»

Google ponuja analizo vaše spletne aktivnosti

Google - Eden izmed stranskih učinkov nove Googlove politike o zasebnosti, ki dovoljuje zlivanje in medsebojno obdelavo uporabniških podatkov iz vseh Googlovih storitev in ki je bila deležna hudih kritik zlasti v EU, je analiza spletne aktivnosti. Odslej si lahko vsak mesec ogledate, kako intenzivno in s katerimi vsebinami ste uporabljali Googlove storitve.

Kdor se prijavi v Google Account Activity, prejme vsak mesec povezavo do spletne strani, ki je zaščitena z geslom in omogoča pregled podrobne statistike. Tam bo videti, kaj se je dogajalo s količino poslani in prejetih elektronskih sporočil, katere teme so...

12 komentarjev

Banka Anglije se v analizah obrača na Google

Iskanje besedne zveze 'estate agents' po Googlu

vir: Guardian
Guardian - Angleška narodna banka je napovedala, da bodo pri svojih napovedih in raziskavah uporabljali tudi podatke Googla o iskanju po posameznih ključnih besedah. Ugotovili so namreč, da obstoji pomembna korelacija med nekaterimi iskalnimi termini ter stanjem gospodarstva. To bo omogočilo natančnejše analize dogajanja za nazaj, medtem ko napovedi za prihodnost iz tega naslova ne bo mogoče pridobiti.

Našli so korelacijo med ključno besedo estate agent (nepremičninski posrednik) in ceno nepremičnin. Dejali so, da prav za konkretni primer rezultati Google Search Insights dajejo boljšo informacijo od vseh ostalih študij. Podobno je pokazala tudi analiza terminov JSA...

0 komentarjev

Varnejša prijava v Googlove račune

Google - Google je včeraj začel za vse uporabnike ponujati storitev varnejše prijave v Googlove račune, ki bo z dodatnim korakom nekoliko podaljšala prijavo in zmanjšala možnost kraje identitete. Uporabniki bodo namreč lahko nastavili, da pri prijavi po vpisu gesla na svojo mobilno napravo prejme sporočilo z enkratno kodo ali pa si enkratno kodo generirajo z aplikacijo za Android, BlackBerry ali iPhone.

Pri tem si lahko nastavijo, da tega ne bo potrebno ponoviti mesec dni, nakar jih bo Google zopet pozval k varnejši prijavi. Na ta način želi Google zmanjšati možnost kraje gesla in zlorabe računa. Omenjena storitev je za Google Apps na voljo že od septembra, sedaj pa jo je Google razširil na vse izdelke in za vse uporabnike.

Kmalu bo Google ponujal varnejšo prijavo kot naše...

30 komentarjev

Google se je opravičil prvi dami ZDA...

screenshot

vir: BBC
BBC - ...za žaljivo in celo rasistično sliko, katero googlov iskalnik po slikah poda kot prvi zadetek, kadar iščemo z geslom "Michelle Obama". Da pa je mera polna, google doda še pripis: "včasih so lahko naši zadetki tudi žaljivi. S tem se mi strinjamo." Kljub uradnemu opravičilu Google zadeve ne namerava umakniti.

Bela hiša slike ne komentira.



Google pojasnjuje, da so njihovi zadetki rangirani na podlagi številnih spremenljivk in le odražajo stanje na internetu. To je tudi vzrok, da sporne slike ne bodo umaknili, saj želijo svojim uporabnikom podati kar najbolj relevantne zadetke.

Več: BBC News, Washington Post

57 komentarjev

Google predstavlja programski jezik in spletni protokol

bit-tech.net - Google je v preteklem tednu javnosti predstavil dve tehnologiji, ki vsaka na svojem področju prinašata nekaj novega. Zaenkrat je še v fazi razvoja nov spletni protokol, SPDY, ki nadgradi in dopolnjuje, namesto nadomesti standardni in dolgo uporabljani protokol HTTP. Za protokol SP(ee)DY pri Googlu, zaenkrat skupaj v navezi z njihovim brskalnikom Chrome, obljubljajo do 64% hitrejše nalaganje strani, saj je cilj novega protokola zmanjševati latence pri prenosu podatkov za izris strani. To dosežejo s kompresijo podatkov, deljenim prenosom z večih virov in priotirizacijo prenosa posameznih podatkov. Zadnja izdaja izvorne kode projekta Chromium, ki je uporabljena za brskalnik Chrome, protokol SPDY že podpira, a pohitritve ne bodo opazne,...

