»

Bi imeli originalnega ThinkPada z najnovejšo tehnologijo?

ThinkPad 700c iz leta 1992

Lenovo - Eden izmed najprepoznavnejših dizajnov prenosnih računalnikov je gotovo IBM-ova linija ThinkPad, ki jo je oblikoval Richard Sapper in IBM premierno predstavil leta 1992 v modelih ThinkPad 700, 700C in 700T. Dizajn se je v zadnjih dveh desetletjih korenito moderniziral, leta 2005 pa je znamko od IBM-a odkupil Lenovo. Ta se sedaj poigrava z mislijo, da bi obudil prvotni dizajn v modernih prenosnih računalnikih.

Zamisel niti ni neumna, saj na svetu obstaja precej izdelkov, ki se po oblikovni plati niso radikalno spremenili. To je seveda možno in smiselno le tedaj, kadar je bil že originalni izdelek velik uspeh in obuditev ali vztrajanje pri prepoznavnem dizajnu daje dodano (čustveno) vrednost izdelku....

44 komentarjev

Lenovo predstavil hibridni prenosni računalnik z dvema procesorskima arhitekturama

ThinkPad X1 Hybrid

Daily Tech - Lenovo je predstavil nov prenosni računalnik z imenom ThinkPad X1 Hybrid, ki je soroden lanskega maja predstavljenemu ThinkPadu X1. Osnovne karakteristike so enake, torej Intelov procesor serije Core i3, i5 ali i7, zaslon Gorilla Glass, podpora prostorskemu zvoku Dolby Home Theater 4, priključek HDMI in brezžični Intel Wireless Display ter sistem za hitro polnjenje baterije Rapid Charge, ki jo napolni do 80 odstotkov v vsega pol ure, kar je skoraj trikrat hitreje od običajnih prenosnikov. Zaslon meri 13,3 palca (podprta ločljivost 1366 x 768), celoten računalnik pa tehta poldrugi kilogram.

Novi model s pristavkom Hybrid pa domiselno...

34 komentarjev

Lenovo pripravlja par tabličnih računalnikov z Androidom

IdeaPad K1 na levi, ThinkPad na desni

vir: Android Central
Android Central - Ker že vsak vaški izdelovalec elektronskih naprav pripravlja tablični računalnik z Googlovim Androidom 3.0, podobno lahko pričakujemo tudi od Lenova. Kitajsko podjetje, poznano predvsem po svojih prenosnikih ThinkPad, pripravlja par zelo podobnih tabličnih naprav, IdeaPad K1 ter tablico, ki je zaenkrat označena le z znamko ThinkPad. Slike obeh so predstavniki podjetja objavili (in že odstranili) na svojem računu na Picasi, razkrite pa so bile še nekatere specifikacije. Obe tablici si bosta npr. delili Lenovovo preobleko Honeycomba ter bosta uporabljala nVidiin sistemski čip Tegra 2 in gigabajt delovnega pomnilnika. Prav tako oba bosta poleg USB povezljivosti podpirala še prikaz slike na drugih zaslonih prek HDMI ter razširjanje vgrajenega...

5 komentarjev

60 milijonov Thinkpadov

T410s

vir: HotHardware
HotHardware - V svoji dolgoletni zgodovini so prenosniki iz linije Thinkpad postali sinonim za črne škatle, ki se še najbolje znajdejo v rokah resnih poslovnežev, v vesolju oz. v New Yorškem muzeju moderne umetnosti. Mnogi jih ne marajo prav zaradi svoje oglatosti in mat črne, občasno celo gumirane barve ohišja, mnogi ne prenesejo ene izmed najbolj prepoznavnih lastnosti, t.i. nipla. Gre seveda za TrackPoint, mali gumijasti, rdeč joystick za upravljanje miškinega kazalca. Thinkpadi so nedvomno eni izmed prenosnikov, ki jih imajo ljudje enostavno radi oz. jih ne prenesejo, večinoma prav zaradi prej omenjenih lastnosti. V zadnjih letih so tudi pri vrhu na lestvicah zanesljivosti. Samo linijo...

48 komentarjev

Prenosnik Lenovo zmore pol dneva na baterijah

Lenovo ThinkPad X201

ComputerWorld - Lenovo je predstavil nov prenosnik ThinkPad X201 (in različico X201s), za katerega pravijo, da je postavil nov vzdržljivostni rekord. Z uporabo devetcelične litij-ionske baterije lahko osnovi model deluje 11 ur brez polnjenja, medtem ko bo uporaba varčnejšega procesorja ThinkPad X201s avtonomijo podaljšala na 12 ur. Kljub veliki bateriji prenosnik tehta še sprejemljiv poldrugi kilogram. Natančnih podatkov, v kakšnih okoliščinah in pod kakšnimi...

