»

Na internetu dostopna baza skoraj vseh ameriških volivcev

vir: Forbes
Forbes - Na internetu je javno dostopna podatkovna baza z osebnimi podatki 191 milijonov ameriških volilnih upravičencev, je odkril neodvisni strokovnjak za računalniško varnost Chris Vickery. Vsebuje podatke o imenih, naslovih, rojstnih podatkih, morebitnem članstvu v stranki, telefonskih številkah, elektronskih naslovih in zgodovino udeležbe na volitvah od leta 2000. V ZDA ima volilno pravico...

6 komentarjev

British Petroleum izgubil prenosnik z osebnimi podatki

Guardian - Že nekaj časa nismo poročali, da so Britanci izgubili kakšen disk ali prenosnik z osebnimi podatki (naša kronologija obsega november 2007, december 2007, junij 2008, november 2008, november 2008 II., april 2009, september 2009, prodajo novembra 2009). To pot so osebne podatke pustili ležati naokoli v British Petroleumu.

Pred mesecem dni so izgubili prenosni računalnik, na katerem so bili podatki o 13.000 ljudeh, ki so vložili odškodninske zahtevke zaradi lanskega razlitja nafte ob poškodbi plavajoče ploščadi Deepwater Horizon. Prenosnik je bil zaščiten z geslom, a ker podatki niso bili šifrirani, je to bolj kozmetični dodatek kot kaj drugega. Izgubljeni podatki vsebujejo imena, naslove, telefonske številke in številko zdravstvenega zavarovanja (ki v ZDA opravlja funkcijo naše EMŠO),...

14 komentarjev

Ubežnik s Facebooka ujet

Sredinec za oblasti

vir: CNet
CNet - Novičarskim spletnim stranem je zdaj že lep čas snov za pisanje dajal pobegli angleški zapornik, Craig Lynch, ki mu koncept pobega in skrivanja očitno ni najbolj jasen. Po pobegu je namreč stalno dražil oblasti kar prek največje socialne strani, Facebooka. Osemindvajsetletnik je iz zapora, kjer je prestajal kazen zaradi agresivnega ropa, pobegnil 23. septembra. S posodabljanjem statusa na Facebooku je pravzaprav postal slaven, saj je skupina, ustvarjena v njegovo čast, nabrala okrog 40.000 oboževalcev, ki so izdelali celo kratke majice in spesnili pesem. Sage o pobeglem zaporniku je, glede na CNET, konec. Po poročanju angleškega Scotland Yarda so pobeglega ponovno aretirali na jugu...

23 komentarjev

Zaporniku za vdor v bazo podatkov o paznikih 18 mesecev zapora

The Register - Poročali smo že o zaporniki Francisu G. Janosku, ki je leta 2006 vdrl v bazo podatkov o osebju v zaporu, kjer je bil zaprt. Dobil je osebne podatke (imena, naslove, številke zdravstvenega zavarovanja, rojstne podatke) 1100 zaposlenih, ki jih je nato ponudil tudi ostalim sojetnikom. Povezal se je tudi z internetom, kjer je našel še fotografije paznikov in objekta. Ta teden se je končalo sojenje zaradi tega prestopka, ki je potekalo na zveznem sodišču v Bostonu. Janosko se je izrekel za krivega, tako da mu je bilo dosojenih dodatnih 18 mesecev zapora.

3 komentarji

Tudi Hitachi kriv dogovarjanja o cenah

TG Daily - Lani novembra smo poročali, da so se na sojenju zaradi dogovarjanja o cenah LCD-jev in izkoriščanja položaja na trgu LG, Sharp in Chunghwa izrekli za krivi, kar je jih je skupaj stalo več kot pol milijarde dolarjev. Tokrat je krivec še četrti član te naveze iz leta 2001, Hitachi, ki se je prav tako izrekel za krivega. Podjetju so očitali sodelovanje na sestankih v Koreji, na Japonskem in v ZDA, koder so se z ostalimi grešniki dogovarjali, koliko bi za LCD-panele računali med letoma 2001 in 2004, in navijanje cen panelov, ki so jih prodali Dellu za prenosnike.

Hitachi se je uspel pogoditi za daleč najmanjšo globo, ki bo znašala 31 milijonov dolarjev. Pravi drobiž, saj je moral LG odšteti 400 milijonov, Sharp 120 in Chungwa 65 milijonov dolarjev. Pohvalno pa je, da so bili okrcani tudi nekateri šefi podjetja, ki so se takisto izrekli za krive. Njim so naložili globe v višini 20.000 do 50.000 dolarjev.

