»

Pol milijarde uporabnikov na Facebooku

Hexus - Čeprav so uporabniki s Facebookom nezadovoljni, vodstvu strani kaže dobro pri doseganju cilja, da bi bili nekoč vsi prebivalci Zemlje povezani prek Facebooka. Pred dnevi so namreč dosegli mejnik, ko se je na socialno spletno stran registriral 500-milijonti uporabnik. Za zadnjih 20 odstotkov oz. za preskok od 400 do 500-milijontega uporabnika so potrebovali zgolj pol leta.

Kljub nezadovoljstvu uporabnikov je Facebook vseeno druga najpopularnejša spletna stran na svetovnem spletu, takoj za Googlom. Prav ta popularnost da misliti, da bo zaradi eksponentne rasti Facebook že kmalu imel milijardo uporabnikov. Vseeno pa bodo daleč od pokritosti celotnega sveta, katerega populacija znaša okrog 6,7 milijarde. S trenutnim dosežkom je povezanih le 7,5% prebivalstva Zemlje.

Ob objavi, da je na Facebook registriranih 500 milijonov uporabnikov, je Mark Zuckenberg, CEO Facebooka, javnosti predstavil še Facebook Stories, ki uporabnikom omogoča deljenje daljših zgodb. Do sedaj so lahko delili le...

24 komentarjev

Facebook letos brez IPO-ja

Intervju z Jimom Breyerjem

CNet - Delnic Facebooka se ne da kupiti v prosti prodaji, kar pomeni, da ne kotirajo prosto na nobeni borzi. Vse lastniške deleže so si skladi tveganega kapitala, zaposleni in kakšen milijarder doslej pridobili z neposrednim vlaganjem v podjetje. Tako tudi ni dostopna transparentna tržna vrednost Facebooka, ki pa jo finančne transakcije, ki so bile izvedene, postavljajo med 4 in 10 milijard dolarjev. Lani so bile glasne govorice, da naj bi ustanovitelj Mark Zuckerberg letos izvedel javno prodajo delnic javnosti (IPO).

Kot kaže, bodo zainteresirani vlagatelji morali še nekoliko počakati. Jim Breyer iz Accel Partners in Yuri Milner iz Digital Sky Technologies, dva večja vlagatelja v Facebook,...

2 komentarja

Twitter vreden milijardo dolarjev

The Wall Street Journal - Twitter je končal s pomembnim krogom pridobivanja investitorjev, je dejal njegov izvršni direktor Evan Williams. Od podjetij, kot so T. Rowe Price, Institutional Venture Partners, Spark Capital, Benchmark Capital in Morgan Stanley so prejeli 100 milijonov dolarjev, za kar so jim pripisali desetodstotni lastniški delež v Twitterju. Z malo matematike vidimo, da celotno podjetje cenijo na milijardo dolarjev. Twitter je imel še pred enim letom štiri milijone obiskovalcev mesečno, letos pa jih ima 55. Spomnimo, da je letos Twitter že zbiral kapital in zbral 20 milijonov dolarjev pri vrednotenju podjetja na četrt milijarde dolarjev. Od kod torej Twitterju tolikšna rast? Bojda so uporabili enako metodo kot pri Facebooku, ki naj bi bil s 300 milijoni uporabnikov vreden 6,5 milijard dolarjev. Kako nameravajo investitorji iz Twitterja izvleči to milijardo, je drugo vprašanje. Bo spet pokalo?

7 komentarjev

Facebook na zeleni veji

Novo opozorilno sporočilo

vir: CNet
CNet - Lastniki Facebooka so pred nekaj dnevi na konferenci TechCrunch50 povedali, da imajo zdaj že prek 300 milijonov uporabnikov po celem svetu, le dva meseca po preseženju številke 250 milijonov oz. pet mesecev po včlanitvi 200-milijontega uporabnika. Kljub tako veliki bazi uporabnikov pravijo, da so šele na začetku povezovanja celotnega sveta. A spomnimo se težav, ki so jih lastniki spomladi imeli s kapitalom. Konec maja so dobili finančno injekcijo 200 milijonov dolarjev, ki je popravila stanje na računu družbe, a vseeno je bil njihov cilj narediti stran profitno. Načrti, ki so jih zastavili za leto 2010, so se že uresničili, saj so zaslužili več, kot porabili, že v drugem letošnjem četrtletju.

To so po besedah ustanovitelja,...

2 komentarja

Facebook Lite živi

Klasičen Facebook na desni s Facebook Lite na levi

CNet - Facebook Lite, ki je razvojni ekipi za kratek čas pobegnil pred približno mesecem dni, je zdaj tudi uradno na voljo uporabnikom. Stran naj bi sicer delovala le za ameriške in indijske uporabnike, a iz lastnih izkušenj lahko potrdimo, da deluje tudi v Sloveniji (in verjetno drugod po svetu).

