»

Konec ere jumbo jetov: Boeing 747 se poslavlja

Slo-Tech - Dolgo časa največje potniško letalo Boeing 747 se počasi bliža koncu svoje življenjske dobe. Prvikrat je Boeing 747 poletel pred pol stoletja (februarja 1969), redne komercialne lete pa so začeli januarja 1970. Čeprav uradne potrditve še ni, viri iz podjetja in natančen pregled objav in finančnih poročil kaže, da je razvoja konec. Pričakovati je, da bodo zadnji Boeing 747-8 izdelali leta 2022. Da se bo letalo, ki je dolga leta predstavljalo simbol množičnega sleherniku dostopnega potovanja z letali, moralo posloviti, smo vedeli že leta. Pri življenju je letalo držal predvsem tovorni promet, ki je zlasti zaradi spletnega nakupovanja rasel, medtem ko za potniški promet letalo ni več učinkovito. Zadnje naročilo za potniško izvedbo so dobili leta 2017, ko so ZDA naročile dva 747-8 za uporabo kot Air Force One (predsedniško letalo).

Padec prometa zaradi epidemije koronavirusa je le še pospešil odločitev, da se bo letalo poslovilo. Tiskovni predstavnik podjetja je povedal, da...

13 komentarjev

Brez pojasnila izbrisali 70000 blogov

CNet - Običajno poročamo o zaprtju blogov na Kitajskem, a tudi v demokratičnih ZDA niso imuni nanje. Prejšnji teden je manj znana stran Blogetery.com, kjer je gostovalo okrog 70.000 blogov, zaprla svoja vrata. BurstNet, ki je spletni strani nudil dostop do interneta, jih je suho obvestil, da so stran odklopili na zahtevo ene izmed vladnih agencij za pregon, a niso želeli povedati katere. Zapisali so le, da niso imeli izbire.

BurstNet v pismu Blogeteryju pojasnjuje, da ni šlo za klasičen primer, ampak za kritično zadevo, na katero so jih opozorili. Zaradi tega so morali strežnik nemudoma izklopiti. Čeprav BurstNet tega ni potrdil, na TorrentFreaku špekulirajo, da je šlo za veliko akcijo v boju zoper piratstvo. Pred tremi meseci so skupina zveznih agencij, newyorško...

10 komentarjev

Laser praznuje 50 let

Bellovi znanstveniki sestavljajo laser, 1960

CNet - Laser je eden izumov, ki smo jih tako zelo vzeli za svoje, da smo celo besedo, ki je bila izvirno kratica za ojačitev svetlobe s stimulirano emisijo sevanja (angl. light amplification by stimulated emission of radiation), podomačili. Pred natanko 50 leti, 16. maja 1960, je Theodore Maiman prikazal delovanje prvega funkcionalnega laserja v Hughes Research Laboratories, ki je deloval pulzno. Do zanesljivih naprav je preteklo še nadaljnjih dvajset let.

Temelje za laserje je postavil Albert Einsten s člankom O kvantni teoriji sevanja (nem. Zur Quantentheorie der Strahlung leta 1917, v katerem je pojasnil Planckov zakon, s katerim je napovedal maser ali ojačitev mikrovalov s stimulirano...

18 komentarjev

Razvit laser za prestrezanje raket

Los Angeles Times - Pentagon je ta teden izvedel preizkus tehnologije, ki se zdi kakor iz Vojne zvezd. Na predelani Boeing 747 so namestili ogromen laser, ki je prestregel in uničil balistično raketo Scud med letom. Letalo je raketi sledilo s toplotnimi senzorji in nato s kemičnim laserjem, ki je preluknjal ohišje rakete, ki je zaradi tega razpadla na dva dela in padla v ocean. Po neuradnih informacijah naj bi bilo letalo med poizkusom od rakete oddaljeno 100 do 200 kilometrov. Uro pozneje so uspeli na enak način uničiti še drugi tesni izstrelek, ne da bi boeing moral pristati in dotočiti gorivo. V Pentagonu so sicer dejali, da so prvi tovrstni test izpeljali že 3. februarja, a javnosti niso obvestili.

Drugi del preizkusa, kjer so poizkušali sestreliti...

73 komentarjev

Boeing se pripravlja na prvi polet Dreamlinerja

Prvi javni prikaz letala

vir: Wikipedia
TG Daily - Dreamliner oz. Boeing 787 je novo srednje veliko potniško letalo, ki bi po prvotnih načrtih že moralo prevažati potnike. Zaradi zamud vse kaže, da se bo to zgodilo v prvi četrtini prihodnjega leta, pred tem pa mora prestati vse teste in prvi polet. Letalo s serijsko številko 1 (ZA001) je že prestalo nekaj testov, med drugim tudi simulacije prvega poleta, kjer so preizkusili mehanske oz. strojne dele kot tudi programsko opremo, prestalo je spuščanje in dviganje podvozja ter vse statične preizkuse konstrukcije (krila so podvrgli silam, približno enakim največjim silam, ki se pričakujejo v operativni dobi življenja oz. so enake silam, ki bi jim bilo podvrženo letalo pri 2,5-kratni...

30 komentarjev

Orožje prihodnosti

Del ABL sistema

News.com - CNET je objavil zanimiv intervju z Dougom Beasonom, o orožjih ne tako daljne prihodnosti, ki jih namerava uporabljati vojska ZDA, ter o nekaterih orožjih, ki so že bila uporabljena.

