»

Si.Mobil draži pakete, uvaja obvezne dodatne storitve

Si.Mobil je svojim naročnikom ta mesec povedal 'nekaj lepega'. No, konec meseca bo v ljubljanskem Tivoliju zdaj že tradicionalni 'predšolski' in brezplačni žur z Umekom.

Slo-Tech - Naročniki mobilnega ponudnika Si.Mobil so danes s številke 4040 dobili obvestilo, da jim bo oktobra vsako leto zaračunan enkratni dodatni znesek 9.78€, začenši letos. SMS za nadaljnje informacije napotuje na spletno stran z obvestili; operater je potrdil, da bo v teh slabih 10€ vključeno "vodenje uporabnikove številke", kar vključuje "upravljanje s kartico SIM, njeno morebitno zamenjavo v primeru okvare, izklop oz. ponovni vklop v primeru kraje, zamenjavo telefonske številke, prenos naročniškega razmerja in še izdelavo razčlenjenega računa, v kolikor bo uporabnik za to prosil.". Nekaj teh storitev naj bi bil že zdaj plačljivih, je pa zanimivo, da se dokaj podroben račun že pošilja na e-mail, zamenjava SIM-ke pa je v določenih primerih tudi brezplačna.

Ista stran tudi obvešča, da bodo s 5.9. podražili naročnino za...

438 komentarjev

Britanci tokrat prodali osebne podatke

BBC - Kot poročajo na BBC so nekateri zaposleni v T-Mobilu konkurenčnim podjetjem prodali na milijone osebnih podatkov T-Mobilovih uporabnikom. Konkurenčna podjetja so nato uporabnike, katerih naročniške pogodbe so bile pred iztekom klicali in jim ponujali sklenitev naročniškega razmerja pri njih.

Prodajalcem grozi kazenski pregon ter visoke denarne kazni.

Hmm, pa smo mislili, da naši osebni podatki nikogar ne zanimajo...

1 komentar

Deutsche Bahn kaznovana zaradi vohunjenja za zaposlenimi

Slo-Tech - Po tem, ko se je v začetku leta izkazalo, da je nemško železničarsko podjetje Deutsche Bahn v letih 1998, 2002, 2003 in 2005 vohunilo za svojimi zaposlenimi, je bilo podjetje prejšnji mesec kaznovano.

Železničarji so nadzorovali vse uslužbence in sicer tako, da so zbirali in obdelovali njihove osebne podatke, vključno s podrobnostmi o bančnih računih, telefonskih številkah, itd. nekatere zaposlene pa so tudi spremljali. Nadzorovali so tudi njihovo e-pošto in pregledovali njihove računalnike. V letih 2002 - 2003 so nadzorovali od 173.000 do 220.000 uslužbencev, leta 2005 pa kar vse uslužbence.

Zaradi škandala je odstopil direktor železnic Hartmut Mehdorn, prejšnji mesec pa je bila podjetju izrečena tudi kazen v višini 1,1 milijona EUR.

Se je izplačalo?

60 komentarjev

Microsoft in T-Mobile izgubila podatke uporabnikov Sidekicka

ComputerWorld - Microsoftu in T-Mobilu se je ta teden primerila precejšnja nevšečnost, saj sta v nepovrat iz svojega oblaka izgubila podatke precejšnjega dela uporabnikov pametnih telefonov Sidekick. T-Mobile uporablja programsko opremo podjetja Danger, ki ga je lani kupil Microsoft. Težave so se vlekle cel prejšnji teden, ko so bili strežniki za sinhronizacijo večidel nedosegljivi, v soboto pa je Microsoft priznal, da so storili žalosten konec. Zagata je, ker varnostne kopije ne obstajajo, tako da je T-Mobile uporabnike že hladnokrvno obvestil, da do podatkov ne morejo več. Kot pravijo, se trudijo noč in dan, a ne pričakujejo uspeha, hkrati pa uporabnike pozivajo, naj svojih naprav ne izklapljajo, saj se bodo te v tem primeru sinhronizirale s praznimi strežniki in zbogom še preostali podatki. Narod se zgraža, hkrati pa je to odlična šola tudi za neprizadete, da podatkov zaupati izključno oblakom pač ne smemo.

31 komentarjev

Osebne podatke spet izgubili - Britanci

PC Pro - Tile Britanci ga nadpovprečno pogosto in hudo lomijo, ko se znajdejo na področju varovanja osebnih podatkov. Veliki met jim je to pot uspel z elektronsko pošto. Ponudnik dostopa do interneta Demon Internet je namreč svojim strankam poslal e-račun, ki mu je priložil Excelovo preglednico, v kateri so osebni podatki več kot 3600 uporabnikov. Notri najdemo polna imena, elektronske naslove, telefonske številke in imena podjetij. Dvoje polj nima oznake, kaj se v njiju zapisuje, po obliki pa gre sklepati, da so uporabniška imena in gesla za dostop do storitev. Med strankami so celo policijske postaje, vladni uslužbenci itn. Kakopak datoteka ni bila niti zaklenjena, kaj šele kriptirana.

