»

Mozilla dobila novo direktorico in začela reorganizacijo

Slo-Tech - Mozilla je minuli teden dobila novo, sicer začasno izvršno direktorico. Dosedanja direktorica Mitchell Baker se vrača na funkcijo predsednice, zato bo nova direktorica postala Laura Chambers, ki bo funkcijo opravljala do konca leta. Laura Chambers je že tri leta članica Mozillinega upravnega odbora, predtem pa je delala v Airbnbju, PayPalu in eBayu. Njena glavna cilja sta posodobitev in izčiščenje strategije podjetja v prihodnosti ter učinkovito izkoriščanje potenciala in izvajanje obstoječih procesov. Z drugim besedami, Laura Chambers mora povišati prepoznavnost podjetja v javnosti ter povečati prihodke.

Njen prvi korak je rezanje stroškov. V podjetju so odpustili 60 ljudi, kar predstavlja pet odstotkov zaposlenih. Prav tako zmanjšujejo vlaganja v nekatere izdelke, med katerimi so VPN, Relay in Online Footprint Scrubber. 3-D svet Hubs bodo v celoti ukinili. Zaradi tega krčenja bodo potrebovali tudi manj zaposlenih.

Mozilla je nenavadno podjetje. Nastala je na pogorišču Netscapa,...

30 komentarjev

Firefox 100 je tu

Slo-Tech - Odkar je Firefox pred dobrimi desetimi leti prešel na izjemno hitro kadenco izdajanja novih verzij, je nanizal še sto različic. Ta teden je izšel Firefox 100, ki si zasluži posebno omembo, četudi ne pišemo o vsaki novi izdaji brskalnika. Prvo verzijo Firefoxa smo sicer ugledali pred davnimi 17 leti, ko je prizorišču trdno vladal Internet Explorer in si je skušala Mozilla sramežljivo odrezati vsaj majhen kos pogače.

Starejši uporabniki spleta se bodo gotovo spomnili dvostranskega oglasa v The New York Timesu, s katerim je Mozilla tedaj počastila vse, ki so prispevali k izdaji prve verzije. Trik - pa seveda to ni bil edini razlog - je uspel in Firefox je že leta 2010 zasedal tretjinski tržni delež. Zmaga nad Internet Explorerjem je bila gotova, a že leta 2008 se je pojavil nov tekmec. Googlov Chrome je postal resna alternativa, ki je Firefoxu vztrajno topila tržni delež. Trenutno je Firefox pri osmih odstotkih, kolikor ima predanih uporabnikov, a širše ljudske množice prisegajo na...

32 komentarjev

Mozilla z Googlom podaljšala ključno pogodbo za svoje preživetje

Slo-Tech - Mozilla je po neuradnih podatkih podaljšala pogodbo z Googlom, ki je glavni vir prihodkov za organizacijo. Še naslednja tri leta bo Googlov iskalnik privzet v Firefoxu, za kar bo Mozilla prejela 400 do 450 milijonov dolarjev letno. Mozilla si je s tem zagotovila normalen obstoj do leta 2023. Mozilla od Google prejme 75 do 95 odstotkov vseh svojih prihodkov. Dogovor sega že v leto 2006, ko Google še ni imel svojega brskalnika in je veljal vse odtlej (le v letih 2014-2017 je Mozilla ponujala Yahoo kot privzeti iskalnik). Mozilla je potrdila, da so dogovor podaljšali, konkretnejši pa niso bili.

Ko je Google predstavil svoj brskalnik Chrome in še posebej ko je postal najpopularnejši brskalnik na svetu, je Mozilli grozilo, da bo ostala brez tega financiranja. Google za priljubljenost svojega iskalnika, ki je največji, ne potrebuje več Firefoxa (navsezadnje ga je prehitel Chrome), a njegov obstoj izpolnjuje pomembno funkcijo. Google je nevarno blizu monopolnega položaja, česar se ob...

51 komentarjev

Firefox praznuje 15 let

Slo-Tech - Pred petnajstimi leti je bila spletna krajina bistveno drugačna, skorajda enoumna. Žezlo je v rokah trdno držal Microsoft, katerega Internet Explorer so uporabljali praktično vsi. Njegov tržni delež je presegal 90 odstotkov, konkurenca je bila anemična, Netscapov Navigator je bil na smrt bolan. V teh razmerah je Mozilla prepoznala potrebo po alternativi, ki se je korakoma rojevala od leta 2002. Sprva pod imenom Phoenix in kasneje Firebird se je preimenovala v Firefox in leta 9. novembra 2004 je izšel Firefox 1.0. Izid je pospremil celostranski oglas v The New York Timesu, za katero so denar zbrali zasebni donatorji.

