»

Psystar spet izgubil proti Applu, Mac OS X ostaja omejen na mace

Eden izmed sistemov Psystar

vir: TG Daily
Ars Technica - Podjetje Psystar je leta 2008 začelo prodajati PC-računalnik za 400 dolarjev, ki je bil sestavljen tako, da je bilo z ustrezno programsko manipulacijo na njem poganjati Applov operacijski sistem Mac OS X, kasneje pa so orodje, ki to omogoča, predstavili javnosti za (skoraj) vse PC-je. Apple nad tem ni bil navdušen in je leta 2008 sprožil tožbo proti Psystarju in jo tudi dobil. Sodišče mu je leta 2009 naložilo prepoved prodaje izdelkov z Mac OS X brez privolitve Apple (ki je seveda ne more dobiti), ker z njo krši Applovo blagovno znamko.

Psystar se na odločitev ni pritožil, ampak je zatrjeval, da Apple sploh ne more zahtevati zaščite blagovne znamke. Trdili so, da so zgolj kupili legalne kopije Mac OS X in jih priložili...

75 komentarjev

Steam prihaja na OS X

Draženje uporabnikov izpred nekaj dni

vir: engadget
engadget - Uporabniki jabolčnih računalnikov, ki radi uživate tudi v dobri igri, imate ob tej novici nedvomno razlog za veselje. Valve, podjetje, ki je ustvarilo celotno serijo Half Life in mnogo z njim povezanih razširitev, tudi Steama, bo del svojega nabora preneslo na Applov OS X. Sprva bodo za OS X predstavili celoten servis Steam, prek katerega mnogi kupujejo legalne in poceni različice iger (brez nadležnega DRM-ja) in predelan pogon Source. Na njem sta recimo osnovani seriji Half Life 2 (s svojimi epizodami) in Left 4 Dead, ki bosta za OS X na voljo istočasno, kot Steam. Izid se bo zgodil v aprilu. Konec leta 2010 se lahko nadejamo tudi izida nadaljevanja miselne prvo-osebne streljačine Portal, ki bo tako prva Valveova igra, istočasno predstavljena za Windows in OS X. Za vse uporabnike Applovih računalnikih, ki...

51 komentarjev

Psystar še ni za odmet

ComputerWorld - Apple jo je resda pošteno zagodel Psystarju, ko je dobil tožbo, s katero mora Psystar v najkrajšem možnem času prenehati prodajati praktično vse svoje izdelke (torej pohekane računalnike s prednaloženim Mac OS X), ni pa to še dokončni konec podjetja. Na spletu so sicer kmalu namnožile novice, da je Psystar šel rakom žvižgat. Ugasnila je namreč njihova spletna stran, njihov odvetnik pa je dejal, da bodo zaključili vse stvari kmalu in da ne bodo več poslovali, prav tako naj bi odpustili vseh osem zaposlenih.

Feniks ni bil dolgo mrtev. Podjetje namreč trdi, da so izjave njihovih zastopnikov napačno citirali in da še niso rekli zadnje besede. Spletna stran je že nazaj, čeprav na njej ni moč...

0 komentarjev

Apple iztožil Psystar

CNet - Psystar je šel Applu kar precej v nos, saj je izdal orodje, ki je omogočalo namestitev Mac OS X na navadne računalnike. Apple je Psystar zaradi tega tožil in po 17 mesecih pravdanja svoje tudi dosegel. Ameriško sodišče v Kaliforniji je odobrilo Applovo zahtevo in Psystarju prepovedalo:
  • kopiranje, prodajanje in distribucijo izvedenih izdelkov iz Mac OS X brez Applove odobritve;
  • namerno vzpodbujanje ali pomaganje tretjim osebam kršiti Applove patente;
  • obhajanje tehnoloških sredstev, ki jih Apple uporablja za preprečevanje poganjanja Mac OS X na drugih računalnikih
  • igranje kakršnekoli vloge pri pripravi izdelkov, ki so namenjeni obitju Applovih metod za nadzor Mac OS X
  • početje česarkoli, kar bi skušalo obiti pravice, ki jih ima Apple na Mac OS X.
Psystar ima sedaj do konca koledarskega leta časa, da stori zahtevano, pri čemer sodišče od njega pričakuje, da to opravi v najkrajšem možnem času.

To pa še ne pomeni, da je Psystar dokončno odžvižgal svoje. Prepoved se namreč ne nanaša na...

