentarjev

Na beloruski nacionalni televiziji predvajali piratsko kopijo filma

TorrentFreak - Prvi kanal beloruske nacionalke (spletna stran, Twitter) je v tednu pred letošnjimi Oskarji predvajal par v preteklih letih nagrajenih filmov, med drugim Bigelowin The Hurt Locker, ki je lani snel nagrado za najboljši film Avatarju (režiser Avatarja, James Cameron, je btw nekdanji mož gospe Bigelow; opa). A pri TV postaji niso odkupili TV pravic, ampak so se raje odločili predvajati kar kopijo s torrentov, upajoč, da ne bo nihče opazil. Kopija je prišla z zdaj že zaprtega trackerja interfilm.ru; ve pa se zato, ker so pirati v sredo filma vstavili kratko zvočno obvestilo na temo "Ta izvod je bil pripravljen ekskluzivno za intefilm.ru". Eden od gledalcev je sporočilo prepoznal in o vsem skupaj napisal blog post, nakar je zgodba seveda pricurljala v domače in tuje medije.

...

12 komentarjev

Khan Academy na torrentih

Slo-Tech - O spletni strani Khan Academy smo na naši strani že pisali, nazadnje po zmagi na Googlovem natečaju, a dobre strani gre vsake toliko vnovič omeniti. To pot za omembo izkoriščamo novost na Khan Academy, ki odslej svoje izdelke nudi tudi prek torrenta.

Khan Academy je spletna stran, ki jo je v ZDA ustanovil Bangladeševec Salman Khan. Na njej najdemo kratke, največ petnajst minutne videoposnetke elektronske table in krede, kjer so razložene različne teme - od matematike, fizike in kemije do ekonomije in celo nekaj zgodovine. Odslej je na voljo aplikacija za BitTorrent in µTorrent, ki omogoča brezplačen prenos poljubnih videoposnetkov vsebin s Khan Academy prek omrežja torrent. Na ta način želi skrbnik strani doseči...

5 komentarjev

Pirati vsako leto manj uspešni pri distribuciji nominiranih filmov za oskarje

TorrentFreak - Vsako leto po najavi nominacij za oskarje velja pogledati, kdo je bil v preteklem letu uspešnejši - pirati pri objavljanju črnih kopij najnovejših filmov ali filmski studii pri varovanju kopij in nadziranju članov Akademije. Lani smo ugotavljali, da so pirati na internet poslali rekordno malo nominiranih filmov, a so se letos odrezali še slabše.

Izpustivši dokumentarne in tuje filme, je letos na omrežjih torrent na voljo 20 izmed 29 nominiranih filmov. Ocenjuje se, da so jih sedem na internet poslali člani Akademije, kar založniki ugotavljajo z vodnimi žigi in drugimi načini označevanja kopij. Če upoštevamo samo screenerje, je na internetu 38 odstotkov nominiranih filmov (lani 41 odstotkov), skupaj z DVD-ji pa 66 odstotkov (lani 79...

15 komentarjev

Avatar nesporni zmagovalec torrentov leta 2010

TorrentFreak - Ugotovili smo že, da smo v iztekajočem se letu prek protokola torrent z interneta sneli največ filmov. Natančen pregled po filmih pokaže, da je bil nesporni vladar Avatar, ki ga je z medmrežja preneslo dobrih 16 milijonov ljudi. Na drugem mestu je Kick Ass, sledijo pa Izvor (Inception), Zlovešči otok (Shutter Island), Iron Man 2, Spopad titanov (Clash of the Titans), Zelena cona (Green Zone), Sherlock Holmes, Bombna misija (The Hurt Locker) in Salt. Avatar je postavil tudi rekord vseh časov, saj je lanski zmagovalec Zvezdne steze (Star Trek) zbral le slabih 11 milijonov prenosov. Zanimivo je, da so bili med spletnim občinstvom povsem spregledani filmi, kot sta Svet igrač 3 (Toy Story 3)...

45 komentarjev

Borci proti piratstvu ukradli spletno stran

TorrentFreak - Ameriški USCG (U.S. Copyright Group) poznamo v zadnjem času po sodelovanju s producenti filma Bombna misija (The Hurt Locker), saj so skupaj vložili tožbo proti 5000 uporabnikom, ki so film sneli s spleta. Pred tožbo jim ponujajo poravnavo v višini 2500 dolarjev, kar lahko uredijo na strani, ki so jo postavili prav ta namen. Podrobnejši pogled pa je pokazal, da je USCG-jeva kobila bosa, saj so spletno strani sami nelegalno prekopirali od konkurence.

Čeprav je stran danes na videz precej drugačna od strani Copyright Enforcement Groupa, videz vara. Še nedavno sta bili strani povsem identični, poleg HTML-kode pa še danes razkrije sumljivo preveč podobnosti. Vsak dvom se razkadi ob očitno nesposobnosti, saj je USCG nekaj časa na strani imel napisano telefonsko...

