»

AMD se podaja v svet SSD-jev

Extremetech - AMD že dolgo ni več le procesorski in grafični gigant, ampak širijo svoj nabor izdelkov tudi na druga področja. Eno izmed teh so SSD-ji, kamor se podajajo s predstavitvijo svoje prve družine SSD-jev z imenom Radeon R7.

Predstavili so tri pogone, ki jih bo v resnici proizvajal OCZ, sedaj podružnica Toshibe, nekdaj pa samostojni proizvajalec SSD-jev. S tega stališča torej ne gre za nobenega novinca, ampak starega mačka, ki je imel sicer v preteklosti težave s svojimi krmilniki (zloglasna družina SandForce), danes pa je za slabši ugled kriva zgolj zgodovina.

Novi SSD-ji bodo na voljo s kapacitetami 120 GB, 240 GB (s 512 MB predpomnilnika) in 480 GB (z gigabajtom) in imajo Toshibin...

18 komentarjev

Toshiba bo kupila in rešila OCZ

Slo-Tech - Kot smo napovedovali pretekli teden, bo OCZ prenehal obstajati kot samostojna pravna oseba, a to ne bo njegovo dokončno slovo. Uresničile so se napovedi, da bo podjetje oziroma kar bo od njega v stečaju ostalo, kupila Toshiba, so sporočili.

OCZ se je v težavah znašel, ker ne more poplačati posojila, ki mu ga je dal sklad Hercules Technology Growth Capital, zaradi česar so morali začeti stečajni postopek (po Chapter 11). Podjetje bo kupila Toshiba, ki je včeraj z vodstvom OCZ-ja podpisala pogodbo o prevzemu za 35 milijonov dolarjev. Posel mora potrditi še sodišče, ki nadzoruje stečaj OCZ-ja, potem pa gre OCZ na dražbo. Poleg Toshibe ni pričakovati drugih dražiteljev, tako da bo Toshiba postala lastnik...

13 komentarjev

Windows 8 leta 2012, prve podobe ušle na splet

ComputerWorld - Microsoftu je na internet ušlo nekaj posnetkov nastajajočega operacijskega sistema Windows 8 ter načrtov za razvoj. Če bo šlo vse po načrtih, bo Windows 8 nared leta 2012. V tem času bo Microsoft gotovo še mnogokrat spremenil načrt, a za zdaj so glavne novosti, ki jih nameravajo vgraditi:
  • trgovina za aplikacije po zgledu App Stora;
  • izboljšano upravljanje z energijo;
  • hitrejši zagon z večjo rabo funkcije hibernacije, svoje bodo dodali tudi hitri SSD-ji;
  • ponovna namestitev s pritiskom na gumb, ki bo obdržala vse nastavitve, dokumente in programe ter hkrati počistila sistemske datoteke;
  • prepoznavanje obraza za prijavo v sistem;
  • podporo za Slate;
  • boljšo pomoč in podporo za uporabnike;
  • boljše upravljanje z identitetami.
Na spletu

87 komentarjev

OCZ se vrača h koreninam

Terabajtni SSD

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Pri OCZ-ju so naznanili, da bodo opustili razvoj vseh izdelkov, ki ne spadajo v njihovo osnovno dejavnost. Z osnovno dejavnostjo mislijo izdelke, s katerimi so zasloveli, torej napajalnike in pomnilnik, dandanes pa tudi pogone SSD, ki jih večinoma še vedno izdelujejo proizvajalci delovnih pomnilnikov in drugih pomnilniških medijev, bolj redko pa proizvajalci klasičnih trdih diskov.

Za osnovno dejavnost je brez dvoma dobro poskrbljeno, saj imajo na področju izdelave pomnilnika dolgoletne izkušnje. Že sami so bili uspešni pri izdelovanju napajalnikov, a so znanje še nadgradili z nakupom PC Power & Coolinga, enega izmed najprestižnejših izdelovalcev napajalnikov. Nadvse uspešni so tudi na...

6 komentarjev

Tudi Plextor s SSD-ji

X-Bit Labs - Vroče področje SSD-je vabi vedno nove igralce, najnovejši izmed katerih naj bi bil Plextor. Podjetje, ki ga poznamo predvsem po optičnih enotah, naj bi namreč prihodnji mesec začelo prodajati SSD-je. Novica prihaja z nemalo presenečanja, saj se je doslej Plextor sukal v povsem drugih krogih, a trga z napovedano eksplozivno rastjo pač ne gre izpustiti.

