»

Hitachi in LG kriva dogovarjanja o cenah optičnih enot

vir: FBI
FBI - Hitachi in LG sta priznala, da sta kriva dogovarjanja o cenah optičnih enot, zaradi česar morata v ZDA plačati globo v višini 21,2 milijona dolarjev. Hitachi in LG sta se izrekla za kriva v nameščanju cen in dogovarjanju o usklajenem nastopu, kar sta skupaj z ostalimi proizvajalci prek skupnega podjetja Hitachi-LG Data Storage počela od junija 2004 do septembra 2009.

Podjetja so si izmenjevala podatke o prodaji, naročilih in cenah ter s tem dobila možnost postavljati netržne in previsoke cene svojim odjemalcem, med katerimi so HP, Dell in Microsoft. Podjetji sta se v zameno za nižjo kazen - najvišja zagrožena je bila 100 milijonov dolarjev - zavezali, da bosta pravosodnemu ministrstvu pomagali v nadaljnji preiskavi nezakonitega določanja cen na področju optičnih enot.

6 komentarjev

Google, Apple, Intel, Adobe in drugi obtoženi kartelnega dogovarjanja

The Wall Street Journal - V ZDA se več večjih računalniških podjetij, med njimi tudi Google, Apple, Intel, Adobe, zagovarja pred pravosodnim ministrstvom zaradi očitkov o kartelnem dogovarjanju. Podjetjem očitajo skriven dogovor, da ne bodo druga drugemu novačila zaposlenih in s tem zviševala plač.

Podjetjem je v interesu pravosodno ministrstvo prepričati, da ni šlo za noben tajen dogovor, saj v primeru negativnega mnenja sledi tožba. To bi bilo za podjetja zelo tvegano, saj bi se v primeru izgube tožbe lahko vsul plaz civilnih in skupinskih tožb. Iz godlje se trenutno najlaže lahko izvijejo s poravnavo s pravosodnim ministrstvom, s katero bi omenjeno prakso končali, ne da bi podjetja eksplicitno priznala krivdo.

Dokaze o nezakoniti praksi so na pravosodju odkrili v toku več kot enoletne preiskave, ki je pokazala, da so podobni dogovori sklenjeni tudi v drugih branžah. Izid tega postopka bo zato pomembno vplival na razvoj dogodkov v drugih panogah.

Medtem obtožena podjetja vztrajajo, da niso ravnala...

33 komentarjev

LG razvil najtanjše LCD-panele

TG Daily - LG je napovedal nove LCD-panele, ki so po njihovih besedah najtanjši na svetu, saj merijo le 2,6 mm. Tako 42-palčni panel, ki nudi 120 Hz v polni HD-ločljivosti (1920x1080), tehta manj kot štiri kilograme, kar je odlično za televizorje, ki se obesijo na zidove in podobno. Dosedanji rekord v vitkosti je bil prav tako v LG-jevi lasti, le da je znašal debelih 5,9 mm. Uradno predstavitev lahko pričakujemo na CES-u, ki bo potekal januarja v Las Vegasu.

17 komentarjev

Visoke kazni za dogovarjanje o cenah LCD-jev

Slashdot - Ameriški pravosodni organi so pritisnili na tajvansko podjetje Chi Mei Optoelectronics, ki je četrti največji proizvajalec TFT-LCD panelov na svetu. Tajvanci so priznali (PDF) dogovarjanje o cenah LCD-panelov in kršenje Sherman Acta. V zameno za nekoliko bolj prizanesljivo obravnavo bodo popolnoma sodelovali s pravosodnim ministrstvom, naložili pa so jim še globo v višini 220 milijonov dolarjev. Poleg njih je sooblikovanje cen med 14. septembrom 2001 in 1. decembrom 2006 priznalo že pet drugih podjetij, aretirali pa so tudi devet menedžerjev. Skupno so izrekli za 860 milijonov dolarjev kazni.

35 komentarjev

America's Army 'požrla' skoraj 33 milijonov dolarjev

GameSpot - Med popularne prvoosebne streljačine s širokim krogom medmrežnih igralcev nedvomno spada tudi America's Army, projekt ameriškega Ministrstva za obrambo. Leta 2003, ko je bila javnosti predstavljena različica 1.0, je prinesla pravo malo revolucijo v svet iger, saj je bila popolnoma brezplačna za vse igralce na svetu. Glavni namen tega projekta ameriškega Ministrstva za obrambo je bil prikazati vojskovanje in delovanje vojske širšemu krogu ameriške mladine in jih s tem zvabiti v svoje vrste, zaradi česar je bil projekt tudi brezplačen. Sčasoma so na njeni osnovi izdelali tudi lepo število pripomočkov za učenje že izurjenih vojakov.

Ker mora nekdo razvoj igre tudi plačati, brez reklam v...