Za napako v podjetju krivijo človeški faktor in pojasnjujejo, da na plano niso spustili nobenih bančnih ali finančnih informacij, kot so številke kreditnih kartic ipd. Takoj po odkritju so poskrbeli za zaščito podatkov prizadetih uporabnikov in se uporabnikom tudi opravičili. Medtem pa časnik PC Pro...

16 komentarjev

Orange in T-Mobile UK se združujeta

Tržni deleži britanskih mobilnih operaterjev leta 2008

ZDNet - France Télécom je na britanskem trgu mobilne telefonije od leta 2000 prisoten s podružnico Orange, nemški Deutsche Telekom pa je leta 1999 prevzel britanski One 2 One in ga tri leta pozneje preimenoval v T-Mobile UK. Sedaj kanita združiti moči in se spojiti v boju za večji tržni delež. Orange in T-Mobile se bosta do novembra združila v še neimenovano podjetje, ki bo imelo 28,4 milijona naročnikov oz. 37-odstotni tržni delež. Izvršni direktor iz Orangea Tom Alexander bo imel isto funkcijo tudi v novoustanovljenem podjetju, medtem ko bo šef T-Mobila UK Richard Moat postal operativni direktor (Chief operating officer).

Združitev naj bi stala med 400 in 600 milijoni funtov, do leta...

2 komentarja

Britanci izgubili osebne podatke

Daily Mail - Če bi zgolj poročali o izgubi nove kopice osebnih podatkov v Veliki Britaniji, bi to skoraj ne bila več novica. A Britanci so tokrat poskrbeli, da je imel celotni postopek še pridih dramatičnosti.

Na pakririšču pred staffordshirskim pubom verige Brewers Fayre se je pred dvema tednoma našel USB-ključ z zaupnimi kodami, s pomočjo katerega bi lahko nepridipravi dostopali do baz podatkov britanskega sistema Government Gateway in si ogledali osebne podatke 12 milijonov ljudi. Ta sistem, za katerega skrbi Oddelek za delo in pokojnine (Department of Work and Pensions), Britancem že šest let omogoča dostop do raznih storitev, denimo vlaganja napovedi dohodnine, pregleda otroških doklad ipd. Samo letos ga je uporabilo 1,8 milijona ljudi.

Oblasti so vso stvar poskušale pomesti pod preprogo, a jim ni najbolj uspelo. Sprva so trdili, da so bili podatki enkriptirani, a očitno je resnica nekoliko drugačna. Ne le da niso bili, bojda je bilo med njimi več kot le nekaj dostopnih kod. Prav tako je...

11 komentarjev

Britanci spet izgubili zaupne dokumente

Al Qaida Constraints and Vulnerabilities, foto: BBC

vir: BBC
BBC - Britanski vladni uslužbenci očitno radi izgubljajo občutljive podatke. Po tem, ko so pred časom uspeli izgubiti 25 milijonov osebnih podatkov, jim je tokrat uspel še bolj zanimiv podvig.

Po poročanju BBC je namreč eden izmed vladnih uslužbencev na vlaku pozabil strogo zaupne dokumente o teroristični mreži Al Kajda, kjer jih je našel mimoidoči in jih kot zaveden državljan odnesel - naravnost na BBC.

Prvi del dokumentov vsebuje oceno iraških varnostnih sil, ki jo je pripravilo britansko ministrstvo za obrambo, še bolj sporen pa je drugi del dokumentov z naslovom Ranljivosti Al Kajde, ki sta ga pripravila britansko zunanje in notranje ministrstvo.

Sedem strani dokumentov po poročanju BBC...

16 komentarjev

Domače branje: "Michel Foucault. Nadzorovanje in kaznovanje."

Slo-Tech - Leta 1748 se je v Angliji rodil Jeremy Bentham. Filozof, in pravnik, ki ga danes poznamo predvsem po njegovem načrtu zapora Panoptikon, ki ga je predstavil leta 1791. Panoptikon je bil zamišljen kot krožna zgradba v katere središču se nahaja Inšpektor, na obodu pa so v celicah zaporniki. Bentham si je zapor zamislil tako, da bi Inšpektor zapornike vedno lahko videl in slišal, obratno pa to ne bi bilo mogoče. Ker je Bentham živel na prehodu 18. v 19. stoletje, si je za zagotovitev nadzora in Inšpektorjeve navidezne prisotnosti zamislil številne primitivne priprave, kot npr. kositrna cev, zavese, itd. Idejo Panoptikona je kasneje razširil še na šole, bolnišnice, norišnice in celotno družbo. Originalni Panoptikon ni bil nikoli zgrajen, Jeremy Bentham pa je umrl leta 1832. In potem se je leta 1969 pojavil internet.

