»

Twitter s svežim kapitalom vreden 3,7 milijarde dolarjev

Slo-Tech - Pred dobrim letom dni je Twitter pridobil 100 milijonov dolarjev svežega kapitala in v zameno investitorjem pripisal desetodstotni delež. Če so torej takrat celotno podjetje cenili na milijardo dolarjev, je 15 mesecev pozneje sodeč po novem vložku Twitter vreden 3,7 milijarde dolarjev.

Obstoječi lastniki in nov investitor KPCB so namreč v Twitter vložili 200 milijonov dolarjev, pri čemer so se nove delnice razdelile, kot da je tržna kapitalizacija podjetja 3,7 milijarde dolarjev. Twitterjev upravni odbor bo odslej širši za dva člana, saj se pridružujeta Mike McCue iz Flipboarda in David Rosenblatt, ki je bil včasih šef DoubleClicka. KPCB bo prispeval tri četrtine novega vložka v Twitter, preostanek pa Benchmark...

6 komentarjev

Štirje kloni ovce Dolly živi in zdravi

Daily Mail - Najbolj slavna ovca na svetu se je skotila julija 1996. Govorimo seveda o Dolly, prvem kloniranem sesalcu. Dolly je tehnično imela tri matere, saj so eni ovci odvzeli jajčece, druga je prispevala genetski material DNK (vzeli so ji ga iz mlečnih žlez, zato je dobila tudi ime po Dolly Parton), tretja pa je oplojeno jajčece donosila in povrgla. Dolly je živela, kot se za zvezdnike spodobi - na očeh javnosti in predvsem premalo časa. Po šestih letih so jo uspavali zaradi težav z dihanjem, ki jih je povzročal rak jaagsiekte, in artritisa. Pričakovana življenjska doba za ovce pasme finndorset je sicer dvanajst let.

Da je Dolly poginila tako zgodaj, pravzaprav ni nikogar presenetilo. Že spočetje je bilo sila...

23 komentarjev

Kitajski masaker desetin blogov

Kitajska kiberkavarna

CNet - Včeraj smo pisali, da se kitajski Zeleni jez poslavlja, a to ne pomeni, da bi Kitajci odstopali od velikega cilja nadzora nad internetom. Associated Press poroča, da so kitajske oblasti v sredo izvedle internetno racijo preveč svobodomiselnih blogov. Odstranili so več deset blogov in mikroblogov (Twitterju podobnih platform za objavljanje enovrstičnic). Večina blogov je izginila s priljubljene strani Sohu, kjer so objavljali pisci in odvetniki, prizadete pa so še Netease, Tencent in Sina.

Kot pravi odvetnik Džićjang Pu, je pri pisanju prispevka za svoj blog nenadoma ugotovil, da bloga ne more več odpreti. Tudi Džijung Śu, ki ima piše kritičen blog do kitajskega režima, je opazil izginotje svojega bloga. Medtem je bloger...

48 komentarjev

Twitterjev hrošč poskrbel za tisoče oboževalcev

CNet - Včeraj so uporabniki Twitterja družno izkoristili hrošča, ki je tako neverjeten, da so ob prvih poročilih mnogi menili, da gre za novinarsko raco. Kdor je v svoj tweet zapisal accept @ in ime uporabnika na Twitterju, je omenjenega uporabnika avtomatično prisilil v spremljanje njegovega računa na Twitterju. Tako sta zvezdi Twitterja Ashton Kutcher in Mark Zuckerberg nenadoma spremljala tisoče profilov neznanih ljudi in celo praznih testnih profilov. Napako so prvi odkrili na nekem turškem blogu, prvi v angleščini pa jo je povzel Webrazzi. Twitter je hrošča hitro onemogočil in začasno nastavil število oboževalcev vseh tweetov na nič, dokler ne ugotovijo, kako razveljaviti lažne spremembe.

5 komentarjev

Twitter raste

PC World - Že dolgo po spletu krožijo govorice, da popularnost največje storitve za mikrobloganje, Twitter, upada. A temu očitno ni tako, saj so v prispevku na svojem blogu pri Twitterju ponosno obelodanili, da imajo zdaj dnevno že okrog 50 milijonov tweetov oz. približno 600 na sekundo. Rast števila tweetov je skorajda eksponentna, saj so samo v lanskem letu (v primerjavi med začetkom in koncem leta) zabeležili 1.400% povišanje.

Pred tremi leti, ko se je saga začela, so dnevno zabeležili le 5.000 tweetov, a se je to že leta 2008 dvignilo na 300.000. Ta številka se je nato do začetka leta 2009 še skoraj podeseterila, saj se je dvignila na 2,5 milijona dnevnih tweetov. Kot rečeno pa je do prave...

43 komentarjev

Beseda desetletja je 'Google'

CNet - Na prelomu leta v 2010 (pravzaprav zadnjemu letu desetletja) smo ugledali mnogo najboljših nekaj iz preteklega desetletja, na vlak pa so na hitro skočili še člani ameriškega združenja za narečje (American Dialect Society). Po njihovem mnenju je beseda tega desetletja Google, ki je, nekoliko začuda, premagala sicer tako popularni blog. Najpopularnejša beseda sicer ne poimenuje te zdaj tako znane firme, saj ne gre za samostalnik, temveč za glagol, googlati (to google). Slednji je skorajda zamenjal besedo iskanje, ko govorimo o iskanju informacij na spletu.
Najpopularnejša angleška beseda leta 2009 je prav tako nekoliko presenetljiva, saj ne gre za recesijo oz. nezaposlen (recession, unemployed), temveč za čivkanje - tweet. Twitter bi s svojim tweetom morda celo ogrozil sam Google, če bi postal tako popularen nekoliko prej, a je že beseda leta svojevrsten dosežek. Ben Zimmer, član združenja za ameriška narečja, je povedal še, da si komaj še predstavlja čas pred googlanjem.

