»

Samoa in Tokelau preskočila 30. december

BBC - Okoli silvestrovega vsako leto pišemo o takšnih in drugačnih peripetijah z merjenjem časa. Vsakih nekaj let, odvisno od hitrosti upočasnjevanja vrtenja Zemlje, s prestopno sekundo podaljšamo noč, včasih pa se primerijo še večje spremembe. Konec leta je namreč izvrstna priložnost za premikanje po časovnih pasovih. Letos sta se premaknila Samoa in Tokelau, ki sta preskočila petek, 30. decembra. Četrtku je tam sledila sobota.

Datumska meja je navidezna črta, ki poteka približno po 180. poldnevniku in označuje področje, kjer se začne nov koledarski dan. Pri prečkanju meje proti vzhodu moramo koledar...

51 komentarjev

Kocka

HiTechMODs.com - Nekdo na HiTechMODs je izvedel zanimivo pleksi modifikacijo. To je modifikacija, kjer je ohišje sestavljeno iz pleksi stekla [:D]. Ohišje izgleda zelo lepo, predvsem pa so mi všeč zanimivo in natančno izdelana "nadstropja". Zelo obširen članek najdete tukaj, predlagam pa vam, da si vsaj ogledate slikice, ker je škatla res zelo idejna in predvsem dobro izdelana. Klik!

0 komentarjev

Vodno hlajenje

Pimprig - Bliža se čas vročih poletnih dni, ko bodo naši mlinčki trpeli zaradi povišane temperature - naviti še toliko bolj. Zato prav pride vodno hlajenje, vendar je izdelava le-tega lahko precej težavna. Rešitev te težave je seveda nakup kompleta, v katerem so vse komponente vodno hlajene. Neke vrste Plug'n'Play varianta, torej [:D]. Test enega takih kompletov si lahko ogledate tukaj, odločitev, ali se nakup izplača, pa prepuščam posamezniku.

0 komentarjev

Izboljšava hlajenja v ohišju

Overclockers Australia - Bližajo se nam vroči poletni časi, ko bodo procesorji in vse, kar diši po siliciju še bolj vroči, kot ponavadi. Zaradi tega se na internetu vsak dan pojavljajo novi članki na temo hlajenja. Eden izmed bolj zanimivih govori o hlajenju ohišja. Ta članek je nekaj posebnega, ker se ne ravna po stokrat preizkušenih metodah, ampak uporablja nekatere alternative (primer: namesto, da bi bil glavni dotok zraka v ohišje na sprednji strani, ga ima testni sistem na zadnji strani). Skratka zanimivo branje. Članek najdete tukaj.

6 komentarjev

Modifikacije ohišja n-tič

več strani - Modifikacije, modifikacije, modifikacije,... Ni jim videti konca. Ljudje še vedno radi ustvarjajo in kar tekmujejo med sabo, kdo bo naredil svoje ohišje bolj navdušujoče. Vse kaže na to, da se z raznoraznimi modifikacijami razvija nov del sodobne umetnosti. No, ker so modifikacije v novicah danes že kar malo zapostavljene, sem izbrskal dve strani, ki vam bosta dali nove ideje:

  • Ta modifikacija bo zanimala predvsem modifikatorje, ki veliko hodijo na LAN partyje. Ponavadi taki ljudje potrebujejo lahko ohišje z ročajem in še kakšen okrasek (v našem primeru nekakšno "okno"), ki omogoča pogled v notranjost računalnika (v kateri se blešči najnovejši GeForce 3 hehe). Skratka zanimivo branje.
  • Ta modifikacija pa bo prišla prav v vročih poletnih dneh. Govori namreč o vgradnji ventilatorja na ohišje. O tem je bilo na Slo-techu povedanega že veliko, vendar, ker že govorimo o modificiranju ohišja, sem v novico vključil tudi članek o vgradnji ventilatorja.
...

2 komentarja

Selitev na Linux

About Linux - Življenje je polno zanimivih zgodb. Ena izmed bolj zanimivih govori, kako se je neki tip odločil, da bo zamenjal operacijski sistem - preselil se bo na Linux. Razlog, da se je človek odločil zamenjati operacijski sistem, je tičal v njegovi delovni postaji, na kateri so se iz dneva v dan pojavljali novi bad sectorji. Tipo je prišel do zaključka, da je sesuti sistem idealna priložnost, da preizkusi, če je Linux zrel za desktop sistem. Windowse je zamenjal Linux, Office je zamenjal StarOffice, in tako naprej. Kako se je človek odločil za Linux, je napisal v svojem prvem članku Selitve na Linux. Nato je sledil še drugi del, v katerem je isti tip napisal kako se mu je prehod posrečil. Veliko ljudi ga je spraševalo, če se je vrnil nazaj na Windowse. Odgovor: NE. Ta dva članka, ki sta se pojavila pred kratkim ponujata veliko zanimivega branja in ustrezata nekakšnemu Slo-techovemu "Popotovanju...", zato ju le preberite. ...

12 komentarjev

Dual Athloni pod linuxom

News Forge - Fantje z News Forga so se imeli priložnost poigrati z enim izmed redkih AMDjevih dvoprocesorskih mašin na svetu. Šlo je za Dual 1.2GHz mašino na predprodukcijski Tyanovi AMD760MP plošči z 256MB PC2100 DDR DRAMa, na žalost pa se s pošastjo niso mogli igrati dalj časa, saj je šlo za sejemski primerek. Na stroju je tekel linux in tako je edini benchmark, ki so ga lahko pognali v tem kratkem času bilo compilanje kernela. Vseeno gre za dokaj natančen test hitrosti procesorjev in sistema in moram priznati, da so rezultati, ki so jih dobili precej impresivni. Z enim procesorjem je postopek trajal 4.51 minute, z dvema pa okrogli dve minuti, kar je 147% pospešek. Whoa! Celoten članek najdete tukaj.

1 komentar

Testni sistem, kot se šika

Trainwrecker - Ok, fante pri Trainwreckerju res moram izredno pohvaliti za ta testni sistem za hladilnike. Verjetno bodo njihovi testi hladilnikov odslej najnatančnejši in najrealnejši. Zadeve so se namreč lotili izredno profesionalno. Kaj bi govoril... stvar si res morate ogledati, saj so v njo očitno vložili neskončno ur načrtovanja, izdelovanja in nastavljanja. Celo svojo lastno programsko opremo so spisali. Neverjetno !

1 komentar