V Plextorju so razkrili, da bo prva generacija njihovih SSD-jev na voljo v 64 in 128 GB-verziji, v velikosti 2,5-palca (torej primerna za prenosne računalnike) in s podporo povezavi prek SATA II. Za nove izdelke se je že zagrel Dell, ki naj bi jih vgrajeval v svoje računalnike, kar kaže, da se bo Plextor osredotočil predvsem na OEM-e. Že poleti namerava Plextor izdati drugo generacijo SSD-jev, ki bo imela Marvellov krmilnik. Podrobnejših informacij še ni.

8 komentarjev

OCZ napovedal zunanji SSD

X-Bit Labs - Zakaj bi nove hitre SSD-je tlačili le v računalnike, medtem ko bi zunanji diski ostajali še vedno pri dobrih starih magnetnih ploščah, so razmišljali pri OCZ in najavili novo serijo zunanjih SSD-jev. V sodelovanju z izdelovalcem krmilnikov Symwave, ki je pripravil krmilnik za povezavo SATA - USB 3.0, so pripravili novo družino SSD-jev, ki se na računalnik priključijo prek USB3. Ta priključek je za zdaj še redek, a se bo po standardizaciji gotovo kmalu uveljavil. Redna oprema naj bi postal najkasneje do leta 2011.

Kot pravijo, je na ta način podprt prenos podatkov s hitrostmi do 5 gigabitov na sekundo in kopica zelenih tehnologij, kot je boljše upravljanje z energijo in nižja obremenitev centralnega procesorja. Uradno predstavitev pogonov pričakujemo v začetku januarja na CES-u v Las Vegasu, do takrat pa cedimo sline.

4 komentarji

Terabajtni SSD iz OCZ

Slo-Tech - OCZ je objavil, da je začel prodajati SSD-je iz nove serije Colossus, ki so namenjeni predvsem namiznim računalnikom in delovnim postajam. Kolosalni modeli so na voljo v kapacitetah 120, 250, 500 in 1000 GB, s čimer bodo zadovoljni tudi najzahtevnejši uporabniki. Uporabljajo večnivojske celice v flash pomnilniku (MLC), 128 MB predpomnilnika in krmilnik Indilix, tako da zmorejo brati in pisati z največ 260 MB/s. Cene so kar zasoljene, saj najmanjša verzija stane 438 dolarjev, 250 GB 820 dolarjev, 500 GB 1530 dolarjev, terabajtna pa kar 3397 dolarjev.

17 komentarjev

Samočistilni firmware za Indilix SSDje

Indilix krmilnik

vir: engadget
engadget - SSD pogoni imajo to lastnost, da se z daljšo uporabo zamažejo, kar močno vpliva na hitrosti prenosov, jasno v negativni smeri. Pogoni so večinoma sestavljeni iz 512 kB blokov, ki jih sestavljajo 4 kB celice. Zapisovanje praznega bloka je običajno hitro, a če je zapisana le ena celica (z umazanim podatkom, ki je npr. ostanek brisane datoteke), zapisovanje bloka postane mnogo počasnejše. To je sicer možno popraviti s temeljitim (low-level) formatiranjem pogona, ki vse podatke pobriše in vam omogoči nalaganje svežih kopij, defragmentacija pogona pa, zanimivo, stanje le poslabša. A to za lastnike SSD-jev z Indilix krmilnikom (OCZ Vertex in Patriot Torqx) ne bo potrebno, saj je OCZ v...

27 komentarjev

Novi SSD-ji iz OCZ

OCZ Agility

X-Bit Labs - Podjetje OCZ je izdalo nove SSD-je, ki so namenjeni tistim z nekoliko skromnejšimi denarnicami. Gre za serijo Agility, ki za razliko od Apexa ne uporablja tehnologije RAID 0 za zvišanje hitrosti, kar blagodejno deluje na ceno. Dvainpol palca veliki diski bodo na voljo s kapacitetami 30 GB, 60 GB in 120 GB, vsi pa bodo imeli 64 MB predpomnilnika in krmilnik podjetja Indilix. Najmanjši model bere s 185 MB/s, piše s 100 MB/s in zaporedno zapisuje z 60 MB/s, medtem ko večja bratca bereta z 230 MB/s, pišeta s 135 MB/s oz. zaporedno z 80 MB/s. Deklarirana življenjska doba med napakami (MTBF) znaša 1,5 milijona ura. Cene se bodo gibale okrog 150, 230 in 380 dolarjev,...

16 komentarjev

Standard SATA 3.0 končno dorečen

X-Bit Labs - Serial ATA International Organization (SATA-IO) je včeraj oznanila, da so sprejeli specifikacije za SATA 3.0, ki v primerjavi s starejšo verzijo podvojuje prepustnost. Tako bo največja dosegljiva hitrost 6 Gb/s, dodane pa so še funkcije NCQ (Native Command Queuing) za hkratni prenos podatkov požrešnim aplikacijam za avdio in video, boljše upravljanje z energijo in skladnost s standardom INCITS ATA8-ACS. Standardizirali so tudi nove priključke LIF za priklop 1,8-palčnih naprav na vedno manjše prenosnike. SATA 3.0 je seveda v celoti združljiva s prejšnjimi inačicami, tako da bo delovala tudi stara strojna oprema.