54 komentarjev

AMD osvežil nabor procesorjev, pridobiva tržni delež

Peterica novincev

vir: engadget
engadget - AMD je kot odgovor na Intelove dvojedrnike nekoliko osvežil svoje Athlon II in Phenom II procesorje. Dodali so 5 novih modelov, dva Phenoma II, dvojedrnika X2 555 in varčnega štirijedrnika X4 910e, ter 3 Athlone II, dvojedrnega X2 255, trojedrnika X3 440 in štirijedrnika X4 635. Znotraj svoje družine vsi predstavljajo nov frekvenčni vrh ponudbe (Phenom II X4 910e seveda med varčneži), medtem ko so ostali podatki že znani iz nekoliko počasnejših primerkov. Phenom II X2 555, s frekvenco 3,2 GHz in največjo porabo do 80 W, bo stal $99. 1 MB drugonivojskega in 6 MB tretjenivojskega predpomnilnika poznamo že z X2 550, kakor tudi odklenjen množilnik. Daleč najdražji izmed peterice je varčni Phenom II X4 910e, ki bo stal kar $169 in bo tekel pri le 2,6 GHz. Z le nekoliko nižjo ceno od Phenom II X4 965, a 800 MHz nižjo...

25 komentarjev

Lenovo tudi z AMD-ji

CNet - Prenosniki podjetja Lenovo so bili dolgo časa Intelov ekskluzivni klub, kamor konkurenčni proizvajalci procesorjev niso imeli vstopa. Časi se spreminjajo in Lenovo je napovedal, da bodo v dveh prihajajočih modelih prenosnikov ThinkPad na voljo tudi AMD-jevi procesorji. Gre za ThinkPad X100e in 13-palčno verzijo novega ThinkPad Edge, ki bosta imela AMD-jeve procesorje Athlon Neo (v eno- ali dvojedrni inačici) ali dvojedrne Turione. Večja brata, 14- in 15-palčni ThinkPad Edge, bosta še vedno uporabljala le Intelove čipe. Več o tem.

1 komentar

Lenovo odgovarja na raziskavo o zanesljivosti prenosnikov

bit-tech.net - Raziskava o zanesljivosti prenosnikov, ki jo je izvedla neodvisna garancijska družba SquareTrade, je prinesla nekaj zanimivih rezultatov, med katerimi je bilo verjetno lepo število bralcev presenečenih nad slabo uvrstitvijo podjetja Lenovo, ki med drugim izdeluje prenosnike serije Thinkpad. Ti so pregovorno eni izmed vzdržljivejših običajnih prenosnikov, namenjeni predvsem poslovnežem in zahtevnim uporabnikom. Skozi čas se je na njih uveljavilo tudi nekaj posebnosti (Fn levo od tipke Ctrl, Touchpoint oz. nipl), mnogi pa se strinjajo, da so njihove tipkovnice merilo za celotno računalniško industrijo.

Predstavnik za javnost Lenova, Ray Gorman, je slab rezultat ubranil z napadom na raziskavo. Povedal je, da so vključili le 30.000 prenosnikov, kar ni dovolj velik vzorec za 142.5 milijonov prodanih prenosnikov v prejšnjem letu. Spotaknili so se tudi v izbiro primerkov, saj niso upoštevali demografskih značilnosti uporabnikov. Po besedah Gormana je velika razlika med prenosnikom, ki se...

115 komentarjev

Prenosnik z dvema zaslonoma

Slashdot - Prenosniki vztrajno pridobivajo kvalitete namiznih računalnikov in prišli so že tako daleč, da se marsikdo za domačo uporabo raje odloči za prenosnik kakor za namiznik, čeprav ga nikamor ne jemlje. Na enem področju pa prenosniki niso zmogli konkurirati velikim bratom - niso imeli vgrajenih dveh zaslonov. Do zdaj.

Lenovo je predstavil svoj novi prenosnik ThinkPad W700ds, ki poleg štirijedrnega procesorja Intel Core 2, 960 GB velik trdega diska, osmih gigabajtov pomnilnika, grafične kartice nVidia Quadro in dvoslojnega Blu-rayja nudi dva zaslona. Ob odprtju prenosnika se najprej pokaže samo običajni 17-palčni LCD, ki pa v svojem drobovju skriva dodatni 10,2-palčni LED-zaslon. Slednji se celo nagiba naprej in nazaj, nanj pa lahko pospravimo orodne...

21 komentarjev

Lenovo predstavil prenosnik IdeaPad U110 z 11-palčnim zaslonom

vir: CNet
CNet - Podjetje Lenovo je serijo IdeaPad predstavilo že januarja, tokrat pa na trg (dejansko) prenosnih računalnikov pošilja najmanjši model U110. Težak je le 1 kilogram in meri 27.4 centimetra v širino, 19.6 v globino in 2.4 centimetra na najdebelejšem delu. V tem trenutku je mogoče notesnik z 11-palčnim zaslonom kupiti le na lenovo.com, kmalu pa naj bi bil na voljo tudi pri večjih trgovcih.

Pri osnovnem modelu boste za:
    Intel Core 2 Duo L7500 CPU (1.6GHz, 4MB, 800MHz) procesor
    11.1-inch widescreen WXGA (1,366 x 768) LED-backlit zaslon
    Kamero 1.3 megapiksla
    10/100 Ethernet, (WiFi opcija)
    120 GB, 4.200 RPM disk
    2...

