»

Mininova zmanjšuje obseg ponudbe, postaja legalna

SIS - Mininova je bila do danes poznana predvsem kot dokaj popularna stran, ki je gostila datoteke torrent, s katerimi je bilo mogoče, sicer nelegalno, na svoj računalnik prenesti televizijske serije, filme, glasbo, igre in ostale večinoma avtorske vsebine, ki jih je sicer treba kupiti. A z današnjim dnem se je to spremenilo, saj so se vodilni možje Mininove uklonili Utrechtskem sodišču ter ukinili nelegalni del ponudbe. Dejanje je posledica razsodbe iz avgusta, ko je sodišče v nizozemskem Utrechtu prepovedalo nalaganje datotek torrent določenih naslovov (vsa avtorska vsebina, ki ni legalno prosto dostopna) ter nekaterih, ki so le-tem podobni.

Od Mininove je tako ostala le senca stare različice, a je za razliko od nekaterih drugih zaprtih torrent strani to še veliko. Že v letu 2007 so zagnali Content Distribution service, s katerim založbam oz. lastnikom avtorskih vsebin omogočajo, da z datotekami torrent enostavno in brezplačno dosežejo velik krog publike. Ker so na ta servis naložene...

280 komentarjev

The Pirate Bay ugasnil sledilnik, prešel na protokol DHT

Ars Technica - Zloglasna švedska spletna stran The Pirate Bay je včeraj objavila, da bodo ugasnili svoj priljubljeni sledilnik (tracker) za nelegalne torrente. To ne pomeni, da bo piratski zaliv prekrila plima vsled ujm na sodiščih. Ravno nasprotno. V preteklih mesecih je namreč ničkoliko sodišč, začenši s švedsko odločitvijo, da je stran nelegalna, zahtevalo prepoved dostopa do strani ter odstranitev vseh datotek z njihovih strežnikov. Da bi se otresli podobnih napadov, so skrbniki strani ukinili eno redkih središčnih točk sicer decentraliziranega sistema torrentov.

Stran The Pirate Bay bo še vedno ostala na spletu v vlogu ogromnega kazala po nelegalnih vsebinah, le da bo ugasli sledilnik nasledil sistem DHT. Namesto zalaganja s torrenti iz centralnega repozitorija bodo sedaj odjemalci našli hash datoteke, nato pa s samostojnim poizvedovanjem pri ostalih soležnikih (peers) v roju (swarm) poiskali podatke. The Pirate Bay se je na sodišču že zagovarjal, da so zgolj imenik datotek torrent, podobno...

64 komentarjev

The Pirate Bay mora proč, stoprvič

Ars Technica - Famozni The Pirate Bay je prejel na svoj račun že toliko obtožb, tožb, razsodb, očitkov in podobnega, da vesti o novih odločitvah sodišč zoper to stran kaj kmalu ne bodo več novice. Švedsko sodišče je to pot ponovno zahtevalo od skrbnikov strani, da popularni tracker umaknejo z interneta, v nasprotnem primeru jim grozijo visoke globe. Godfrey Svartholm Warg in Fredrik Neij lahko tako pričakujeta vsak pol milijona kron (48.000 evrov) kazni, če ne bosta upoštevali zahtev sodišča. Slednja se branita z besedami, da stran že od leta 2006 ni več njuna, marveč v lasti podjetja Reservella, za vsak primer pa je dvojica že zdavnaj zapustila Švedsko.

Kdo točno je za skrivnostnim sejšelskim podjetjem, ni znano. Nizozemska protipiratska skupina trdi, da gre za nabiralniško podjetje Neija, ki takšna namigovanja kategorično zanika. Vse skupaj je pravzaprav že smešno, saj je stran, za katero je sodišče že pred pol leta razsodilo, da je nelegalna, še vedno meni nič tebi nič na spletu.

436 komentarjev

The Pirate Bay mora izbrisati nelegalne torrente

TorrentFreak - Nizozemsko sodišče v Amsterdamu je razsodilo, da mora zloglasna švedska stran The Pirate Bay odstraniti sporne torrente do avtorsko zaščitenih vsebin v naslednjih treh mesecih. Poleg tega morajo začeti blokirati dostop do strani vsem Nizozemcem, v nasprotnem primeru jim grozi v višini 5000 evrov na osebo na dan. Sodba je rezultat procesa nizozemske verzije organizacije RIAA, ki se imenuje BREIN, ki je tožila The Pirate Bay. Podobno odločitev je sodišče sprejelo že julija, a so se lastniki strani pritožili na sodbo.

Sodišče je sicer razveljavilo prejšnjo sodbo z ugotovitvijo, da The Pirate Bay ni nujno kriv za kršenje avtorskih pravic. So pa odločili, da stran pomaga pri kršenju z omogočanjem in spodbujanjem uporabnikov k deljenju torrentov. Gluhi so bili za navedbe pritožnikov, da niso lastniki strani, temveč da je ta v lasti podjetja Reservella s Sejšelov, saj tega niso mogli dokazati. Skrbniki strani morajo torej odstraniti sporne torrente in blokirati dostop Nizozemcem do delov...

