»

SanDiskovi SSD-ji umirajo brez opozorila

Slo-Tech - Nadaljuje se saga s SanDiskovimi SSD-ji, o katerih nenapovedanem umiranju se na internetu piše že od maja. Vmes je SanDisk sicer izdal popravek firmwara, ki težav ni rešil, sicer pa se je podjetje zavilo v molk. Več modelov SanDisk Extreme Portable, SanDisk Extreme Pro Portable in Western Digital My Passport velikosti od 1 TB do 4 TB lahko postane neberljivih, nato pa se sistemu predstavijo kot neformatirani. Podatkov načeloma ni možno rešiti.

O težavah so poročali tako anonimni uporabniki na Redditu in na SanDiskovem forumu, kjer diskusij o tem mrgoli, kakor uredniki Ars Technice in The Vergea. SanDisk je izdal popravek za firmware, a so se težave ponavljale tudi po posodobitvi. Spletna stran PetaPixel je zato izrecno zapisala, da SanDiskovih SSD-jev ne morejo več priporočati, nehali so jih uporabljati tudi interno.

Problematično je, da sta se SanDisk in mama Western Digital zavila v molk. Tako ni jasno, kaj točno se dogaja, zakaj SSD-ji odpovedo in ali je možno kakorkoli rešiti...

17 komentarjev

Western Digital zaradi kontaminacije izgubil 6,5 milijarde gigabajtov flasha

Slo-Tech - Western Digital, ki je eden največjih proizvajalcev polprevodnikov za flash, je v sredo potrdil, da so imeli januarja incident v dveh tovarnah na Japonskem, ki proizvajata čipe za flash. Zaradi kontaminacije surovin se je zgodil izpad proizvodnje v obsegu 6,5 milijard gigabajtov pomnilniških medijev, kar bo po ocenah TrendForcea vplivalo na ceno SSD-jev v tem četrtletju. Prizadeta je bila le proizvodnja 3D BiCS flasha, medtem ko na 2D NAND ni vplivala.

Western Digital in Kioxia Holdings Corp, ki upravljata omenjeni tovarni, imata 30-odstotni tržni delež na področju SSD-jev. Izpad, ki predstavlja približno tri odstotke letne proizvodnje, bi lahko v naslednjem kvartalu povzročil dvig cen za 5 do 10 odstotkov. Dvigi cen so lahko še višji, če je imela večjo škodo tudi Kioxia. Po ocenah TrendForcea so v letu 2021 prodali 207 milijard gigabajtov flasha oziroma 333 milijonov SSD-jev.

20 komentarjev

Diski še vedno dražji kot pred poplavami

Slo-Tech - Pred dvema letoma so Tajsko prizadele obsežne poplave, ki so si obširno pokrivanje na naši strani zaslužile zaradi uničenih proizvodnih kapacitet proizvajalcev diskov. Najbolj prizadet je bil Western Digital, čeprav so hude škode utrpeli tudi proizvajalci nujnih sestavnih delov, brez katerih diskov ni mogoče sestaviti. Cene so tedaj zrasle in se do danes še niso spustile.

Kratkotrajni šok je bil pričakovan. Takoj po katastrofi so cene poletele v nebo, saj so se diski podražili tudi za več kot dvakrat. A dolgoročnejših vplivov to ne bi smelo imeti, saj so tovarne precej hitro obnovili, proizvodnja je spet stekla, na nameček pa imajo proizvajalci računalnikov večidel sklenjene...

21 komentarjev

Cene SSD-jem še naprej padajo

ComputerWorld - Medtem ko so cene klasičnih trdih diskov zaradi lanskoletnih poplav še vedno višje, kot bi pričakovali in želeli, se SSD-ji cenijo. Leta 2010 so stali več kot tri dolarje na gigabajt in merili največ 128 GB (razen ekstremno dragih inačic), danes so se spustili precej pod mejo dolarja za gigabajt in se precej razširili. Nazadnje smo o cenah pisali oktobra in že tedaj je večina modela padla pod to mejo, situacija pa se je do danes le še izboljšala. V povprečju stanejo SSD-jev okoli 80-90 (evro)centov na gigabajt.