11 komentarjev

Novi Thinkpadi s kriptiranimi diski

InternetNews -

Podjetje Lenovo se je glede na občutljivo naravo podatkov določenega deleža njihovih strank odločilo, da bodo izdali serijo svojih ThinkPad prenosnikov, ki bodo imeli podatke na disku zakriptirane.

Za kriptiranje podatkov shranjenih na disku uporabljajo Ultimacov SafeGuard Easy 4.30. Dostop do teh podatkov dobi uporabnik komaj po tistem, ko se prenosniku predstavi s pomočjo prstnega odtisa. Prijava se zgodi še pred začetkom zaganjanja operacijskega sistema, kar bi naj preprečilo morebitno "pohekanje" podatkov.

Pri Lenovo trdijo, da do datotek ni mogoče dostopiti niti, če je disk odstranjen iz prenosnika in priključen na drugi sistem.

Podrobneje na InternetNews.

15 komentarjev

ThinkPad-i od sedaj naprej tudi z Linuxom

vir: E-week
E-week - Pri Lenovo, sedanjem lastniku nekdanjih IBM-ovih prenosnikov ThinkPad (in ostalih namiznih računalnikov), so se odločili, da ponudijo svoje prenosnike tudi s prednameščenim SUSE Linux Enterprise Desktop 10. Do sedaj so kupci ThinkPad-ov to morali početi na lastno pest, oziroma so se za večje kupce potrudili tudi sami.



Začetek ponudbe predstavlja model T60, s 14 ali 15 palčnim zaslonom, Intel Core Duo procesorjem in ATi-jevim grafičnim podsistemom. Cena zanj se v ZDA prične pri 1.800 dolarjih.

62 komentarjev

Novi ThinkPad T60p z Mobility FireGL V5200

ATI - Kanadski ATI je predstavil svoj najnovejši grafični procesor za prenosne računalnike, ki je namenjen profesionalnemu delu v 3D grafiki, Mobility FireGL™ V5200. Grafični procesor bo na voljo kupcem v prenosnikih proizvajalca Lenovo ThinkPad T60p.

Mobility FireGL V5200 je namenjen delu s profesionalnimi 3D aplikacijami, kot so AutoCAD, Catia, ICEM Surf, SolidWorks, 3dsmax, Maya in Softimage/XSI. Ima 256MB pomnilnika, ter 12 pixel shader procesorjev in pet vertex shader enot. Prenosniki ThinkPad T60p so opremljeni z Intelovim Core Duo procesorjem (modeli T2400, T2500 in T2600), imajo 512MB pomnilnika in 60 ali 80 GB trdi disk. ThinkPad T60p je tako zmogljiva in kar je najbolj pomembno, mobilna grafična postaja.

ATI-jevo sporočilo za javnost.

4 komentarji

IBM ThinkPad serije Z

Slashdot - IBM oz. Lenovo, ki je prevzel IBMov oddelek računalnikov bo, na trg poslal novo serijo ThinkPad prenosnikov, imenovano Z. Včasih ste lahko ThinkPad prenosnike dobili v katerikoli barvi, če je bila le črna. Zdaj pa se to spreminja, saj se s serijo Z vpeljuje nova izvedenka, brušen titan.

Namenjena predvsem uporabnikom, ki hočejo imeti en sam računalnik tako za delo kot za domačo uporabo. Posledično bodo imeli prenosniki širokozaslonski LCD, ki bo omogočal gledanje DVD filmov in predvajanje predstavitev.

Odločitev ponujanja nove barve je tvegana, saj so uporabniki skorajda zaljubljeni v črno. Dejstvo, da je IBM v letu 1999 ponudil barvne pokrove oz. preobleke za pičlih 30 dolarjev, ki pa se niso in niso hotele uveljaviti, to samo potrjuje. Navsezadnje je bil črn IBM prenosnik razstavljen v New Yorškem Muzeju moderne umetnosti.

Še izvorni novici.

18 komentarjev

Tudi AMD z dvoglavimi mobilniki

DarkVision Hardware - Svet vedno bolj in bolj drvi v večjedrnost. Tako je tudi AMD napovedal dvojedrne Turione, ki naj bi izšli v začetku leta 2006, torej v istem obdobju kot Yonah, Intelov dvojedrni mobilni procesor.

Za dvojedrne Turione so pri AMDju naredili še eno podnožje, imenovano S1, ki pa ima 'le' 638 nogic. Dvojedrni Turioni bodo tudi prvi AMDjevi procesorji z 'Pacifica Virtualization Technology', tehnologijo, ki omogoča poganjanje večih operacijskih sistemov na enem procesorju.

AMD verjame, da bo z novimi procesorji lahko konkuriral Centrino tehnologiji, načrti za prihodnost pa so po njihovih besedah bolj 'medli'.

Omeniti velja še dogovore s proizvajalcem računalnikov Lenovo. Po AMD-jevih besedah naj bi kmalu videli ThinkPad prenosnike, osnovane na Turion 64 procesorjih.

Kako pa bo s porabo 90 nm dvojedrnih Turionov v primerjavi s 65 nm Yonahi pa ni slišati nič.

5 komentarjev