Firefox je bil nepričakovan uspeh, ki je hitro začel dobivati podpornike. Leta 2009 je obvladoval že tretjino trga, potem pa je njegov delež zaradi Googla spet začel padati. Danes je Chrome sicer bolj razširjen, a Firefox je poskrbel, da monopola na področju brskalnikov ni. Čeprav se zdi njegov uspeh samoumeven, je bil v resnici veliko presenečenje. Firefoxa ni...

39 komentarjev

Firefox 4 bo dodal iskanje z Bingom

CNet - Še letos bo Mozilla izdala svoj brskalnik Firefox 4, ki bo prinesel kar nekaj izboljšav, nad katerimi lahko cedimo sline v beta verziji. Ena izmed na prvi pogled manj očitnih, a za finančno prihodnost Mozille zelo pomembnih novosti, bo vključitev Microsoftovega iskalnika Bing v prednastavljene iskalnike v Firefoxu, koder se bo pridružil Googlu in Yahooju.

Večkrat smo že podrobno razdelali finančno konstrukcijo Mozille in ugotovili, da levji delež prihodkov vsako leto kane od Googla. Leta 2008 sta podjetji obnovili pogodbo o sodelovanju, tako da je Googlova stran privzet iskalnik in domača stran v Mozilli, a je le nekaj dni pozneje Google predstavil svoj brskalnik Chrome. Trenutna pogodba se izteče novembra prihodnje leto in nihče ne ve, ali jo bo...

7 komentarjev

Chrome 6 je tu

Chrome 6.0 prikazuje Wikipedijino stran

Ars Technica - Točno dve leti po izidu prve različice Googlovega spletnega brskalnika, ki je pošteno razburkal brskalniški trg, je pred nami že šesta inačica. Google je v novi verziji pospešil izvajanje JavaScripta, izpilil uporabniški vmesnik, možnosti sinhronizacije in funkcijo samodejnega dokončanja vpisanega besedila.

Razvijalci so napovedali, da bodo odslej intenzivneje izdajali nove stabilne različice, ki naj bi izhajale vsakih šest tednov. Še vedno naj bi prednost v razvoja imela hitrost brskalnika; sedaj se bodo osredotočili na vgradnjo strojnega pospeševanja. Kmalu naj bi tudi predstavili razvijalski predogled Chrome Web Stora, da ga bodo lahko pisci aplikacij že začeli preizkušati.

Prenos nove različice je že mogoč...

174 komentarjev

Firefox 3.6 še ta mesec

Persone

vir: CNet
CNet - Naslednja posodobitev Internet Explorerju najbolj nevarnega in sploh najbolj razširjenega brskalnika na svetu, Firefox 3.5, ki je poznana kot Firefox 3.6, bo po krajši zamudi najverjetneje izšla še ta mesec. Prvotno je bilo načrtovano, da bo izšla še pred koncem leta 2009, a se je zalomilo tik pred koncem, pri Mozilli pa niso želeli izdati nedokončanega izdelka. Testi brskalnika v obliki kandidatke za izid (RC1) pri približno milijonu uporabnikov gredo za zdaj dobro, večjih napak niso odkrili, če bo tako ostalo še naprej, pa bodo dosegli načrtovan cilj izida v zadnjih dveh tednih januarja.

Persone, do sedaj podprte s pomočjo razširitve, bodo v Firefox 3.6 vgrajene že tovarniško, dobili pa bomo še...

78 komentarjev

Firefox 3.6 in 4.0 zamujata

CNet - Božično in prednovoletno obdobje je na Mozilline razvijalce Firefoxa očitno vplivalo nekoliko preveč sproščujoče, saj so napovedali, da bodo zamaknili izid naslednjih večjih verzij, 3.6 in 4.0. Prvi, 3.6, naj bi po prvotnih napovedih izšel še letos, a se to (očitno) ne bo zgodilo. Pri mozilli tako načrtujejo, da bo do izida prišlo v prvem četrtletju leta 2010. Nekoliko več časa si bodo pustili tudi za razvoj Firefox 4.0. Prvotne napovedi za njegov izid so bile za drugo polovico leta 2010, a se je to spremenilo v konec leta 2010 oz. celo začetek leta 2011. Prvo beta različico Firefoxa 4.0 lahko pričakujemo tekom prihodnjega poletja.

