»

Osem milijonov poizvedb lokacije v letu dni

Wired News - Bloger in aktivist za večjo zasebnost Christopher Soghoian se je prikopal do zanimivih informacij o sledenju uporabnikom s pomočjo njihovih mobilnih telefonov. Odkril je, da so med septembrom 2008 in oktobrom 2009 pri operaterju Sprint Nextel oblastem kar osemmilijonkrat posredovali zemljepisne koordinate zahtevanega telefona. Še več, obstaja namreč portal, kjer lahko policija vpiše številko in avtomatično dobi koordinate.

Predstavnik podjetja za stike z javnostmi je takoj začel miriti javnost, da številke niso tako ogromne, kot se zdi na prvi pogled. Ni šlo namreč za osem milijonov naročnikov, marveč mnogo manj številk. Kot pravi, se številka hitro nabere, saj gre za posamezne poizvedbe, ki se seveda večkrat nanašajo na isto številko, ki jih policija sledi tudi več...

28 komentarjev

Gentoo LiveDVD 10.1

"Gentoo Ten" LiveDVD screenshot

vir: Wikipedia
Slo-Tech - 23. oktobra 2009 je izšel Gentoo Linux LiveDVD 10.1 -- tokrat je LiveDVD namenjen primarno igračkanju s sistemom in zato vsebuje ogromno izbiro konkurirajočih si programov, vključno z zavidljivo izbiro namizij in upravljavcev oken (WM).



Poznavalci Gentoo-ja bodo opazili, da gre za nov način označevanja različic. Ker je 4. oktobra 2009 Gentoo praznoval svoj deseti rojstni dan, so se odločili tudi po vzoru Slackware-a, da se posodobijo in se šteje verzije od te izdaje naprej s 10. Gentoo Ten (kot je njegovo ljubkovalno ime letos) je pa dobil tudi novo grafično podobo -- ki pa je kot vse v tej distribuciji zgolj opcija.

22 komentarjev

Firefox prehitel Internet Explorer 6

Ars Technica - Ob izteku meseca oktobra je spet čas, da si pogledamo statistiko tržnega deleža brskalnikov. Kakšnih večjih pretresov ni bilo, tako da je na prvem mestu še vedno prepričljivo Microsoft, saj ima eno izmed verzij Internet Explorerja nameščenih 64,64 odstotkov uporabnikov, kar je odstotno točko manj kot mesec dni prej. Prebežniki so se relativno enakomerno razvrstili med Firefox (24 odstotkov, prirast 0,32 odstotne točke), Safari (4,4 odstotka, prirast 0,2 odstotne točke) in Chrome (3,6 odstotka, prirast 0,4 odstotne točke). Norveške Opere uporabniki še vedno ne vzamejo za svojo, saj je njen tržni delež ostal praktično nespremenjen pri 2,17 odstotka.

Dinozavrski Internet Explorer 6, ki ga...

86 komentarjev

Windows 7 zbral največ prednaročil v zgodovini Amazon.co.uk

TG Daily - Danes, 22. oktobra 2009, je izšel težko pričakovani Windows 7, ki se je po vseh napovedih in predčasnih preizkusih sodeč Microsoftu zares posrečil. Pozitivni odzivi prvih preizkuševalcev in poročevalcev se že kažejo tudi na (skorajda) prodajnih številkah: Windows 7 je postal izdelek z največ prednaročili v angleški spletni prodajalni Amazon doslej. Prekosil je celo knjižno veleuspešnico Harry Potter in Svetinje smrti (izvirno angleško Harry Potter and the Deathly Hallows), ki si je rekord lastila doslej. Čisto nor podatek pa je, da je Windows 7 že v prvih osmih urah, odkar je bil na voljo za prednaročilo, zbral več naročil kot Vista v celotnem obdobju prednaročanja! Kdaj boš pa ti...

162 komentarjev

Acer začel pošiljati 10,1-palčne netbooke

Acer Aspire One 10,1''

vir: DigiTimes
DigiTimes - Če gre verjeti DigiTimes, je Acer v trgovine začel pošiljati svoje 10,1-palčne netbooke družine Aspire One, ki bodo dopolnili 8,9-palčne kolege v tej seriji. Prve primerke so poslali na Tajvan in v Hong Kong, na razvitih trgih drugod po svetu pa jih pričakujemo sredi tega meseca. Acer je bojda najavil, da bo kupil do devet milijonov 10,1-palčnih LCD-panelov in da namerava skupaj v tem letu prodati 12 do 15 milijonov netbookov, kar je dvakrat toliko, kot so jih uspeli lani. Prehod na desetpalčne zaslone je torej ta trenutek najbolj vroči trend, medtem ko proizvajalci poskušajo z vedno novimi izboljšavami, da bi kupce zvabili na svojo stran. Asus in HP se tako spogledujeta z netbooki z zasloni na dotik, poroča TG Daily.

