»

Amazon bi dostavljal pakete kar s troti

BBC - Amazon je danes presenetil z najavo, da preizkušajo dostavo paketov s troti (brezpilotnimi letali). Lahke pakete, ki tehtajo manj kot 2,3 kilograma in kakršnih je velika večina, bi tako lahko dostavili že 30 minut po nakupu, zatrjuje Amazonov izvršni drektor Jeff Bezos.

Dostavo bodo izvajali troti, ki so jih spričo podobnosti helikopterjem poimenovali oktokopterji. Storitev se za zdaj imenuje Prime Air in bo nared v naslednjih štirih do petih letih, je dejal Bezos. Ne gre za znanstveno fantastiko, ki je odmaknjena v neko nedoločljivo prihodnost, dodaja, saj imajo prototipe že nared. Posamezen trot bi lahko naložil do 2,3 kilograma težak paket (to je pet funtov) in z njim poletel približno 16 kilometrov daleč. To tudi pojasnjuje, zakaj...

102 komentarja

Amazonova nedosegljivost ni bila posledica napada

CNet - Med potekom operacije Povračilo je bil približno pol ure iz Evrope nedosegljiv tudi Amazon, kar so mnogi pripisali uspehu koordiniranega napada DoS. Resda so hekerji pod taktirko Anonymousa za krajši ali daljši čas onemogočili kar nekaj strani, a uspeha pri napadu Amazona jim skrbniki strani ne nameravajo pripisati. Kot pravijo, so za nedosegljivost Amazona krivi pravzaprav sami.

Amazon je namreč izdal uradno izjavo...

10 komentarjev

Ebay uvedel Cashback

TechCrunch - Medtem ko je Microsoft svoj Bing Cashback ta mesec ukinil zaradi premajhnega odziva kupcev, bo s podobno taktiko poizkusil Ebay. Za zdaj sicer le v ZDA bodo uvedli Ebay Cashback, ki bo kupcem na Ebayu omogočil zbiranje bonusov z vsakim nakupom. Z vsakim nakupom (razen iz sekcij Classifieds, Business & Industrial Capital Equipment, Real Estate in eBay Motors) na spletni strani ali iz njihovih mobilnih aplikacij bo kupec dobil dva odstotka kupnine v obliki tako imenovanih Ebay Bucks, ki se bodo zbirali do konca četrtletja. Po koncu obdobja bodo dobili certifikat, ki ga bodo v naslednjem mesecu lahko unovčili z nakupi na Ebayu. Razlog za uvedbe je bržkone pešanje prodaje v ZDA, medtem ko je bila ta v Evropi in Aziji nad pričkovanji.

0 komentarjev

Spletne strani e-prodajaln nedosegljive v sredo

CNet - Kdor je želel še zadnje božične nakupe opraviti tik pred zdajci, se je znašel v škripcih, če se je mislil zanesti na Amazon ali Wal-Mart. Neznanci so pripravili napad DDOS na njihove spletne strani, ki so bile na hektično sredo (torej zadnji dan, ki še zagotavlja dostavo pred božičem) nekaj časa nedostopne. Napadalci so se usmerili na UltraDNS, ki zagotavlja DNS-storitve za omenjene strani, pri čemer so bili učinki večidel omejeni na ZDA, medtem ko je dostop iz tujine potekal nemoteno. Po približno uri so uspeli napad ukrotiti, tako da kakšne hujše škode kupci niso utrpeli. Zanimivo, tisti čas je bilo najpogosteje iskano geslo na Googlu UltraDNS, saj so lastniki strani na vsak način hoteli ugotoviti, kaj se dogaja.

Grinch?

2 komentarja

Kam gre 299 dolarjev od iPoda

Slashdot - Večina današnjih elektronskih igračk ima nekje na spodnji stranici odtisnjen napis Made in China ali nekaj podobnega. Praktično vsa integrirana vezja namreč sestavljajo v Aziji. Če torej iPod v ZDA stane 299 dolarjev, kam po svetu odtečejo ti dolarji, so se vprašali v Telegraphu. Gredo res vsi na Vzhod? Izbrskali so članek z University of California, v katerem so raziskovalci študirali prav ta tok denarja.

Poglejmo si torej iPod, ki ga je za 299 zelencev sredi New Yorka kupil tipični ameriški potrošnik. Uradne statistike kažejo, da je 150 dolarjev odpotovalo na Kitajsko, za kolikor se torej poveča ameriški primanjkljaj v blagovni menjavi s Kitajsko. Resnica je nekoliko drugačna, saj večina tega denarja hitro najde pot nazaj...

