»

Računalniki bržčas ne povzročajo kratkovidnosti

vir: Nature
Nature - Vsak računalnikar se je moral zagovarjati pred očitki, da vsakodnevno večurno buljenje v monitorje kvari oči. Slaba kakovost slike, kar so sicer moderni zasloni praktično odpravili, zanič osvetlitev, fiksna goriščna razdalja, utrujenost oči in nezadostno mežikanje so le nekateri izmed dejavnikov, ki jih ljudje navajajo kot razloge za slabšanje vida. Na prvi pogled jim realnost pritrjuje,...

72 komentarjev

Compaq Airlife 100 z Androidom

vir: engadget
engadget - Po vseh napovedih, ugibanjih in špekulacijah bomo očitno končno ugledali enega izmed prvih Smartbookov, ki bo delo velikega proizvajalca računalnikov. Za to bo poskrbel kar največji, HP, ki bo pod imenom svoje podružnice predstavil s Qualcommovim Snapdragonom in operacijskim sistemom Android opremljen Compaq Airlife 100. Čeprav procesor Snapdragon še ni potrjen, je verjetno najbolj verjeten, saj so pri HPju pravzaprav v veliko ohišje z 10-palčnim zaslonom in...

6 komentarjev

Navijanje računalnika prek mobitela

engadget - Brezžične tehnologije takšnega ali drugačnega standarda so v današnjem življenju vse bolj pogoste in so vse bolj povezane v naprave, ki jih uporabljamo. Pri Asusu so se odločili nekoliko drugače uporabiti brezžični standard Bluetooth, ki je sploh pogost pri mobilnih telefonih. Prav te bo mogoče povezati z najnovejšo matično ploščo, Maximus III Extreme, ki bo opremljena s podnožjem LGA-1156 ter veznim čipovjem P55, Bluetooth povezljivost pa bo uporabljena v različne namene. Popolnoma logično je pričakovati, da bo s pomočjo mobilnega telefona mogoče upravljati ploščo oz. medijske lastnosti operacijskega sistema, kot je prekinitev predvajanja glasbe ali filmov, preskok na naslednjo skladbo...

10 komentarjev

Lenovo odgovarja na raziskavo o zanesljivosti prenosnikov

bit-tech.net - Raziskava o zanesljivosti prenosnikov, ki jo je izvedla neodvisna garancijska družba SquareTrade, je prinesla nekaj zanimivih rezultatov, med katerimi je bilo verjetno lepo število bralcev presenečenih nad slabo uvrstitvijo podjetja Lenovo, ki med drugim izdeluje prenosnike serije Thinkpad. Ti so pregovorno eni izmed vzdržljivejših običajnih prenosnikov, namenjeni predvsem poslovnežem in zahtevnim uporabnikom. Skozi čas se je na njih uveljavilo tudi nekaj posebnosti (Fn levo od tipke Ctrl, Touchpoint oz. nipl), mnogi pa se strinjajo, da so njihove tipkovnice merilo za celotno računalniško industrijo.

Predstavnik za javnost Lenova, Ray Gorman, je slab rezultat ubranil z napadom na raziskavo. Povedal je, da so vključili le 30.000 prenosnikov, kar ni dovolj velik vzorec za 142.5 milijonov prodanih prenosnikov v prejšnjem letu. Spotaknili so se tudi v izbiro primerkov, saj niso upoštevali demografskih značilnosti uporabnikov. Po besedah Gormana je velika razlika med prenosnikom, ki se...

115 komentarjev

Asusovi prenosniki so najbolj, HPjevi pa najmanj zanesljivi

vir: CNet
CNet - Družba SquareTrade, ki ponuja garancijo za elektronske naprave kot alternativo trgovinam in samim proizvajalcem naprav, je pripravila raziskavo, katera izmed popularnih znamk prenosnikov je najbolj (ali najmanj) zanesljiva. Rezultati so precej zanimivi, saj je pokazala, da je največji proizvajalec računalnikov na svetu, HP, tudi najslabši. Glede na raziskavo naj bi v treh letih do težav s HPjevimi prenosniki prišlo v kar dobri četrtini primerov, v dvoletnem obdobju od nakupa pa ta delež znaša 15%. Najbolje se je odrezal Asus, ki ima v treh letih le 15,6% garancijskih zahtevkov, za le eno desetinko odstotne točke pa za njim zaostaja Toshiba, ki ima v dvoletnem obdobju, podobno kot Asus, manj kot 10% garancijskih zahtevkov od vseh prodanih primerkov....

90 komentarjev

Asusova tipkovnica Eee skoraj tu

engadget - Asus nam že celo poletje obljublja tipkovnico Eee, ki da bo izšla oktobra. Vinotok je tu, z njim pa tudi podrobne specifikacije in, upajmo, tudi prvi resnični primerki tega čuda. Model EK1542 ima 5-palčni zaslon z ločljivostjo 800 x 480, Windows XP Home, ki se kot feniks vedno znova vrača od odpisanih, procesor Intel Atom N270, vezni nabor 945GSE / ICH7-M z video dekoderjem AV-VD905, gigabajtom pomnilnika DDR2, 16 ali 32 GB flash spomina, štiri urno baterijo, podporo za Bluetooth, 802.11b/g/n WiFi, gigabitni ethernet, zaslonska priključka HDMI in VGA, vgrajene zvočnike in mikrofon, tri USB-vrata in priključek za zunanjo anteno za WiFi/UWB. Vse, kar od Asusa še želimo, sta cena in datum dobavljivosti.

