»

Applova prireditev na voljo v živo prek spleta

vir: The Verge
The Verge - Današnjo Applovo prireditev, na kateri pričakujemo predstavitev iPad Mini (začne se že čez pol ure!) bo mogoče gledati tudi v živo v gibljivi sliki. Žal to ne velja za vse, ki imajo dostop do interneta, saj Apple ogled pogojuje z lastništvom ene izmed njihovih naprav. Za živ ogled prireditve prek spleta boste tako potrebovali Apple TV, na katerem se je nedavno pojavil nov kanal, namenjen izključno prireditvam (na voljo so že pretekle prireditve). Na srečo za večino slovenskih lastnikov Applovih naprav to ni edini pogoj, saj bo ogled mogoč tudi z uporabo Applovega računalnika, na katerem teče OS X 10.6 ter Safari 4. Razlog za te omejitve je enostaven, Apple enostavno nima dovolj dobre internetne povezave v svet, da bi...

40 komentarjev

iPad Mini prihaja 23. oktobra

Applovo vabilo

vir: The Verge
The Verge - Potrjeno je, Apple bo imel v San Joseju 23. oktobra veliko prireditev. Najbolj logična novost, ki jo kanijo predstaviti, je kakopak iPad Mini. Prvotne napovedi za predstavitev so sicer govorile o 19. oktobru, a so se pred nekaj dnevi neuradni viri premislili ter začeli napovedati zdaj tudi uradni datum. Predstavitev bo seveda opisana v živo na vseh popularnih blogih. Poleg vseh napovedi o lastnostih manjšega iPada (npr. da bo diagonala zaslona znašala 7,85 palca) so se nedavno pojavile še prve napovedi o ceni. Ta naj bi za najcenejši model znašala med 200 in 350 dolarji, kjer naj bi bila najbolj verjetna številka $250, s tem pa bi bil tudi cenovno neposreden konkurent Nexus 7 in Kindle Fire HD.

Poleg manjšega iPada naj bi po poročanju 9to5Mac Apple na isti...

9 komentarjev

Proizvodnja iPada 3 v polnem teku

Bloomberg - Naslednik Applovega priljubljenega tabličnega računalnika iPad je že v proizvodnji, pravijo viri za Bloomberg. Na prodajne police bo iPad 3 prispel marca, torej leto dni po izidu modela iPad 2, prinesel pa bo zaslon z večjo ločljivostjo, hitrejši štirijedrni procesor in podporo za brezžična omrežja naslednje generacije LTE.

Azijske tovarne so proizvodnjo začele že ta mesec in trenutno obratujejo v treh izmenah. Applu jo bo letos nekoliko zagodlo kitajsko novo leto, ki se prične že 23. januarja namesto v prvi polovici februarja. Tedaj bodo proizvodnjo za teden dni ustavili, nato pa bodo že februarja nadaljevali s polno paro. Glavni Applov partner je podjetje Foxconn, ki se je v preteklosti moralo spopadati z obtožbami o kršitvah delovne zakonodaje,...

167 komentarjev

iPad 2 prihaja v belem?

Gre res za del iPad 2?

vir: Ars Technica
Ars Technica - Mnogo spletnih novičarskih strani poroča, da bi druga generacija iPada že ob izidu lahko prišla tudi v beli barvi, nekaj, kar 4. generaciji iPhona še ni uspelo skoraj po enem letu od predstavitve (pri Applu še vedno obljubljajo, da bo do izida prišlo). Vir za te napovedi je senzor za zaznavanje dotikov, ki ima namesto običajne črne obrobe le-to v beli barvi. Del so pri 9to5 Mac uspeli dobiti iz Shenzena, centra kitajske proizvodnje električnih napravic. Podobni kosi so bili odlična osnova za napovedi lastnosti novih izdelkov že v preteklosti, tokrat pa poleg bele barve lahko namignemo še na luknjico, ki bi bila lahko tam za proti uporabniku obrnjeno kamero.

Napovedi o novem iPadu je...

11 komentarjev

Apple vabi na prireditev v marcu - iPad 2?