Zakasniti datum izida nove različice brskalnika je v današnjih časih dokaj zanimiva poteza, saj je s svojo hitrostjo Chrome nekoliko zamajal tla do sedaj najpopularnejšim brskalnikom, celo tako močno, da gre po njegovih stopinjah zdaj še Opera s pre-alpha različico, katere glavni namen je pohitriti izrisovanje Javascripta. Potrjen je tudi rek, da se...

21 komentarjev

Microsoft in EU morda do dogovora že 15. decembra

ComputerWorld - Microsoft se je oktobra z Evropsko komisijo sporazumel, da bo v svoj operacijski sistem vključil izbirno okno, ki bo uporabniku ponudilo najpriljubljenejše spletne brskalnike. Ta si bo nato izbral svojega favorita, s čimer bo Microsoft zadostil zahtevam EU, ki mu je očitala monopolne vedenje in ščitenje Internet Explorerja. V Bruslju so z bili idejo zadovoljni, majhne pripombe so izrekli le izdelovalci konkurenčnih brskalnikov, zaradi česar bo Microsoft to okno malo predrugačil.

Ena izmed pomembnejših sprememb bo naključni vrsti red brskalnikov na izbiro, ki se bo vsakokrat premešal. Microsoft jih je želel razvrstiti po abecedi glede na avtorja, s čimer bi se na prvo mesto zavihtel Applov Safari, kar pa bi lahko vodilo v oportunistično poimenovanje. Druga pripomba je šla na račun programa, ki bo okno odprl. Nesprejemljivo je, da bi ga odprl Internet Explorer, so v en glas zatrdili konkurentje, zaradi česar bo sedaj okno odpirala neka nevtralna aplikacija. Dodatno bo potrebno...

51 komentarjev

Pet let Firefoxa

Phoenix 0.1

Ars Technica - Pred davnimi časi sta prvo brskalniško vojno bila Microsoft z Internet Explorerjem in Netscape s svojim Navigatorjem, ki se je kasneje preimenoval v Communicator. Na prelomu tisočletja je vojno dobil Microsoft, ki je nato nekaj časa užival obdobje brez hude konkurence. Mir je bil kratkoživega značaja, saj se je 9. novembra 2004 pojavil novi tekmovalec - Mozilla Firefox 1.0. Pet let pozneje še vedno teče druga brskalniška vojna, kjer sta glavna igralca prav IE in Firefox.

Razvoj Firefoxa se je uradno začel že leta 2003, ko je Mozilla Organization objavila, da se bodo z Mozilla Suite preusmerili na Firefox in Thunderbird. Prvotno se je Firefox imenoval Phoenix, a so ga preimenovali v...

23 komentarjev

Mozilla je na razpotju

CNet - CNET ima zelo zanimiv intervju z Johnom Lillyjem, ki govori o razpotju, na katerem se je trenutno znašla Mozilla Firefox, in kako naprej. Lilly je zaposlen v Mozilla Corporation od leta 2005, lani pa je postal izvršni direktor. Danes njihov brskalnik uporablja že četrtina brskalcev po spletu, za nadaljnjo rast tržnega deleža pa se morajo prilagoditi tudi povprečnim uporabnikom. In tu leži izziv za prihodnost, pravi Lilly, saj morajo hkrati ugoditi nezahtevnim in neveščim uporabnikom ter hkrati zadovoljiti tehnično dobro podkovano manjšino in razvijalce. Lilly priznava, da so do izida Chroma živeli v zamaknjenosti, ki jo je Google siloma pretrgal in jim pokazal, da v poslu ni spanja na lovorikah.

Kot pravi, je Google precej svojstven tekmec. Microsoft in Apple imata svoja brskalnika in operacijski sistem, medtem ko je Google bolj spletno orientirano podjetje. Njihov poligon je internet, kjer Chrome odlično deluje z njihovimi spletnimi servisi, vedno bolj pa do izraza prihaja še...

37 komentarjev

Mozilla: Chrome nam zapleta življenje

Slashdot - Kot smo poročali, Mozilla dobršen del svojih prihodkov ustvari s pogodbo z Googlom, po kateri je v Firefoxu privzeti spletni iskalnik Google. Tu je izvrstno funkcioniralo, dokler Google ni imel svojega brskalnika.

