»

Dell bo z Baidujem pripravil pametni telefon za kitajski trg

Bloomberg - Dellova tiskovna predstavnica je danes najavila, da bo podjetje sodelovalo z največjim kitajskim spletnim iskalnikom Baidu. Skupaj bodo razvili nov pametni telefon, ki bo podjetjema pomagal do višjega tržnega deleža v milijardni Kitajski. O podrobnostih, ceni in dobavljivosti še ni podatkov. Baidu še ni podal izjave za javnost.

Pred nekaj dnevi je Baidu napovedal izdajo paketa orodij, poimenovanega Yi, ki bodo omogočila večjo integracijo Baidujevih storitev na androidnih telefonih in lažji dostop za njihove uporabnike. V petek so tudi dejali, da so že sklenili pogodbo s proizvajalcem strojne opreme, ki bo izdelal pametne telefone s prednameščenim Yi, a niso povedali, za koga naj bi šlo. Zdi se torej, da je v igri Dell.

Baidu ima na Kitajskem ogromen, 80-odstotni tržni delež med iskalniki, ki ga seveda želijo obdržati. Dell je zanimiv partner, saj so svoj prvi pametni telefon izdali leta 2009. Ciljali so predvsem na trge v razvoju, saj so ga namenili Braziliji in Kitajski. Od...

0 komentarjev

Baidu sklenil dogovor s tremi največjimi založniki glasbe

The Wall Street Journal - Najpopularnejši kitajski spletni iskalnik Baidu že nekaj časa ponuja iskanje glasbenih datotek po spletu, a pri tem uporabniki navadno naletijo na ilegalne kopije datotek. Zaradi tega si je v zadnjih letih Baidu nakopal tožbe kitajskega SAZAS-a in ameriških založnikov (ki so seveda po pravilu izgubljali na kitajskih sodiščih), RIAA in MPAA pa sta ga redno uvrščali na seznam najbolj spornih spletnih strani. Temu so storili konec, saj je Baidu sklenil dogovor z Universal Music, Sony Music in Warner Music o licenciranju glasbe, poroča The Wall Street Journal.

Odslej bodo Kitajci prek spletne strani ting.baidu.com lahko poslušali (stream) ali pa prek iskanja MP3 prenašali glasbo, ki so jo...

19 komentarjev

Igralec toži proizvajalca igre zavoljo zasvojljivosti

Extremetech - Ni skrivnost, da nekatere računalniške igre svoje igralce potegnejo vase in tiste manj stabilne tudi zasvojijo. Na Vzhodu so znani celo primeri, ko so ljudje zaradi igranja iger umirali (žal umrli in igralec nista bila ista oseba). Redko pa slišimo, da se kdo izmed igralcev samoiniciativno proglasi za odvisneža. Upoštevaje tožbo, ki jo je vložil zoper proizvajalca in nadejano odškodnino, postane takšna poteza razumljivejša.

Havajec Craig Smallwood je med letoma 2004 in 2009 igranju Lineagea II posvetil 20.000 ur, kar pomeni, da je povprečno igral vsak dan več kot devet ur. Kot je dejal, je med tem časom postal fiziološko odvisen od igre in zasvojen. Ker založnik igre NCsoft ni igri...

29 komentarjev

Predlagane spremembe protokola DNS

Shema delovanja DNS

Google - Google na svojem blogu piše o predlagani nadgraditvi protokola DNS, ki bi po novem v obzir vzela tudi lokacijo uporabnika, ki je poslal zahtevek.

DNS-strežniki prevajajo domene (npr. www.slo-tech.com) v IP-naslove (v 193.164.138.20) in z namenom ustreznega razporejanja prometa uporabnike napotijo na najbližji strežnike, če je na voljo več enakih. To ima pozitivne učinke na hitrost, zakasnitev in izkoriščenost omrežja. Trenutno vrhovni DNS-strežniki vidijo le IP-naslov DNS-resolverja in ne uporabnika. DNS-resolverji so sicer običajno geografsko blizu uporabniku, tako da vrhovni DNS-strežnik najde najbližji strežnik, ni...

14 komentarjev

Baidu toži svojega registrarja

ComputerWorld - Najpriljubljenejši kitajski spletni iskalnik Baidu je bil prejšnji teden nekaj ur nedosegljiv, ker so iranski hekerji napadli DNS-strežnike v ZDA. Skupina Iranian Cyber Army, ki naj bi bila odgovorna za napad, je relativno neznana in je javnosti poznana šele od lanskega decembra, ko so za nekaj časa onemogočili Twitter.

Baidu je zato vložil tožbo na sodišču v New Yorku, v kateri podjetju Register.com očita veliko malomarnost in terja odškodnino. Baidu trdi, da je bila prizadeta le stran Baidu.com, ki 12. januarja nekaj ur ni bila dosegljiva, medtem ko je naslov Baidu.com.cn deloval nemoteno. To pomeni, vztrajajo Kitajci, da je bil zapis nezakonito in zlonamerno spremenjen kot posledica velike malomarnosti podjetja...