Nedvoumno vabilo na Applovo prireditev

vir: MobileCrunch
MobileCrunch - Apple je začel izdajati vabila za prireditev, ki se bo dogajala 2. marca v San Franciscu. Dneva, času in lokaciji prireditve je bila priložena še zanimiva slika koledarja z veliko dvojko, pod katero je jasno viden iPad. Obenem je na koledarju zanimiv stavek, ki morebitne udeležence vabi na ogled velike novosti letošnjega leta (Come see what 2011 will be the year of.). To seveda pomeni, da bomo že čez teden najverjetneje deležni prvega naslednika iPada.

Pri MobileCrunch poleg predstavitve novega iPada z režo za kartice SD, hitrejšim procesorjem (morda celo dvojedrnim A5), več pomnilnika ter novo obliko, ciljajo...

13 komentarjev

Dvojica obtožena zaradi kraje elektronskih naslovov kupcev iPadov

The New York Times - Ameriške oblasti so v torek aretirale 26-letnega Daniela Spitlerja, ki je skupaj s 25-letnim Andrewom Auernheimerjem član skupine Goatse Security. Zanjo je širše občinstvo izvedelo lanskega junija, ko je izbruhnil škandal zaradi odkrite ranljivosti v spletnih straneh AT&T, ki jima je omogočila pridobiti osebne podatke 16 tisoč kupcev (elektronske naslove in telefonske številke) iPadov. Med njimi so bili tudi...

1 komentar

Googlova analiza duha časa za leto 2010

Google - Google je na podlagi milijard ključnih besed, ki smo jih letos uporabljali pri iskanju po spletu z njihovim iskalnikom, izdelal pregled letošnjega zeitgeista.

Glavni globalni dogodki letošnjega leta so bili svetovno nogometno prvenstvo, olimpijske igre, potres na Haitiju, izliv nafte v Mehiškem zalivu in oblak vulkanskega prahu iznad Islandije. Najbolj vroča iskanja so bila chatroullete, ipad, justin bieber, nicki minaj in friv, medtem ko smo najmanj iskali prašičjo gripo (swine flu). Zanimivi so tudi zmagovalci kategorij, kjer je za našo stran aktualna zabavna elektronika, kjer sta na prvih mestih ipad in iphone 4, pa tudi sicer sledijo večidel pametni telefoni in druge mobilne naprave.

Poleg globalne statistike, iz katere so vzeti...

5 komentarjev

Vsak evropski poslanec dobi svoj iPad

Times Online - Predsedstvo Evropskega parlamenta se je lotilo pet milijonov evrov težkega projekta IT-mobilnost, s katerim želijo evropske poslance med seboj bolje povezati. Ti so nedavno dobili Hewlett-Packardove prenosnike, a so se nekateri potožili, da je rokovanje z njimi okorno. Večina že sedaj uporablja iPhone, a bodo po novem prav vsi dobili nove iPade.

Gonilna sila novega projekta je generalni sekretar Evropskega parlamenta Klaus Welle, ki je znan navdušenec nad Applovimi izdelki. Po izidu iPada na evropskem trgu bo vsak poslanec dobil svojega, da bodo med seboj lažje komunicirali. Evropska poslanka Marta Andreasen iz Odbora za proračun dodaja, da jim je bilo predstavljeno, da bodo iPadi znižali stroške in da sploh niso dragi, omogočali pa naj bi jim ostati povezani tudi izven uradnih ur, čeprav mnogi starejši poslanci niti interneta ne znajo uporabljati. Zaradi tega Andreasnova takšnemu tratenju davkoplačevalskega denarja nasprotuje. Najcenejši iPad v Evropi bo stal 500 evrov.

86 komentarjev

Prvi dan prodanih 300.000 iPadov

Ista knjiga v iBooks in v Kindlu

vir: engadget
engadget - Apple poroča, da je v prvem dnevu prodaje svojega iPada, 3. aprila, prodal kar 300.000 primerkov, kamor spadajo tako iPadi prodani v Applovih trgovinah, dostava velikim trgovcem, kot je Best Buy (ni sicer nujno, da so prodali celotno zalogo), kot prednaročeni in po pošti dostavljeni tablični računalniki. Za primerjavo, v prvih 30 urah prodaje so prodali le 270.000 iPhonov, a je ta številka skokovito narasla v primeru trenutno aktualnega modela, 3GS, saj so jih kupci v prvem dnevu kupili kar milijon.

