»

Firefox in Chrome bosta v bodoče podpirala nadzor z joystiki/gamepadi

vir: Heise
Heise - Tako Mozilla kot tudi Google imata v delu podporo za joysticke in gamepade, kar bo v eni od prihodnjih različic omogočalo osnovno krmiljenje s temi vedno bolj prisotnimi napravicami. Za zdaj ni pričakovati preveč, morda osnovno navigacijo po bookmarkanih straneh in pa predvsem upravljanje s HTML5 video predvajalniki, ki so počasi začeli zamenjevati Flash. Cilj je uporabniku zagotoviti multimedijsko izkušnjo konzole in to kar z domačega kavča.

API je razmeroma preprost in podpira samo tri dogodke - MozJoyButtonDown (stisk gumba), MozJoyButtonUp (sprostitev gumba) in MozJoyAxisMove (premik joystick palice oz. gobic na gamepadu), ki jih brskalnik procesira podobno kot miško in tipkovnico (analogno...

7 komentarjev

Brezplačna orodja za razvoj aplikacij za Windows Phone 7

Microsoft - Microsoft je objavil Visual Basic orodja za razvoj Windows Phone 7 aplikacij. Orodja so brezplačno na voljo za dolpoteg. Za uporabo potrebujete Visual Studio 2010 Professional, saj trenutno brezplačna različica Visual Studio 2010 Express Edition še ni podprta, kot to velja za brezplačna C# based orodja.

Tudi brez Visual Studio 2010 Professional pa lahko z razvojem Windows Phone aplikacij z uporabo Visual Basica začnete že danes, saj lahko za 30 dni (z možnostjo podaljšanja za dodatnih 60 dni) uporabite Visual Studio 2010 Professional Trial edicijo.

Za lažji začetek so na MSDN blog-u objavljena tudi step-by-step navodila za izdelavo enostavne Windows Phone 7 aplikacije. Več dokumentacije, navodil in how-to videov pa najdete tudi tukaj.

26 komentarjev

IBM patentiral masovno zajemanje podatkov z akcelerometrov na diskih za analizo potresov

Slashdot - IBM pravi, da so patentirali sistem za napoved naravnih nesreč, ki uporablja analitične tehnike za točno in natančno analizo seizmičnih dogodkov (na primer potresov) ter za zgodnjo napoved tsunamijev, ki utegnejo slediti. Program tudi omogoča hitro merjenje in analizo cone poškodovanja z namenom prioritizacije odziva interventnih služb.

Kot pravijo v IBM-u, za delovanje potrebujejo pognano programsko opremo na vsakem računalniku v podatkovnem centru, ki zbira podatke iz detektorjev vibracij oz. akcelerometrov (primitivni seizmograf). Zbirajo se podatki s senzorjev na trdih diskih, ki se na to prenesejo v procesni center, ki v realnem času izvede zgoraj omenjene analize.

Robert Friedlander iz IBM-a pojasnjuje, da ima vsak moderen trdi disk vgrajen merilnik pospeška (akcelerometer), s to patentirano iznajdbo pa jih lahko izrabijo za analizo potresnega dogajanja v realnem času, saj je hitro ukrepanje ob tovrstnih nesrečah zelo pomembno. Analiza velikega števila podatkov z...

14 komentarjev

Moj prenosnik je lahko tudi seizmograf

Šest računalnikov je zaznalo potres magnitude 4,4 v LA 16. marca

Stanford - Današnji prenosnik so v večini opremljeni z akcelerometri, ki se uporabljajo za varovanje trdega diska. Ob nenadnem pospešku, ki je običajno posledica padca, izključijo trdi disk in s tem preprečijo poškodbe in izgubo podatkov. Raziskovalcem na Univerzi Stanford se je utrnila zamisel, kako te akcelerometre izkoristiti v seizmološke namene.

Ideja je preprosta. Vsi podatki o nenadnih pospeških se shranjujejo in če bi jih posredovali v centraliziran sistem, bi dobili dober pregled nad potresno aktivnostjo na svetu. Vse skupaj je s petdesetdolarskim USB-merilnikom moč prenesti tudi na namizne računalnike. Tako so v okviru projekta Quake-Catcher Network spisali program, ki teče v ozadju računalnika in odčitava podatke akcelerometrov. Vse podatke pošilja v...

6 komentarjev

Danes pričetek MIX10

CNet - Danes se v Las Vegasu začenja konferenca MIX10 za spletne razvijalce, ki bo trajala tri dni in koder bo Microsoft pokazal novosti, ki nam jih pripravlja za letošnje leto. Glavni govornik prvega dne bo Joe Belfiore, ki v Microsoftu skrbi za program Windows Phone. To jasno pomeni, da bomo danes izvedeli vse in še več o Windows Phone 7, kar bo še posebej prav prišlo razvijalcem aplikacij zanj. Microsoft je že potrdil, da bodo ti morali uporabljati XNA in Silverlight, medtem ko stara, že napisana programska oprema ne bo delovala. Igre na Windows Phone 7 bodo lahko strojno pospešene in se bodo razumele tudi z Xbox Live, kamor bo moč prenesti shranjene igre in avatarje.

