»

AMD pripravlja 12-jedrnike, mobilne Phenome

Mobilni Phenomi

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Po nekaterih govoricah v industriji naj bi AMD 12-jedrne procesorje, poznane kot Magny-Cours ter namenjene za novo, 1944-pinsko podnožje (G34), izdal že marca. Poleg 12-jedrnikov bodo za podnožje G34 predstavljeni tudi 8-jedrniki, vsem pa bo očitno skupna dokaj visoka poraba in izdelava v 45 nm SOI proizvodnem procesu. TDPji naj bi se gibali od 85 W (verjetno pri varčnežih), prek 115 W (običajni 8-jedrniki?) ter vse do 140 W za najhitrejše procesorje z dvanajstimi jedri.

Serijo 6000 naj bi tako sestavljali vsaj trije običajni 12-jedrniki (1,9, 2,1 ter 2,2 GHz), varčen, HE procesor z 1,7 GHz ter posebna izdaja (SE) z 2,3 GHz. 8-jedrniki bodo seveda nekoliko hitrejši, saj bodo običajneži tekli z 2,0, 2,3 ter 2,4 GHz oz. z 1,8 ter 2,0 GHz v primeru varčnih verzij.

...

21 komentarjev

ION 2 že naročen?

Težavna povezava s standardom DMI

vir: DigiTimes
DigiTimes - Povezovanje nVidiinega veznega čipovja in procesorja Atom iz družine Diamondville ni bil problem, saj je bil procesor le procesor, brez pomnilniškega krmilnika in grafičnega čipa. Oboje bo dodano v novi generaciji Atomov, poimenovanih Pineview, zaradi česar se je predvidevalo, da naslednika platforme ION ne bomo ugledali, vsaj ne v kombinaciji s procesorji Atom. nVidia je že pred časom povedala, da si želijo izdelati platformo, na kateri bi bilo mogoče uporabiti tako procesorje Atom, kot VIA-ine procesorje iz serije Nano, ki so prav tako energijsko varčni. Po govoricah v industriji naj bi Acer že naročil pošiljko novih veznih čipovij, ki naj bi jih sparili s Pineview Atomi. Pomnilniški...

12 komentarjev

AMD hoče trg veznih čipovij zase

X-Bit Labs - AMD se je dolgo hvalil, da je njihova največja prednost pred glavnim tekmecem, Intelom, prav raznolikost pri izbiri veznega čipovja. Čeprav je Intel, poleg svojih, podpiral tudi VIA-ina in SIS-ova čipovja, v časih procesorjev Core 2 pa tudi nVidiina, so bili prav ti trije igralci veliko močnejši pri izdelovanju veznih čipovij za AMD. A odkar je slednji kupil proizvajalca grafičnih kartic (in veznih čipovij, sicer nekoliko redkeje uporabljanih) ATI, so se močno osredotočili tudi na izdelavo lastnih veznih čipovij za svoje procesorje. S tem so pravzaprav dobili najmočnejšega in najboljšega zaveznika - samega sebe.

VIA, sploh pa SIS, že dolgo nista predstavila novotarij za AMD-jeve procesorje, VIA je npr. ostala še v časih DDR pomnilnika in Socket 939 procesorjev. nVidia je vseeno še vedno močno zastopana, s kar 43% tržnim deležem, a tudi njihova ponudba v zadnjih časih nekoliko šepa. to bi se znalo spremeniti po sporu z Intelom, a AMD-ju to ni po godu. Pravijo, da želijo, podobno...

34 komentarjev

AMD na vrhu lestvice Top500

Top 500 - Dvakrat letno, junija in novembra, dobimo osveženo lestvico najhitrejših 500 superračunalnikov. Druga osvežitev leta, ki je pravkar prišla na splet, se od poletne, vsaj glede prvih 5 mest, popolnoma razlikuje. Na prvih dveh mestih sta se zamenjala superračunalnika Jaguar in Roadrunner, na tretje mesto pa se je zavihtela nekoliko počasnejša različica Jaguarja, Kraken iz Univerze v Tennesseeju (oba uporabljata sisteme Cray XT5-HE). Nemški Jugene, osnovan na IBMovem Blue Gene/P sistemu, je zaradi Krakena izgubil eno mesto, medtem ko sta superračunalnika Pleiades in Blue Gene/L izgubila kar dve mesti (zdaj sta 6. in 7.), saj ju je prehitel še kitajski Tianhe-1, ki zaključuje peterico najhitrejših.



Zanimivo je, da ima pri kar štirih od...

