»

Barcelonski sejem mobilnih tehnologij odpovedan

AP News - Med žrtve aktualne epidemije koronavirusa lahko sedaj štejemo tudi letošnjo izvedbo sejma Mobile World Congress v Barceloni, ki so se mu bili organizatorji primorani odreči zaradi množične odpovedi razstavljalcev.

Virus SARS-CoV-2, oziroma bolezen COVID-19, ki trenutno pustoši po Kitajski, zna imeti zelo zaznavne učinke na področje informacijskih tehnologij, saj ogromno proizvajalcev prihaja iz azijskega dela sveta. Tako strah pred širjenjem okužbe kot blokade potniškega prometa že hromijo vse od proizvodnje do prodaje - in tudi prireditev. Med 24. in 27. februarjem bi tako moral v Barceloni potekati največji sejem mobilnih tehnologij na svetu, Mobile World Congress. Med tistimi, ki so se v začetku februarja prvi odločili za omejitev ali odpoved udeležbe na njem, sta bila LG in ZTE. Organizator, združenje GSM Association, je skušal okrepiti zaupanje v varno izvedbo dogodka z dodatnimi ukrepi in navodili, med drugim večjo zalogo razkužil, omejitvijo druženja ter prepovedjo udeležbe...

2 komentarja

MWC 2011 končan z rekordnim obiskom

vir: Heise
Heise - Včeraj se je zaključil sejem Mobile World Congress 2011, ki je od ponedeljka potekal v Barceloni. Prireditelj GSM Association je z izkupičkom zadovoljen, saj smo na sejmu videli predstavitve mnogo zanimivih tehnologij, vrsto pomembnih konferenc in, zanje najpomembneje, rekorden obisk. Sejem si ogledalo 60.000 ljudi iz 200 držav, kar je za 20 odstotkov več kot lani. Na 58.600 kvadratnih metrov razstavnih prostorov se je predstavilo skoraj 1400 razstavljavcev, ki jim je dan in noč za vrat dihalo 2900 novinarjev. Pokazat se in kakšen posel sklenit je prišlo 131 državnih delegacij, kar je za 50 odstotkov več kot lani.

Glavna tema letošnje prireditve so bili tako imenovani ekosistemi mobilnih aplikacij (Applov, Microsoftov, BlackBerry in Android). Pametne telefone in klasične telefone so povsem...

0 komentarjev

Začenja se Mobile World Congress 2011

Slo-Tech - V katalonski Barceloni se danes začenja (prve novinarske konference so bile že včeraj zvečer) vsakoletni sejem Mobile World Congress, kjer se srečajo proizvajalci, prodajalci, razvijalci in drugi partnerji v svetu pametnih in klasičnih mobilnih telefonov, tabličnih računalnikov in drugih mobilnih naprav. Na dogodku, ki bo trajal do četrtka, prireditelj GSM Association pričakuje okoli 1300 razstavljavcev. Lani se je sejma...

0 komentarjev

V Berlinu poteka 50. sejem IFA

LG-jeva stojnica

Slo-Tech - V Berlinu od petka do naslednje srede poteka že 50. sejem IFA (dobesedno Mednarodna radijska razstava, nem. Internationale Funkausstellung), kjer razstavljavci predstavljajo izdelke zabavne elektronike in gospodinjskih aparatov. Razstavišče je odprto vsak dan od 10. do 18. ure, v tem času pa si obiskovalci lahko ogledajo stojnice več kot 1300 razstavljavcev. Med njima sta le dva slovenska, in sicer Gorenje in slovenska podružnica Miele. Glavni temi letošnjega dogodka bosta 3D-televizija in vse, kar ji pritiče (zasloni, očala, projektorji ...), ter Googlov Android na pametnih telefonih, tabličnih računalnikih in drugod. Dnevna vstopnica stane 15 evrov za obiskovalce in 37 evrov za poslovneže.

10 komentarjev

BBC demonstriral zlo kodo za pametne telefone

Napisali so križce in krožce

vir: BBC
BBC - Angleški BBC je demonstriral, kako enostavno je napisati in razširiti zlobno kodo za pametne telefone. Zadnjih nekaj tednov so fantje pri BBC-ju pisali igro za pametne telefone, ki je poleg osnovne naloge tudi vohunila za uporabnikom telefona. Pri tem so uporabili zgolj standardne dele programskih paketov orodij (angl. software toolkit), zaradi česar je njihova detekcija težja, saj iste funkcije kličejo tudi povsem neškodljive aplikacije.

