»

Iskanje odgovornih za velik napad DDoS na nizozemske banke

Slo-Tech - Prejšnji konec tedna so se začeli napadi na nizozemske banke, ki so vrhunec dosegli v torek. Začetek napadov nenavadno sovpada z objavami nizozemskih medijev, kako so nizozemski obveščevalci vdrli v bazo ruskih državnih hekerje, spremljali njihove aktivnosti in Američane opozorili na vmešavanje v volitve. Sum je zato takoj padel na Ruse, ki so jih obtoževale tudi analize dogajanja. Toda v resnici še vedno ni jasno, kdo stoji za napadi.

Napadi so prizadeli velike nizozemske banke ABN Amro, ING in Rabobank. Z botnetom Zbot so jih napadalci prek domnevno ruskih strežnikov zasuli z zahtevki (napad DDoS), zaradi česar so bančni strežniki postali neodzivni. Krajši čas je bila neodzivna tudi spletna stran nizozemskega davčnega urada. V torek je zaradi napadov krajši čas počival...

9 komentarjev

Ameriški trgovec bo svoje zaposlene opremil z eksoskeletoni

vir: qz.com
qz.com - Zaposleni drugega največjega ameriškega „vse za dom“ trgovca Lowe’s bodo pri delu uporabljali eksoskeletone. Podjetje želi s tehnologijo olajšati delo svojim zaposlenim, predvsem pri dvigovanju težkih stvari. Pilotni program bo zaživel v eni izmed trgovin v ameriškem mestu Christiansburg v zvezni državi Virginia. Eksoskeleton oziroma „robotska obleka“ je plod lastnega razvoja podjetja, na videz pa zgleda kot otrok plezalne opreme in nahrbtnika. In kako naj bi eksoskeleton sploh deloval v praksi? Eksoskeleton je narejen iz karbonskih vlaken in v delih, ki pokrivajo ključne segmente telesa, vsebuje posebne motorje. Ti delujejo po principu loka in puščic: ko želi uporabnik nekaj dvigniti, se sproži mehanizem in ekoskeleton asistira pri dvigovanju.

Vpeljava...

19 komentarjev

Kako so spletni prevaranti ukradli 40 milijonov evrov

Spiegel Online - Na dan je prišlo več informacij o eni najbolj donosnih izvedb tako imenovane direktorske prevare (CEO fraud), s katero so neznani napadalci od nemškega koncerna Leoni pridobili 40 milijonov evrov. Napad se je zgodil že 12. avgusta, podjetje je delničarje o njem zelo na kratko obvestilo 16. avgusta, v teh dneh pa so v romunskih časnikih na plano privrele podrobnosti, saj se je napad zgodil v tamkajšnji podružnici nemškega podjetja. Leoni ima sicer 75.000 zaposlenih v 32 državah po svetu.

Pri direktorski prevari posamezniki s pravicami, ki omogočajo razpolaganje z denarnimi sredstvi podjetja, prejmejo zelo podrobno izdelano sporočilo, ki je na las podobno legitimnim sporočilom uprave in v katerem jim prevaranti nalagajo...

29 komentarjev

Napadli Wi-Fi v Evropskem parlamentu

ZDNet - Neznani napadalci so v Strasbourgu napadli javno brezžično omrežje, ki z internetom oskrbuje obiskovalce in zaposlene v Evropskem parlamentu. Zaradi incidenta, v katerem naj bi ukradli uporabniška imena in gesla štirinajstih uporabnikov, so do nadaljnjega ugasnili javni Wi-Fi v Parlamentu. Vsem uporabnikom so že priporočili zamenjavo gesel, hkrati pa poslancem in ostalim zaposlenim priporočajo namestitev ustreznega certifikata, s katerim se bo mogoče povezati na varno zasebno omrežje Wi-Fi.

Vse kaže, da je šlo za napad MITM (man-in-the-middle). Šlo je za javno dostopno omrežje EP-EXT Network. Napadalci niso izkoristili ranljivosti v infrastrukturi, ampak so...