27 komentarjev

Voltage Pictures toži pet tisoč uporabnikov torrentov

TG Daily - Producenti filma Bombna misija (izvirni naslov Hurt Locker) Voltage Pictures so na sodišču v Washingtonu vložili tožbo zoper 5000 uporabnikov BitTorrenta, ki so si film pred izidom ilegalno prenesli s spleta. Za zdaj producenti nimajo imen kršiteljev, le njihove IP-naslove, a bodo od ponudnikov dostopa do interneta še ta teden zahtevali razkritje imen. Če jim bo sodišče ugodilo, bodo kršiteljem lahko poslali pisma, v katerih jim bodo ponudili poravnavo s plačilom 1500 dolarjev kazni, v nasprotnem primeru jih bodo tožili. Filma Bombna misija je na splet ušel pol leta pred uradnim ameriškim izidom, kar je po mnenju producentske hiše razlog za slab uspeh v kinematografih, kjer je film zaslužil le 17 milijonov dolarjev.

80 komentarjev

Prenosi s spleta slabo napovedali dobitnike oskarjev

TorrentFreak - Včeraj je v Kodakovem studiu v Los Angelesu potekala že 82. podelitev oskarjev, filmskih nagrad za najboljše dosežke preteklega leta, ki jih podeljuje Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Vsi filmi so bili že zdavnaj pred prireditvijo na internetu dostopni prek sivih kanalov. Zato so se na TorrentFreaku vprašali, ali lahko moč interneta uporabimo za napoved zmagovalcev. Napovedno moč internet smo že izkoriščali; pogosto je na primer opazovanje pogosto iskanih besed v Google Trends, s čimer lahko napovemo širjenje epidemije gripe. Dan pred prireditvijo so zato objavili seznam največkrat prenesenih filmov prek BitTorrenta.

Primerjava z izplenom filmov na Oskarjih kaže, da napoved ni bila zelo uspešna. Na internetu je z 12,7 milijona...

68 komentarjev

Oskarji 2010 za pirate nezanimivi

Slo-Tech - Pred dnevi so objavili nominacije za letošnje oskarje in gusarski karteli to napoved vsako leto vzamejo kot vodilo, katere filme bi se res splačalo spraviti na internet v čim boljši kvaliteti (cam je že zdavnaj premalo), da bi resnično vznejevoljili MPAA, če jih seveda že niso. Andy Baio se je v svojem blogu lotil analize, kako uspešni so bili v zadnjih letih pri tem, in se dokopal do zanimivih zaključkov. Ni namreč res, da gre vsako leto laže.

Curljanje filmov na internet spremlja že od leta 2003 in prav vsako leto so pirati do objave nominacij uspeli izdati vse nominirane filme. Lani so vse razen treh izdali kar v DVD-kakovosti. Zanimivo je, da se trend obrača.

Do letošnje prireditve je le še mesec dni, a pirati so izdali vsega 14...

54 komentarjev

Prodaja Blu-rayev zrasla, DVD-ji daleč spredaj

TG Daily - Andy Parsons, predsednik Blu-ray Disc Association, je dejal, da je bilo leto 2008 prelomno za standard Blu-ray, saj da se je prodaja Blu-rayev početverila. Lani so prodali 10,7 milijona predvajalnikov v ZDA, kar je boljše od predvajalnikov DVD, katerih so v prvih treh letih po uvedbi prodali zgolj 5,4 milijona. Levji delež seveda zavzema Sonyjev PlayStation 3, brez katerih bi bila številka konkretno nižja -- 4,7 milijona.

Na področju filmov Blu-ray napreduje, saj so v zadnjem četrtletju preteklega leta prodali 28,6 milijona filmov, kar je štirikrat več kot v enakem obdobju leto poprej. Najbolj priljubljen film je bil Dark Knight. Priznati je treba, da so DVD-ji še vedno bliže kupcem, saj so prodajalci z DVD-ji lani zaslužili 21,6 milijarde dolarjev z Blu-rayi pa zgolj 750 milijonov dolarjev.

42 komentarjev

7 let zaporne kazni za pirata

Slo-Tech - Nathana Petersona, enega največjih ilegalnih prodajalcev programske opreme v Ameriki, ki je s svojo dejavnostjo začel leta 2003, so lani ujeli FBI-jevci. Nekaj časa se je prebijal skozi kolesja birokratskega stroja, ki pa so ga pred kratkim izpljunila s težko kaznijo na plečih. Odsedeti bo moral namreč kar sedem let, poleg tega mu je naloženih še 5,4 milijona dolarjev denarne kazni, zaseženo pa bo tudi vse njegovo premoženje (hiše, avtomobili in jahta), ki ga je s svojo dejavnostjo pridobil. Imate legalna Okna?

53 komentarjev

Rombyte kaznovan s 16.000 funti

The Register - Newburyjski izdelovalec pomnilnikov je bil kaznovan in obsojen na plačilo 16.000 funtov (5,4 milijone tolarjev). Na sojenju prejšnji petek so namreč njegove direktorje spoznali krive izdelovanja in prodajanja ponarejenih pomnilniških modulov. Hynix je že prejšnjega oktobra Rombyte prisilil v podpis pogodbe, da se odrekajo izdelavi modulov z lažno oznako Made by Hynix, saj bi jih v nasprotnem primeru Hynix tožil. Rombyte očitno s svojo dejavnostjo ni prenahal in je še naprej prodajal lažne Hynixove module, zaradi česar morajo sedaj plačati kazen. Klik!

0 komentarjev