38 komentarjev

AMD predstavil Bobcat

X-Bit Labs - Konec prejšnjega tedna je AMD predstavil svoje novo jedro Bobcat, ki ga bodo dokončali do leta 2011. Z njegovim razvojem se v AMD-ju niso osredotočili na hitrost, marveč bolj na varčnost. Vanj bodo vgradili ukaze x86-64, virtualizacijo, SSE, SSE2 in SSE3, ne pa tudi SSE4, SSE5 in AVX. Šlo bo za del platforme Brazos s pospeševalno enoto (APU) Ontario - torej na eni rezini bosta skupaj procesor in grafični procesor. Bobcat bo namenjen ultratankim prenosnikom in netbookom s porabo pod 20 W, zaradi česar bo tudi sam izjemno varčen, saj bo preživel z manj kot vatom. AMD obljublja, da bo ponujal 90 odstotkov današnje hitrosti na pol manjšem prostoru, pri čemer ni povsem jasno, kaj smatrajo za današnji mainstream.

10 komentarjev

Intel in AMD dosegla poravnavo

bit-tech.net - Intel in AMD sta vsaj zaenkrat popolnoma zakopala bojno sekiro, saj sta sklenila izvensodno poravnavo in prekinila vse obstoječe sodne postopke. Glavna je tožba iz leta 2005, v kateri je AMD obtožil Intel, da je izkoriščal monopolni položaj ter je onemogočal konkurenco, predvsem s posebnimi ponudbami procesorjev velikim proizvajalcem, kot so Dell, HP, Lenovo in podobni. Obe podjetji sta izdali skupno izjavo, v kateri sta povedali, da je težavna preteklost za njima ter da se zdaj lahko oboji osredotočijo na razvoj novih izdelkov.

Obenem sta velikana podpisala tudi nov sporazum deljenja tehnologij, ki velja naslednjih pet let, Intel pa bo AMDju plačal kar 1,25 milijarde dolarjev. Pri Intelu se strinjajo tudi, da bodo upoštevali posebne poslovne pogoje, med katerimi piše, da proizvajalcem ne sme omogočati posebnih ponudb ter v zameno zahtevati izključno uporabo Intelovih procesorjev oz. vsaj zakasniti oz. zmanjšati prodajo računalnikov z AMDjevimi procesorji.

Kot že rečeno bo AMD...

14 komentarjev

nVidia prekinja razvoj veznih čipovij

Vezno čipovje nVidia

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - nVidiini načrti, da bi izdelala vezno čipovje za podnožje LGA-1156, so očitno propadli. Ker jim Intel ni izdal licence za vodilo QPI, niso mogli izdelati veznega čipovja za zmogljivejše podnožje, LGA-1366, a so trdili, da že imajo licenco za vodilo DMI. Slednje je Intel že uporabljal za komunikacijo med severnim in južnim mostom na starejših platformah, Core i5 (in Core i7) procesorji pa že vsebujejo severni most. Logično je torej, da je Intel za komunikacijo procesorja s preostalim veznim čipom uporabil kar DMI.

Po besedah nVidie je Intel javnosti podajal napačne informacije, npr. da nVidia nima DMI licence. Zeleni zato menijo, da bi bilo skorajda nemogoče tržiti njihova vezna čipovja...

56 komentarjev

Združitev nVidiie in ULi Electronics

Slo-Tech - nVidia je kupila ULi Electronics, družba, ki izdeluje predvsem poceni (a ne slaba) vezna čipovja, tako za AMD kot Intel sisteme. Znani so predvsem kot izdelovalci nadomestnih južnih čipovij za ATI-jevo RDX200 družino veznih čipovij ter veznih čipovij, ki počivajo predvsem na ASRock matičnih ploščah.

nVidia je ULi kupila za okrog 52 milijonov ameriških dolarjev, ta, po svetu znan kot zelo inovativen proizvajalec veznih čipovij, pa bo nVidii prinesla mnogo novih tehnologij, ki bodo uporabne predvsem v nForce veznih čipovjih.

Mnenja o tem nakupu so deljena, nekateri pravijo, da je tako trg izgubil enega proizvajalca več s tem pa se je zmanjšala raznolikost posledično pa se bodo dvignile cene. Spet drugi pravijo, da je bil ta nakup dobra odločitev. Le čas bo pokazal, kaj je ta nakup prinesel, mogoče pa se lahko nadejamo čipovja nForce, ki bodo namenjena predvsem cenejšim računalnikom.

Izvorna novica na Anandtechu in uradna izjava na strani nVidiie.