Chris Wysopal, soustanovitelj in vodja tehnološkega oddelka v podjetju Veracode, ki je sodeloval pri BBC-jevem projektu, pojasnjuje, da večina zle kode resda meri na računalnike, a se zlikovci vedno pogosteje lotevajo tudi drugih platform. Pametni telefoni naj bi bili tako na isti točki kot osebni računalniki konec 90. let....

22 komentarjev

Macworld 2010 uspel tudi brez Appla

Družabni odmor na Macworldu 2010

Ars Technica - Prejšnji teden se je v San Franciscu začel Macworld 2010. Vsakoletna prireditev, ki navadno pritegne množico obiskovalcev, je letos pred začetkom na trnih pustila prireditelje. Ker je Apple napovedal, da se je ne bo udeležil, so mediji, prireditelji in drugi pričakovali, da bo izplen boren. Zgodilo se je nasprotno in po zaključku sejma lahko rečemo, da je bil velik uspeh.

Organizator IDG World Expo se je potrudil doseči Applovo skupnost in to se jim je dobro posrečilo. Rekordi letos sicer niso padali, saj se je število razstavljavcev zmanjšalo s 500 na 220. Tisti, ki se niso odločili postaviti svoje stojnice, so kljub temu poslali svoje predstavnike, tako da razen Appla ni manjkal nihče...

9 komentarjev

Intel in Nokia združila moči, napovedala MeeGo

The Register - Na Mobile World Congressu, ki te dni poteka v Barceloni, sta Intel in Nokia napovedala, da kanita združiti moči v boju proti Googlovemu Androidu. Tako sta naznanila razvoj nove platforme MeeGo, ki bo pobrala najboljše iz že obstoječih platform Maemo in Moblin, ki ju Nokia in Intel razvijata na osnovi Linuxa. MeeGo naj bi bil nared še letos in bo poskusil Googlu odščipniti čim večji delež na pametnih telefonih, tabličnih računalnikih in drugih podobnih napravah.

Kaj to pomeni za Symbian, ki ga Nokia trenutno uporablja? Na to vprašanje so Finci odvrnili, da je Symbian idealen za približevanje pametnih telefonov množicam, medtem ko bo MeeGo očitno namenjen zahtevnejšim uporabnikom. Symbian torej trdno ostaja. Medtem bo za popolnoma odprti MeeGo moč pisati aplikacije v Qt, kar ni presenetljivo. Intel dodaja, da MeeGo ne bo omejen le na arhitekturo x86.

23 komentarjev

Mobile World Congress 2010 se začenja

Mobile World Congress

Heise - Danes se v Barceloni začenja Mobile World Congress 2010. Na sejmu se bodo do četrtka družili proizvajalci, prodajalci, kupci in občudovalci mobilnih telefonov, pametnih telefonov in njihovih pritiklin. Prireditelj GSM Association pričakuje okrog 47.000 obiskovalcev, kolikor jih je v Katalonijo pripotovalo tudi lani, in 1300 razstavljavcev. Kongresni del programa bo nudil vrsto zanimivih predavanj in seminarjev na teme, kot so plačevanje z mobilniki, zabava, oglaševanje na mobilnikih, aplikacije za pametne telefone in tudi infrastruktura in razvoj omrežij nove generacije.

Prireditev je za obiskovalce drag hec, saj vstopnice za sejmišče stanejo 600 evrov, obiskovalci predavanj pa bodo odšteli vsaj 2100 evrov. O...

16 komentarjev

Windows Mobile 7 in Zune Phone še letos poleti

Zune Phone

TG Daily - Viri blizu Microsofta so potrdili, da bo nova verzija operacijskega sistema za telefone Windows Mobile izšla še to pomlad. Najnovejša verzija 6.5 je bela deležna sila medlega sprejema, zato delo na Windows Mobile 7.0 poteka s polno paro.

Če bo šlo vse po načrtih, ga bodo predstavili v Barceloni na prireditvi Mobile World Congress, ki bo potekala tretji februarski konec tedna. Končno različico pa pričakujemo poleti.

Druga novost, ki jo pripravljajo v Redmondu, se imenuje Zune Phone. Šlo bo za napravo na Windows Mobile, ki se bo lahko povezala z Zunom in drugimi uporabniškimi storitvami, ki jih bo Microsoft nudil. Še več pa bo znano na Mix10, ki bo marca v Las Vegasu.

21 komentarjev

MoMoSlo S02E05 - Around the World

MobileMonday Slovenija

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V ponedeljek 18.1.2010 bo v Kiberpipi nov MobileMonday dogodek.

Predavala bosta Matevž Klanjšek - soustanovitelj podjetja Celtra ter kreativni direktor pri podjetju Renderspace. Sodeloval je pri odmevnih projektih za velike naročnike (Mobitel Itak, SiOL iO ...) na področju Slovenije ter tujine 20th Century Fox, Warner Bros., Universal Pictures, Heineken, Hennessy.