25 komentarjev

Nizozemski CA DigiNotar izdal lažen SSL-certifikat

Slashdot - Ponovila se je marčevska zgodba, ko so zlikovci pridobili nadzor nad izdajateljem spletnih certifikatov (CA) in izdali veljavne certifikate za lažne strani. To pot je žrtev nizozemski CA DigiNotar, saj so napadalci pridobili veljavne certifikate za lažne strani, ki se pretvarjajo, da so Googlove (certifikat je wildcard, kar pomeni da velja za vse Googlove strežnike in podstrani). Prva poročila o napadu so se pojavila včeraj, certifikat pa je že na listi blokiranih.

Na Mozillinih straneh so...

5 komentarjev

EU z novo strategijo za izgon avtomobilov iz mest do leta 2050

Europa.eu - Evropska komisija je predstavila novi načrt evropskega prometnega območja, s katerim želijo do leta 2050 zmanjšati emisije toplogrednih plinov zaradi prometa, odvisnost od tujih fosilnih goriv, povečati zaposlenost in izboljšati povezave in s tem uporabniško izkušnjo v potovanju ter optimizirati prevoz tovora.

Do leta 2050 želijo doseči opuščanje uporabe vozil z motorji z notranjim...

63 komentarjev

Iranski heker prevzel odgovornost za krajo ključa overitelja Comodo

COMODO CA, kompromitirani izdajatelj certifikatov iz Velike Britanije, je močno prisoten tudi na ameriškem trgu

vir: Wikipedia
Heise - Prejšnji teden smo poročali, da so neznani napadalci uspeli pridobiti zasebni ključ overitelja digitalnih potrdil Comodo, kar jim je omogočilo izdajo ponarejenih varnostnih certifikatov. Takoj po odkritju je bil Comodo dodan na seznam preklicanih overiteljev (ARL, authority revocation list), Chrome in Firefox pa sta še dodatno blokirala certifikate, ki jih je podpisal omenjeni overitelj (kar se po osvežitvi baze ARL tako ali tako zgodi v vseh brskalnikih). Sumov, kdo stoji za napadom na Comodo, je bilo cel kup, nekateri pa so s prstom kazali na iransko vlado. Izkazalo se je, da so ga usmerili v pravo državo, ne pa v pravo organizacijo.

Včeraj je 21-letni heker iz Irana, poznan pod vzdevkom Comodohacker, prevzel odgovornost za napad z objavo izvlečkov na pastebin.com. Varnostni strokovnjaki priznavajo, da je njegov opis povsem mogoč in verjeten, dvomijo pa, da je...

0 komentarjev

Potres na Japonskem odlična priložnost za spletne prevarante

Razdejanje v priobalnem mestu Sendai.

vir: RTV Slovenija
Slashdot - Naravne katastrofe, kot je bil včerajšnji potres na Japonskem, so s pojavom interneta postale izvrstna krinka za kriminalce, ki pod pretvezo zbiranja pomoči bogatijo na rovaš tuje širokogrudnosti. Tudi letos se je v manj kot 24 urah po potresu ponovila zgodba, ki smo ji bili priče že ob lanski haitijski katastrofi. Na spletu so lažne strani zrasle kot gobe po dežju. Ko je udarila Katrina, je FBI izdal opozorilo, saj na internetu vzniknilo več kot 4500 strani za zbiranje donacij - ogromno je bilo lažnih. Lani so ob haitijski tragediji zlikovci zbrali več milijonov dolarjev od nič hudega slutečih darovalcev.

Prevar je več vrst. Najpogostejše so strani, ki so po videzu podobne...

5 komentarjev

Obširen hekerski napad na francosko finančno ministrstvo

François Baroin priznava napade na ministrstvo.

Slo-Tech - Francosko finančno ministrstvo je potrdilo včerajšnje navedbe časnika Paris Match, da so decembra napadalci pridobili dostop do velikega števila njihovih računalnikov. Kompromitiranih je bilo več kot 150 računalnikov, na katerih so iskali podatke o francoskem predsedovanju skupini G20.