19 komentarjev

Athlon 4 že v Tajvanu

DigiTimes - Tukaj je novica o tem, da je AMD poslal Athlon 4 (Palomino) procesor v Tajvan, da bi tamkajšnji razvijalci veznih čipovij (VIA, SiS, Ali,...) začeli z razvojem čipovij za te procesorje. V test jim je poslal 1.4GHz in 1.5GHz verzijo. Tajvančki so že začeli z preizkušanjem procesorjev in načrtovanju čipovja. Kaj bi dal, da bi lahko bil na njihovem mestu...
Čisto mimogrede. Ste se že vprašali zakaj je AMD poimenoval Palomino procesor Athlon 4? Saj ni nikoli bilo Athlona 3. Čisto preprosto. AMD-jev tekmec, Intel, je zapravil veliko denarja za promoviranje Pentiuma 4. AMD le izkorišča to, saj si večina ljudi zapomni le številko 4. Pa še zaostajati ne sme. Povprečni uporabnik (ki ne ve kaj se dogaja na trgu) si bo mislil, da je Petium 4 nadgraditev npr. Athlona 3. Pametno, pametno AMD.

6 komentarjev

VIA čipovja od znotraj

VIA Hardware - Tudi fantje na VIA Hardware so se prepustili Radostni Destrukciji, le da so se znesli nad njihovimi najljubšimi matičnimi ploščami, takimi z VIA veznimi čipovji. S plošč so namreč odlotali North Bridge veznih čipovij, jih razstavili ter poslikali. Skozi čas je nastala prava zbirka, ki si jo lahko ogledate tukaj. Torej, če vas je vedno zanimalo, kako izgleda vezno čipovje od znotraj, si stvarco le oglejte. Po moje boste razočarani .

0 komentarjev

VIA uspeva z DDRjem

več strani - Pred parimi dnevi se je zaključil VIAin "DDR Summit" v Taipeiju. Sodeč po številu udeležencev in stvareh, ki so jih predstavili, se DDRju obetajo svetli časi. Najbolj vidni so bili proizvajalci matičnih plošč, saj je velika večina pomembnejših proizvajalcev predstavila svoje DDR izdelke na VIA Apollo Pro266/ KT 266 čipovju. Če vas zanima več o le teh (ter mogoče kakšna slikica novih platk), potem le usmerite brskalnike na Akibo!

Seveda nam vse plošče sveta ne koristijo brez dejanskega pomnilnika in tudi tukaj so prizadevanja VIA in AMDja obrodila sadove. Predstavniki Samsunga, Microna in Hyundaija so namreč najavili, da so pripravljeni za masovno proizvodnjo in pocenitev DDR pomnilnika (na žalost niso povedali, kdaj naj bi se to zgodilo). Če se bodo ti trije giganti kmalu zganili, jim bosta morala slediti tudi Elpida in Infineon, teh 5 podjetij pa proizvede kar štiri petine celotnega pomnilnika, ki je trenutno na voljo!

Optimistične so tudi VIAine napovedi, saj podjetje upa, da bo v...

0 komentarjev

ATI in Intel forever

Tech Web - Očitno sta se giganta precej močno povezala... Po prvih licenčnih sporazumih je sedaj na plano splavala tudi novica, da je ATI kot prvi neodvisni izdelovalec dobil licenco za izdelavo čipovij za Pentium4. Seveda ta podatek spremeni celotno stanej na trgu veznih čipovij, kjer na začetku ATIja nihče ni resno jemal. Podjetje pa ima zelo očitno veliko podporo Intela in kaže, da bo ATI še pošteno zmešal štrene. Namreč, trenutno je (poleg ServerWorksa, ki pa ne bodo nikoli izdelali desktop čipovja) edini proizvajalec, ki ima to licenco, saj je VIA in ALI nista uspela pridobiti (čeprav obe podjetji zatrjujeta, da so pogajanja na vrhuncu). Hehe, to bo še zanimivo .

0 komentarjev

Podrobnosti o Nvidiinem čipovju

X-Bit Labs - Nvidiini načrti o naskoku na trg veznih čipovij so znani že kar nekaj časa, sedaj pa so se pojavile dodatne informacije. Povsem možno je, da se bo njihovo čipovje s kodnim imenom Crush pojavilo že konec novembra, na voljo pa naj bi bilo tako za AMDjeve, kot Intelove procesorje. Seveda gre za čistokrvno DDR čipovje, ki bo podpiralo PC1600/PC2100 DDR SDRAM, njegova posebnost pa je 128 bitno pomnilniško vodilo ( sedanja čipovja uporabljajo 64 bitno vodilo ). To pomeni, da bomo DIMM reže morali zapolnjevati v parih, hitrost pa naj bi bila občutno večja. Še nekaj besed o integriranih grafiki. Seveda gre za NV11, oziroma GeForce2 MX ki je precej hitrejši od vseh trenutnih integriranih grafičnih čipov ( konkurenca bo mogoče ArtXova ponudba ). Privlačna bo tudi cena čipovja, saj naj bi stalo okoli 35$ ( tako, kot i815E ), vsi večji proizvajalci pa so že najavili ustrezne matične plošče. Slin!...

1 komentar