»

Google o Ubuntu

Googlov Thomas Bushnell.

vir: Ubuntu Vibes
Ubuntu Vibes - Letošni Ubuntu developer summit se je zaključil ta petek, ko smo tudi imeli priložnost slišati, kaj o tem GNU/Linux operacijskem sistemu menijo pri Googlu.

Razvijalec Thomas Bushnell, sicer nekdanji vodja projekta za alternativno jedro GNU Hurd, ter package maintainer za Debian, je povedal, da je Ubuntu v Mountain Viewu odlično sprejet. Sicer uporabljajo svojo različico, imenovano Goobuntu, ki je pripravijo iz vsake različice z dolgoročno podporo (po novem 5 let, nov LTS pa pride na vsaki dve leti). Med uporabniki so predvsem razvijalci, pa ne samo oni, tudi številni vodje projektov, prevajalci in drugi kadri brez širšega poznavanja *NIX okolij. Predvsem jih navdušuje, da sistem v privzeti obliki deluje na kar najširšem mnoštvu strojne opreme.

Nad 12.04ko,

3 komentarji

Ubuntu pripravlja nov menijski vmesnik HUD

HUD meni v programu za vektorsko risanje Inkscape.

vir: markshuttleworth.com
markshuttleworth.com - Po nerodnem eksperimentu z globalnimi meniji bo Ubuntu Unity z aprilsko različico 12.04 predstavil še en nov, celo radikalno drugačen menijski sistem. Pravijo mu HUD oz. head-up display, gre pa za kontekstni meni z iskalnikom, ki se bo pojavil nad aplikacijo (od tu ime) ob stisku tipke ALT.

Uporabnik bo nato vtipkal ključno besedo ali dve (npr. "Save As" ali "Sharpen" ali "Resize") in izbral želeno menijsko postavko med najdenimi rezultati. Na vrhu bodo kontekstno primerne postavke - če je npr. izbran pravokotnik v Inkscapeu, bodo najprej predlagane operacije na njem in šele za njimi bolj splošne operacije. Za ujemanje bo treba natipkati le del besede (full-text search), tipkarske napake pa ne bodo problem (fuzzy matching). Sčasoma...

115 komentarjev

Windows 8 neuradno drugo leto

Ars Technica - Steve Ballmer je včeraj v govoru na Japonskem med drugim omenil, da se bo prihajajoča različica Microsoftovega OS-a imenovala Windows 8 in da bo na police trgovin prispela v letu 2012. Glede na predvideni triletni razvojni cikel bi to tudi ustrezalo vsem pričakovanjem, a oddelek za odnose z javnostmi v Redmondu očitno še ni pripravljen za uradno najavo.

Po objavi omenjenih informacij so namreč številni mediji prejeli obvestilo, da je izjava netočna in da se je Ballmerju enostavno - zareklo. Iz Microsofta so sporočili še, da v prihajajočem fiskalnem letu pričakujejo prihod nove generacije strojne opreme za Windows 7 in da uradno ime ter datum izida naslednjih Oken zaenkrat še nista znana.

83 komentarjev

Intervju z Dustinom Kirklandom, glavnim razvijalcem sistemov za šifriranje v Ubuntuju

Slo-Tech - Dustin Kirkland je Ubuntu Core razvijalec, zaposlen pri podjetju Canonical. Preden je začel delati na razvoju Ubuntu strežnika, je preživel 8 let pri IBM-u.

Trenutno je osredotočen na razvoj Ubuntu Enterprise oblaka za prihajajočo različico Ubuntuja, 10.04 LTS, pred tem pa je delal na številnih drugih paketih in zmogljivostih najpopularnejše distribucije, vključno s šifriranim domačim imenikom. Je tudi vzdrževalec eCryptfs, kriptografskega datotečnega sistema, ki ga omenjena funkcionalnost uporablja.

Vsekakor dovolj razlogov, da smo mu zastavili nekaj vprašanj o njegovem delu in distribuciji Ubuntu. Pa prijetno branje!