Vmes se je na področju nadzorovanja seveda zgodilo cel kup reči, kar je najbolje zapazil francoski filozof Michel Foucault. Nadzorovanje je postalo tehnologija oblasti,...

4 komentarji

Ukraden prenosnik z 11 milijoni osebnih podatkov

BBC - BBC in Slashdot poročata, da so v javnost pricurljali podatki, da so uslužbencu angleške Building Society Nationwide med vlomom v stanovanje ukradli službeni prenosni računalnik, na katerem so bili osebni podatkih 11 milijonov komitentov. Odgovorni zatrjujejo, da nihče izmed prizadetih ni doslej izgubil niti penija, prav tako pa naj jim ne bi grozila nevarnost kraje identitete. Hkrati poudarjajo, da niso bila ukradena gesla, PIN-številke ali druge občutljive informacije, dočim izgubo številk računov in imen označujejo kot možno.

Problem se seveda ne skriva v vsakdanjem vlomu, temveč je alarmanten podatek, da je do njega prišlo pred tremi meseci, a so ga obelodanili šele sedaj. Prav tako se poraja vprašanje, kaj je 11 milijonov osebnih podatkov počelo na prenosniku enega uslužbenca in zakaj sploh niso bili enkriptirani.

7 komentarjev

Obsežna kraja osebnih podatkov v ZDA

Slashdot - Po poročanju Slashdota, je v ZDA prišlo do obsežne kraje osebnih podatkov.

Nepridipravi naj bi namreč podjetju ChoicePoint, ki hrani baze podatkov o skoraj vseh Američanih ukradli številne osebne podatke. Med drugim imena, naslove, številke socialnega zavarivanja, kreditna poročila, itd. Kraja je še posebej nevarna zato, ker je s pomočjo teh podatkov mogoče izvršiti tim. krajo identitete. Gre za kaznivo dejanje, ko se nekdo izdaja za drugega (npr. najame kredit v imenu nekoga drugega, itd.), kaznivo dejanje, ki ga pri nas zaradi drugačne zakonodaje skoraj ne poznamo, v ZDA pa je precej razširjeno.

No, pri tokratnem puščanju osebnih podatkov gre očitno za kriminal. Za razliko od nekaterih prejšnjih primerov, ko so uradniki več zveznih držav prodali osebne podatke vključno s fotografijami iz vozniških dovoljenj prodali zasebnemu podjetju, za katerega se je kasneje izkazalo, da je od U. S. Secret Service dobilo približno 1,5 mio. USD in izdatno tehnično pomoč z namenom, da ustvari...

14 komentarjev

Zakaj Intel ni na sodišču?

The inquirer - Microsoft se kar naprej zapleta v nekakšne pravne spore, ponavadi manjšega obsega in z različnimi konkurenčnimi podjetji, od časa do časa pa zaide tudi v večje konflikte, kot so različne preiskave zaradi monopolnega vedenja. In že zaradi svoje narave tudi ostala velika podjetja pogosto zaidejo v podobne težave - vendar pa eno najbolj pomembnih in največjih podjetij na računalniškem trgu, Intel, le redko zaide v pravne konflikte z organi pregona. Zaslugo za to ima po vsej verjetnosti naslednji dokument, ki zaposlenim narekuje, kako morajo ravnati s strankami in kupci.

4 komentarji

Zlivanje vseh baz podatkov za Velikega Brata

Wired News - Dober mesec po terorističnih napadih 11. septembra, je ameriški kongres brez vsakršne resne razprave sprejel USA Patriot Act. Zakon določa, da lahko policija brez sodnega naloga zahteva vpogled v različne osebne podatke in upravljalcu zbirke prepove, da bi oškodovano osebo o tem obvestil.

V petek pa so sprejeli še dodatek - FBI namreč lahko zahteva tudi vpogled v finančne transakcije, v novem zakonu, ki je bil sprejet v petek pa so finančne inštitucije definirali tako široko, da lahko po novem FBI zahteva (in tudi dobi) podatke od zavarovalnic, nepremičninskih agencij, pošte, potovalnih agencij, kazinojev, zastavljalnic, ponudnikov dostopa do interneta, izposojevalnic avtomobilov in vseh ostalih podjetih, "katerih denarne transakcije imajo visoko uporabnost v preiskovanju kriminala". Po novem bodo torej FBI-ju izključno na podlagi tim. pisma o nacionalni varnosti (national security letter - NSL), dostopni praktično vsi podatki o državljanih iz državnih in zasebnih baz, kar seveda...

15 komentarjev