Ameriška vojska že nekaj let razvija protibalistični, leteči laserski sistem, poimenovan preprosto ABL, sedaj pa se bliža prvi, leteči test tega obrambnega orožja. Orožje je opremljeno s t.i. COIL laserjem, svoj namen, to je prestrezanje raketnih izstrelkov, pa bo dosegalo s segrevanjem površine izstrelka, kar povzroči eksplozijo goriva, ki uniči raketo. Sistem bo sposoben prestreči več tarč, prvi testi prestrezanja medcelinskih balističnih izstrelkov pa so napovedani za leto 2008. Na voljo je tudi galerija fotografij...

56 komentarjev

Satelit Cryosat je treščil na severni pol

ESA - Globalno segrevanje je po mnenju nekaterih zgolj napačno interpretiranje normalnega nihanja povprečnih letnih temperatur, mnogi pa so zaradi tega pojava hudo zaskrbljeni. Rusija je zato nekaj dni nazaj v vesolje iztrelila satelit, ki naj bi nadzoroval ter preverjal stanje ledenih plošč na obeh polarnih delih. Istrelitev žal ni uspela, saj je raketa s satelitom kmalu po iztrelitvi padla nazaj na Zemljo, je sporočila uprava vesoljskega izstrelišča v Rusiji.

Neuspešna izstrelitev satelita pomeni veliko izgubo za rusko vesoljsko industrijo, saj zadnje čase večkrat poskušajo s poleti v vesolje, a si z neuspelimi izstrelitvami, kot je omenjena, že precej načenjajo ugled. Več lahko izveste tukaj.

54 komentarjev

Cosmos 1 pripravljen na polet

Slashdot - Vse kaže, da bomo končno dočakali dan, na katerega bodo pripadniki društva The Planetary Society izstrelili v vesolje prvo vesoljsko plovilo znano po tem, da bo izkoriščalo tehnologijo staro skoraj toliko, kot je staro človeštvo samo - jadra. To bi se naj zgodilo 21. junija.

Cosmos 1, kot se plovilo imenuje, bo za svoje glavno pogonsko sredstvo uporabljalo svetlobo, ki jo bo lovilo s svojimi osmimi zrcalom podobnimi jadri. Ker plovilo s seboj ne nosi nobenega goriva in ker pospešuje čez praktično neomejene razdalje, je ta tehnologija edina, ki je danes v praktični uporabi in predstavlja možen potencial pri potovanjih tudi do bližnjih zvezd. Pri tej pogonski tehnologiji je tudi zanimivo, da si teoretiki niso popolnoma edini ali sploh deluje (vsaj ne brez močnega ogrevanja tako gnanega objekta).

Kot morda nekateri že veste, je bil sprva predviden datum izstrelitve 1. marec, vendar so izstrelitev prestavljali vse do sedaj. Cosmos 1 bo izstreljen iz ruske podmornice v Barentsovem...

40 komentarjev

Ponoven neuspeh raketnega ščita

New Scientist - V ZDA je ponovno spodletelo testiranje raketnega ščita. Raketa, ki naj bi jo raketni ščit prestregel, je sicer poletela iz Aljaske, prestrezna raketa pa je odpovedala in obtičala na iztrelišču. To je že drugi neuspel preizkus, prvi je bil decembra lani.

Po načrtu naj bi aktivirali raketni ščit že septembra 2004, vendar imajo zelo velike zamude. Pentagon pa je vseeno namestil že osem prestreznih raket, čeprav jih do sedaj še niso uspešno lansirali.

Več informacij na NewScientist.com.

33 komentarjev

Mobilni telefoni niso nevarni bencinskim črpalkam

The inquirer - Če ste se le poglobili v navodila za uporabo mobilnega telefona (včasih imam sicer močan občutek, da se marsikdo ni), ste gotovo prebrali opozorilo, da je uporaba mobilnega telefona prepovedana v medicinskih ustanovah, na letalih in bencinskih črpalkah. Seveda, iskre, ki množično švigajo iz telefona, bi lahko pognale črpalko v zrak. Vsaj takšno je bilo prepričanje, podkrepljeno z videoposnetkom ene od nesreč na črpalki nekje v Angliji.

Da je nevednosti dovolj in da je potrebno poiskati odgovor dilemi, ali mobilniki res lahko povzročijo vžig gorivo, so si rekli pri britanski oddaji Brainiacs. Star dostavni avto so napolnili z gorivom in hlapi, vanj vstavili šest delujočih mobilnikov in vse hkrati poklicali. Zgodilo se, po pričakovanjih, ni seveda nič.

Zanimivo je, da je bilo za vžig dovolj, če se je bakrene žice, ki je segala v notranjost vozila, dotaknil prostovoljec, oblečen v nylonska oblačila. Še klik.

Se bo ekipa na podoben način lotila tudi uporabe mobilnikov v letalih?

18 komentarjev

Dodatni sateliti za ameriško vojsko

Space Imaging Inc.

vir: Washingtonpost
Washingtonpost -

V zadnjih mesecih in tednih je Pentagon uspel prestaviti prek 200.000 čet, tisoč letal in več ducatov vojaških ladij v okolico Iraka, a si še vedno prizadeva nabrati dovolj kapacitet satelitov za uspešno komuniciranje z njimi, saj njihovi vojaški sateliti ne zadoščajo.

Viri poročajo, da Pentagon kupuje celo zmogljivosti komercialnih satelitov za vojaške namene v tej informacijski vojni. Različni uradniki poročajo, da Pentagon v tem času porablja do desetkratne kapacitete kot so jih v Zalivski vojni. Predstavnik Satellite Industry Association pravi še, da Pentagon trenutno neprenehoma zaseda...

13 komentarjev