...

28 komentarjev

Prvi test Gentoo linux 2006.1

Slo-Tech - Pred kratkim je izšla nova verzija Gentoo Linux-a. Na TechGage so napisali zanimiv test tega sistema. Kaj so ugotovili? 2006.1 je prva verzija, ki vsebuje uporaben grafični namestitveni program, ki deluje zelo podobno kot pri Ubuntu Linux-u, vendar ima precej več opcij. Še vedno pa je možno preklopiti v konzolni namestitveni način. Prav tako Gentoo odslej sam zaznava strojno opremo in namešča gonilnike ter jedrne module zanjo. Gentoo Linux 2006.1 Live namestitveni CD lahko snamete tukaj.

55 komentarjev

Izšel Gentoo Linux 2004.2

PC Linux Online - Izšla je nova različica operacijskega sistema Gentoo Linux, tretja izmed štirih, načrtovanih za letošnje leto - tj. Gentoo 2004.2. Podpira arhitekture AMD64, HPPA, SPARC in x86 ter prinaša nekaj izboljšav glede na izdajo 2004.1. Izstopajoče so na naslednjih področjih:
  • Strežniki Dell in računalniki SMP
  • PCMCIA
  • Povezave Wi-Fi (802.11a/b/g)
  • SATA
Če že imate nameščen in delujoč Gentoo Linux, vam ni treba opravljati ponovne namestitve, saj portage poskrbi, da imate računalnik posodobljen. Na voljo so podrobne informacije in prenos.

2 komentarja

Gentoo Linux 2004.1

Slashdot - Kljub temu da se je dva dni nazaj od projekta Gentoo poslovil glavni arhitekt, Daniel Robbins, je danes izšla nova različica distribucije, ki slovi po hitrosti, Gentoo Linux 2004.1. Nova različica je nadgradnja izdaje Gentoo 2004.0, ki je izšla pred dvema mesecema, pomembna pa je predvsem zato, ker je izšla neposredno po napovedi slovesa Robbinsa, ki bo projektu ostal zvest do ustanovitve neprofitne razvojne prganizacije. Razvijalci priporočajo, da se pred uporabo zatečete na uradne forume, IRC-kanale ali dopisne sezname projekta.

Izšla pa je tudi Fedora Core 2 Test 3, verjetno zadnja razvojna različica pred drugo izdajo distribucije Fedora Core.

8 komentarjev

Konec XFree86 na Gentoo Linuxu

Slo-Tech - Pred nekaj tedni smo poročali o neodobravanju, ki ga je med distributerji Linuxa povzročila nova različica grafičnega strežnika, XFree86 4.4. Po zgledu mnogih distribucij se je tudi čedalje bolj priljubljeni Gentoo odločil za slovo od novega XFree86, je pa za to prvi med večjimi distributerji, ki že ponuja možnost uporabe novega grafičnega strežnika organizacije X.org. Slednji se od različice 4.4 ne razlikuje samo po licenci, temveč ima novo zasnovo, brez balasta, zaradi česar deluje hitreje, pisave so bolje berljive ipd.

Namestitev je z uporabo "Gentoojevih čarovnij" presenetljivo lahka. Preprosto odstranite obstoječi XFree86 in namestite novega. Kar je najbolj zanimivo je, da vse to lahko opravite, ko ste v Gnome ali KDE okolju in torej uporabljate stari grafični strežnik!

Kratka navodila:
  • z "emerge sync" prenesite zadnjo različico drevesa z recepti
  • z "emerge unmerge xfree" odstranite stari XFree86
  • z "emerge xorg-x11" instalirate novi grafični strežnik
  • z "etc-update" uredite...

21 komentarjev

Grafična podoba

Slo-Tech - Na Slo-Techu smo počasi pričeli uvajati novo grafično podobo (ne ne še strani... zaenkrat malenkosti), ki jo posebej za nas ustvarja Denis Arh (xbite).
Tako imamo od danes naprej novo pasico za izmenjave:

in novo veliko pasico (tisto zgoraj):

Vsi ki imate izmenjavo z nami lahko na konec povezave do slike dodate še &velik=1 s čimer povzročite prikaz velike pasice. Ta vam šteje kot prikaz petih majhnih.
Mimogrede... to je hkrati konec razpisa. Majico dobi xbite.

5 komentarjev