Kdo je odgovoren za napad, uradno še ni mogoče z gotovostjo reči, sumijo pa, da so napadalci iz Kitajske. Francoski minister za proračun François Baroin je označil napad kot "spektakularen", saj naj bi "vseboval številna sporočila", kar daje slutiti, da je šlo za ribarski napad. Medtem so računalnike že očistili nesnage in sprožili preiskavo, zaradi česar je Nacionalna agencija za varnost...

4 komentarji

Internetni napadi na Južno Korejo

Korejska policija že preiskuje incident.

BBC - Iz Južne Koreje poročajo o zelo obsežnem internetnem napadu na ključno računalniško infrastrukturo, ki se je odvijal v glavnem ta petek. Napadalci so merili tako na državne uradne strani ministrstev, parlamenta, vojske, predsednika kot tudi strani večjih bank, borze in nekaterih drugih podjetij. Prizadetih je bilo vsaj 29 inštitucij, za nekaj minut pa so morali tudi prekiniti trgovanje na borzi. Podobne napade so doživeli že julija 2009.

V uradni izjavi iz predsedniške palače so sporočili, da je šlo za klasične napade DDoS, ki pa niso povzročili nobene trajne škode. Analitiki predvidevajo, da so napadalci prek omrežij P2P razširili škodljivo programsko opremo, ki jim je omogočila...

0 komentarjev

Zaradi vdora zaustavljeno trgovanje s kuponi za izpuste toplogrednih plinov

Slo-Tech - Evropska komisija je zaustavila trgovanja s kuponi za izpuste ogljikovega dioksida, saj so hekerji napadli račune češkega trgovca in ukradli več kot 38 milijonov dolarjev. Na njihovi spletni strani sicer piše, da so nedostopni zaradi tehničnih razlogov, medtem ko je Evropska komisija objavila zaustavitev trgovanja prek ETS (EU Emissions Trading System)vsaj do 26. januarja letos.

Kot pravijo, je to posledica ponavljajočih se vdorov v nacionalne registre v zadnjih dveh mesecih. Prvi resen vdor so doživeli že v začetku leta 2010 in takrat so opozorili nacionalne registre, da uvedejo primerne varnostne ukrepe, pa jih očitno niso. Leta 2010 je bil vdor zagrešen s pomočjo ribarjenja, torej...

76 komentarjev

Ribarji vedno spretnejši

Potek tipičnega ribarskega napada

vir: Heise
Heise - Nemški Zvezni urad za varno informacijsko tehnologijo (BSI) v svojem četrtletnem poročilu ugotavlja, da so ribarji na internetu vedno bolj pretkani. Elektronska pošta, ki jo pošiljajo nič hudega slutečim uporabnik, je vedno težje razločljiva od legitimne pošte, pa tudi njihove lažne spletne so že na las podobne pravim stranem.

Pri tem navajajo primer ribarskega napada na DHL-ove stranke z začetka letošnjega leta, ki jih je pozval k registraciji na lažni strani s podatki za Packstation. Šlo je za prvi na Nemčijo osredotočen velikopotezni in profesionalno izpeljani ribarski napad. Nemčija je bila doslej zaradi jezikovne pregrade imuna na tovrstne napade (strojnih prevodov z Google Translate pedantni Nemci pač niso jemali resno), a so se zlikovci priučili tudi nemščine in sloga...

4 komentarji

Nov način ribarskega napada

Slo-Tech - Aza Raskin na svojem blogu poroča o novem načinu ribarskega napada na uporabnika med brskanjem po spletu, ki ga je poimenoval tabnabbing. Novi napad je izvirnejši od dosedanjih, saj se legitimna stran spremeni v lažno šele po naložitvi, ne da bi uporabnik to opazil.

Ob obisku zle strani se naloži neka spletna stran, ki ni videti nič kaj nevarna. Stran nato zazna, kdaj je uporabnik premaknil fokus na drug zavihek oziroma kdaj dlje časa ni interagiral s stranjo. Takrat se stran spremeni v lažno prijavno Gmailovo stran, ki od uporabnika zahteva prijavne podatke. Napad cilja na pozabljivost človeškega spomina, saj bodo uporabniki menili, da so preprosto pozabili zapreti zavihek z Gmailom. Ko uporabnik vnese potrebne podatke, ga stran preusmeri na pravi Gmail, tako da ta nikoli ne opazi, da je njegovo podatek vmes pridobil nekdo tretji.