Številke analitikov se med seboj nekoliko razlikujejo, trendi pa ne. IHS iSupply ugotavlja, da so se v prvem polletju tega leta cene SSD-jev znižale za 20...

46 komentarjev

SSD-ji so prihodnost

Slo-Tech - Čeprav so SSD-ji še vedno precej dražji od klasičnih trdih diskov, ko merimo razmerje med ceno in kapaciteto, njihov čas nezadržno prihaja. In to ne le v osebnih računalnikih, kjer je počasno mletje diska večidel lepotna težava, ampak tudi v strežnikih, dasi ti hranijo velike količine podatkov.

Kapaciteta namreč ni vse, ampak je mnogokrat pomembnejša karakteristika število operacija branja ali pisanja na sekundo oziroma IOPS. Navadni diski so relativno spodobni pri zaporednem branju velikih datotek, a se odrežejo izjemno slabo pri naključnem dostopu. Tu so SSD-ji toliko hitrejši, da jih za enake karakteristike potrebujemo desetkrat manj. Hkrati pa porabijo bistveno manj električne energije, tako da imamo korist tudi tu.

Glasni...

88 komentarjev

Zaloge diskov na starih ravneh, dobički in cene rekordni

InfoWorld - Poplave, ki so lani oktobra zalile Tajsko in okoliške države, so za nekaj mesecev ohromile svetovni trg trdih diskov, saj je bila uničena ali resno prizadeta četrtina svetovnih proizvodnih kapacitet. Cene trdih diskov so poskočile v nebo in v maloprodaji v špicah zrasle tudi za več sto odstotkov, podjetja pa so potrebovala več mesecev, da so proizvodnjo začela postavljati nazaj na noge. Najhuje jo je skupil Western Digital. Razmere so se do danes umirile, težav z dobavljivostjo ni več, a visoke cene vztrajajo. V povprečju so cene 28 odstotkov višje, prodaja pa zgolj 16 odstotkov nižja.

Te sicer niso več na rekordnih ravneh, a so še vedno opazno višje, kot so bile pred poplavami. Na InfoWorldu so za primer vzeli dvoterabajtni WD-jev Caviar, ki je lani septembra stal 70 dolarjev, v...

36 komentarjev

Western Digital z 200 milijoni stroškov zaradi poplav, še vedno dobičkonosen

Western Digital - Z zanimanjem smo pričakovali podatke o poslovanju Western Digitala v zadnjem četrtletju, saj se je podjetje zadnje mesece spopadalo z izpadom proizvodnje na Tajskem zaradi obsežnih poplav. Prizadetih je bilo več podjetij in njihovih dobaviteljev, a najhuje je bilo prav v WD-ju, kjer so morali tajski del proizvodnje v celoti ustaviti. Voda se je počasi umaknila, decembra pa so začeli ponovno zaganjati proizvodnjo. Vmes so cene trdih diskov poskočile v nebo, dobavni roki pa prav tako. Zato je toliko bolj vzpodbudna novica, da je Western Digital še vedno posloval z dobičkom in da nadaljuje obnavljanje proizvodnje.

V zadnjem lanskem četrtletju so tako s prodajo 28,5 milijona trdih diskov realizirali dve milijarde dolarjev...

19 komentarjev

SanDisk kupuje Pliant Technology

ComputerWorld - Proizvajalec bliskovnega pomnilnika SanDisk je najavil prevzem podjetja Pliant Technology, ki ga poznamo po proizvodnji SSD-jev višjega cenovnega in kakovostnega razreda. SanDisk namreč proizvaja predvsem izdelke za široko potrošnjo, medtem ko dragega programa za zahtevna okolja nimajo. Tod bo vskočil za 327 milijonov dolarjev kupljeni Pliant, ki prodaja žafransko drage SSD-je za vmesnik SAS.