Drugi gost večera bo Tomi Ahonen - avtor številnih knjig ter svetovalec na področju telekomunikacij in mobilnih tehnologij. Je redni gost na velikih konferencah, ki obravnavajo mobilne teme (Future of Mobile, Mobile World Congress, Picnic Amsterdam) - poleg tega ga redno citirajo publikacije kot so Wall Street Journal, Financial Times, Business Week in Economist. Tomi piše tudi zelo znan blog Communities Dominate Brands

Program:
18:00 - Prolog
18:30 - Matevž...

0 komentarjev

Končno enotni polnilci mobilnih telefonov

TG Daily - Končno smo dočakali, da so se izdelovalci mobilnih telefonov dogovorili, kar bi se lahko že zdavnaj, če bi obstajal interes. Na Mobile World Congress 2009, ki te dni poteka v Barceloni, so namreč objavili, da so se dogovorili o izdelavi enega samega univerzalnega polnilca telefonov, s čimer želijo uporabnikom prihraniti čas, okolju pa odpadke. GSM Association, ki združuje proizvajalce, načrtuje, da bo do leta 2012 večina izdelanih telefonov imela priključek za univerzalni polnilec, s čimer naj bi prihranili do 51.000 ton podvojenih polnilcev, zmanjšali izpust toplogrednih plinov pri proizvodnji in ljudem olajšali uporabniško izkušnjo. Navsezadnje je bil že skrajni čas.

72 komentarjev

Prvi v Sloveniji- Opis Google Phone

Projekt9 - Vse, česar se Google dotakne, se pozlati. Najnovejši poskus v tej smeri je platforma Android, programska oprema ali, če hočete, operacijski sistem za pametne telefone, s katerim naj bi spletni gigant spodmaknil stolček telefonskim gigantom, kot so Nokia, RIM in Microsoft. Prvi rezultat je pametni telefon G1, ki pri nas sicer ni naprodaj, vendar nam ga je uspelo pridobiti iz Velike Britanije.

Prvi v Sloveniji, za vse željne novih informacij, naj vam bo branje članka užitek, tako kot je bilo nam preizkušanje in uporaba pametnega telefona. Celoten članek si lahko preberete tukaj.

77 komentarjev

Sony Ericsson se je predal Windows Mobile

engadget - Od 11. do 14. Februarja bo v Barceloni The Mobile World Congress 2008. Nekateri proizvajalci pa so pohiteli s svojimi prvimi predstavitvami in med drugimi je Sony Ericsson najavil prihod mobilnika, ki bo po obliki podoben Nokiinemu Navigatorju, toda precej manjših dimenzij. Poimenovali so ga XPERIA X1.

Nekaj karakteristik: velikost: 110 x 53 x 16.7 mm, masa 145 g; omrežja: GSM/GPRS/EDGE in pa UMTS/HSDPA/HSUPA; zaslon: 800 x 480 pikslov; povezljivost: Bluetooth, USB, WLAN, aGPS in fotoaparat s 3,2 mega pikslov. Mobilnik bo uporabljal Windows Mobile operacijski sistem in vse, kar sodi zraven (pisarniški paket, brskalnik in večpredstavni predvajalnik).

Sony Ericsson bo prav tako ohranil svojo 'P' serijo, ki uporablja UIQ...

27 komentarjev

3GSM World Congress od danes v Barceloni

Slo-Tech - Danes se je v Barceloni začel najpomembnejši svetovni dogodek v svetu mobilnih telekomunikacij - 3GSM World Congress. Letošnji kongres je namenjen predvsem mobilnim servisom za prenos podatkov, kot so mobilno deskanje po spletu, pretok digitalne glasbe in mobilne igre. Ti servisi naj bi predstavljali zlato jamo za operaterje mobilne telefonije, a zaenkrat še niso povsem zaživeli med uporabniki zaradi premajhne razširjenosti tretje generacije mobilnih omrežij.

Kot poroča The Inquirer, je britanski mobilni operater O2 zato že pozval evropske regulatorje, da za redko poseljena območja operaterjem dovolijo uporabo frekvenčnega spektra, ki je sicer rezerviran za drugo generacijo mobilnih omrežij (gsm), tudi za omrežja tretje generacije (3G). Na ta način bi se operaterji izognili gradnji novih baznih postaj, zmanjšala pa naj bi se tudi mobilna ločnica med prebivalci urbanih naselij in odmaknjenega podeželja, ki zaenkrat ne morejo uporabljati omrežja 3G. Kot prvi naj bi se O2-jevi...

14 komentarjev