20 komentarjev

Google Dashboard vam pokaže Googlove podatke o vas

Google - Google je predstavil novo funkcijo z imenom Dashboard, ki uporabnikom omogoča hiter in enostaven pregled podatkov, ki jih o njih hrani Google. Ker je za uporabo raznih Googlovih storitev, denimo Gmail, Docs, Calendar, Talks itn., potrebna prijava v Googlov račun, se uporabnik res lahko vpraša, kaj vse je Google nabral o njem. Z obiskom nove strani in prijavo vanjo vam Google to razkrije na enem mestu - ime, priimek, poslana pošta, kontakti, zabeležke, naslov ... Seveda pa na tej strani najdete le Googlove podatke, ki ste jih razkrili sami; kaj vse je moč z uporabo Googlovega iskalnika najti na drugih spletnih mestih, morate poiskati sami. In presenečeni boste.

0 komentarjev

Google uvaja iskanje po prijateljih

Google - Google je včeraj zagnal nov način iskanja, ki ga je poimenoval Google Social Search. Glavno vodilo pri izdelavi tega (za zdaj še eksperimentalnega) iskalnega pogona je bila večja personalizacija. Iskanje po ključnih besedah sedaj večinoma vrača povezave na priznane strani, ki jih Google rangira visoko in so uporabne za širok krog ljudi, medtem ko je recimo blog vašega prijatelja o točno tej temi prikazen na stotem mestu ali še niže. Z iskanjem po Google Social Search lahko najdete prispevke svojih prijateljev, ki so raztreščeni po celotnem spletu, na enem mestu. Google pravi, da vaš krog znancev gradi in prepozna po druženju na socialnih straneh, kot so Twitter, FriendFeed in podobno. Seveda je potrebno biti za uporabo poosebljenega...

7 komentarjev

Gmail Goggles: nič več obžalovanja po prenagljeno poslanem emailu

vir: Google
Google - Na uradnem blogu Googlovega Gmaila je inženir Jon Perlow naznanil nov zvarek iz Gmail Labs, ki so ga poimenovali Gmail Goggles. Ob opisu storitve se boste zagotovo namuznili in nasmehnili, kajti ne dvomim, da se je vsakomur izmed nas zagotovo že vsaj enkrat zgodilo, da je po kliku na Pošlji začel besno klikati po gumbu Stop ali s svojim čelom udrihati po nič hudega sluteči mizi. Trenutki resnice, ki jih običajno doživljamo v okajenem stanju sredi noči (seveda pred računalnikom), imajo lahko precej nezaželene posledice ...

Poslanstvo nove funkcije je izredno jasno in enostavno - želi vam ponuditi možnost prekinitve pošiljanja emaila po kliku na Pošlji. Goggles lahko najdete (in si funkcijo omogočite) pod zavihkom Labs (Gmail nastavitve). Funkcija deluje samo v časovnih obdobjih,...

34 komentarjev

ATX konektor

GhaznShaz - Čim kdo poskuša kaj novega vgraditi v računalnik, pa to ni ravno namenjeno temu, se pojavi problem, ker ne vemo, kaj pomeni katera žica od ATX konektorja za na matično ploščo. Na tej strani najdete legendo vseh žic, ki vam zna priti v pomoč.

Poleg žic pa so na tej strani opisane še ostale stvari, ki nam pridejo prav.

3 komentarji

Obvestilo

Jaz - Ker še vedno obstaja kar nekaj neaktiviranih accountov, ti zaenkrat še niso brisani. Deadline je prestavljen na jutri (petek) ob 21:00. Kdorkoli, ki je z registracijo mislil resno naj mi prosim DO TAKRAT pošlje e-mail. Še nekaj obvestil: Aktivacijska koda SE NE pošlje samodejno, temveč jo MORATE od strežnika zahtevati. To naredite tako, da se prijavite z podatki, ki ste jih vpisali ob vnosu novega uporabnika v bazo in kliknete na "Pošlji aktivacijsko kodo". Prosim tudi, da se izogibate @slo.net naslovom saj imajo na tem naslovu očitno hude težave (o tem priča kup vrnjene pošte tipa... Connection refused in host unreachable....)

1 komentar