»

Google in Stanford z velikim napredkom pri prepoznavi slik

Google - Google je občutno izboljšal algoritem za prepoznavanje predmetov na slikah in ugotavljanje relacij med njimi, so sporočili. Problem prepoznavanja predmetov so že septembra imeli precej dobro rešen, večji zalog pa je predstavljalo ugotavljanje, v kakšnem razmerju so predmeti na sliki.

Rezultati zadnjih preizkusov kažejo, da jim je tudi to dobro uspelo. Novi algoritem prepozna predmete na sliki, potem pa ugotovi, kako so razporejeni in kaj se dogaja; te ugotovitve nato izpiše v človeku razumljivi angleščini (glej sliko). To niso le preproste relacije, kot na primer Pica je na štedilniku, temveč tudi kompleksnejši opisi, na primer Ljudje nakupujejo na tržnici, kjer je na stojnici veliko zelenjave.

Google pravi, da so nadgradili...

56 komentarjev

Google praznuje 13. rojstni dan

Google - Danes Google uradno praznuje svoj rojstni dan, čeprav podjetje ni bilo niti ustanovljeno niti registrirano na današnji dan. V slogu angleške kraljice so si pri Googlu povsem arbitrarno izbrali 27. september za svoj rojstni dan, čeprav je bilo podjetje uradno registrirano 4. septembra 1998, domena je bila zakupljena 15. septembra 1998, prvi prototip iskalnega algoritma BackRub (iz katerega je Google zrasel) pa je tekel že leta 1996.

Vsem datumom navkljub danes Google uradno praznuje svoj 13. rojstni dan, kar na svoji strani obeležujejo s prazničnim logotipom. V tem času sta Larry Page in Sergey Brin, ki sta se spoznala leta 1995 na Stanfordu, ustvarila mednarodno korporacijo, ki zaposluje več kot 20.000 ljudi in je lani ustvarilo 8,5 milijard dolarjev...

7 komentarjev

Najbolj plonkajo računalničarji

New York Times - Po raziskavi, ki so jo opravili na eni izmed najbolj znanih ameriških univerz, Stanfordu, so daleč najbolj plonkajoči študenti na smeri računalniške znanosti. Pripisovanje je tukaj daleč najlažje, saj je levji delež tega sposojanje kode v programu, za kar je potrebno le označiti, kopirati in prilepiti kodo v svoj program. Da je to resen problem seveda pokažejo tudi številke, saj je bil z le 7% vseh vpisanih študentov na Stanford, ki obiskujejo program računalniških znanosti, slednji odgovoren za kar 20 do 60% vseh kršitev častne kode, Stanfordovih pravil, sprejetih leta 1921. Pravila pravijo, da študenti ne smejo plagiatizirati, kopirati dela drugih oz. pridobiti zunanje pomoči. Zaradi vseh teh kršitev pravil se je...

36 komentarjev

Google iz prve roke -- Spletne urice

Kiberpipa - Žiga Mahkovec je eden od peščice slovencev zaposlenih na Googlu (in edini na Googlovi centrali v Kaliforniji). Povedal bo zgodbo o tem, kako je pred dvema letoma pristal v Googleplexu in zakaj je še vedno tam; kako je poskrbljeno za zaposlene in kakšna je Googlova kultura. Predstavil bo prednosti in slabosti življenja v Silicijevi dolini.

Žiga se bo dotaknil tudi tehničnih tem. Ali je razoj programske opreme v Googlu bistveno drugačen kot drugod? Predstavil bo nekaj zanimivih razvojnih projektov in kako Google vzpodbuja inovacije. In nenazadnje, kako se pridružiti podjetju in okrepiti slovenski tim.

Zaradi prenove v Kiberpipi bodo tokrat Spletne urice izjemoma v ponedeljek 4. januarja ob 18.00 na Fakulteti za računalništvo in informatiko, predavalnica P3!

14 komentarjev

Google je star 11 let

ABC News - Googlov rojstni dan je še vedno zavit v tančico skrivnosti. Ker tako ogromno podjetje ne nastane v enem dnevu, so tudi praznovanje rojstnega dne premikali po koledarju. Včasih so praznovali 4. septembra, ko se je Google leta 1998 v Kaliforniji vpisal kot podjetje. Potem je kot rojstni dan nekaj časa veljal 7. september in kasneje 27. september, sedaj pa je na Googlovih straneh uradno zapisano, da je Google na svet privekal septembra. Točen datum pa zavisi od tega, kdaj si zaposleni zaželijo torte. Letos je 27. september, če gre verjeti Googlovemu logu. Nekaj zgodovine o podjetju, ki se je začelo v garaži dveh nadebudnih študentov s Stanforda in danes zaposluje 19.000 ljudi, si lahko preberete na domačih straneh. Vse najboljše!

10 komentarjev

Google je star deset let!

Slo-Tech - Na današnji dan Google po svojem štetju uradno praznuje deset let. Natančen datum Googlovega rojstnega dne je podobno kot Shakespearov zavit v meglo, saj se je obletnica skozi leta nekoliko selila po koledarju, glavni dejavnik pri določanju pa je po besedah zaposlenih njihova sladkosnednost. Kakor zadnjih nekaj let tudi tokrat slavijo 27. septembra, čeprav se na ta dan ni zgodilo nič pomembnejšega. Nekaj več zgodovine brez natančnih datumov imajo na svojih straneh.