Napad se da izboljšati na različne načine. S prebiranjem zgodovine obiskanih strani je moč ugotoviti, katere strani (Gmail, Facebook, Hotmail, Yahoo...

14 komentarjev

APT (Advanced Persistent Threats) napadi iz Kitajske

Wired News - Kot je znano, so pred časom kitajski vladni hekerji napadli Google, zaradi česar je slednji napovedal, da bo razmislil o umiku iz Kitajske. Da gre za resno zadevo, kaže tudi to, da je Googlu svojo pomoč pri preiskavi ponudila ameriška National Security Agency. Po mnenju Schneierja, je napad sicer omogočila zloraba nadzornih tehnologij, ki jih je na zahtevo ameriške vlade v svoje sisteme vgradil Google, omogočajo pa (stranski) dostop do GMail računov s strani pravosodnih organov in tajnih služb.

Vsekakor ne gre za osamljen incident, pač pa za serijo napadov na zahodna podjetja, ki jih je mogoče zaznavati že nekaj let. Pred kratkim so tako napadalci vdrli v tri znana ameriška naftna podjetja. Več o teh napadih je tokrat za Wired spregovoril Kevin Mandia, direktor podjetja, Mandiant, ki se ukvarja z digitalno forenziko. Podrobnejše poročilo o napadih je bilo pred kratkim predstavljeno na zaprti konferenci o informacijski varnosti.

Po njegovih besedah je tarča napada na tisoče...

12 komentarjev

Obsežen ribarski napad na trgovce z izpusti

Spiegel Online - Trgovci s certifikati za dovoljene emisije toplogrednih plinov v Evropi, Avstraliji, Novi Zelandiji in na Japonskem so bili konec preteklega tedna žrtve obsežnega ribarskega napada (phishing), poroča Der Spiegel. Neznani napadalci naj bi prejšnji četrtek poslali elektronsko pošto več podjetjem, v kateri so (ironično) zapisali, da se morajo zaradi zaščite pred spletnimi zlorabami ponovno registrirati na Deutsche Emissionshandelsstelle (DEHSt). DEHst je nemška borza certifikatov za emisije, kjer lahko podjetja prodajajo in kupujejo kupone za onesnaževanje okolja.

Povezava v elektronskem sporočilu jih je napotila na lažno stran, ki so jo postavili zlikovci in s pomočjo katere so zbrali uporabniška imena in gesla. Te so nato uporabili za prenos kuponov na račune v Veliki Britaniji in na Danskem.

Nemška zvezna policija že preiskuje incident. Napadi so bili izpeljani zelo profesionalno, je povedal nek uslužbenec DEHSt. Zaradi napada so začasno ustavili trgovanje s kuponi v Potsdamu,...

18 komentarjev

Napadi na električna omrežja v Braziliji?

Schneier.com - Kot poročajo na CBS news, naj bi hekerji v Braziliji napadli sisteme električne energije in tako januarja 2005 elektriko izklopili več deset tisoč ljudem. Še večji napad pa naj bi se zgodil 26. septembra 2007 v zvezni državi Espirito Santo, ko so za dva dni izklopili elektriko več kot trem milijonom ljudi ter zaustavili tudi enega največjih proizvajalcev železa ter mu s tem povzročili 7 milijonov USD škode.

Po poročanju Wireda naj bi bilo za izpade krivo slabo vzdrževanje oziroma sajasti izolatorji, vendar je povsem možno, da so s tem skušali le prikriti hekerske napade. Zgodbo o hekerskih napadih na električna omrežja v Braziliji je sicer v intervjuju za Wired omenil tudi Richard Clarke, bivši svetovalec ameriške vlade za področje kibervarnosti.

O napadih na električna omrežja je bilo sicer že kar nekaj vprašanj in debat, je pa Mudge, predstavnik hekerske skupine L0pht, leta 1999 v intervjuju zatrdil, da so se v skupini dokopali do informacij, s pomočjo katerih lahko ugasnejo...