39 komentarjev

Microsoft bo odprl lastno verigo trgovin

Slo-Tech - Microsoft je namignil, da kani odpreti svojo verigo trgovin, podobno kot ima Apple svoje Apple Store. Kakšnih podrobnih načrtov še ni obelodanil, je pa povedal, kdo bo vodja. Za izvedbo projekta bo skrbel David Porter, ki je prej kariero gradil v Wal-Martu. Za Microsoft izdelke sicer prodajajo drugi, a to ne bo prvikrat, da bi redmondski gigant odprl svojo trgovine. V starih časih balončka dot-comov je Microsoft imel eno trgovino v San Franciscu, a jo je novembra 2001 zaprl in se na področje do zdaj ni več vrnil.

Microsoft je idejo začel resneje študirati jeseni, ko je v Redmondu za zaprtimi vrati kampusa začel postavljati poskusne trgovine in jih preučevati. Takrat so še zagotavljali, da svojih trgovin ne nameravajo odpirati in da samo kažejo, kako bi se dalo njihove izdelke prodajati še bolje. Prav tako so odprli internetni Microsoft Store, kjer lahko uporabniki kupijo množico izdelkov.

Analitiki previdno menijo, da gre za relativno varno potezo, ki kakšne hude škode ne more...

53 komentarjev

Wal-Mart bo začel prodajati iPhone

ComputerWorld - Pojavljajo se govorice, da bo Wal-Mart še pred božičem ali tik za njim začel prodajati Applove iPhone, ki pa jih na sedežu podjetja uradno nočejo potrditi niti zanikati. Zaposleni v Wal-Martu pa medtem pravijo, da so bili na izobraževanjih in da bodo zagoto začeli prodajati iPhone, najkasneje tik pred koncem leta.

So pa toliko bolj zgovorni razni analitiki in poznavalci, ki včasih zadenejo, včasih pa tudi ne. Ezra Gottheil iz Technology Business Research pravi, da če bo Apple res ponudil iPhone v Wal-Martu, to ničesar ne spremeni, še najmanj pa ruši Applovo podobo luksuznih izdelkov. Navsezadnje, dodaja, tudi iPode je moč kupiti na istem mestu. Apple trenutno prodaja osemgigabajtni model za 199 in šestnajstgigabajtnega za 299 dolarjev, prejšnji teden pa so se pojavila namigovanja o štirigigabajtnem za 99 dolarjev. Gottheil pravi, da je kaj takega povsem možno, ne pričakuje pa odklenjenih telefonov, in namigne na dvoletno vezavo pri AT&T, ki zdaj omogoča subvencioniran nakup iPhona...

0 komentarjev

Wal-mart prenosniki

Slashdot - Na spletu so se pojavile govorice, da nameravajo v Wal-martu -- ameriški verigi splošnih trgovin -- kmalu ponuditi poleg lastnih poceni PC računalnikov tudi prenosnike. V ta namen so se povezali s tajvanskim proizvajalcem prenosnih računalnikov Arima Computers. Kaj več poleg okvirne začetne cene 750 ameriških dolarjev za najcenejši 15" model ni znano. Prav tako se še ne ve, ali bodo računala kupcem na voljo tudi v njihovih trgovinah ali samo preko spleta.

Vendar -- zakaj je ta novička tako pomembna za nas? Prihod novega igralca, za katerega sta značilna agresivnost in nizke cene, pomeni svež veter na tem področju računalništva. Trenutni proizvajalci, kot so Dell, HP in Toshiba, se bodo morali spoprijeti z novo konkurenco, kar pa ima glede na sedanje izkušnje največkrat za posledico nižje cene in boljše izdelke.

Se lahko počasi nadejamo Mercator računalnikov? [>:D]

27 komentarjev

Namesto svinčnika, tipkovnica

Excite News - Pouk se bliža koncu in veliko nas je utrujenih od kilometrov črk in besed. V Mainški osnovni šoli so med učence razdelili iBooke, ki so jih učenci lahko uporabljali med poukom kot šolski pripomoček. Namen te akcije je bil, da se otroci naučijo nekaj o računalnikih in da z njimi izdelajo različne seminarske naloge in predstavitve. Učenci in učenke so to novost radi sprejeli, medtem ko so nekateri zlonamerneži™ kljub prepovedim iskali gesla in igrali igre med poukom. Klik!

12 komentarjev

John Romero se prodaja

eBay - No, ne ravno v direktnem pomenu besede, vendar pa bo prodal kar nekaj stvari, po katerih je bil znan. Izgleda, da je čudežnemu izdelovalcu računalniških iger enostavno zmanjkalo finančnih sredstev, zato se je odločil, da proda svoj Ferrari Testarossa letnik 1991 in svojo domačo stran. Če v Romerotu vidite novega Elvisa in bi na vsak način hoteli kupiti njegov avto, potem se odpravite na Ebay. Časa za nakup imate še dobrih 6 dni, najnižja ponudba pa znaša 100 000 $ (namig: trenutne ponudbe se gibljejo okrog 66000 $). Vendar pa bo misel na to, da bo Romerovega Ferrarija kupil Slovenec, slej ko prej utopična. Ah ja .

3 komentarji