»

AOL, Microsoft in Yahoo partnerji pri oglaševanju

vir: Reuters
Reuters - Internetni velikani AOL, Microsoft in Yahoo so sklenili dogovor (izjava za javnost) o sodelovanju na področju oglaševanja, s katerim bodo tesneje povezali svoja omrežja za trženje spletnih oglasov, s čimer želijo resneje konkurirati Googlu in Facebooku, ki si ta hip odrežeta največji kos oglaševalske pogače na internetu. Dogovor jim dovoljuje, da od drugea leta dalje prodajajo neizkoriščeni oglasni prostor drugega partnerja, hkrati pa lahko kupci že v začetku na enem mestu zakupijo oglasni prostor na vseh treh straneh hkrati.

Podjetja želijo s tem poenostaviti prodajo oglasov, kar naj bi na koncu povečalo povpraševanje in prodajo. Prodajo bosta upravljala Microsoft in Yahoo, medtem ko...

0 komentarjev

Nokiini zaposleni stavkajo

vir: engadget
engadget - V odziv na naznanitev sodelovanja z Microsoftom je prišlo v Nokiinih pisarnah v Tampereju do mirnega protesta v obliki odhoda približno tisoč delavcev s svojega delovnega mesta. V Tampereju, ki bo v prihodnosti očitno ena izmed žrtev partnerstva z Microsoftom, sicer dela okrog 3.000 Fincev, od katerih jih približno polovica razvija operacijski sistem Symbian. Mirni protest oz. stavka sicer ni povzročila finančne škode podjetju, saj so delavci za odhod z dela izkoristili svoje fleksibilne delavnike. Kljub zaprtju pisarne najverjetneje dela ne bodo izgubili prav vsi zaposleni v pisarnah v Tampereju, a bodo vseeno odpuščanja ogromna.

Odziv na najavo partnerstva Nokie in Microsofta je bil podobno negativen tudi v finančnem svetu, saj je vrednost...

65 komentarjev

EU razširja preiskavo Googla

The New York Times - Evropska komisija razširja svojo preiskavo Googla, ki jo je začela po pritožbi drugih ponudnikov iskanja konec novembra, poroča Wirtschaftswoche. To je posledica pritožbe, ki sta jo že pred meseci na Nemški urad za varstvo konkurence vložila Verband Deutscher Zeitschriftenverleger in Bundesverband Deutscher Zeitungsverleger e.V. (skupaj združujeta več kot 450 založnikov), ta pa jo je zdaj posredoval v Bruselj, in pritožbe podjetja Euro-Cities.

V pritožbah Googlu očitajo zlorabo prevladujočega tržnega deleža na področju spletnega iskanja, da bi neupravičeno promoviral svoje rešitve tudi na drugih področjih, kot sta navigacija in novice. Preiskava poteka že od decembra, sedaj pa bodo evropske oblasti z upoštevanjem nemške pritožbe dobile še dostop do vseh...

0 komentarjev

EU začenja preiskavo Googla

Europa.eu - Evropska komisija je objavila, da začenja preiskavo podjetja Google zaradi suma zlorabe prevladujočega položaja na področju spletnega iskanja, in sicer 102. člena Pogodbe o delovanju Evropske unije. Uradni postopek se je začel po pritožbi drugih ponudnikov iskanja (primerjalnik cen Foundem in iskalnik po pravnih virih ejustice.fr) po spletu zavoljo nepravičnega razvrščanja njihovih storitev v Googlovih rezultatih iskanja in neupravičeno visokega položaja lastnih Googlovih storitev.

Natančneje, preiskovali bodo, ali je Google zlorabil prevladujoč položaj, da je konkurenčne bolj specializirane storitve (denimo primerjalnike cen) postavil v rezultatih nižje, kot bi bilo normalno. Prav tako bodo pregledali, ali je Google znižal "'Quality Score" za sponzorirane...

19 komentarjev

Navezo Yahoo-Microsoft potrdile EU, ZDA

CNet - Microsoft in Yahoo bosta lahko dokončala postopke za sklenitev partnerstva, saj je včeraj Evropska komisija prižgala zeleno luč sodelovanju podjetij, medtem ko je ameriško pravosodno ministrstvo svoj pristanek objavilo že pred tem. Dogovor je bil podpisan julija 2009, ko sta se podjetji domenili, kako bosta sodelovali. Ideje o združitvi (oziroma Microsoftovemu prevzemu) so odpisali, tako da so se odločili le za tesno sodelovanje na področju iskanja po spletu in oglaševanja.