Nekateri analitiki celo trdijo, da je v celotnem podaljšanem vikendu Apple prodal prek pol milijona iPadov oz. nekje med 600.000 in 700.000 kosi. Dobro kaže tudi prodaji aplikacij in e-knjig, saj je bilo...

63 komentarjev

Applov iPad zlomljen v enem dnevu

engadget - Trajalo je vsega dober dan, da so hekerji razbili zaščito na Applovem iPadu v postopku, ki ga imenujemo jailbreak. Heker z vzdevkom MuscleNerd je objavil videoposnetek, kjer je videti, da se je prebil do računa root v iPadu. Uporabljena metoda je sorodna jailbreaku Spirit, s katerim so si pokorili iPhone 3.1.3 zaradi ranljivosti v Mobile Safariju. Uporabnik z njim obišče spletno stran s kodo za odklep, ki si pridobi administratorske privilegije na iPadu in ga odklene. Za zdaj koda javnosti še ni na voljo, a jo pričakujemo v naslednjih dneh. Prav tako pričakujemo, da bo Apple kmalu izdal novo verzijo, kjer bo ta luknja zakrpana, in zgodba se bo lahko ponovila.

135 komentarjev

Od danes v ZDA naprodaj iPad

Apple - Apple je vpregel vse svoje marketinške čudodelce, tako da smo o iPadu pisali že mesece pred dejanskim izidom. Danes je ta dan le napočil. Od danes je za 499 dolarjev moč kupiti iPad. Če na kratko povzamemo, gre za tablični računalnik, ki ga poganja prilagojen iPhone OS. Ima 9,7-palčni zaslon (1024×768 točk), 16 do 64 GB bliskovnega pomnilnika (flash), BlueTooth, Wi-Fi, zaslon, ki je občutljiv na dotik, in merilnik pospeška. Posebna verzija iPad Wi-Fi + 3G, ki bo na voljo kasneje, se lahko obnaša tudi kot telefon, saj podpira vsa mobilna omrežja.

Za zdaj je prodaja omejena na ZDA, medtem ko bodo druge bogatejše države sledile kasneje tega meseca. Mednje Apple šteje Avstralijo, Francijo, Kanado, Nemčijo, Italijo, Japonsko, Španijo, Švico in VB. V Applu...

81 komentarjev

Po prvih ocenah Apple prejel za 75 milijonov dolarjev prednaročil za iPad

CNN - Po predstavitvi iPad-a se je na Apple vsula toča kritik in pohval o njegovi revolucionarnosti in revolucionarnosti, veliko kritikov pa je med svojimi trditvami zapisalo, da bo prodaja iPad-a obupno slaba, saj na koncu dneva preveč spominja na iPhone/iPod Touch. A če so lahko prednaročila in rezervacije kolikor toliko dober indikator prodaje, potem bo Apple lahko še lep čas svoje direktorje razvažal v zasebnem letalu.

V petek je namreč Apple prvič začel zbirati prednaročila in rezervacije za iPad, pri Investor Village pa so se odločili, da bodo iz serijskih številk naročil poskušali oceniti začetno prodajo iPad-ov. Tako so tekom prvih devetnajstih ur na podlagi 99 naročil in neupoštevajoč rezervacije prišli do zaključka, da je Apple prejel 120.000 prednaročil, pri čemer je bila razporeditev med modeli z različnimi spominskimi kapacitetami približno enakomerna, so pa kupci veliko raje kupili cenejšo WiFi različico, ki ne podpira 3G-ja. Če vse to pretvorimo v dolarje - Apple je...

17 komentarjev

Bo iPad zamudil?

Steve Jobs z iPadom

vir: CNet
CNet - Peter Misek, analitik, zaposlen pri družbi Cannard Research, meni, da bo iPad zamudil svoj prvotni izid, sprva načrtovan za konec tega marca. Težava naj bi se po njegovih besedah skrivala v dobavitelju oz. izdelovalcu, Foxconn, ki bo uspel do izida pripraviti le 300.000 primerkov, namesto sprva načrtovanih milijon. Po Misekovih besedah naj bi se pri Applu tako soočali z izbiro med dvema scenarijema, zakasniti dobavljivost za celoten svet oz. iPad po...