10 komentarjev

Zapornik vdrl v zapor

The Register - Zaporniki običajno bežijo iz zapora, dvainštiridesetletni Francis G. Janosko pa je vdrl vanj -- elektronsko. Janosko je bil zaprt v zaporu v Plymouthu v Massachusettsu, kjer je prek terminala, povezanega s strežnikom, zaradi hrošča lahko dostopil do baze podatkov o zaposlenih. Imena, naslove, datume rojstva, številke zdravstvenega zavarovanje in telefonske številke 1100 zaposlenih je nato kolegialno delil tudi z ostalimi jetniki. Poleg tega si je pridobil še dostop do interneta, tako da je svojo zbirko podatkov lahko dopolnil še s fotografijami paznikov, zapornikov in zračnimi posnetki zapora. Če bo obsojen za krajo identitete in namerni vdor v zaščiteni računalnik, mu grozi kazen 12 let in globa 250.000 dolarjev, poročajo.

7 komentarjev

Izgubljeni osebni podatki 25 milijonov Britancev

BBC - Pred kratkim so iz britanskega davčnega urada HM Revenue & Customs v National Audit Office poslali dva diska z osebnimi podatki 25 milijonov oseb. Po treh tednih so ugotovili, da diska nista prišla na cilj.

Izgubljena diska vsebujeta podatke o vseh prejemnikih otroškega dodatka, osebne podatke vseh družin z manj kot 16 let starimi otroci ter imena, naslove, rojstne podatke, številko zdravstvenega zavarovanja ter bančne podatke o 25 milijonih posameznikov.

Če so podatki prišli v napačne roke - policija zaenkrat sumi, da so se zgolj izgubili - grozi 25 milijonom Britancev kraja identitete in zlorabe bančnih računov.

Finančni minister Alistair Darling je že priznal napako, vodja davčnega urada Paul Gray pa je odstopil.

33 komentarjev

Obsežna kraja osebnih podatkov v ZDA

Slashdot - Po poročanju Slashdota, je v ZDA prišlo do obsežne kraje osebnih podatkov.

Nepridipravi naj bi namreč podjetju ChoicePoint, ki hrani baze podatkov o skoraj vseh Američanih ukradli številne osebne podatke. Med drugim imena, naslove, številke socialnega zavarivanja, kreditna poročila, itd. Kraja je še posebej nevarna zato, ker je s pomočjo teh podatkov mogoče izvršiti tim. krajo identitete. Gre za kaznivo dejanje, ko se nekdo izdaja za drugega (npr. najame kredit v imenu nekoga drugega, itd.), kaznivo dejanje, ki ga pri nas zaradi drugačne zakonodaje skoraj ne poznamo, v ZDA pa je precej razširjeno.

No, pri tokratnem puščanju osebnih podatkov gre očitno za kriminal. Za razliko od nekaterih prejšnjih primerov, ko so uradniki več zveznih držav prodali osebne podatke vključno s fotografijami iz vozniških dovoljenj prodali zasebnemu podjetju, za katerega se je kasneje izkazalo, da je od U. S. Secret Service dobilo približno 1,5 mio. USD in izdatno tehnično pomoč z namenom, da ustvari...

14 komentarjev

Michael Jackson ne bi pošiljal v zapor

The Register -

Če ste redno spremljali naše novice, ste bili gotovo poučeni, da so v Čezlužju dobili odlično idejo v boju zoper piratstvo Vse uporabnike bomo poslali v zapor, kjer jih bo gotovo srečala pamet, trdijo.

Michael Jackson je javno naznanil svoje nestrinjanje z dotičnim predlogom. "Brez besed sem ob dejstvu, da želite poslati ljubitelje glasbe v zapor zaradi kopiranja glasbe. Uporaba P2P-programov je napačna, a ječa ni odgovor," je še dejal. Več o tem.

12 komentarjev

Barbie v zaporih?

News.com - "Nasilne računalniške igre" so zelo problematična stvar, saj nas namreč privajajo k sproščanju nasilja, vsled česar se dogajajo pokoli na šolah, v podjetjih, na Slo-Tech Piran Eventu in podobno.

Še bolj kot pri otrocih pa je to problematično pri zapornikih. V avstralskih zaporih so zatorej prepovedali vse naslove; vsakega posebej bo posebna komisija ocenila ter ali odobrila ali zavrnila. Na koncu bojo igrali Barbie Pet Shop... Klik!

8 komentarjev