Jutri bo na oder stopil Dean Hachamovitch, ki se bo posvetil novemu brskalniku Internet Explorerju 9 in morebiti nam bodo pokazali že kakšen del kode. Drobtinice, tu mislimo na...

2 komentarja

Microsoft predstavil igro za tri platforme

engadget - Igre navadno izidejo za več platform, zato tak dosežek per se ni posebej zanimiv. Vse skupaj postane večje pozornosti vredno ob podatku, da je Microsoft isto igro razvijal v Visual Studiu kot enoten projekt, tako da je več kot 90 odstotkov kode iste. Indiana Jones, kot je naslov, je moč igrati na Windows s tipkovnico, na prototipu Windows Phone 7 Series z akcelerometrom in krmiljenjem na dotik ter na konzoli Xbox 360 z običajnim gamepadom. Še več, igra je tako pohlevna, da lahko shranjeno igro na eni napravi z istega mesta nadaljujete na drugi.

21 komentarjev

Microsoft v razvoj vlaga 9,5 milijarde dolarjev

Slashdot - Microsoft je napovedal, da bodo letos v razvoj in raziskave vložili 9,5 milijarde dolarjev, kar je več kot katerokoli druge podjetje iz te branže. Microsoftov Kevin Turner je na CeBIT-u dejal, da bo naslednje najbolj raziskovalno navdahnjeno podjetje v razvoj vložilo šest milijard dolarjev. Glavnino razvoja bo Microsoft usmeril v oblačne storitve in oddaljeno računanje (online computing). Turner se je še pohvalil, da imajo v Redmondu že sedaj več oblačnih storitev kot katerokoli drugo podjetje, saj ponujajo vse od e-pošte do platforme Azure.

To pa ne pomeni, poudarja Turner, da se bo Microsoft odpovedal razvoju programske opreme za lokalno uporabo (v nasprotju z oblaki). Čeprav na primer Google intenzivno ponuja pisarniški paket, ki deluje prek spleta, Microsoft vztraja, da bo vedno obstajala potreba po lokalni programski opremi, ki ima več funkcij od oblačne. Turner se je dotaknil še prihajajočega operacijskega sistema Windows Phone 7 Series, ki mu Android predstavlja hudo...

8 komentarjev

HTC HD2 ostaja na Windows Mobile 6.5

Velik zaslon ni dovolj

Slo-Tech - Mnogi uporabniki HTC-jevega najzmogljivejšega in najboljšega mobilnega telefona, HD2, ki je v svet mobilnih telefonov prinesel gigahertčni Qualcommov procesor in ki ima kar 4,2-palčen na dotik občutljiv zaslon kapacitivne narave (prvenec za Windows Mobile), so upali, da bodo na telefon lahko ob izidu namestili Windows Phone 7 Series, naslednika Windows Mobile 6(.5). A temu zdaj tudi uradno ne bo tako, saj je vprašanja razjasnila Natasha Kwan, vodja Microsoftovega oddelka za mobilne...

38 komentarjev

LG-jev telefon z Windows Phone 7 Series

vir: engadget
engadget - V zadnji The Engadget Show, ki se je dogajal ta vikend, je na obisk prišel Aaron Woodman, direktor Microsoftovega oddelka za mobilne komunikacije, in s seboj prinesel prvi mobilni telefon z Windows Phone 7 Series, na katerem se je ponašal logotip izdelovalca. Šlo je za LG-jevo napravo, o kateri so podrobnosti sicer še skope. Zanimivo je, da ne gre za napravo, ki bi za vso interakcijo uporabljala na dotik občutljiv zaslon, temveč gre za napravo s fizično tipkovnico QWERTY in bi bila lahko ena izmed treh šasij, o katerih smo že poročali. Sam mobilni telefon je opremljen s 3,5 mm priključkom za slušalke, fotoaparatom s 5 milijoni točk, namenskim gumbom za proženje le-tega ter gumboma za uravnavanje glasnosti, odvisno od...

1 komentar

Windows Mobile 6.5 preimenovan v Windows Phone Classic

Meni Start ne gre v pozabo

Slo-Tech - O sobivanju Windows Mobile 6.5 in Windows Mobile 7 smo govorili že konec avgusta lani, takratne napovedi pa so se izkazale za resnične. S strogimi omejitvami za strojno opremo Microsoft nima druge izbire, kot še vedno prodajati Windows Mobile 6.5 za manj zmogljive naprave, medtem ko bo na novo spisan in preimenovan Windows Phone 7 Series do konca leta predstavil popolnoma nov nabor naprav.

A ker je znamka Windows Mobile izumrla, pravzaprav ni presenečenje,...

5 komentarjev