30 komentarjev

Apple pripravlja univerzalni dock, 'garancijsko nalepko'

vir: engadget
engadget - V kratkem lastniki iPodov, sploh tisti ki jih pogosto menjavate, morda ne boste potrebovali vsakič drugega docka, v katerega daste svojega elektronskega spremljevalca polniti oz. pariti z računalnikom. Apple je namreč vložil patent, v katerem opisujejo prilagodljiv dock. Le-ta bi bil sestavljen iz materiala, podobnega gobi oz. plastelinu, kar bi mu omogočalo, da bi se prilagodil obliki naprave, ki bi jo želeli napolniti oz. spariti. Za večkratno uporabo bi si obliko seveda zapomnil, s pritiskom na gumb pa bi se resetiral in se s tem pripravil na parjenje z...

21 komentarjev

Psystar izgubil tožbo, Apple deloma onemogočil Hackintoshe

Eden izmed sistemov Psystar

vir: TG Daily
TG Daily - Apple je po javni predstavitvi Psystarjevega orodja, ki omogoča namestitev OS Xa na katerikoli računalnik, omenjeno podjetje seveda takoj tožil. Bolj ali manj jasno je bilo, da Psystar praktično nima možnosti za zmago, kar je potrdilo tudi sodišče v severni Kaliforniji pod vodstvom sodnika Williama Alsupa. Čeprav so se predstavniki Psystarja branili, da so preprosto osvobodili operacijski sistem spon enega proizvajalca strojne opreme ter da gre za t.i. fair use, so na sodišču to gladko zavrnili, saj Psystar ni izpolnjeval nobenega od štirih pogojev, ki so potrebni za pravično uporabo.

Glavni razlogi za obtožbo so zamenjava bootloaderja, ki je omogočil poganjanje na strojni opremi, ki ni Applova, odstranjevanje Applovih...

87 komentarjev

Apple se bori zoper jailbreaking

TG Daily - Znana praksa odklepanja Applovih iPhonov, ki lahko po posegu poganjajo tudi nepodpisane aplikacije iz nepreverjenih in nevalidiranih virov, tako imenovani jailbreaking, gre Apple vse bolj v nos. Kot poroča TG Daily, v Applu iščejo strokovnjaka, ki bo vodil ekipo, ki se bo ukvarjala predvsem z nalogo, kako ubraniti integriteto iPhona. Kandidat, ki ga iščejo, mora biti strokovnjak za področje varnosti in zaščite, od njega pa pričakujejo vodenje ekipe in domislice, kako rešiti stare probleme na nove načine, pri čemer nikjer eksplicitno ne omenjajo jailbreakinga.

Dosedanji poskusi zakleniti iPhone niso bili uspešni, saj se je prav za vsako revizijo sistema slej ali prej našla rešitev. Zadnja verzija 3.1.2 in baseband 5.11.07 je bila zlomljena to sredo, ko je serijski ključavničar iPhonov George Hotz objavil svoj crack. In verjetno res ne gre pričakovati, da bi komurkoli uspelo ustvariti nezlomljivo zaščito.

65 komentarjev

Psystar predstavil orodje za nameščanje OS X

Rebel EFI

vir: engadget
engadget - Psystar je sprožil precej zanimanja s svojimi običajnimi računalnikih, na katerih je tekel Applov OS X. Zdaj so se orodje, ki namestitev OS Xa omogoči za vsak računalnik, odločili predstaviti javnosti. Rebel EFI, kot se program imenuje, sicer pride z nekaj omejitvami, saj v kategorijo vsakega računalnika spadajo le tisti, v katerih se nahaja procesor iz serije Core 2, Core i7 oz. Xeon, kjer je slednji najnovejši, Nehalem primerek.

Demonstracijska različica programa je seveda zastonj, a ponuja delovanje z omejenimi funkcijami za le dve uri. Polna različica bo stala 90 dolarjev, medtem ko jo prav zdaj lahko kupite po promocijski ceni $50. S...

27 komentarjev

Nokia toži Apple, Apple vložil patent za oglase v operacijskem sistemu

Prihodnost oglaševanja?

vir: engadget
engadget - Nokia je vložila tožbo proti Applu, ker naj bi slednji kršil Nokiine patente, ki so povezani s tehnologijami GSM, UMTS in WiFi v mobilnih telefonih, saj naj bi bila težava prav v Applovem iPhoneu. Podrobnosti tožbe niso znane, saj so pri Nokii povedali le, da se Apple ni strinjal s pogoji za uporabo patentov. Seveda ni nujno, da je Apple tehnologijo enostavno in brezbrižno ukradel, saj je lahko Nokia za svoje patente po mnenju veljakov v Cupertinu enostavno zahtevala preveč, kar bi podaljšalo dogovarjanje med družbama. Kako se bo razpletla tožba za 10 patentov, ki jih je že uspešno licenciralo 40 največjih proizvajalcev mobilnih telefonov, bomo še poročali.

Če že govorimo o Applu in patentih enostavno ne moremo spregledati novice, da...

21 komentarjev