»

Microsoft odprl kodo Chem4Worda za stavljenje kemijskih struktur

vir: CNet
CNet - Medtem ko je pisanje matematičnih simbolov v urejevalnikih besedil že odlično rešeno (najelegantnejše orodje je seveda LaTeX, a tudi Word ima svoj Equation Editor, OpenOffice pa Formulas Feature), predstavlja stavljenje kemijskih enačb in struktur še ne zadovoljivo rešen problem. Microsoft je lani marca izdal beta verzijo svojega urejevalnika Chem4Word, ki deluje kot dodatek za Word 2007 in Word 2010 ter omogoča vnos kemijskih simbolov. Odslej bo Chem4Word odprtokoden.

Razvoj sta leta 2008 začela Microsoft Research in Univerza v Cambridgeu, včeraj pa so izdali prvo stabilno verzijo. Hkrati so razvoj predali Outercurve Foundation, ki ga je dodala v svojo...

1 komentar

Microsoft vložil patent za tipkovnico na zaslonu

Skica patenta

vir: Gizmodo
Gizmodo - Microsoft tokrat na srečo nima namena patentirati dvojnega klika oz. običajne tipkovnice na za dotik občutljivem zaslonu, ki jo uporabljajo naprave brez fizične tipkovnice. Njihova ideja je pravzaprav zelo prebrisana in rešuje težavo slepega tipkanja na zaslonih, ki podpirajo več hkratnih dotikov. Do sedaj je bilo gledanje pod prste nujno, daj na zaslonu ni fizičnih meja med posameznimi tipkami, ki, poleg rebrc oz. pikic na črkah F in J, omogočajo slepo tipkanje. Tipkovnica je v stilu Microsoftovih naravnih tipkovnic razdeljena na dva dela, od katerih je vsak namenjen tipkanju s prsti ene roke. Postavitev vsakega od dveh delov na zaslonu je med...

34 komentarjev

Microsoft in ETH pokazala prototip Barrelfish

Slashdot - Microsoft Research iz Cambridgea v sodelovanju ETH Zürich razvija nov operacijski sistem, ki se za zdaj še kodno imenuje Barrelfish. Gre za sistem, spisan povsem od začetka, ki je namenjen modernim sistemom, kjer imamo na voljo vedno več jeder, ki jih je treba nekako zaposliti in izkoristiti. Raziskovalci niso bili pretirano molčečni, saj so zadnje leto po svetu imeli kar nekaj predavanj o njem, sedaj pa so izdali prvi pravi pregled, ki ga spremlja izvorna koda. Govorice segajo še dlje in pravijo, da bo Barrelfish odprtokoden in brezplačen, saj da naj bi vseboval nekaj BSD-jevih knjižnic, a na to bomo morali še počakati. Avtorji so sestavili pravi članek, kjer so podrobno opisali novo arhitekturo.

19 komentarjev

NEST.2008 čez 9 dni

Polna dvorana

Slo-Tech - Objavljen je skoraj dokončen seznam predavanj. Ko dobimo dokončno potrditev, bomo verjetno na seznam dodali še tri nova predavanja.

Radi bi izpostavili hekerski del dogodka, ki ga bo vodil Andraž Sraka. Nekateri se dogodka morda še spomnite iz Hrvatinov, ostali pa lahko pričnete pridno trenirati.

Potem bi želeli izpostaviti sobotno jutro, kjer bomo najprej slišali, kako se kot mlado podjetje dokopati do začetne investicije ter takoj zatem tudi, kako izgleda konec te poti z izhodom na borzo.

Obeta se nam tudi nekaj predavanj o razvoju spletnih aplikacij, grafičnem oblikovanju ter strojni opremi. Marko Dolenc vam bo natančno predstavil Crysis (na način, ki ga še niste videli). V nedeljo pa boste lahko videli, kako...

29 komentarjev

NEST.2007 se odvija

Polna dvorana

Slo-Tech - Po napornih pripravah čez teden se je včeraj odprl sedmi tradicionalni Slo-Tech lanparty, ki ga že nekaj časa poznamo pod imenom NEST. Prvi dan je potekal malce bolj mirno, uporabniki so kapljali v dvorano in se adaptirali na poletno klimo, odvilo se je nekaj predavanj in odigrala kakšna igra, zaspali pa smo ob projekciji filmov.

Danes se zadeve valijo naprej s polno paro. Prijazne tete kuharice so nas nahranile z zajtrkom in kosilom, tudi najbolj zaspani so že vstali, se prikazali izpod tušev in se lotili poslušanja predavanj ter tekmovanj v različnih igrah. Seveda ne manjka ostalih postranskih dejavnosti (delavnice, tekmovanja v hekanju in modificiranju ohišij, vožnja simulatorja formule 1, itd.). Manj aktivni geeki...

47 komentarjev

Microsoft z Acrylicom, beta 1

News.com - Microsoft je izdal prvo beto svojega novega programa za urejanje grafike. Acrylic, kot se program še kodno imenuje, je zasnovan na Expressionu, ki ga je Microsoft predlani kupil skupaj s podjetjem Creature House iz Hong Konga. V Redmondu opisujejo program kot mešanico med orodji za vektorsko in bitno grafiko - obvladal naj bi delo z obema, s čimer bo resna konkurenca Adobovemu Photoshopu.

Acrylic bo za svoje delovanje zahteval spodoben procesor z vsaj 733 MHz, Windows XP SP2, 256 MB pomnilnika in pol gigabajta prostora na disku. Program, velik 77 MB, ki bo deloval do oktobra, si lahko brezplačno prenesete z Microsoftovih strani. Več o tem.

25 komentarjev

GeForce4 čipi bodo zamudili

X-Bit Labs - Nvidia je čipe GeForce4 napovedovala za januar, vendar pa so predstavitev prestavili na februar. Nvidia se zaradi prestavitve datuma ne sekira preveč, saj ATI trenutno še vedno ni sposoben predstaviti naslednje generacije grafičnih čipov, ki se kodno imenujejo R300 in RV250, Titaniumi se trenutno prodajajo zelo dobro, TSMC pa ima svoje proizvodne zmogljivosti zasedene do skrajnosti. Številni viri poročajo, da zamuda ni posledica težav, saj naj bi bili prvi grafični čipi že poslani proizvajalcem grafičnih kartic.

13 komentarjev

Microsoft predstavil svoje raziskave

24 ur - Mitja mi je poslal še eno novico o Microsoftu:
Podjetje Microsoft je evropskim novinarjem v Cambridgeu predstavilo najnovejše raziskovalne dosežke, ki so jih razvili v raziskovalnih laboratorijih podjetja. V Cambridgeu se ukvarjajo predvsem s strojnim učenjem (machine learning), kar pomeni, da je njihova osnovna usmerjenost umetna inteligenca. Obenem raziskujejo tudi računalniško grafiko in varovanje digitalnih pravic.

Javnosti so predstavili številne nove praktične tehnologije, ki temeljijo na teoretičnih izsledkih in ki dokazujejo, da je znanstveno raziskovanje na področju računalniških tehnologij Microsoft vzel zelo resno. Med rešitve, ki so jih prikazali, sodijo izdelovanje 3-D modelov na podlagi večjega števila fotografij, avtomatično izrezovanje posameznih objektov na digitalni fotografiji, zaščita avtorskih pravic s pomočjo digitalnega vodnega žiga ter digitalne kamere, ki sledijo izvoru glasu in na ta način govorca ohranjajo v posnetku.

Predstavljene praktične tehnologije...

0 komentarjev