Bing in Yahoo bosta dobila nov, enoten iskalni algoritem še letos, ali najkasneje leta 2011, če bi bila implementacija v božični nakupovalni sezoni moteča za uporabnike. Poleg tega bodo v istem času združili in...

10 komentarjev

EU bo najverjetneje potrdila dogovor Microsoft-Yahoo

Carol Bartz in Steve Ballmer podpisujeta dogovor

vir: CNet
Reuters - Konec lanskega julija sta Microsoft in Yahoo dorekla pogoje sodelovanja in podpisala dogovor, ki predvideva desetletno partnerstvu na področju spletnega iskanja in oglaševanja. Pogodba predvideva večji Microsoftov angažma pri iskanju, saj bo njihov pogon vrtel tudi Yahoojev iskalni mehanizem, tako da se bo Yahoo lahko osredotočil na odnose z oglaševalci in nabiranje denarja iz tega naslova.

Preden dogovor stopi v veljavo, ga morajo odobriti še protimonopolne inštitucije v EU in ZDA. Reuters poroča, da bo Evropska komisija kmalu dala pozitivno mnenje. Rok za izdajo mnenja se izteče 19. februarja. Poznavalci pričakujejo brezpogojni da zaradi Googlovega položaja, ki obvladuje bistveno večji del trga kot Microsoft in Yahoo...

4 komentarji

Microsoft in Yahoo (skoraj) dokončno par

Seattle Post-Intellingencer - Poleti in jeseni smo obširno pisali o dogovarjanju med Microsoftom in Yahoojem, ki bosta postala partnerja na področju iskanja po spletu, s čimer želita konkurirati Googlu. Načelni dogovor sta že dosegla, v petek pa sta dokončno dorekla vse podrobnosti in podpisala pogodbo o sodelovanju.

V izjavi za javnost, ki sta jo družno pripravila, sta zapisala takole. "Verjamemo, da bo dogovor ustvaril vzdržno in prepričljivo alternativo pri iskanju, ki bo lahko uporabnikom, oglaševalcem in založnikom ponudila pravo izbiro, boljšo vrednost in več inovacij." Obe podjetji pozdravljata podporo, ki sta jo bili deležni s strani ključnih igralcev v branži in ostajata optimistični, da bo tudi po finančni plati dogovor realiziran v začetku prihodnjega leta.

Podrobnosti ostajajo praktično nespremenjene:
  • pogodba ima rok trajanja 10...

9 komentarjev

Ameriško pravosodno ministrstvo preučuje dogovor Microsoft - Yahoo

Bloomberg - Avgusta se je končalo Microsoftovo dvorjenje Yahoo. Rezultat je bil dogovor o sodelovanju na področju spletnega iskanja in oglaševanja, kjer bosta podjetji združili moči in denarnice v boju proti Googlu. Dogovor je bolj ali manj dorečen, potrditi ga mora le še ameriško pravosodno ministrstvo, ki se je vzelo nekoliko več časa. Kot poroča Bloomberg, so zaprosili za več podrobnosti o poteku sodelovanja. To pomeni, da potrditev ne bo le formalnost, temveč bodo natančno premotrili poslovanje obeh podjetij.

Michael Katz, nekdanji vodilni ekonomist v protimonopolnem oddelku pravosodnega ministrstva pojasnjuje, da bosta imela podjetij obilico dela z dokazovanjem, da združitev ne bo ovirala konkurence. In to kljub temu da skupaj obvladujeta trikrat manj trga kot Google. Podjetji bosta morali razkriti investicije v brskalnik Bing, ceno oglaševanja in podobno. Microsoft mora o sodelovanju obvestiti še Evropsko komisijo, ki si prav tako lahko vzame 90 dni časa, da pregleda dogovor.