Izvršni direktor Mozilla Corporation John Lilly je včeraj dejal, da se je z izidom Googlovega brskalnika Chroma tudi Mozilli življenje zapletlo. V intervjuju za ComputerWorld pravi, da imajo dober odnos z Googlom, a da bi lagal, če bi rekel, da stvari sedaj niso bolj zakomplicirane, kot so bile prej. Pretekli teden je Google na primer napovedal, da bo v paketu Google Pack zamenjal Firefox s Chromom. Pogodbo z Googlom ima Mozilla sklenjeno do novembra 2011, tako da se jim za bližnjo prihodnost ni bati, a jih to hkrati postavlja v neprijeten položaj, ko morajo s svojim največjim podpornikom tudi tekmovati za tržni delež. Lilly je še dejal, da se zavedajo, da ne morejo večno ostati odvisni od Googlovih dolarjev, saj je njihova želja vztrajati še 50 ali 100 let, kar bodo z...

20 komentarjev

Mozilla odvisna od Googla?

The Register - Mozilla je objavila svoj finančni izkaz za preteklo leto, v katerem izstopa ena postavka. Lani sta namreč neprofitna Mozilla Foundation in profitna Mozilla Corporation skupaj zbrali 75 milijonov dolarjev, od česar jih je 66 milijonov posledica sodelovanja z Googlom. Mozilla Corporation ima z njim do novembra 2011 podpisano pogodbo, po kateri je privzet iskalnik po spletu v Firefoxu Google, za kar profitni organizaciji vsako leto v žep kane zajeten kupček denarja. Če se Google iz kakršnegakoli vzroka odloči, da pogodbe ne bo podaljšal, bi to seveda imelo neugoden vpliv na Mozillo. A tak korak je malo verjeten, Mozilla pa je poleg tega lani porabila "samo" 33 (od 75) milijonov dolarjev in ima skoraj 100 milijonov premoženja. Blog Mitchell Baker.

Za materialno prihodnost Mozille se tako ni bati, četudi se je davčna agencija IRS (ameriški DURS) odločila za rutinski pregled Mozilla Foundation.

66 komentarjev

Končno Linux podpora za pisanje na NTFS

OSNews - OSNews poroča da so pred nekaj dnevi razvijalci NTFS-3G projekta slovesno spremenili različico svojega gonilnika za NTFS na 1.0 in jo objavili kot prvo stabilno verzijo. Gonilnik je bil že lep čas v beta fazi in je deloval precej zanesljivo. Izdaja prve stabilne različice tako priča, da je modul zrel za uporabo in ga lahko brez tveganja uporabljamo za branje in pisanje Windowsovih NTFS particij iz Linuxa, MacOSa X, FreeBSDja ter celo BeOSa. Zaenkrat še nimajo namenov vključiti modul v kernel.

NTFS-3G ima sicer še nekaj težav, med katere spadajo večja poraba procesorja, določene težave z nastavitvami dovoljenj, kriptiranimi mapami ter s pisanjem v stisnjene mape.

50 komentarjev

9300i Communicator

Communicator 9300i

Monitor - Nokiin Communicator je že nekaj let priljubljena izbira med zahtevnejšimi uporabniki, predvsem za rabo v poslovne namene. Tokrat je finsko podjetje predstavilo naslednika modelu 9300, ki se zdaj imenuje 9300i. Ta je svojemu predhodniku močno podoben, a prinaša pomembno novost - povezljivost Wi-Fi po standardu 802.11g, s katero je model 9300i po zmogljivostih praktično izenačen s precej večjim modelom 9500. Prenovljen Communicator bo na voljo v dveh različicah - v eni za evropski in azijski ter v drugi za ameriški trg. Na voljo bo v prvem četrtletju prihodnjega leta, pričakovana cena pa znaša 700 evrov.

0 komentarjev

Netscape se bo prestrukturiral

Yahoo News - Netscape je bilo nekoč zelo pomembno podjetje, ki je delalo najboljše internet brskalnike na svetu. Njihovi brskalniki so bili praktično brez konkurence, dokler se ni začel zmagoviti pohod Microsofta in njegovega Internet Explorerja. Po dominaciji Internet Explorerja je Netscape utonil v pozabo, Microsoft pa je postal številka 1 tudi na tem področju. Netscape 6 naj bi bil program, ki bi vrnil Netscapu prvotni ugled, vendar se Microsoft ne da. Vse kaže na to, da je Netscape dokončno izgubil vojno internet brskalnikov. Netscape se je tega tudi sam zavedel, zato se je odločil za prestrukturiranje podjetja. Vendar to ne pomeni, da bo Netscape prenehal s proizvodnjo svojih browserjev. Netscape se je le odločil, da se bo preusmeril tudi na druga področja. Tako bo Netscape postal "Internet Media Hub" podjetje. Click za novico.

3 komentarji