Do lanske jeseni je Pliant prodajal zgolj SSD-je z enonivojskimi celicami (SLC), šele nato pa so uvedli tudi nekaj cenejših, a še vedno ne poceni pogonov z večnivojskimi celicami (MLC). Izvršni direktor SanDiska Sanjay Mehrotra pravi, da bo napredna tehnologija izdelave bliskovnega pomnilnika v SanDisku odlično dopolnilo Pliantovim SSD-jem, tako da bodo postali eden najpomembnejših igralcev na tem trgu. Prevzem bo dokončan v drugem letošnjem...

1 komentar

Western Digital kupuje Hitachi

The New York Times - Western Digital je danes objavil, da bo prevzel Hitachi Global Storage Technologies, za kar bodo odšteli 4,3 milijarde dolarjev. Od tega bodo 3,5 milijarde plačali v gotovini, preostanek pa z WD-jevimi delnicami. Za prevzem, ki sta ga že odobrila upravna odbora obeh podjetij, tako da bo končan v tretjem četrtletju tega leta, če bodo varuhi konkurence dali zeleno luč za prevzem, se bo WD zadolžil za 2,5 milijarde dolarjev.

Z nakupom si bo Western Digital utrdil svojo prisotnost na trgu trdih diskov in drugih enot za shranjevanje podatkov. Izvršni direktor WD-ja John Coyne je v izjavi za javnost zapisal, da ta korak prinaša nekaj pomembnih prednosti - več razvoja in raziskav, inovacije in razširitev širokega portfelja...

52 komentarjev

Western Digital prehitel Seagate

X-Bit Labs - Sodeč po poslovnih rezultatih za preteklo četrtletje, je Western Digital prehitel Seagate in prodal največ klasičnih trdih diskov. V tretjem kvartalu fiskalnega leta 2010, ki se je končal v začetku aprila, so prodali 51,1 milijona diskov, medtem ko jih je Seagate 50,3 milijona. To je tudi Western Digitalov osebni rekord.

WD je zaslužil 2,6 milijarde dolarjev, s čimer so zbrali 400 milijonov dolarjev dobička. V enakem obdobju lani so s prodajo 31,6 milijona trdih diskov zbrali 1,6 milijarde dolarjev in zabeležili dobiček v višini 50 milijonov dolarjev. Seagate je navkljub nižjemu številu prodanih enot ustvaril za 3,05 milijarde dolarjev prometa in ob bruto marži 29,6 odstotka zabeležil 518 milijonov dolarjev dobička.

34 komentarjev

SanDiskovi SSD-ji z 10-letno garancijo

X-Bit Labs - SanDisk je predstavil novo generacijo SSD-jev, s katero želi pokazati, da sta njihova zanesljivost in dolgoživost povsem primerljivi s klasičnimi trdimi diski. Družina G3 s članoma kapacitet 60 GB in 120 GB bo imela namreč kar desetletno garancijo. Kavelj je v deklariranih zmogljivostih, saj SanDisk obljublja le primerljivost s klasičnimi diski s 7200 obrati na minuto, tako da hitrostnih presežkov ne gre pričakovati. Pravijo sicer, da bo hitrost zaporednega branja 220 MB/s in hitrost pisanja 120 MB/s. Manjša inačica bo stala 230 dolarjev, večja pa 400 dolarjev.

14 komentarjev

Skupina okrog Intela investira 3,5 milijarde dolarjev v razvoj

The Wall Street Journal - Intel ugotavlja, da bi ameriški tehnološki sektor potreboval nekoliko finančne vzpodbude, da bi ponovno postal konkurenčnejši in uspešnejši na globalnem trgu. V ta namen pripravljajo zavezništvo s 24 skladi tveganega kapitala, ki bo v to branžo investiralo 3,5 milijarde dolarjev v prihodnjih dveh letih, je včeraj v Washingtonu napovedal Intelov izvršni direktor Paul Otellini. Skupina se bo imenovala Invest in America Alliance in želi s svojim doprinosom dopolniti državne in zvezne investicije. Spomnimo, da je Intel lani napovedal investicijo v višini 7 milijard dolarjev v posodobitve svojih proizvodnih obratov v ZDA.