2 komentarja

Podrobnosti o Yahooju in Microsoftu

ComputerWorld - Saga o Yahooju in Microsoftu se je sklenila konec julija, ko sta podjetji vendarle sklenili partnerstvo. Danes so znane vse podrobnosti njunega dogovora, saj je Yahoo ameriškemu regulatorju trga vrednostnih papirjev (SEC) predal poročilo 8-K, v katerem so podrobno zapisali vsebino dogovora. Dogovor določa, da bo Microsoft Yahooju naslednja tri leta vsako leto plačal 50 milijonov dolarjev in da bo zaposlil vsaj 400 Yahoojevih inženirjev. Dogovor je sklenjen za deset let, a je Microsot obdržal možnost, da po petih letih odstopi od ekskluzive za Yahoojeve reklame. V tem primeru bi Yahoo obdržal 93 odstotkov tako generiranega dobička namesto predpisanih 88 odstotkov. Obstaja še nekaj možnosti, da se podjetji razvežeta, kot je naprimer Microsoftov izstop iz iskalnega trga, prevelik padec dobička v primerjavi z Googlom ipd.

Dogovor bo uradno formaliziran 27. oktobra, nato pa se bo začelo dolgotrajno uvajanje, ki bo trajalo dve leti. Če podjetji do 29. julija 2010 ne bosta uspeli uvesti...

5 komentarjev

Microsoft in Yahoo partnerja

Carol Bartz in Steve Ballmer podpisujeta dogovor

vir: CNet
Slo-Tech - Hladnotoplega spogledovanja med Yahoojem in Microsoftom, ki traja že več kot leto dni, je naposled konec. Izvršna direktorja podjetij, Microsoftov Steve Ballmer in Yahoojeva Carol Bartz, sta namreč včeraj podpisala dogovor o sodelovanju, ki za naslednjih 10 let ureja medsebojne obveznosti, začenši z letom 2010.

Microsoft bo poganjal Yahoojev iskalni stroj, medtem ko bo Yahoo postal ekskluzivni zastopnik podjetij pri dogovarjanju z oglaševalci. Skupaj imata podjetji približno 30-odstotni tržni delež na področju iskanju po spletu, tako da ju največji rival Google še vedno prekaša za več kot dvakrat. Ballmer je dejal, da uspeh v tem segmentu terja inovacijo in velikost. Z Bingom so poskrbeli za vrsto inovacij in novih...

0 komentarjev

Microsoft in Yahoo nadaljujeta paritveni ples

CNet - Še stoprvič poročamo o spogledovanju Microsofta in Yahooja, ki se zdaj v toplo-hladnem ritmu vleče že več kot pol leta. Zadnje nadaljevanje te limonade je postreglo s podatki, da se podjetji spet pogovarjata o partnerstvu na področju iskanja in oglaševanja; na štiri oči sta se srečala celo vélika Carol Bartz in Steve Ballmer. Viri blizu obeh sicer pravijo, da gre za začetne pogovore, ki se ne dotikajo propadle prevzemne ponudbe, tako da razvoja dogodkov v tej smeri ni pričakovati, a delničarji bodo gotovo zadovoljni z vsakim načinom sodelovanja.

Na mizi je več možnosti. Ena je izmenjava spletnega oglaševanja in vzajemno koriščenje teh storitev. Yahoo bi po tem predlogu prevzel Microsoftove prikazne oglase (display and premium advertising), medtem ko bi Microsoft skrbel za oglaševanje pri zadetkih ob iskanju (search advertising business). Ballmer je sicer že večkrat odkrito dejal, da se Microsoft zanima za prevzem Yahoojevega oglaševalskega ali iskalnega oddelka, nad čimer pa Yahoo...

3 komentarji

Združitev Yahoo! in Windows Live Messenger

Ars Technica - Microsoft in Yahoo! sta sklenila dogovor, v skladu s katerim bosta povezala svoji omrežji za takojšnje sporočanje, s čimer bosta po lastnih navedbah ustvarila največje tovrstno omrežje na svetu (350 milijonov uporabnikov), v praksi pa bo to najbrž pomenilo, da bo nastala direktna konkurenca AOL-u, ki trenutno na globalnem nivoju dominira. Uradna najava je bila izrečena včeraj, kmalu pa lahko pričakujemo posodobitvi programskih klientov za dostop do obeh omrežij. Kaj nam bo združitev prinesla, se sprašujejo tudi na Arstechnici.