24 komentarjev

Epson kriv dogovarjanja o cenah

Motorola Razr

TG Daily - Epson se je na sodišču v San Franciscu izrekel za krivega v postopku, kjer so mu dokazovali dogovarjanje o cenah. V letih 2005 in 2006 naj bi se namreč dogovorjal o cenah LCD-panelov, ki jih je Motorola vgrajevala v svoje telefone Razr. V skladu z dogovorom, ki so ga dosegli s tožniki, bo podjetje polno sodelovalo s pravosodnim ministrstvom v preiskavi, ki poteka o nastavljanju cen podjetij iz Japonske, Južne Koreje in s Tajvana. Poleg tega bodo morali plačati 26 milijonov dolarjev globe. Spomnimo, da so lani zaradi podobnih kaznivih dejanj LG-ju, Sharpu, Chunghwaju in Hitachiju skupno naložili za 616 milijonov...

4 komentarji

Sharp in Sony bosta skupaj izdelovala LCD-je

X-Bit Labs - Sharp in Sony sta ta teden objavila, da bosta skupaj ustanovila podjetje, ki bo proizvajalo in prodajalo velike LCD-panele in module. To sta napovedovala že za začetek leta, a so se načrti nekoliko zamaknili zaradi finančne krize. Novo podjetje bo Sonyju omogočilo, da si zagotovi oskrbo z LCD-paneli za svoje TV-je, medtem ko bo Sharpov vložek v podjetje znašal 66 odstotkov.

Sharp je 1. julija oddvojil svojo novo tovarno za proizvodnjo LCD-jev v mestu Sakai v novoustanovljeno podjetje SDP, katerega celotni lastnik je. Delovati naj bi začel oktobra. Konec letošnjega leta bo tako Sony v SDP vložil 10 milijard jenov (74 milijonov evrov), za kar bo pridobil novoizdane delnice SDP-ja.

SDP bo prvi na svetu, ki bo imel steklene substrate 10. generacije za proizvodnjo LCD-panelov. Tako bodo lahko ti daljši od treh metrov, medtem ko je s staro tehnologijo ta meja 2,5 m. Nova tovarna SDP-ja bo lahko mesečno proizvedla 36 tisoč substratov, kasneje pa nameravajo te številke podvojiti.

0 komentarjev

Tudi Hitachi kriv dogovarjanja o cenah

TG Daily - Lani novembra smo poročali, da so se na sojenju zaradi dogovarjanja o cenah LCD-jev in izkoriščanja položaja na trgu LG, Sharp in Chunghwa izrekli za krivi, kar je jih je skupaj stalo več kot pol milijarde dolarjev. Tokrat je krivec še četrti član te naveze iz leta 2001, Hitachi, ki se je prav tako izrekel za krivega. Podjetju so očitali sodelovanje na sestankih v Koreji, na Japonskem in v ZDA, koder so se z ostalimi grešniki dogovarjali, koliko bi za LCD-panele računali med letoma 2001 in 2004, in navijanje cen panelov, ki so jih prodali Dellu za prenosnike.

Hitachi se je uspel pogoditi za daleč najmanjšo globo, ki bo znašala 31 milijonov dolarjev. Pravi drobiž, saj je moral LG odšteti 400 milijonov, Sharp 120 in Chungwa 65 milijonov dolarjev. Pohvalno pa je, da so bili okrcani tudi nekateri šefi podjetja, ki so se takisto izrekli za krive. Njim so naložili globe v višini 20.000 do 50.000 dolarjev.

10 komentarjev

LG, Sharp in Chunghwa krivi in oglobljeni

EETimes - Izdelovalci zaslonov iz tekočih kristalov LG, Sharp in Chunghwa so se odločili, da se bodo v tožbi na washingtonskem sodišču izrekli za krive. Obtožnica jih bremeni dogovarjanja o cenah LCD-zaslonov, računalnikov, televizij in druge zabavne elektronike med septembrom 2001 in junijem 2006. Dogovor vključuje tudi plačilo odškodnin, in sicer 400 milijonov dolarjev za LG, 120 za Sharp in 65 za Chunghwa. LG-jev delež je druga največja kazen urada za varstvo konkurence v zgodovini.

Vodja urada za varstvo konkurence je ob tem izrazil zadovoljstvo in poudaril, da je dogovarjanje o cenah vplivalo na milijone Američanov, ki uporabljajo računalnike, telefone in ostalo elektroniko. Visoke globe bodo poslale jasen signal, da bodo preiskovali in preganjali nelegalne kartele ne glede na njihovo poreklo, je še dodal. Mimogrede, LG Display je lani zabeležil skoraj poldrugo milijardo dolarjev čistega dobička. Več o tem.

33 komentarjev

Microsoft ujel rok EU

Slashdot - Microsoft je v četrtek posredoval Evropski komisiji zahtevano dokumentacijo o svojem operacijskem sistemu in tako za las ujel postavljen rok, poroča News.com. Prvič je bil Microsoft opozorjen in kaznovan zaradi monopolnega obnašanja leta 2004, ko so mu naložili 646 milijonov dolarjev kazni. Za neupoštevanje odredb in zavlačevanje je Komisija v letošnjem juniju Microsoftu odmerila še 357,3 milijona dolarjev kazni in določila za absolutno zadnji rok 23. november, sicer bi mu grozilo 3,9 milijona dolarjev kazni za vsak prekoračen dan. Zaradi obsega dokumentacije, ki znaša 8.500 strani, bo trajalo nekaj mesecev, da se Komisija izjasni, ali je Microsoft zadostil vsem zahtevam. V nasprotnem primeru ga čakajo nadaljnje globe.

29 komentarjev