9 komentarjev

Twitter prevzel Mixer Labs

TG Daily - Twitter je prevzel obetavno mlado podjetje Mixer Labs, ki skrbi za stran GeoAPI.com. Ta omogoča preračunavanje koordinat v naslove, iskanje različnih podjetij po fizični lokaciji itn. Twitter je tako pridobil novo funkcijo, da bo lahko ob vsakem twittu prikazal tudi lokacijo, od koder je bil ta poslan. Razvijalci bodo lahko uporabili pogon GeoAPI, da bodo lahko k twittom pripenjali relevantne podatke o lokaciji ipd. V Twitterju bodo sedaj povezali GeoAPI z aplikacijami, kot so Birdfeed, Seesmic Web, Foursquare, Gowalla, Twidroid in Twittelator Pro, saj bi lahko te največ pridobile. Finančnih podrobnosti prevzema strani nista želeli razkriti.

1 komentar

Imena pijanih voznikov bodo objavljali na Twitterju

Slashdot - V okrožju Montgomery v ameriškem Teksasu so se problema vožnje pod vplivom alkohola lotili na moderen način. Med božičem in novim letom, ko je število teh prekrškov tradicionalno največje, bodo imena vseh kršiteljev objavili na Twitterju. Warren Diepraam, idejni oče projekta, pravi, da ne gre za čudežno zdravilo, bo pa mogoče odvrnilo kakšnega pivca od vožnje. Isto metodo bodo uporabili tudi ob drugi rizičnih terminih, denimo na dan neodvisnosti in spominski dan. Podatki o vinjenih voznikih so v ZDA že sedaj javni, tako da ni redko, da lokalni časniki objavijo sezname vinjenih voznikov, nad čemer se mnogi mrščijo. Sedaj se sprašujejo, ali ne gre vse skupaj predaleč, saj so obtoženi še vedno nedolžni, dokler se jim krivda ne dokaže na sodišču.

49 komentarjev

Twitter habla español

CNet - Twitter govori tudi špansko. Za razliko od na primer Facebooka, ki se je tako skokovito razširil po svetu zaradi pridnega dodajanja vedno novih jezikovnih prevodov (trenutno jih je že več kot 70), je Twitter doslej govoril le angleško. Lani je sicer član upravnega odbora Joi Ito postavil japonsko verzijo strani, ki pa ni bila neposredno povezana z matično stranjo in je prikazovala oglase. Po namigovanjih, da naj bi rast Twitterja že dosegla svoj plato, so se lotili prevajanja v druge jezike. Projekt temelji na prostovoljnem delu uporabnikov, ki naj bi ga najprej prevedli v francoščino, italijanščino, nemščino in španščino, kasneje pa tudi v ostale jezike.

Ni čudno, da je prvi prevod, ki je postal dostopen, prav španski. Za prevod je skupnost potrebovala manj kot mesec dni od uradne predstavitve projekta, tako da kmalu pričakujemo še ostale jezike.

6 komentarjev

Twitter vreden milijardo dolarjev

The Wall Street Journal - Twitter je končal s pomembnim krogom pridobivanja investitorjev, je dejal njegov izvršni direktor Evan Williams. Od podjetij, kot so T. Rowe Price, Institutional Venture Partners, Spark Capital, Benchmark Capital in Morgan Stanley so prejeli 100 milijonov dolarjev, za kar so jim pripisali desetodstotni lastniški delež v Twitterju. Z malo matematike vidimo, da celotno podjetje cenijo na milijardo dolarjev. Twitter je imel še pred enim letom štiri milijone obiskovalcev mesečno, letos pa jih ima 55. Spomnimo, da je letos Twitter že zbiral kapital in zbral 20 milijonov dolarjev pri vrednotenju podjetja na četrt milijarde dolarjev. Od kod torej Twitterju tolikšna rast? Bojda so uporabili enako metodo kot pri Facebooku, ki naj bi bil s 300 milijoni uporabnikov vreden 6,5 milijard dolarjev. Kako nameravajo investitorji iz Twitterja izvleči to milijardo, je drugo vprašanje. Bo spet pokalo?

7 komentarjev

Govorice: Google se ogreva za nakup Twitterja

bit-tech.net - Twitter, 'Facebook brez slik', je s svojim konceptom mikro-bloganja povzročil pravi bum in ustvaril nov tip socialnih omrežij. Zaradi velikega uspeha 'na kratko opiši vse, kar počneš v eni vrstici' stila bloganja (število znakov v enem tweetu je omejeno na 140) se je servis močno razširil, dvignila pa se mu je seveda tudi vrednost. Pri Twitterju jo sami ocenjujejo na okrog 250 milijonov dolarjev, vseeno pa naj bi bila Googlova ponudba znatno višja od te vrednosti, izplačana pa naj bi bila deloma v denarju, deloma pa v delnicah, če bo do prevzema sploh prišlo, saj so zaenkrat še v zgodnjihh fazah pogajanj.

Googlova poteza je deloma presenetljiva, deloma pa logična. Ravno pred kratkim so namreč zaprli lastno, močno podobno storitev, Jaiku, njegovo kodo pa odprli. Poraja se vprašanje, zakaj se tako hitro vračajo na ta trg. Odgovor je preprost, število ogledov. Twitter si mesečno ogleda vedno več in več ljudi, kar seveda pomeni več oči oz. več ogledov Googlovih oglasov.

Twitterjev...

27 komentarjev