»

Kako je videti konflikt interesov

Bloomberg - Kot smo poročali pozno lani, HP ni imel ravno najboljšega poslovnega leta, ker naj bi z nakupom britanske analitske družbe Autonomy za 10.3 milijard dolarjev poleti 2011 pravzaprav kupil mačka v žaklju. Autonomy naj bi v pričakovanju prevzema z manipulacijo računovodskih izkazov močno napihnil svojo dejansko vrednost, in sicer za vsaj 6 milijard (popolnoma izmišljene vrednosti) in potem še dodatnih 6 milijard v "manjši od pričakovane vrednosti". Vse te "presežke" je bilo potrebno odpisati in posledično je HP lansko leto zaključil s 13. milijardami dolarjev izgube, namesto običajne milijarde ali dveh dobička. Delnica je s tem izgubila...

15 komentarjev

Programerja obtožena zaradi sodelovanja v Madoffovi prevari

ComputerWorld - Lanskega decembra je svet presenetila novica, da legendarni ameriški investitor Bernard Madoff, ki je bil od ustanovitve leta 1960 do decembra 2008 predsednik investicijske družbe Investment Securities LLC, ni nikakršen borzni čarodej, marveč zgolj zelo pokvarjen prevarant. Njegov sklad je namreč beležil visoke donose, a ne previsokih, dodatno verodostojnost pa je njegovemu imenu dajalo redko sprejemanje novih strank in vplačil. Do aretacije lanskega decembra ni nihče posumil, da Madoff v resnici vodi največjo Ponzijevo shemo. V resnici ni dosegal nadpovprečnih donosov, marveč je izgubil desetine milijard vlagateljskih dolarjev, zaradi česar je bil obsojen na 150 let zapora in 170 milijard dolarjev globe.

Ameriško pravosodno ministrstvo je sedaj obtožilo še dva programerja, ki naj bi bila Madoffu pomagala voditi prevaro. Jerome O'Hara in George Perez sta bila zaposlena pri Madoffu od leta 1990 oz. 1991, njuna zadolžitev pa je bila razvijanje in vzdrževanje programske opreme, ki je...

6 komentarjev

Povratek PS2 emulacije v PS3?

bit-tech.net - Pred kratkim je bil odkrit patent, ki ga je vložil Sony že lanskega decembra in namiguje na možnost emulacije PlayStaion 2 iger na PlayStation 3. Prvih nekaj mesecev prodaje je v ZDA in na Japonskem Sony sicer prodajal PS3, opremljen s posebnim čipom, ki je omogočal strojno emulacijo PS2 iger. Takšna sta bila modela z 20 in 60 GB diskom, prenovljena linija s 40, 80 in 120 GB diski pa tega čipa niso imeli več, medtem ko PAL različice konzole čipa sploh niso imele.

Za razliko od emulaciji namenjenega čipa patent opisuje popolnoma programsko emulacijo starejše konzole, zaradi česar bi Sony to funkcijo lahko omogočil popolnoma enostavno s popravkom firmware-a. A poraja se vprašanje, če si Sony tega sploh želi, saj imajo patent vložen že več kot pol leta, tačas pa emulacije niso omenili niti enkrat. Druga možnost je, da bi lahko PS 2 igre prodajali prek PlayStation Network, a to bi lahko pomenilo, da lastniki velike zbirke že kupljenih iger teh sploh ne bi mogli igrati oz. bi jih...

5 komentarjev

Gigabyte ob 5 milijonov v prevari

Daily Tech - Vodilni pri Gigabyteu so bili ta teden najbrž kar presenečeni ob informaciji, da so zaradi prevare znotraj podjetja izgubili 5 milijonov dolarjev. Upravitelj ene od njihovih kitajskih tovarn, Chang Chaosong, je namreč na banki najel kredit za omenjeno vsoto, kot poroka za kritje pa je navedel podjetje, v katerem je delal. Pri celi zadevi je očitno prekoračil pooblastila, denarja seveda ni vrnil, temveč jo je z njim popihal (zaenkrat) neznano kam. Več informacij zaenkrat ni znanih, a če je nepridiprav uspel zakriti svoje sledi, bo imel lepe poletne počitnice.

Izvorna novica.

14 komentarjev

Microsoftov patent za FAT razveljavljen

out-law.com - Ameriški patentni urad je po pritisku skupine Public Patent Foundation (PPF) sprejel preliminarno odločitev, da je Microsoftov patent datotečnega sistema FAT neveljaven. Patent je bil Microsoftu podeljen leta 1996, lanskega decembra pa so v Microsoftu objavili, da ga bodo vključili v svojo politiko licenciranja. Novoustanovljeni PPF je aprila letos naslovil zahtevo na patentni urad, da patent prekliče, z utemeljitvijo, da je bil patent že prej v javni uporabi. Microsoft ima sedaj možnost pritožbe preden patentni urad poda končno odločitev; če bo ta negativna, mu še vedno preostane pritožba na ameriško vrhovno sodišče. Več o tem.

20 komentarjev

Aretacija ruskega hackerja

SiOL - Na SiOL-u sem našel novico o aretaciji ruskega hackerja ki so ga s prevaro spravili v ZDA, kjer so ga ob prihodu aretirali. 27-letni Vasiliy Gorshkov je bil spoznan za krivega množične kraje številk kreditnih kartic ter drugih osebnih podatkov iz podatkovnih baz bank, ISP-jev ter drugih podobnih podjetij. Kazen je reci in piši 3 leta zapora ali varščina v višini 690.000 ameriških dolarjev. Sedaj pa še en klik!

3 komentarji