»

Spotify uradno startal v Nemčiji brez pogodbe z GEMO in z nasprotovanjem informacijskega pooblaščenca

Slo-Tech - Švedski Spotify, ki državljanom pravih držav (neuradno sicer tudi Slovencem) že precej časa omogoča poslušanje glasbe prek interneta, je pretekli teden začel delovati v Nemčiji. Ob tem je zanimivo njihovo zaporedje širitve, saj so najprej pokrili domači trg, kjer so prehiteli tudi iTunes, se nato razširili po Evropi in šele lani z velikim pompom vstopili na ameriški trg. Nemčija je več kot sumljivo izostajala, bojda ker Spotify naj ne bi bil mogel skleniti ustreznih dogovorov z GEMO (nemški SAZAS). Sedaj Nemci Spotify končno imajo, a ima ta obilico pravnih problemov v tej državi.

Zataknilo se je že tam, kjer je Spotify pričakoval najmanj težav - pri zasebnosti. Za delovanje namreč od uporabnikov zahteva prijavo s Facebookovim računom,...

2 komentarja

Google predstavlja WebP

Primerjava JPEG-a, GIF-a in PNG-ja

vir: Google
Google - Pri Googlu so povedali da so med iskanjem največje upočasnitve pri nalaganju spletnih strani vedno našli enakega krivca, slikovne datoteke. Tekom raziskave so razvijalcem omogočili optimizirati in pohitriti nalaganje praktično vseh delov spletnih strani, razen slik. Odločili so se, da bodo poskušali popraviti še to, kar načrtujejo s predstavitvijo novega slikovnega formata WebP.

Osredotočili se bodo predvsem na format JPEG, ki že zdaj uporablja kompresijo z izgubo informacij (PNG je npr. format s kompresijo brez izgube kakovosti, t.i. lossless), saj je ta daleč najpogostejši na spletu. Želijo povečati stopnjo kompresije, a obenem ne želijo vidno izgubiti informacij, kar je običajno...

63 komentarjev

Primerjava dveh zvočnih formatov

CNet - Prvi format stiskanja zvočnih datotek, ki jih je spravil na neko normalno velikost za prenos po spletu, je gotovo MP3. Žal je kompresija tudi tu, podobno kot pri JPG-ju za slike, izgubna. V času dostopa na klic in ISDN-povezav smo večidel rabili MP3-je kakovosti 128 kbps, danes pa so jih zamenjali kakovostnejši in požrešnejši 320 kbps, variabilna kompresija in drugi formati. Pa res ločimo razliko med njimi?

CNet piše o zanimivem poskusu, kjer so poslušalcem predvajali iste pesmi, zakodirane v formatih 48 kbps AAC+ in 160 kbps OGG. V tiho sobo so zvlekli nekaj ljudi, jim nadeli vrhunske slušalke za 500 funtov, priključene na najboljšo zvočno kartico, in zavrteli pesmi - na slepo. Rezultati so zanimivi: kar tretjini se je 48 kbps AAC+ zdel boljši od 160 kbps OGG. Vsi posnetki so bili vzorčeni z istega CD-ja. Prav te dve nastavitvi so pri CNet zbrali zato, ker Sky Songs ponuja plačljive pesmi v prvem, Spotify pa v drugem. Poudariti velja, da ne gre za kak posebej podroben test vpliva...

34 komentarjev

Amazon mp3 beta vs. iTunes

Slashdot - Na strani tech.blorge.com so preizkusili nedavno splavljeno storitev Amazon mp3 beta in naredili kratko primerjalno analizo - kvaliteto storitev glasbene trgovine spletnega velikana so seveda primerjali z Applovo spletno trgovino iTunes.

Prva in najbolj očitna prednost Amazonove ponudbe je, da prodajajo glasbo v najširše podprtem mp3 formatu (256 kbps) brez digitalne zaščite ( DRM), medtem ko Apple nudi digitalno zaščitene glasbene datoteke v manj razširjenem AAC formatu (v večini primerov kvalitete 196 kbps). Po besedah avtorja članka je v Amazonovi trgovini izbira glasbe (navkljub odsotnosti DRMja) odlična, poleg tega pa se seveda vsakodnevno širi. Cena ene pesmi znaša 0,89 $, cene albumov pa se gibajo med malo več kot 1 $ pa vse do 20 $. Na drugi strani pa na iTunes stane ena pesem 0,99 $, avtor članka pa še dodaja, da mu v času preizkušanja obeh storitev ni uspelo najti niti enega albuma, ki bi bil na iTunes cenejši kot na Amazon mp3. Iz Amazonove trgovine lahko posamezne...

41 komentarjev

EMI bo ponujal glasbo brez DRM-ja

več strani - V sodelovanju z založbo EMI je Apple včeraj najavil, da bodo začeli v svojem iTunes Store-u ponujati glasbeno in video vsebino brez nadležnega digitalnega sistema za zaščito. Poteza je sicer delno tudi odziv omenjene založbe na Jobsov poziv glasbeni industriji, ki ga je z odprtim pismom posredoval pred kakšnim mesecem dni, a nameravajo glasbo v nezaščiteni obliki ponujati tudi izven Apple-ove trgovine, saj bi to naj, glede na raziskave, bila želja strank.

Zaenkrat bodo nezaščiteni primerki stali 30% več od zaščitenih (1,30 dolarja proti 0,99 dolarja), poleg enostavnejše uporabe pa bodo kupce poskušali pritegniti z višjo kvaliteto (svobodne pesmi bodo na voljo v formatu s 256 kbps, tiste z DRM-jem pa v 128kbps*). Lastniki obstoječih datotek bodo lahko le-te osvobodili za razliko v ceni (30 centov), vse skupaj bo mogoče naslednji mesec, ko bo EMI ponudil tudi nezaščitene video spote.

O novici nas je obvestil  [MYTiX], za kar se mu iskreno zahvaljujemo, več pa lahko izveste na

21 komentarjev

CyClone CD Revo CD-RW 32X/10X/40X

CNet -

Želite eksterno CD-RW enoto, ki se povrh vsega ponaša tudi s kul izgledom? CyClone CD Revo CD-RW odlikuje poleg tega še preprosta nastavitev, tako da je prenos od enega računala na drugega kar najmanj boleč. Podpira, tako kot vse Plextorjeve enote, buffer underrun zašščito Burn-Proof.

Dobro se obnese tudi pri zajemanju zvočnih podatkov na disk, saj naj bi posnel 27 minut dolgo pesem v 52 sekundah (to seveda brez kompresije, da se razumemo, samo CD v WAV). Za peko 400 MB velike datoteke na prepisljiv medij potrebuje 10 min in 17 sekund.

Seveda pečka deluje tudi na Mac računalnikih, seveda s potrebno programsko opremo.

Na computers.cnet.com si lahko preberete še:

3 komentarji

Ogg Vorbis RC2

Slo-Tech - Drugo, nič manj zanimivo novico, pa nam je dostavil Rajko:

Zdravo!

Včeraj so izdali novo različico Ogg Vorbisa (RC2), ki pa je samo začasna, dokler ne odpravijo še nekaj hroščev. Kolko sem ga testiral, je že boljši od mp3.

Lep pozdrav!

Hja, vsake oči imajo svojega malarja, ups, vsaka ušesa imajo svojega bobnarja

2 komentarja