» »

Vaši CD-ji so v nevarnosti!

Vaši CD-ji so v nevarnosti!

Ciencia Digit - S čem vse lahko poškodujete CD? Če ga popraskate, lahko, da ne bo več delal. Kako še? Lahko ga polijete s kakšno jedko snovjo, ki bo razžrla površino zgoščenke.
Samo to so vsi vsakodnevni primeri (no ja, jedka snov vsakdanji primer?). Kaj pa, če živite v centralni Ameriki, kjer je 30°C in 90% vlažnost zraka. Takrat imate poponoma drug problem. Ime mu je Geotrichumthat. Gre za gobo, ki živi v centralni Ameriki in se hrani z ogljikom in dušikom, ki je na zgoščenki. Zgoščenka je narejena iz večih delov in eden izmed njih je tudi plast polikarbonatov, v katerih je, z laserjem, zapisana vsebina. Če pa to gobo pustimo na CD-ju za nekaj časa, bodo kmalu le še ostanki.
Ne, tukaj ne gre za izmišljotino! Originalna novica je izšla tu, prevedena v angleščino pa je tu. Do te ugotovitve so prišli na nekem španskem inštitutu oziroma univerzi. Zdaj veste, zakaj se je vaš CD Metallice spremenil v CD Britney Spears.

14 komentarjev

Elemen_T ::

heh...
kakorkol, očitno te živali pri nas ni 8-)

R0K ::

pretorijanec : ne napiše se Mattalica ampak Metallica :)

Pretorijanec ::

Vem. Sm se zatipku. Sorry!

BigFoot ::

Pretorijanec, čeprav Britney Spears (in ne Spearce) ne maram, pa mislim da bi se lahko takih glupih komentarjev vzdržal.

Vuco ::

A so te gobe uzitne ?:]

OldSkul ::

Bogi Amerikanci!>:D:))

Pretorijanec ::

BogFoot: point komentarja je glih to, da je. Ti maš non-stop neki proti meni. Sine, povej, kaj te muči? Ker sem sit tega, da se neprestano pritožuješ! Izusti kaj te moti in če se mi bo zdelo smiselno, bom spremenil.

Elemen_T ::

Ma dej! Zdej se boste pa pritoževal čez čisto brezvezne napake katerih je povsod veliko...kljub temu pa še vedno vse razumete.
Bodte raje veseli da obstajajo pisci kot je Pretorianec!

GaPe ::

kje pa prebivajo te gobe??[:]

Pretorijanec ::

Centralni Ameriki. To je ob ekvatorju.

Boško ::

Se strinjam z Elementom!! ;)

BigFoot ::

sinko, ne se dvigovat nekam v višave in mislit da se jest nimam bolj pametnega dela kot tebe zajebavat. dejstvo pa je da si ga v tisti novici o brušenju coolerjev dobro polomil.
in ne, bistvo novic ni v tem da ti subtilno na slo-techu razglašaš kakšna muska ti je všeč in kakšna ne. zato je forum, ne pa novice.

Shadowman-x ::

Sicer to že meji na DosjejeX ampak izgleda da je res tako.
Pa še glede komentarjev, dokler nekdo piše članke in nas dobro informira, mislim da si lahko privošči tudi kakšno svoje mnenje. Če pa si želite pogledati, kako izgledajo neokusni komentarji prepotentnega osebka, potem pa malo spremljajte www.hardocp.com.

Jolando ::

sicer ne vem, kdu bi nalec gobe na cd stavu...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kje dobiti kalcijev bikarbonat?

Oddelek: Loža
438743 (7624) Fave
»

Posiljanje Denarja

Oddelek: Loža
81614 (1315) jype
»

Humanitarne mirovne operacije

Oddelek: Loža
161137 (889) Ziga Dolhar
»

VODNO - LEP IZGLED

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
322792 (2183) burek8
»

Vaši CD-ji so v nevarnosti!

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
141864 (1864) Elemen_T

Več podobnih tem