7 komentarjev

Ubuntu One bo prenešen v okolje Windows

Ubuntu One

Slo-Tech - Kot kaže je oblačno računalništvo danes v modi in temu trendu sledijo tudi pri podjetju Canonical, ki razvija Ubuntu distribucijo Linuxa. Tako so z izidom Ubuntu Karmic pričeli ponujati storitev Ubuntu One, ki uporabnikom omogoča shranjevanje in usklajevanje datotek in podatkov (Tomboy zapiskov) med več računalniki. Vsak registrirani uporabnik Ubuntu operacijskega sistema (registracija je brezplačna) dobi na voljo 2 GB brezplačnega oblačnega prostora, z doplačilom 10 USD (dobrih 7 EUR) na mesec pa za uporabo pridobi 50 GB.

S pomočjo programov za izdelavo varnostnih kopij, npr. Deja Dup Backup Tool ali Time Drive, ki omogočajo tudi šifriranje podatkov, je tako mogoče poskrbeti za...

49 komentarjev

Ubuntu bo upokojil HAL

Ubuntu - Kot je znano, naj bi HAL (Hardware Abstraction Layer) v Linuxu počasi nadomestil novejši in zmogljivejši DeviceKit. Kot kaže, se HAL nepreklicno poslavlja, saj na na Linux Pro Magazine poročajo, da je bil odstranjen iz Ubuntu 10.04 testne (Alpha 2) različice.

Ubuntu 10.04 Alpha 2 sicer vsebuje Linux jedro 2.6.32-10.14, izboljšano podporo NVIDIA grafičnim gonilnikom ter izboljšano podporo Active Directory avtentikaciji, precej pozornosti pa razvijalci namenjajo tudi lastni oblačni rešitvi - Ubuntu's Enterprise Cloud (UEC), ki temelji na Eucalyptusu (Elastic Utility Computing Architecture Linking Your Programs To Useful Systems).

Žal odstranitev HAL-a - vsaj začasno - prinaša nekaj slabosti. Največja je v tem, da tako ne delujejo več Wacom gonilniki za risalne tablične računalnike. Kot kaže, pa se v Ubuntuju obeta še ena sprememba. Ker novega Kubuntuja ni več mogoče stlačiti na CD bodo pri Ubuntuju morda počasi "preklopili" na zagonske DVD-je, kar za uporabnike pomeni še več...

40 komentarjev

Canonical menja CEOja

OMG! UBUNTU! - Canonical, finančni opornik verjetno najbolj znane distribucije Linuxa, Ubuntu, menja CEOja. Mark Shuttleworth, dosedanji CEO, je najavil, da odstopa, njegovo mesto pa bo prevzela Jane Silber, do sedaj COO (Chief Operations Officer) Canonicala. Kljub odstopu s položaja Shuttleworth ne zapušča sveta Canonicala oz. Ubuntuja, saj se bo posvetil drugim nalogam znotraj družbe.

Pravi, da noče skrbeti le za finance in delovanje družbe, temveč se želi posvetiti predvsem razvoju izdelkov, iskanju partnerjev ter podpori strankam. Več prostega časa pomeni tudi, da se bo Mark Shuttleworth bolj posvetil iskanju načinov, kako še izboljšati sodelovanje med vsemi, ki prispevajo k razvoju Linuxa, s tem pa narediti Ubuntu še boljši.

13 komentarjev

Ubuntu za izid Lucid Lynx pripravlja precej novosti

Ubuntu razvijalci v Dallasu

vir: Ubuntu.si
Ubuntu.si - Ta teden je v Dallasu potekal Ubuntu Development Summit, srečanje razvijalcev in podpornikov Ubuntuja, na katerem so razpravljali tudi o novostih, ki bodo vključene v naslednjo različico Ubuntu 10.04 LTS (Lucid Lynx).

Razvijalci so se tako določili (odločitev še ni dokončna), da bo Ubuntu 10.04 vključeval glasbeno trgovino. V privzetem predvajalniku glasbe Rythmbox bo namreč vgrajen spletni brskalnik, s katerim bodo lahko uporabniki iskali med skladbami in skladbe kupovali, kupljeno glasbo pa bo mogoče usklajevati tudi preko storitve UbuntuOne. Kdo bo ponudnik glasbe se še ne ve, ugiba pa se, da bo to podjetje 7digital.