11 komentarjev

Microsoft in Yahoo sklenila IM partnerstvo

Yahoo News - Microsoft ter Yahoo sta sklenila povezati svoja IM izdelka, tako da bodo lahko uporabniki MSN Messengerja ter Yahoo! Messengerja po novem medsebojno komunicirali. Za vse, ki komunicirajo s pomočjo omenjenih dveh programov, je to vsekakor vzpodbudno, saj se bo njihovo število močno povečalo, pa tudi obe podjetji sta se s potezo rešili resne medsebojne konkurence (Yahoojev Sporočevalec je čez Lužo bistveno popularnejši kot pri nas).

Do junija 2006 lahko tako pričakujemo možnost pošiljanja sporočil med uporabniki obeh programov, kasneje pa podjetji upata tudi na podporo glasovni komunikaciji (VoIP).

55 komentarjev

Raziskava o odnosu do oglaševanja

Slo-Tech - Doktorska študentka s Fakultete za družbene vede, Bojana Lobe, v sodelovanju s Slo-Techom in skupino raziskovalcev v naslednjih dneh pripravlja raziskavo o odnosu do oglaševanja. Raziskava bo potekala v dveh fazah: najprej bomo nekaj registriranih uporabnikov povabili k pogovoru o spletnem oglaševanju, nato bo sledila spletna anketa.

V raziskavi nas zanima predvsem vaš odnos do spletnih oglasov, kako se vi odzivate na spletno oglaševanje, kdaj so vam oglasi všeč, kdaj vas motijo in kdaj so vsiljivi. Kaj storite, ko vas napade preveč oglasov?

Vljudno vas vabimo, da izrazite svoje mnenje, tako v pogovoru, kot tudi v anketi. Da bi se izognili preveliki obremenitvi, smo vnaprej pripravili vzorec sodelujočih, ki jih bomo k pogovoru povabili z osebnim sporočilom (preko Zasebnih sporočil).

Če ste med njimi ravno vi, vas naprošamo za sodelovanje in se vam obenem najlepše zahvaljujemo. K izpolnjevanju ankete (ko bo v drugi fazi pripravljena) pa ste vabljeni vsi. Rezultati bodo na voljo...

71 komentarjev

Iskanje videoposnetkov

Google News - Na področju spletnega iskanja se je odprla nova fronta - iskanje po videoposnetkih. Različici beta svojih implementacij sta tako predstavila Google in Yahoo!. Googlova različica je šele v zgodnjem stadiju in za razliko od Yahoo!-jeve ne omogoča niti predvajanja najdenih posnetkov. Izstopa pa storitev blinkx, ki zadetke ponuja kot kratke posnetke, je pa specializirana za iskanje po televizijskih programih na spletu. In radijskih.

21 komentarjev

ATI sodeluje z Nintendom

X-Bit Labs - Kanadski velikan ATI Technologies je ta teden objavil novico, da so podpisali dogovor o sodelovanju z Nintendom. S tem dogovorom se je ATI zavezal, da bo razvijal tehnologije, ki bodo uporabljene v prihodnjih Nintendovih proizvodih. Podrobnosti še niso znane. Prav tako nobeno izmed podjetij ni dalo nobene uradne izjave o naravi izdelkov, ki jih lahko pričakujemo kot plod sodelovanja, čeprav je vse bolj ali manj očitno. Ninteno izdeluje igričarske konzole, ATI pa je vodilni proizvajalec grafičnih procesorjev. Klik!

3 komentarji

Starr in Microsoft

Newsfactor - Ken Starr, ki ga vsi zelo dobro poznamo iz preiskav o Billu Clintonu ter Monici Lewinsky, bo igral ključno vlogo v protimonopolni preiskavi proti Microsoftu.
Ken Starr, ki je že pripravljal podlago za ločitev Microsofta na več pravno ločenih enot, je javno opozoril Bushevo vlado, naj se ne poravna z Microsoftom. Starr je tudi povedal v intervjuju, da Microsoft uživa dejanski monopol na področju operacijskih sistemov in to tudi izkorišča. To je bilo tudi zelo očitno v primeru Netscape-a, ki je bil Microsoftova velika konkurenca na področju spletnih brkljalnikov.

Več o tem pa lahko preberete tukaj.

8 komentarjev