»

Odstopil je Richard Stallman, guru prostega programja

Richard Stallman

vir: Wikipedia
TechCrunch - Richard Stallman, iniciator razvoja GNU leta 1983 in človek, ki je praktično vse svoje javne nastope posvetil razvoju in promociji brezplačne programske opreme, je odstopil kot predsednik in član uprave Free Software Foundation (to je sam ustanovil leta 1985) in s svoje pozicije v laboratoriju CSAIL ( Computer Science and Artificial Intelligence), ki deluje v okviru MIT (Massachusetts Institute of Technology).

Odstop je posledica številnih javnih pozivov, ki to so...

102 komentarja

Stranka piratov Švedske

digg.com - Na Švedskem so ubrali precej zanimivo pot za boj za pravice državljanov. Zbirati so namreč začeli podpise za ustanovitev nove stranke, ki se bo imenovala Pirat partiet oziroma, če poslovenimo, Stranka piratov.

Stranka se bo zavzemala za neupoštevanje Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (WIPO) in Svetovne trgovinske organizacije (WTO), za izničenje vseh pogodb, ki ovirajo prosti pretok informacij in za upoštevanje zasebnosti, torej brez podpore direktivi o retenciji prometnih in lokacijskih podatkov.

Nova stranka namerava na prihajajočih volitvah dobiti vsaj 4 odstotke oz. 225.000 glasov, kolikor jih potrebujejo za sedeže v parlamentu.

87 komentarjev

Konferenca "Software patents kill inovation!?"

Slo-Tech - V četrtek 22. aprila se bo znotraj Teleinfosa (14:00, dvorana E3) odvijala konferenca z naslovom Software patents kill inovation!?

Gre za mednarodni dogodek, kjer bodo sodelovali strokovnjaki z različnih področij računalništva. Pronicljiv Monitorjev novinar Uroš Mesojedec bo za uvod razložil kaj pravzaprav so običajni patenti in kako se razlikujejo računalniški patenti. Sledilo bo še nekaj uvodnih razlag - vse od možnih ekonomskih do družbenih posledic v kolikor se Evropa odloči, da bo programje možno patentirati.

Nato nastopi zvezda konference Richard M. Stallman, oče projekta GNU, ustanovitelj Fundacije za prosto programje in predvsem avtor slavne licence GPL (pod katero je izdano tudi Linux jedro). V kolikor niste ujeli njegovega obiska v Ljubljani leta 2000, potem je to vaša edinstvena priložnost.

Sledila bo še okrogla miza o koristnosti oziroma bolj verjetno o škodljivosti programskih patentov za malo državico na sončni strani Alp. Debatirali bodo tako predstavniki ministrstva...

21 komentarjev

Prosto programje kot svetovna kulturna dediščina

Slo-Tech - Francoska podružnica fundacije za prosto programje (FSF) se je odločila, da bo poskušala prosto programje uvrstiti v program zaščitene svetovne kulturne dediščine pri UNESCO.

Trdijo, da prosto programje ne le pomaga računalniški panogi, temveč promovira svobodo, bratstvo in enakost ter zato koristi celotnemu človeštvu. Tako bo prosto programje trajno zaščiteno pred nevarnimi grožnjami, predvsem pa proti nevarnim napadom kot so patenti, DMCA, Palladium in podobni.

Ustanovitelj fundacije Richard M. Stallman je dejal :"To serve humanity with software, software should be free, because software belongs to human knowledge. Proprietary software does not belong to human knowledge." Več informacij.

30 komentarjev

Dimitrij na prostosti

Electronic Frontier Fundation - Novice o ubogem Dimitriju. Okrožno sodišče v San Joseu (Severna Kalifornija) je pristalo, da bo Dimitrij izpuščen proti varščini v višini 50,000 USD, ki jo bo plačalo rusko podjetje v katerem je zaposlen. Sicer pasoša še ne bo dobil nazaj, a lahko bo vsaj prebival pri svojem ruskem prijatelju.
Na zaslišanju za varščino so se kalifornijski aktivisti (hekerji, kiberpunkerji in ostali) kar precej potrudili, saj so popolnoma napolnili sodno dvorano, pred njo pa je protestiralo še 50 ljudi. Aktivnostim v podporo Dimitrija pa še ni konec. Največja se bo zgodila 30. augusta, ko bodo hkrati z Linux World Expom v San Franciscu priredili protestni shod, ki ga bosta vodila Richard Stallman in Eric S. Raymod. To bo verjetno največji hekerski protest do sedaj. Vzporedno bodo aktivnosti potekale po večih mestih ZDA - hekerji se očitno učijo lekcij od 'anti-globalistov'... celoten koledar aktivnosti lahko preberete tukaj. Za nas je mogoče zanimiv predvsem 'Global IRC Summit'... ...

2 komentarja

Intervju Richarda Stallmana

več strani - Richard Stallman (na kratko RMS) je dal še en zelo zanimiv intervju. Ata je za openoffice.org povedal, da je velik svetovni problem, ker vedno več moči prehaja iz (vsaj okvirno) demokratično izvoljenih teles kot so parlamenti in vlade, na organizacije, ki so izjemno nedemokratične, saj imajo v njih moč le korporacije, ki se trudijo zmonopolizirat trg, zmanjšat pravice delavcev itd. Kot najbolj kritičen primer tega je navedel WTO (svetovno trgovinsko organizacijo), ki redno vsiljuje zakone posameznim državam. Očitno vidi grožnjo prostem programju in Linuxu tudi s strani patentov in ostalih stvari, ki jih skuša uveljavlat WTO, zato ni čudno, da je proti.
Na fronti prostega programja ni povedal nič novega. Pravi, da mora biti v življenju prostor tudi za posel, vendar posel ne sme dominirati celega življenja. Govori o tem, kako imajo podjetja preveliko politično moč. IOb tem pokaže na zanimivo stran, ki promovira oba kandidata na prejšnjih ameriških volitvah. Gre za to, da je itak...

4 komentarji

Stallman vrača udarec

več strani - Če se še spomnite, je pred nekaj tedni MS pripravil predvanje o tem, kako je odprto programje škodljivo za varnost sistemov in kako je nezdružljivo z 'American way' (a to sploh kdo hoče?). Skratka MS misli, da bi bilo najbolje, da se GPL itak prepove.
Reakcije so bile burne in tudi ata prostega programja Richard Stallman ni sedel križem rok. Odločil se je za protinapad, zato je imel protipredavanje z naslovom "Freedom and cooperation" na New Yorkški univerzi. Zelo zanimivo poslušanje. (pred tem sta svoje že povedala Linus in Alan Cox) Malce je ošvrknil tudi Caldero, ki naj bi bila zajedalec v prostem programju.
Kot se spodobi je celoten govor lepo na internetu, ampak ker je mp3 seveda zaprt format, lahko .ogg dobite tule.
Ko smo že pri tem... ogg sem malo pretestiral in deluje super, enaka kvaliteta kot mp3, samo, da vam Frauenhofer institute nikoli ne bo mogel težiti z pobiranjem licenc (ki jih plačate, če legalno kupite katerikoli enkoder, Lame ima ravno zaradi tega precej velike...

6 komentarjev