18 komentarjev

Google gre v četrti razred

vir: Google
Slo-Tech - Čeprav Google že nekaj let svoj rojstni dan praznuje na današnji dan, ima Google pravzaprav na izbiro obilico možnosti, kdaj praznovati rojstni dan:
  • januarja 1996 sta Larry Page in Sergey Brin začela delati na BackRubu, ki se je razvil v Google;
  • 15. septembra 1997 sta registrirala domeno google.com;
  • 7. septembra 1998 se je Google inkorporiral;
  • 27. septembra se ni zgodilo nič pomembnega (avgusta 2005 je Yahoo objavil, da išče po več straneh kot kdorkoli drug, 27. septembra pa ga je Google spet prehitel, pravijo). Odtlej je tako Google določil prav ta dan za svoj uradni rojstni dan.
Vse najboljše, Google!

12 komentarjev

Cyc ali kako zakodirati zdravo pamet?

Slo-Tech - V Kiberpipi ta teden organiziramo dodatno predavanje z naslovom Cyc ali kako zakodirati zdravo pamet?, ki ga bo imel Michael Witbrock, podpredsednik razvoja v CyCorp.

Med najbolj razvpitimi sistemi v umetni inteligenci je sistem Cyc. Ideja Cyc-a izhaja iz začetka osemdesetih let, ko je bil cilj skupine znanstvenikov iz univerze v Stanfordu, da bi naredili bazo znanja, ki bi vsebovala večino znanja s katerim operiramo v vsakdanjem življenju.

Na vrhu tega bi bil pa mehanizem za sklepanje, ki bi omogočal uporabo zakodiranega znanja za izpeljavo novih sklepov.

Za slovensko sceno je še posebej zanimivo, da je Cycorp nedavno odprl podružnico v Ljubljani, ki bo...

8 komentarjev

Google upihnil osmo svečko

Google - Čeravno je običaj, da rojstne dneve obhajamo na bolj ali manj iste dni vsako leto (sožalje vsem rojenim prestopnega dne), je Google tudi v tem primeru izjema. Do leta 2004 smo njegov rojstni dan praznovali 7. septembra, ko je bilo ustanovljeno podjetje Google, Inc. in ko se je beta različica iskalnika prvič pojavila na spletu. Lani se je rojstni dan čudežno prestavil na 27. september, po novem pa na svojih straneh Google svojega rojstnega dne sploh ne navaja, temveč ga nedoločljivo postavlja v september 1998. Kakorkoli že, na rojstni dan nas je spet spomnila torta v Googlovem logu na prvi strani. Vse najboljše, Google!

Nekoč 7. septembra ...

vir: Google

... sedaj samo še septembra.

vir: Google

23 komentarjev

Google upihnil peto svečko

Googlova očeta

vir: BBC
Google - Sicer malce pozno, a takšen jubilej je vsekakor potrebno omeniti. Google, najpomembnejši spletni iskalnik, največji katalog spletnih strani (in največkrat uporabljena beseda v forumu ;)) je v nedeljo praznoval peto obletnico svojega obstoja. 7. septembra 1998 sta Sergey Brin in Larry Page, ki sta tedaj izdelovala doktorsko nalogo na Standfordski univerzi, v Menlo Parku v Kaliforniji začela projekt, sprva namenjen le univerzitetni rabi, ki se je razširil bolj kot sta tedaj pričakovala v najdrznejših sanjah in postal svetovni katalog internetnega znanja. Klik, več o Googlovi zgodovini.

8 komentarjev

Specifikacije RV360

X-Bit Labs -

Medtem ko je uradno ime prihajoče ATI-jeve kartice s kodnim imenom RV360 še zavito v tančico skrivnosti, pa so že znane detajlne specifikacije. Kartice bodo namreč prešle v postopek masovne proizvodnje prihodnji mesec, že zdaj pa so izdelani posamezni primerki, ki so dostopni samo partnerjem. Znano je tudi, da bodo na voljo tri serije RV360 kartic.

Grafikulja poimenovana ThunderHead bo imela 128 MB 128-bitnega DDR pomnilnika, ki bo tiktakal pri 700 MHz ali celo še više. Ker je sama arhitektura kartice dokaj podobna RV350, se lahko nadejamo frekvenc jedra tam okrog 450 MHz ali kakšen megahertz več.

Močnejša inačica, imenovana Thunder Storm, pa utegne imeti celo GDDR2-M z 800 MHz, kar se bo takisto ustrezno poznalo tudi na ceni.

Tretja inkarnacija bo nosila ime Rainbow, vsebovala pa bo kar četrt gigabajta pomnilnika pri 550 MHz in bo tako najpočasnejša v družini. Vse kartice bodo imele D-Sub, DVI-I in TV-Out priključke, zadnji dve pa tudi Video In/Video Out (VIVO). Več o tem.

0 komentarjev

DDR500?

X-Bit Labs - Kljub temu, da je enokanalni DDR pomnilnik počasi že v zatonu, izpodriva ga namreč dvokanalni, ki ne potrebuje takšnih blaznih taktov, nekatera podjetja še vedno izdajajo nove in nove module. OCZ Technology Group je tako včeraj objavil dobavljivost 466 ter 500 MHz DDR modulov tipa EL (enhanced latency). O ostalih karakteristikah kot so CAS, RAS in druge, zaenkrat še molčijo, prav tako pa je tudi cena še vedno zavita v skrivnost. Klik!

0 komentarjev

Vse najboljše, Primož!

Slo-Tech - Še en rojstni dan. Tokrat je na vrsti naš najnajnajprogramer, Primož. Primož, lepo od tebe, da so te ugrabili mali zeleni, ko si bil še mlad. To je namreč botrovalo njegovemu izjemnemu talentu za programiranje, ki ga tule na Slo-Techu pridno IZKORIŠČAMO že slabo leto. Če še ne veste, Primož je kazensko odgovoren za vsako vrstico programske kode, vnešene v to stran. Danes pa praznuje svoj sedemnajsti rojstni dan. Najlepša mu dala.

25 komentarjev