Glavnino sredstev bodo namenili podjetjem, ki se bavijo z informacijsko tehnologijo, čisto tehnologijo in biotehnologijo, med njimi tudi podjetjem iz inkubatorja (start-ups). To pa ne pomeni, da bodo brez ostali na ostalih področjih, saj kanijo podpreti tudi molekularno diagnostiko, bioinformatiko, razvoj električnega vozila in brezžično infrastrukturo.

Dobrodošel...

7 komentarjev

Western Digital z dobičkom, SSD-ji mogoče 2011.

X-Bit Labs - Western Digital je objavil poslovne rezultate za drugo fiskalno četrtletje, ki se je izteklo 1. januarja, v katerih je videti, da podjetje posluje in da prodaja SSD-jev še vedno šepa. Lepo po vrsti.

Prihodki od prodaje so v tem četrtletju znašali 2,6 milijarde dolarjev, čisti dobiček pa 429 milijonov dolarjev. V tem času so prodali 49,5 milijona trdih diskov, kar je za 40 odstotkov več kot v enakem obdobju leto prej. Prihodke so povečali za 44 odstotkov, medtem ko je dobiček poskočil za skoraj 30-krat. To je razumljivo, saj so leta 2008 vknjižili za 113 milijonov stroškov prestrukturiranja, ki očitno daje rezultate. Povprečna cena prodanega diska je znašala 52 dolarjev oz. en dolar več kot lani.

Glavni del še vedno predstavljajo prihodki od prodaje diskov, saj so vsi ostali programi skupaj prinesli le 47 milijonov dolarjev. So pa vedno pomembnejši, saj so še leto prej znašali le 12 milijonov dolarjev.

Področje, ki nas najbolj zanima, so SSD-ji. Tu domači uporabniki nad Western...

6 komentarjev

Super Talent z novimi SSD-ji

Novi modeli

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Vodilni dobavitelj luksuznih PC-komponent Super Talent je v četrtek predstavil novo družino SSD-jev. Diski serije TeraDrive FT2 so namenjeni zahtevnim okoljem in imajo temu primerne karakteristike: krmilnike podjetja SandForce, flash tipa MLC ali SLC (odvisno od modela), kapaciteto od 50 do 200 GB in vgrajeni procesor SandForce SF-1500 SSD, ki zmore bralne in zapisovalne hitrosti do 250 MB/s. Poleg tega vsebujejo vrsto tehnologij, kot so RAISE (Redundant Array of Independent Silicon Elements, nekakšna verzija RAID-a na nivoju flash celic za večjo zanesljivost), DuraWrite za večjo vzdržljivost, uravnavanje izrabe (wear levelling) ter zaznavanje in popravljanje napak ECC (24 bitov v 512-bitnih blokih). Podatkov o ceni še ni.

9 komentarjev

Western Digital bo bolje izkoristil prostor trdih diskov

Sprememba velikosti sektorjev

vir: engadget
engadget - Proizvajalci trdih diskov neprestano iščejo načine, kako povečati kapaciteto svojih trdih diskov, kar ponavadi dosežejo z večjim številom magnetnih plošč oz. z gostejšim zapisom podatkov na njih. Pri Western Digitalu so se zadeve zdaj lotili nekoliko drugače, saj bodo povečali delež magnetne plošče, ki se dejansko uporabi za zapis podatkov. Le-ti se zapisujejo na sektorje, vsak izmed njih pa je opremljen s Sync/DAM začetkom, ki nudi informacije o sektorju, in ECC zaključkom, ki omogoča reševanje napak v zapisu. Med posameznima sektorjema je tudi majhna reža, ki še dodatno poveča izgube pri prostoru. Pri WD-ju bodo z novimi diski (2 TB Caviar Green bo kot nov, Advanced Format Drive, naprodaj v nekaj tednih) uporabili večje, 4-kilobajtne sektorje. Velikost Sync/DAM začetka bo enaka manjšim sektorjem, medtem ko se bo nekoliko povečala velikost ECC dela....