37 komentarjev

Asus želi preseči kakovost Appla

engadget - Podpredsednik Asusa, Jonathan Tsang, ne ovinkari, saj pravi, da je cilj Asusa doseči in preseči Apple po kakovosti izdelkov. Asus, začetnik norije, poimenovane netbook in eden najpomembnejših izdelovalcev matičnih plošč, prenosnikov ter mnogih drugih računalniških pripomočkov, se trenutno posveča predvsem razvijanju izdelkov, zelo malo sredstev pa posveča njihovemu trženju, ki se morajo tako tržiti sami s pomočjo testov in zanesenjaških uporabnikov. A ključ do uspeha Appla ni le v odlično zasnovani stroji opremi, saj v paketu z računalnikom pride tudi iz škatle delujoč, spoliran operacijski sistem, vse skupaj pa podpira odličen marketing, ki dosega osupljive prodajne številke tudi kadar njihovi izdelki niso najzmogljivejši.

Jonathan Tsang je v pogovoru omenil še, da se jim v skladiščih praši igralna konzola s sistemom zaznavanja premikanja, ki na tem področju celo prekaša Nintendov Wii. Zalomi se pri igrah zanjo, saj je sklepanje dogovorov z razvijalci iger težje, kot razvoj...

26 komentarjev

Asus Eee PC T91 'tablet', multitouch v Windows 7

engadget - Microsoft je že nekaj časa nazaj z veseljem razglašal, da bo Windows 7 podpiral tudi multitouch oz. več hkratnih dotikov na na dotik občutljivem zaslonu. To je na Computexu potrdil Asus Eee PC T91, ki je še eden izmed netbookov. A kakšen netbook! Pod 8,9 palčnim pokrovom se skriva z LED osvetljen na dotik občutljiv zaslon (z multitouch podporo), vgrajen je tudi 3G modem ter GPS, vse pa poganja ročnim napravam namenjen Atom Z530.

Kot dokaz, da Windows 7 (in Eee PC) res podpira multitouch, je priložen video posnetek, kjer so zmogljivosti prikazane v Microsoft Paint (risanje s prsti) ter v Internet Explorerju, kjer je s 'ščipanjem' mogoče oddaljiti stran, z razširjanjem pa približati.

17 komentarjev

HP odpoklical 70.000 baterij

bit-tech.net - Po dolgem času je spet prišlo do odpoklica baterij. Tokrat se je težava pojavila v HPjevih baterijah, saj sta do sedaj dve zagoreli. Obakrat na srečo ni bil poškodovan nihče, v okolici pa je prišlo le do nekaj gmotne škode.

Baterije, ki lahko zagorijo, se nahajajo v 19 modelih HPjevih linij Presario, Pavillion in Compaq ter v HP G6000 in G7000 prenosnikih. Točen seznam modelov in baterij, ki so potencialno nevarne, se nahaja tukaj, izdelane pa naj bi bile med avgustom 2007 in marcem 2008. Po besedah HPja naj razlog za tokratne težave ne bi bil povezan z miljoni vpoklicanih baterij v prejšnih dveh letih, zanimivo pa je, da ni znan proizvajalec baterij, ki so trenutno problematične. Znano je le, da so izdelane na kitajskem.

Dodatno svojo baterijo lahko pregledate tudi na HPjevi strani.

9 komentarjev

Obdržati prenosnik dražje kot kupiti novega

TG Daily - Podjetja običajno amortizirajo svoje prenosne računalnike v treh letih, a sedanja ekonomska slika postavlja pod vprašaj tovrstno prakso. Prikladen način varčevanja se zdi podaljšanje roka uporabnosti prenosnikov s treh let na, recimo, pet. TG Daily poroča o raziskavi podjetja J. Gold Associates, ki se ukvarja z analizo trga. Ta ugotavlja, da so dodatni stroški, ki nastanejo zaradi petletne uporabe prenosnikov, višji od stroškov, ki bi nastali z nakupom novih. Problem naj bi bile predvsem okvare, saj stane popravilo pokvarjenega prenosnika v garanciji podjetje 1070 dolarjev, tistega brez nje pa 1525 dolarjev. Po predpostavki, da vsak zataji enkrat letno, je to po dveh letih dodatnega delovanja 1050 dolarjev, kar je več, kot bi stal nov. Druga možnost je seveda, da želijo nekoliko spodbosti gospodarstvo z napeljevanjem k novim investicijam.

36 komentarjev

Analiza napak v Passportu

Slashdot - V tehnologiji .NET, ki naj bi bila sicer precej odprta, se skriva tudi storitev imenovana Passport.. Ta omogoča 'enkratni login' na različna spletna mesta. Tehnologija je precej zanimiva, saj rešuje nekatere znane probleme, a hkrati tudi strašljiva, saj je popolnoma centralizirana.
Zato je toliko bolj zanimiva varnostna analiza Passport-a. Članek je primeren tudi kot uvodno branje o tehnologiji Passport, saj jo precej lepo razloži.

8 komentarjev