85 komentarjev

Začel se je Macworld brez Appla

TG Daily - Te dni v San Franciscu poteka vsakoletni dogodek Macworld Conference & Expo, ki se bo iztekel v soboto. Konferenca in sejem sta namenjena predstavitvi in diskusiji o izdelkih za platformo Macintosh. Paradoksalno se je Apple letos udeležbe vzdržal, kar je napovedal že lani. Kot pravijo, na tem sejmu dosežejo premajhen del cilje publike, da bi bila udeležba upravičena.

Podpredsednik Macworlda Paul Kent je kljub tem optimističen in pravi, da konferenca predstavlja priložnost za jabolčno skupnost, da vidi, kupi in preizkusi najnovejše izdelke v branži.

Pripravili so program First Looks, kjer bodo na ogled postavljene zadnje inovacije za Mace, iPhone in iPode. V tako imenovanih središčnih...

30 komentarjev

Adobe je jezen na Apple, Apple odgovarja?

Adobe krivi Apple

vir: HotHardware
HotHardware - Ena izmed najbolj očitnih pomanjkljivosti Applovega iPada je nedvomno pomanjkanje podpore Adobeovemu Flashu v brskalniku, ki je dandanes ključnega pomena, ne le za prikaz reklam, temveč tudi za ogled raznih videoposnetkov in nasploh vsebine spletnih strani. Že med iPadovo predstavitvijo je nekaj prisotnih med Jobsovim pregledovanjem strani The New York Times opazilo opozorilo, da Flash ni podprt (Adobe je izdelal posebno sličico v ta namen). Na iPhoneu in iPod Touchu je pomanjkanje Flasha še nekoliko razumljivo, saj so mobilni brskalniki z vgrajeno podporo precej redki. A izgovorov za nepodprt Flash na iPadu ni, saj je centralni procesor,...

114 komentarjev

Alternative iPadu

Eee Tablet

vir: Mashable
Mashable - Predstavitev iPada je prinesla mnogo polemik o smiselnosti naprave, medtem ko je stališče industrije, da se je pričakovali več oz. da bi bilo možno več že s trenutno strojno opremo (npr. podpora multitaskingu, itd.). Vsi, ki vam iPad iz kateregakoli razloga ni všeč, brez skrbi, alternativ bo še veliko. Prav alternative so se odločili poiskati na Mashable, kjer so zbrali podatke 9 prihajajočih tabličnih računalnikov, pa naj bodo šele v zgodnjih fazah razvoja (eden je celo še v fazi 3D renderjev) oz. je bilo njihovo delovanje v obliki prototipov že prikazano na CES-u. Prav v slednjo kategorijo pade HP-jev Slate, ki ga je na svoji predstavitvi pokazal sam CEO Microsofta, Steve Ballmer. To je pravzaprav dokaj pomemben podatek,...

72 komentarjev

Nova anketa

Slo-Tech -
Znam programirati:
da43%
(732)
ne33%
(570)
morda21%
(357)
ne vem3%
(58)
Skupaj glasov: 1717
Glede na ogromno količino programerjev na tej strani, vas tokrat sprašujemo, ali bi uporabljali zaposlitvene oglase, če bi jih omogočili.

7 komentarjev

Nova anketa

Slo-Tech - Rezultati prejšnje ankete:

Izselil se bom v:
nikamor50%
(693)
Novo Zelandijo19%
(265)
Kanado10%
(144)
na Gorjance10%
(138)
Bosno7%
(93)
Venezuelo5%
(66)
Skupaj glasov: 1399


Tokrat vas sprašujemo o tem, koliko glasbenih datotek počiva na vaših trdih diskih.

54 komentarjev

Izpad novic...

Jaz - Jah, kaj naj rečem... Upam, da mi boste verjeli... Luni, naš vrhovni bwana, je ta vikend off-line [:D]. In, kot posledica tega, sem jaz dobil čast pisanja novic za čez vikend. Problem je pa nastal, ko je pri nas, v Grosupljem, zmanjkalo vode ter telefona NAENKRAT! Ne sprašujte kako, ne sprašujte zakaj... Saj veste, Murphy se prikaže točno takrat, ko to najmanj potrebujemo...

0 komentarjev