Spremenili bodo tudi nov privzet program za urejanje video datotek. To naj bi bil ali PiTiVi ali pa

74 komentarjev

Ubuntu: šifriranje domačih imenikov in druge novosti

Šifriranje domačih imenikov v Ubuntu

vir: Ubuntu
Ubuntu - Ubuntu od različice 8.04 dalje že ponuja nekoliko skrito možnost šifriranih domačih imenikov za uporabnike, pred kratkim pa je Dustin Kirkland, eden izmed razvijalcev pri Ubuntu v svojem blogu opisal tudi kako že obstoječe domače imenike uporabnikov migrirati v šifriran način.

Možnost šifriranja domačih imenikov je sicer na voljo pri strežniški različici Ubuntuja, v namizni različici pa je živemu CD-ju ob zagonu potrebno dodati poseben parameter. Ob vključeni možnosti šifriranja se uporabniški podatki (in imena datotek) v domačem imeniku uporabnika transparentno šifrirajo in sicer tako, da se vsak domači imenik vsakega uporabnika šifrira z njegovim...

33 komentarjev

Launchpad izdan pod odprtokodno licenco

Ubuntu.si - Podjetje Canonical, bolj znano kot ustanovitelj Ubuntu Linuxa je razvilo tudi spletno platformo za razvoj odprokodnih projektov, Launchpad.

Preko Launchpada je mogoče spremljati in voditi projekte razvoja programskih paketov. Launchpad tako omogoča izmenjavo programske kode, določanje in spremljanje ciljev, prijavo programskih hroščev, pošiljanje predlogov sprememb in izboljšav, nudenje pomoči v obliki vprašanj in odgovorov ter prevajanje v različne nacionalne jezike. Launchpad prav tako omogoča lažje sodelovanje in koordinacijo med razvijalci.



Launchpad omogoča tudi tim. osebne arhive programskih paketov PPA (Personal Package Archives), preko katerih lahko razvijalci enostavno distribuirajo svoje programske pakete. Mimogrede, v prihodnji različici Ubuntuja, Ubuntu Karmic, bo uporaba PPA arhivov že integrirana v program za upravljanje s skladišči programskih paketov.

Launchpad je bil do sedaj brezplačen, a zaprtokoden projekt, kar je v Linux skupnosti izzvalo nemalo kritik....

5 komentarjev

Ubuntu še ne prinaša dobička

vir: CNET News
CNET News - Kot pravi Mark Shuttleworth, ustanovitelj in izvršni direktor podjetja Canonical (Canonical finančno stoji za Linux distribucijo Ubuntu), podjetje še ne posluje z dobičkom. Naj spomnimo, da je Mark Shuttleworth leta 1995 ustanovil podjetje Thawte, ki se je ukvarjalo z digitalnimi potrdili in internetno varnostjo ter ga štiri leta kasneje prodal VeriSign-u za solidnih 575 milijonov dolarjev. S pridobljenim denarjem si je plačal izlet v vesolje na ruskem Soyuzu ter leta 2004 ustanovil podjetje Canonical s sedežem v Londonu.

Kot pravi Shuttleworth, Ubuntu še ne prinaša zadostnega denarja, da bi lahko podjetje preživelo brez njegove finančne podpore. Trdi pa, da namerava financirati razvoj Ubuntu-ja še naslednjih 3 do 5 let. Canonical kuje dobiček predvsem s plačljivo podporo strankam in podjetjem, ki potrebujejo strokovno znanje pri razvoju na Linuxu temelječih sistemov. Dobiček...

196 komentarjev

The MAN!

vir: BBC
BBC - Temu prašičku pa bi res marsikdo lahko zavidal. Tipček po imenu Sooty je na farmi, kjer imajo tudi morske prašičke, pobegnil iz svoje kletke. Vzdrževalci so ga iskali dva dni, nakar so ga našli v kletki s samičkami. Snooty je s samičkami preživel dve burni noči in jih, eno po eno, temeljito... ekhm... obdelal [:))]. Ko so ga vzdrževalci našli, je ubogi Romeo popolnoma izčrpan spal v kotu, po vrnitvi v svojo kletko pa je v njej spal kar dva dni. Ni kaj, vse samičke so ga temeljito izčrpale [:D]. Celotno zgodbo lahko preberete tukaj.

13 komentarjev