28 komentarjev

WD uspešen, povečuje investicije v SSD

X-Bit Labs - Western Digital je letos s prevzemom podjetja SiliconSystems nenadoma postal igralec na trgu SSD-ju, po tem ko so še lani le razmišljali o tem. Svoj posel jemljejo resno, saj povečujejo investicije v razvoj novih SSD-jev. Western Digital je za prevzem SiliconSystemsa odštel 65 milijonov dolarjev in kmalu junija že izdal prvo serijo svojih SSD-jev. Tim Leyden, prvi finančnik podjetja, je dejal, da povečane investicije odražajo nove tehnološke napredke, nove izdelke in programe, vključujoč nedavno prevzet SSD-oddelek. Nič čudnega, saj jim Seagate tesno diha za ovratnik z izdajo SSD-jev za podjetja. Potrošniki tako lahko le upamo, da se bodo SSD-ji čim prej pocenili na znosne ravni, čeprav proizvajalci čipov (npr. SanDisk Corp) ocenjujejo, da bomo pravi razmah doživeli šele v letih 2011-12.

Mimogrede pa poglejmo še poslovne rezultate WD-ja. V fiskalnem četrtletju, ki se je končalo septembra, so zabeležili prihodke v višini 2,2 milijarde dolarjev, rekordno prodajo trdih diskov (44,1...

6 komentarjev

Western Digital s svojo serijo SSD-jev

SiliconDrive III

X-Bit Labs - Western Digital je lani sprva začel razmišljati o vstopu na trg SSD-jev, nato pa je letos prevzel podjetje SiliconSystems in se nenadoma kar znašel na tem trgu. Tako so včeraj izdali svojo prvo serijo SSD-jev, ki so jo poimenovali SiliconDrive III, s čimer nadaljujejo tradicijo poimenovanj prevzetega podjetja.

Dvoinpolpalčni diski bodo podpirali vmesnike SATA, PATA in 1,8'' Micro SATA. Proizvajalec obljublja hitrosti zapisovanja do 80 MB/s in branja do 100 MB/s, medtem ko naj bile njihove kapacitete med 30 in 120 GB. Kot že prejšnji izdelki podjetja SiliconSystems, niso namenjeni običajnim uporabnikom, marveč vgradnji v embedded sisteme. Temu primerna je poraba, ki znaša 2 W pri pisanju, sicer pa manj kot en vat. Western Digital obljublja, da bodo...

14 komentarjev

Western Digital z dobičkom

Heise - Western Digital je objavil poslovne rezultate (PDF) za izteklo se četrtletje, ki kažejo, da so se špartanski varčevalni ukrepi, kakor bi lahko poimenovali odpuščanje več kot 10 odstotkov vseh zaposlenih in zaprtje nekaj tovarn, izplačali. Kljub manjšemu prometu, ki se je z 1,8 skrčil na 1,6 milijarde dolarjev, so se uspeli obdržati v zelenih številkah in zabeležili 50 milijonov dolarjev dobička, kar je 82 odstotkov manj kot četrtletje poprej, pri čemer so že upoštevali stroške s prevzemom Silicon Systemsa in decembrskega prestrukturiranja.

Izvršni direktor John Coyne pravi, da so zadovoljni, saj so z vrsto ukrepov uspeli svojo dejavnost prilagoditi spremenjenim tržnim razmeram (sem sodi devet odstotkov nižje povpraševanje po trdih diskih) in poslovati pozitivno. Tudi nedavni prevzem podjetja Silicon Systems po njegovih besedah daje dobre rezultate. Klik!

0 komentarjev