29 komentarjev

Odkrita resna ranljivost v SSL in TLS protokolih

Slashdot - Predvčerajšnjim in včeraj so splet preplavile informacije o novo odkriti ranljivosti v šifrirnih protokolih SSL 3.0+ in TLS 1.0+. Gre za varnostno ranljivost, ki izkorišča napako v "pogajalskem procesu" protokola (tim. renegotiation phase), omogoča pa napade s posrednikom (tim. MITM napade) oziroma napade na HTTPS seje podpisane s certifikatom odjemalca.

Kot poročajo na SSL Shopper (analizo napada je na svojem blogu objavil Ivan Ristić) je težava v tem, da lahko nekdo nadzoruje en del šifrirane povezave pred ponovnim pogajanjem, nekdo drug pa po ponovnem pogajanju oz. izmenjavi sejnega ključa nadzoruje drugi del šifrirane povezave. Napadalec tako lahko odpre povezavo do SSL strežnika, pošlje nekaj podatkov, zahteva ponovno pogajanje in SSL strežniku prične pošiljati podatke, ki prihajajo od žrtve. Spletni strežniki (IIS in Apache) podatke, ki so prišli od napadalca in podatke, ki so prišli od žrtve nato povežejo, posledica česar je, da napadalec lahko SSL strežniku pošlje poljuben...

10 komentarjev

Izvedba popolnega MITM napada

Prikaz MITM napada, (CC) Open Web Application Security Project

Slo-Tech - Kot na svojem blogu poroča Eddy Nigg, je tokrat Božiček hekerjem prinesel odlično darilo - popoln napad s posrednikom.

Napad s posrednikom, znan tudi pod imenom MITM (man-in-the-middle) napad, je posebna oblika napada, kjer napadalec skuša "prisluškovati" šifriranemu prometu med žrtvijo in spletnim (ali drugim) strežnikom. Deluje tako, da napadalec preko sebe preusmeri ves promet do nekega https strežnika, žrtvi podtakne lažen SSL certifikat, promet pa nato dešifrira in pošilja dalje do pravega strežnika.



Vendar pa se je do sedaj napade s posrednikom dalo zaznati na relativno enostaven način. Ker naj bi izdajatelji SSL certifikatov preverili identiteto oseb, ki se predstavljajo za upravitelje varnih spletnih strani, napadalec ne more dobiti s strani zaupanja...

116 komentarjev

Je zmanjševanje emisij res uničujoče za gospodarsko rast?

Discovery News - Tudi vi verjamete razlagam ameriških politikov, ki kar naprej ponavljajo, da bi napori za zmanjševanje emisij toplogrednih plinov močno ogrozili ameriško gospodarsko rast. Nenazadnje je bilo pred kratkim podobne trditve in sklepe slišati tudi v Evropski Uniji, kjer so v načrtu ukrepov za prilagajanje podnebnim spremembam zapisali, da takšna prizadevanja "ne smejo škodovati evropski težki industriji".



Univerza Yale je glede na to, da obstajajo številne okoljske politike in modeli, ki za iste časovnice predvidevajo različne rezultate, ustvarila interaktiven program, s katerim lahko vsak preveri, kakšne posledice bi imel premik k obnovljivim virom za ameriško ekonomijo ( See For Yourself How Greenhouse...

87 komentarjev

Padalo, ki vam utegne rešiti življenje

Slo-Tech - Tole novico nam je poslal Primoz Princic:

Tole sem ravno prebral na SIOL-u:
Padalo za zaposlene v visokih stavbah

Izraelsko podjetje je izdelalo padalo za zaposlene v visokih stavbah - proizvod, ki ga je vzpodbudil napad na Svetovno trgovsko središče 11. septembra.

"Tri tedne po napadu je bil izdelan načrt za tako imenovani Executivechute, testiran in pripravljen za izdelavo," je povedal direktor Apco Aviation.

Padalo, ki daje videz nahrbtnika prodajajo na ameriškem in japonskem tržišču za 795 dolarjev, težko pa je manj kot dva kilograma. LOL.

7 komentarjev