3 komentarji

RockYou tožen zaradi izgube gesel

CNet - Prejšnji mesec smo pisali o malomarnosti skrbnikov strani RockYou, ki so uporabniška imena in gesla hranili kar v tekstovni obliki v bazi, ki je bila povrhu še občutljiva na napad SQL injection. Kdor izziva nesrečo, si je kriv sam, in tudi v tem primeru se je našel nepridiprav, ki je izkoristil na stežaj odprta vrata in odtujil 30 milijonov uporabniških podatkov. RockYou je reagiral slabo, saj so najprej poskusili vse skupaj zamolčati, nato pa so uporabnike obvestili z veliko zamudo.

Alan Claridge iz Indiane je mnenja, da je takšno varovanje podatkov nedopustno, zato podjetje RockYou toži, ker niso uspeli zagotoviti zaščite podatkov. Tožbo je vložil v ponedeljek na sodišču v San Franciscu, prizadeva pa si, da bi dobila status skupinske tožbe (class action). V tožbi piše, da je RockYou lahkomiselno in zavedno opustil najosnovnejše korake za zaščito podatkov, uporabnike pa obvestil šele 12 dni po vdoru. V devetih točkah jim očita malomarnost, kršitev pogodbe, kršitev kalifornijskih...

8 komentarjev

Seznam najradodarnejših registrarjev spamerskih domen

Slashdot - Organizacija KnujOn (preberite še nazaj), ki se ukvarja z analizo in bojem proti nezaželeni elektronski pošti oz. spamu, je objavila nov seznam registrarjev, ki so se v drugem polletju preteklega leta izkazali kot najbolj ustrežljivi do spamerjev. Zanimivo je, da kar 83 odstotkov vsega spama izvira z domen, registriranih pri prvih desetih registrarjih na seznamu. Na prvem mestu je kitajski Xin Net, ki je naslov prvaka osvojil že drugič, sledijo pa mu ameriški eNom, Network Solutions, Register.com, PlanetOnline, ruski RegTime, ameriški OnlineNIC, SpotDomains, Wild West in kitajski HICHINA Web Solutions.

Da imajo taki seznami smisel, kaže primerjava s preteklim, na katerem najdemo veliko imen, ki se sedaj ne ponavljajo. Nekateri, denimo Beijing Innovative Networks in Joker, so bili dovolj predrzni, da jim je ICANN poslal uradno opozorilo in kmalu so se poboljšali. Drugi so bili na sodelovanje pripravljeni sami od sebe in so resno počistili svoje arhive. Od starih znancev sta...

4 komentarji

Kitajci dobili "svojo" Wikipedio

Slo-Tech - Kitajski, najbolj razširjeni spletni iskalnik Baidu, je zapolnil luknjo, ki jo je ustvarila blokada Wikipedije s strani Kitajske vlade. Prejšnji mesec so namreč splovili svojo različico Wikipedije, Baidu Baike.

Robin Li, stvaritelj enciklopedije, ni izumljal tople vode, zato je "Baidupedijo" (kot jo ljubkovalno imenujejo po svetu) zasnoval kar na modelu Wikipedije, uporabniki lahko sami dodajajo in urejajo članke. Seveda pa bi bilo pričakovati, da bo tako necenzurirana kot je Wikipedija, vseeno malo preveč utopično. "Baidupedija" ima namreč vgrajen sistem samocenzure, ki uporabnikom onemogoča objavo vsebin, za katere Kitajska vlada meni, da niso primerne. Pa čeprav bi lahko uporabnik po pozdravnem sporočilu sklepal drugače, le-to se glasi:

"Baidu je v skladu z enakopravnim, kooperativnim in delitvenim duhom interneta ... nudi oder za kreativnost uporabnikov Interneta."

Sistem deluje tako, da ko uporabnik pošlje članek, se le-ta ne pojavi takoj na strani, ampak šele, ko ga...

14 komentarjev

Google izgublja delež na Kitajskem

Yahoo News - Po anketi kitajskega centra za internetne raziskave (China Internet Network Information Center) Google izgublja svoj delež v primerjavi s kitajskim iskalnikom Baidu. Oba skupaj zavzemata tri četrtine trga medtem ko imajo ostali večji konkurenti Yahoo, Sohu.com in Sina Corp vsak v rokah približno štiri odstotke

Anketo so izvedli v različnih kitajskih regijah in čeprav se Googlov kos pogače marsikje razlikuje, je povsod manjši od Baidujevega, ki trdno drži svoj približno 45-odstotni delež.

12 komentarjev

AMD toži Intel

The inquirer - Razne tožbe so postale v svetu računalništva že kar del vsakdana, saj večina računalniških podjetij prihaja iz ZDA, kjer pa se že po navadi tožijo kot po tekočem traku. Ker so tožbe postale že tako vsakdanje, jih sploh nebi omenjal, vendar pa bom to vseeno omenil, saj gre spet za pričkanje med AMD-jem in Intelom. AMD se je pred kratkim spet odločil, da bo tožil svojega največjega konkurenta - podjetje Intel. Kakšnih posebnih podatkov (razen tega, da se podjetji tožita) o tožbi zaenkrat še ni.

0 komentarjev