»

XP, odkleni se!

I Am Not A Geek - Na naši strani smo pred časom že posredovali razne povezave do vodičev za odklep najnovejšega Athlona z marketinškim imenom XP. Na I Am Not A Geek se spravijo delati enako modifikacijo, le da čisto malo drugače. Sicer pa (slej ko prej) nameravam narediti enako tudi jaz. Ako se vse posreči, že ta vikend. In tudi mi bomo imeli članek na to temo .

3 komentarji

Nadzor ventilatorjev

Overclockers Australia - Takšnih in drugačnih napravic za nadzorovanje hitrosti vrtenja ventilatorjev je zelo veliko, od navadnih stikal, preko raznih potenciometrov, pa vse do avtomatskih regulatorjev, ki hitrost vrtenja uravnavajo glede na temperaturo zraka v ohišju ali pa glede na temperaturo določene kompomnente. A vse te napravice imajo manjšo pomankljivost. Le redko katera od njih je sposobna regulirati zelo močne ventilatorje, ki porabijo tudi več kot 1 amper toka. Za take ventilatorje je manj znano japonsko podjetje System technology naredilo regulator vrtljajev in s tem tudi hrupa. To napravico so si pri avstralskih overclockerjih ogledali in jo primerjali z Lian-Lijevem in z Swiftechovim regulatorjem. Odrezala se je zelo dobro, ima to pomankljivost, da omogoča nadzor samo enega ventilatorja ter seveda tudi to, da se je v Sloveniji pač ne dobi... kot tudi veliko drugih zelo uporabnih napravic. Testek najdete tukaj.

0 komentarjev

Ventilator za monitorje

I Am Not A Geek - Pa smo dobili še ventilator, ki hladi elektroniko v monitroju. Če sem kakšnemu nadobudnemu navijalcu povzročil skomine, naj kar takoj povem, da monitorski ventilator ni namenjen navijanju monitorja, ampak hlajenju le-tega. Sicer že slišim smeh, ki prihaja izza številnih ekranov bralcev, ki berejo to novico, vendar sodeč po temu članku na I am not a geek , lahko rečem, da pregrevanje elektronike nič kaj preveč ne koristi ekranu, ampak kvečjemu nasprotno. Če pa boste investirali v monitorsko hlajenje, pa najbolje veste sami. Samo toliko, da veste, da te stvarce tudi obstajajo. Mimogrede, če ne boste privarčevali pri monitorju, ki vam bo zaradi pregrevanja crknil čez nekaj let, pa boste zagotovo privarčevali pri ogrevanju (moj Hitachi CM615 in Celeron 500 se tako grejeta, da mi pozimi ni treba dodatno ogrevati računalniške sobe, hehe ).

7 komentarjev

Rheobus na OC Australia

Overclockers Australia - Test Rheobusa je bil na Slo-Techu že objavljen, vendar sem vam za osvežitev spomina poiskal še en test, ki so ga tokrat opravili na Overclockers Australia. Da na kratko ponovim: Rheobus je napravica, ki vsebuje regulatorje, s katerimi lahko nadzorujemo hitrost ventilatorjev. Dobimo ga v kit izvedbi (razstavljen), vendar sestavljanje ni težavno. Vse kar moramo storiti je, da ga inštaliramo v 5,25 " plastično ploščico in ga vstavimo v ustrezno odprtino na ohišju. Kako stvar izgleda? Oglejte si na sliki:

5 komentarjev

Zanimiva alternativa radiatorju

Hardware OC - Pri vodnem hlajenju je izdelava radiatorja neizogibna, saj je to ključni del, v katerem se voda ohladi. No, tip na Hardware OC je drugačnega mnenja. V svoje vodno hlajenje ni vgradil radiatorja, ampak precej zanimivo alternativo, ki deluje na podoben način. Največji problem pri radiatorjih je, da veliko hladilne sile poberejo cevi, pri alternativi na Hardware OC pa ventilator deluje na vodo neposredno (torej brez raznih ovir v obliki cevi). Tak pristop se zdi malce boljši in res je tako. Tip, ki je vse skupaj naredil poroča o znižanju temperature za približno 7 stopinj C v primerjavi s klasičnim vodnim hlajenjem. Zanimivo.

1 komentar

Fan Controller - tokrat tipa "naredi si sam"

Overclockers Australia - Pred časom sem že pisal o fan controllerju, vendar je takrat šlo za komercialni produkt. Komaj sem oddal novico, že sem bil deležen komentarjev, češ da nekateri stvari raje izdelujemo sami, kot pa da jih kupimo. Dobro, če radi delate sami, ni problema. Ker pa je za marsikoga malce težje vse skupaj narediti na pamet, sem se odločil, da vam prihranim živce in vam poiščem kakšno pomoč. Kot naročen je ta članek, ki opisuje izdelavo fan controllerja od čipov pa do končnega produkta v nekaj (desetih) korakih. Še opozorilo: veliko je cinjenja in podobnih "štromarskih" stvari, zato brez nekaj znanja ne bo šlo. Čakam na vaše izdelke.

12 komentarjev

Fan controller

I Am Not A Geek - Na I am not a geek so stestirali Rheobus "fan controller", na katerega lahko priključite do 4 ventilatorje. Rhoebus precej spominja na Matejeve šalterje, ki so bili stestirani na Slo-techu, vendar se malce razlikuje od običajnih kontrolerjev. Namesto navadnih stikal ima regulatorje. S temi regulatorji se da določiti, s kakšnimi hitrostmi bo ventilator deloval. Če je regulator obrnjen do konca navzgor, bo ventilator delovali normalno, če pa je regulator obrnjen do konca navzdol, pa bo ventilator deloval z najmanjšimi vrtljaji (ventilatorja se ne da popolnoma izklopiti). Celoten test najdete tukaj. Skratka, če se zanimate za take stvari (kot vidim, vas na Forumu ni ravno malo) in se vam zdi izdelava pretežka (ter hočete regulatorje), potem lahko Rheobusa naročite na proizvajalčevi strani. Samo ne pritožujte se, če boste morali v plastično ploščico sami izvrtati luknje za regulatorje in če vam bodo precej močne modre LEDice "žgale" v oči....

7 komentarjev

O LEDicah

več strani - Heh, ne boste verjeli, toda obstajajo tudi takšni fanatiki, ki dobesedno častijo LED diode in v njihovo čast postavljajo spletne strani. Ena izmed takih je definitivno Virtual LED Museum. Če izvzamemo, da je avtor očitno fanatik, je stran precej uporabna za vse moderje ohišij, saj je na njej zelo velika zakladnica znanja o teh malih lučkah, ki lahko precej polepšajo drugače dolgočasna ohišja.

Ko smo že pri LEDicah pa ne smem pozabiti na Blue LED FAQ, stran, ki je bila postavljena v čast modrih LEDicam. No, avtoru se očitno zdi, da modre LEDice niso več tako posebne, kot so bile pred leti, tako da strani več ne osvežuje, toda na njej je še vedno kar nekaj uporabnih informacij o tem kakšne LEDice izbrati za najboljši učinek.

0 komentarjev