17 komentarjev

OCZ z novimi prestižnimi SSD-ji

X-Bit Labs - OCZ Technology je ta teden uradno predstavil svojo prestižno serijo SSD-jev, ki se vdenejo v režo PCI Express x4. Na ta način so zaobšli ozko grlo počasnega vodila SATA, ki bi dušilo hitrost diskov. Poleg že prej predstavljenega terabajtnega diska je OCZ sedaj dodal še dvakrat in štirikrat manjši različici, ki bosta primerni za uporabnike z nekoliko plitvejšim žepom. Največja modela bereta s 500 MB/s in pišeta le nekaj počasneje, medtem ko 250 GB-model piše s 450 MB/s, bere pa s 300 MB/s. Vsi modeli imajo 256 MB predpomnilnika in deklarirani čas delovanja pred napakami (MTBF) 1,5 milijona ur. O cenah še ni podatkov. Pričakuje se, da bo največji SSD stal med 1500...

33 komentarjev

Western Digital pohrustal SiliconSystems

CNet - Western Digital je že nekaj časa na glas razmišljal o vstopu na živahen trg SSD-jev. Včeraj so objavili, da so prevzeli podjetje SiliconSystems, s čimer so se naenkrat znašli na tem trgu. Za podjetje, ki je bilo ustanovljeno leta 2002 in proizvaja vrsto SSD-jev za različne segmente, osredotočajo pa se na t.i. embedded naprave, so v Western Digitalu odšteli 65 milijonov dolarjev. Izvršni direktor WD-ja John Coyne je v svoji izjavi dejal, da bodo znanje in tehnološke zmožnosti SiliconSystemsa znatno pripomogle pri razvoju SSD-jev v WD-ju. O tem ne gre dvomiti, saj ima tarča nekaj svojih patentov, poleg tega pa imajo navzkrižno licenco s SanDiskom, ki se bo sedaj prenesla na WD. Prevzeto podjetje bo nemudoma postalo oddelek z imenom WD Solid-State Storage business unit.

8 komentarjev

Intel in Hitachi skupaj na SSD-trg

EETimes - Intel in Hitachi sta objavila, da bosta začela sodelovati pri razvoju nove linije SSD-jev za strežnike in delovne postaje, ki bodo uporabljali SAS (Serial Attached SCSI) in FC (Fibre Channel). Za to se se odločili, ker je trg na tem področju manj nasičen kot na področju SATA SSD-jev, kjer moči meri že kar nekaj proizvajalcev (med drugim tudi Intel). Intel bo svoje znanje izkoristil pri izdelavi diskov in flash čipov ter tehnologijo krmilnikov SATA, Hitachi pa bo pod svojim imenom nove diske tržil, izdelal SAS in FC-vmesnike in Intelu pomagal načrtovati krmilnike.

Novi izdelki bodo namenjeni sistemom, ki zahtevajo visok IOPS nad 50.000 pri naključnem branju, medtem ko Intelovi trenutni SATA-diski zmorejo 35.000 IOPS pri pisanju in 3.300 pri branju. Uporabljali bodo enonivojske celice flash čipov (NAND SLC), na voljo pa bodo v velikostih od 50 do 700 GB. Prve primerke lahko OEM-proizvajalci pričakujejo konec leta 2009, masovno prodajo pa leta 2010.

15 komentarjev

USB 3.0

Ars Technica - Na CES-u je bilo tokrat mogoče videti priključke USB 3.0. S tretjo inačico popularnega standarda bo v teoriji mogoče doseči hitrosti prenosov do 4,7 Gbps, kar je 10-krat več od trenutnih povezav USB 2.0. Kako izgledajo sami priključki, si lahko ogledate tukaj, znano je tudi, da bo novi USB združljiv s prejšnjimi generacijami. Prve tovrstne naprave lahko pričakujemo v letu 2010. Izvorna novica.

65 komentarjev

Nove tipkovnice

Logitech - Logitech je 10. avgusta najavil novo serijo tipkovnic in mišk. Tukaj so dejstva:
  • brezžičnost
  • revolucionarna brezžična optična miška; teče na (skoraj) vseh podlagah (kaj je tukaj novega )
  • ultra tanka tipkovnica
  • tipke za Internet na tipkovnici
Vem, vem. Nič novega. Tudi meni bi se tako zdelo, če ne bi videl fotografij. Vse kar lahko rečem je njam .

2 komentarja