»

256 GB na A4 listu

Slashdot - Tukaj ne govorimo o magnetni plošči ali optičnem mediju v velikosti A4, gre za dejanska mrtva drevesa. Sainul Abideen je namreč iznašel tehnologijo, s pomočjo katere lahko poljubne podatke zapišemo v obliki geometrijskih vzorcev različnih barv, ki jih nato preprosto natisnemo na papir, ko želimo podatke prebrati, pa jih najprej poskeniramo in nato pretvorimo v prvotno obliko.

Gostota zapisa pisanega papirčka bi tako naj bila kar 2.7 GB na kvadratni palec, stvar pa ima tudi druge prednosti - tovrsten medij je možno izdelati mnogo ceneje kot danes najbolj razširjene optične diske iz polikarbonatov in osrečuje tudi Zelene, saj je biorazgradljiv. Več na Slashdotu.

77 komentarjev

Naredite si pred kopiranjem zaščiten CD

Slo-Tech - Alex J. Halderman je na blogu Freedom to Tinker objavil članek z naslovom Kako narediti svoj CD zaščiten pred kopiranjem. Navodila so spisana za uporabnike programa Nero za Windows.

Navodila so zelo preprosta, potrebujete pa dva prazna CD-ja ter seveda (svoje) sklabe, ki jih želite zapeči na CD.

1. Najprej zapečete navaden CD, vendar CD-ja ne smete zaključiti (opcija "Finalize disc" mora ostati izključena).

2. Nato na CD zapečite podatkovno sejo, pri čemer mora biti vključena podpora za več sej (Start Multisession disc vključeno), v zavihku ISO pa pod Data Mode izberite "Mode 2 / XA". Posnamete lahko kakršnekoli podatke, recimo kopijo Zakona o avtorski in sorodnih pravicah

3. S programom CloneCD naredite sliko zapečenega CD-ja (CD "zripajte").

4. Dobili boste tri datoteke s končnicami .CCD, .IMG in .SUB. Datoteko .CCD odprite s programom Notepad in njeno vsebino skopirajte v pripravljeni spletni obrazec, naložite na stran, kjer se pretvori in pretvorjeno vsebino shranite...

23 komentarjev

20 let zgoščenke!

SiOL - Na včerajšnji dan pred 20 leti se je rodil za tedanje čase popolnoma nov medij - zgoščenka. Starši prve masovno dostopne zgoščenke (na njej so lahko poslušali Frederica Chopina) so bili Bayer, Philips in Polygram. Sony je vzel stvar v svoje roke kot oster napad z zgoščenkami na vse analogne medije prejšnjih let- vinilke, kasete, ipd. Prvi CD predvajalniki so bili precej dragi (približno tako kot danes DVD komponente), sčasoma pa sta se pocenila tako medij kot predvajalnik in zgoščenka se je vrtela v skoraj vsaki hiši širom po svetu. Na začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja je zgoščenka postala tudi podatkovni medij. Po 20 letih je postala najbolj popularen medij vseh časov - Izdelali so jih namreč že 25 miljard. Klik!

11 komentarjev

48x zapisovalnik

Akiba - Navajeni smo že, da slike vsega novega, kar pride, gledamo na Akibi Hotline. Tokrat se lahko slinite (slinimo) nad pekačem, ki na zgoščenke zapisuje kar z 48-kratno hitrostjo, prepisuje s 16x, bere pa z 48x hitrostjo. Menim, da smo prišli do točke, kjer se bo hitrost zapisovanja morala počasi ustaviti, če ne drugače, pa zaradi samih omejitev uporabljenega materiala v zgoščenkomatih ter, pomembneje, zgoščenkah. Seveda se lahko tudi motim. Klik!

1 komentar

Ogljikova pena

ABC News - Najbrž je kdo ob naslovu pomislil - le kaj ima ogljik z računalniki? No, lahko se zgodi, da bo čez nekaj časa imel veliko - pri hlajenju naših vedno prevročih procesorjev. Tukaj si lahko preberete bolj podrobno, kaj mislim, na kratko pa gre za peno iz ogljika, ki ima to lepo lastnost, da zelo dobro prevaja toploto in sicer štiri do petkrat bolje kot baker, hkrati pa je lažja od aluminija. Ni kaj, zgleda, da bomo kmalu priče revoluciji hlajenja:D .

7 komentarjev

Za paranoike

Guru 3D - Kot da že ni zadosti, če slabo zapečete CD... Japonsko podjetje TEAC se je zdaj spomnilo, da bi bilo prijetno imeti tudi CD-uničevalnik. Če imate kaj takega na CD-ju kar želite trajno uničiti in ste nesposobni uzeti kladivo in preprosto udariti po CD-ju, si morate kupiti DC-201. Strojček bo trajno uničil vaš 8 ali 12cm CD v pribljižno dvajsetih minutah. 20 minut se mi zdi ogromno, da uničiš CD. Sploh, če to lahko storiš v 2 sekundah s kladivom... Strojček deluje na principu Pushing pressure convex concave scar system (kdo ve, kako se to prevede?) na obeh straneh CD-ja. Kaj vse si ljudje ne izmislijo...

20 komentarjev

Vaši CD-ji so v nevarnosti!

Ciencia Digit - S čem vse lahko poškodujete CD? Če ga popraskate, lahko, da ne bo več delal. Kako še? Lahko ga polijete s kakšno jedko snovjo, ki bo razžrla površino zgoščenke.
Samo to so vsi vsakodnevni primeri (no ja, jedka snov vsakdanji primer?). Kaj pa, če živite v centralni Ameriki, kjer je 30°C in 90% vlažnost zraka. Takrat imate poponoma drug problem. Ime mu je Geotrichumthat. Gre za gobo, ki živi v centralni Ameriki in se hrani z ogljikom in dušikom, ki je na zgoščenki. Zgoščenka je narejena iz večih delov in eden izmed njih je tudi plast polikarbonatov, v katerih je, z laserjem, zapisana vsebina. Če pa to gobo pustimo na CD-ju za nekaj časa, bodo kmalu le še ostanki.
Ne, tukaj ne gre za izmišljotino! Originalna novica je izšla tu, prevedena v angleščino pa je tu. Do te ugotovitve so prišli na nekem španskem inštitutu oziroma univerzi. Zdaj veste, zakaj se je vaš CD Metallice spremenil v CD Britney Spears....

14 komentarjev

Fora smora

HardOCP - Uf tale je pa dobra... Na zgoščenki z gonilniki za ASUS V7100 grafično kartico so, tako je potrdilo že več virov, pravi porniči. Filmu je ime RAW, skriva se pa v datoteki AVSQ01.DAT. Pornjaka naj bi na zgoščenki bila dva. Medtem, ko bi nekatere to samo še bolj spodbudilo k nakupu nove Asusove grafične, bi bilo to za druge malce nadležno. Vsaj zdi se mi . Torej, pozor: Če ste vi slučajno eden od tistih srečnežev z modificirano zgoščenko z gonilniki, jo pošljite na uredništvo Slo-Techa v nadaljnjo preiskavo .

5 komentarjev