Kot smo že govorili, na lažjem vmesniku manjka veliko (nepotrebnih) informacij, povezav in gumbov. Manjkajoče je tudi okno za hiter vnos statusa, saj ga namestijo gumbi za prikaz vnosnega polja oz. nalaganje slik in videoposnetkov, s pritiskom katerih se nato odpre opravilu namenjeno vnosno polje. Potrdimo lahko tudi, da se v novicah nahajajo le statusi uporabnikov, naložene slike in video posnetki ter komentarji, povezanimi z njimi, medtem ko na lažjem vmesniku magično izginejo vsa opozorila za rezultate testov, iger in ostalih aplikacij, ki jih uporabljajo...

17 komentarjev

Obvarujte svojo zasebnost na Facebooku

Kdo me lahko najde

Ars Technica - Spričo vsesplošne razširjenosti strani za socialno mreženje, kot sta Facebook in MySpace, velja vsake toliko časa ponoviti nekaj nasvetov, kako ohraniti določeno mero zasebnosti, ne da bi se zaradi tega morali povsem odpovedati njihovi uporabi. Ker imajo internet in razni cachi slonovski spomin, se hitro utegne zgoditi, da nekdaj povsem neškodljive fotografije, komentarji ali videoposnetke postanejo hudo nezaželene. Na ArsTechnici so na kratko povzeli najpomembnejše funkcije, ki jih ima Facebook in omogočajo zaščito zasebnosti, a jih uporabniki premalo poznajo.

Prva stvar, ki jo velja urediti, je svoje prijatelje dodatno razparcelirati na podskupine. Nato je smiselno omejiti dostop do osebnih podatkov v svojem profilu, kjer lahko poimensko nastavimo, kdo jih lahko pregleduje...

26 komentarjev

Facebook dobil 200 milijonov dolarjev

CNet - Pred dvema mesecema smo poročali, da Facebook nujno išče kakšnih 100 milijonov dolarjev svežega denarja, po tem ko mu ni uspelo reprogramirati nekaterih posojil. Sedaj so končno našli voljnega investitorja; podjetje Digital Sky Technologies z rusko provenienco bo vložilo 200 milijonov dolarjev, s čimer bodo dobili 1,96-odstotni delež v Facebooku v obliki prednostih delnic. To pomeni, da trenutno vrednotijo Facebook po 10 milijardah dolarjev, kar je 33 odstotkov manj kot leta 2007, ko je 240 milijonov dolarjev za dober odstotek Facebooka odštel Microsoft.

Poleg tega bo DST porabil še 100 milijonov dolarjev za odkupe navadnih delnic od obstoječih delničarjev, o čemer bodo več oznanili poleti. Facebookov izvršni direktor Mark Zuckerberg je v izjavi dejal, da se je za investicije zanimalo več podjetij, a posebej izstopal je DST zaradi svoje globalne perspektive, impresivne rasti in finančnih uspehov njihovih drugih naložb. DST ima namreč pomembne deleže v Mail.ru, Forticom in...

22 komentarjev

Facebook išče 100 milijonov dolarjev

BuisnessWeek Online - Zdi se, da se vse masovno uporabljane strani in storitve, ki jih končni uporabniki lahko koristijo brezplačno, naposled znajdejo v denarnih težavah. Wikipedia vsake toliko časa zaprosi za kakšno donacijo, Skype že dolgo časa ne živi od brezplačnih klicev z računalnika na računalnik, YouTubu tudi ni ravno z rožicami postlano. Podobne tegobe pestijo tudi nadvse priljubljeno stran Facebook z več kot 275 milijoni uporabnikov.

Kot poroča BusinessWeek, Facebook nujno potrebuje svežih 100 milijonov dolarjev za dohajanje rasti števila uporabnikov tudi na tehnološkem področju. Ena izmed potratnejših storitev so albumi slik, saj imajo na svojih strežnikih več kot 10 milijard fotografij.

Banke nad kreditiranjem niso preveč navdušene; celo Facebookova matična banka Bank of America ni pripravljena posojati. Facebook se zato ozira za lizingom opreme, ki je priljubljen način financiranja mladih podjetij v Silicijevi dolini. Doslej njihov najradodarnejši lizingodajalec TriplePoint Capital, ki se...

61 komentarjev

10 nasvetov za zaščito zasebnosti na Facebooku

Slo-Tech - Na All Facebook, so objavili deset nasvetov za zaščito svoje zasebnosti za tiste, ki Facebook res morate uporabljati.

Uporabnikom tako svetujejo kako uporabljati sezname "prijateljev", kako se odstraniti iz iskalnih rezultatov Facebooka in spletnih iskalnikov, kako se izogniti označevanju svojih fotografij s strani "prijateljev", kako skriti svoje kontaktne podatke in še veliko več.

Praktično in uporabno.

30 komentarjev