60 komentarjev

Najbolj zaželeni Heroji

BBC - Britanski BBC poroča, da se je v preteklem letu obisk strani, kjer lahko obiskovalci poiščejo datoteke torrent za prenos, največkrat ilegalnih, vsebin s spleta, podvojil. To so izračunali v podjetju Big Champagne, ki je tudi izdelalo lestvico najbolj zaželenih TV-serij. Na prvem mestu so bili Heroji (Heroes), kateri so imeli 55 milijonov prenosov. S štirimi milijoni manj sledi Skrivnostni otok (Lost), vrsto pa nadaljujejo 24, Beg iz zapora (Prison Break) in Zdravnikova vest (House). Med filmi so na prvem mestu Varuhi (Watchmen), niže pa najdemo Nenavaden primer Benjamina Buttona (The Curious Case of Benjamin Button), Reci da (Yes Man), Somrak (Twilight) ter Hitre in drzne (Fast and Furious). O izgubah distributerjev zaradi nelegalnih prenosov tokrat ni bilo govora, lahko pa občudujete slovenske prevode naslovov.

19 komentarjev

Polovica obtožb zoper Pirate Bay umaknjena

TorrentFreak - V ponedeljek se je na Švedskem pričelo najodmevnejše sojenje za kršenje avtorskih pravic na svetu, ko so pred sodnika morali stopiti ustanovitelji in upravljavci spletnega portala The Pirate Bay. Po dveh dneh sojenja je že prišlo do zanimivega preobrata. Tožilstvo ima namreč obilico težav z dokazovanjem, da so datoteke torrent, ki so zavedene kot dokazno gradivo, dejansko uporabljale sledilnik (tracker) Pirate Bay. Poleg tega tožilec Håkan Roswall ni dovolj dobro obrazložil delovanja DHT, zaradi česar so iz obtožnice odstranili polovico obtožb proti četverici obtoženih.

V spisih tako ostajajo obtožbe, ki se nanašajo na pomoč pri omogočanju dostopa do vsebin (assisting making available), medtem ko so pomoč pri samem kršenju avtorskih pravic (assisting copyright infringement) odstranili. Obramba je nad razpletom navdušena in ga opisuje kot senzacijo, saj, tako pravijo, se redko zgodi, da ti uspe odbiti polovico obtožb v dveh dneh, medtem ko tožilstvo ostaja stvarnejše. Po njihovem...

73 komentarjev

Konec TorrentSpya

Gizmodo - Ena od največjih strani s ponudbo najrazličnejših nelegalnih datotek torrent je klonila pod pritiskom. V začetku tega meseca je sodišče odločilo, da mora TorrentSpy zbirati podatke o aktivnosti svojih uporabnikov in jih posredovati združenju MPAA. Vodilni so se zato odločili, da bodo raje prenehali z delovanjem strani oz. omejili njeno vsebino, kot pa izdali svoje uporabnike.

Uvedli so avtomatiziran sistem FileRights, ki bo analiziral objavljeno vsebino in dovolil zgolj objavo legalne, kar v končni fazi pomeni, da bo TorrentSpy počasi umrl. Zaenkrat ni indikatorjev, da bi se želeli zgledovati po švedskih gusarjih in se upirati oblastem, tako da bodo uporabniki najbrž morali najti alternativo.

Izvorna novica.

58 komentarjev

ThePirateBay se je vrnil

Slo-Tech - The Pirate/Phoenix Bay, eden največjih torrent trackerjev na svetu, je po dolgih tednih razprave spet online. Kot je znano, je švedska policija ThePirateBay zaprla v sredo, 31. maja 2006.

Kot poroča angleški The Register, so ZDA pritiskale na švedsko vlado, češ da je The Pirate Bay eden največjih virov neavtoriziranih kopij filmov in glasbe. Nekaj dni po tem je švedska policija vstopila v zgradbo, kjer so bili strežniki in jih zaplenila, administratorje omenjene strani pa "povabila" na zagovor.

A situacija ni bila "rešena": lastniki ThePirateBay-a in mnogi drugi, so zagovarjali zakonitost omenjenega trackerja, sledile so mnoge debate in celo demonstracije, najbolj vsiljiv pa je bil vdor v spletno stran švedske vlade, za katerega domnevajo, da je bil odgovor nekaterih "hekerjev" na omenjen dogodek. Med drugim je policija pri akciji zaplenila tudi strežnike, ki niso last The Pirate Bay-a in z njim niso povezani, kar je sprožilo tožbe nekaterih podjetij proti švedski vladi.

...

32 komentarjev