»

Paul Allen toži vrsto podjetij

Paul Allen

The Wall Street Journal - Paul Allen, poznan kot soustanovitelj Microsofta in vodja podjetja Interval Licensing, je v imenu slednjega vložil tožbo na zveznem sodišču v Seattlu zoper Apple, Google, Facebook, Yahoo, AOL, eBay, Netflix, Office Depot, OfficeMax in Staples. V njej podjetjem očita kršenje kopice patentov, ki jih je pridobil Interval Research, ki danes ne obstoji več, podjetja pa je podedoval Interval...

18 komentarjev

Motorola želi prepoved BlackBerryjev

Nič več BlackBerryjev v ZDA?

Slashdot - Nokia in Apple nista edina proizvajalca mobilnih telefonov, ki se srdito borita na sodišču zaradi kršitev patentov in drug drugemu mečeta polena pod noge. Podobno čutita tudi Motorola in Research in Motion (RIM).

Motorola se je pridušala pri Ameriški komisiji za mednarodno trgovino (USITC), da RIM vodi nelegalne trgovske prakse z uvažanjem in prodajo izdelkov, ki kršijo pet Motorolinih patentov. Ti pokrivajo tehnologije za Wi-Fi, upravljanja aplikacij (application management), uporabniški vmesnik in nadzor porabe (power management). Sedaj od USITC želijo, da sproži uradno preiskavo RIM-a in jim...

48 komentarjev

Microsoft resda kršil patente, a odškodnina je previsoka

Reuters - Microsoft je aprila lani izgubil tožbo proti francoskemu podjetju Alcatel-Lucent zaradi kršitve patentov. Zaradi kršitve patenta, ki opisuje tehnologijo za vnos datumov v koledar v Outlooku (tako imenovani "Day patent"), je porota takrat prisodila Francozom 358 milijonov dolarjev odškodnine. Microsoft se je na razsodbo pritožil in sodni mlini so do danes mleli. Pritožbeno sodišče je odločilo, da je Microsoft resnično kršil patente, a je prisojena odškodnina nerazumno visoka, zato bo postopek ponovljen. Microsoft je bil z odločitvijo zadovoljen in po besedah tiskovnega predstavnika Kevina Kutza že načrtuje naslednje poteze. Medtem je predstavnik Alcatel-Lucenta izrazil razočaranje nad zavrnitvijo odškodnine.

14 komentarjev

Linuxovi branilci kupili 22 patentov

CNet - Podjetje Open Invention Network so leta 2005 ustanovili IBM, Novell, Philips, Red Hat in Sony, kasneje pa se jim je pridružil še NEC. Ukvarjajo se s pridobivanjem patentov, ki jih potem brezplačno dovolijo uporabljati podjetjem, ki se obvežejo, da ne bodo uveljavljale svojih proti Linuxu ali aplikacijam za Linxu.

Danes je OIN objavil, da so od podjetja Allied Security Trust kupili 22 patentov, ki jih je AST poprej na privatni dražbi kupil od Microsofta. AST je izrazil zadovoljstvo ob dejstvu, da so patenti končali v rokah OIN-a, ki na prvotno dražbo v Redmond ni bil povabljen. Kot so dejali, je sedaj na obzorju še ena nevarnost manj, da bi lastniki patentov, ki jih neuporabljajo, poskušali zavreti razvoj Linuxa. Microsoft je potrdil, da gre za patente, ki so jih julija prodali AST-ju, nekaj let prej pa so jih kupili od SGI-ja. Ker niso bili pomembni za njihovo poslovanje, so se odločili, da jih prodajo. Kaj točno obsegajo omenjeni patenti, ni znano.

4 komentarji

Podcasting patentiran

Ars Technica - Podcasting je Applova skovanka iz besed iPod in broadcasting, ki označuje skupek tehnologij za prenos avdio ali video vsebin z interneta po naročilu. Z uporabo posebnega odjemalca se te takoj, ko so na voljo na spletu, prenesejo na računalnik, uporabnik pa jih lahko nato posluša kadarkoli želi. Tehnologija je začela privržence pridobivati leta 2004, nato pa je postajala vsako leto bolj priljubljena.

Podjetje VoloMedia sedaj trdi, da so pridobili patent, ki pokriva tudi podcasting. V patentu, za katerega so zahtevek vložili leta 2003, je opisana "metoda za dobavo epizodne medijske vsebine", ki po njihovih besedah med drugim zajema podcasting. Danes praktično ves podcasting temelji na RSS, a patent ni omejen le nanj. Še več, celo če bi npr. Hulu začel ponujati oddaje in nanizanke za prenos na domače računalnike, bi se moral sporazumeti s podjetjem VoloMedia.

V podjetju sicer zagotavljajo, da s pridobljenim patentom ne nameravajo izsiljevati, temveč želijo "generirati prihodke s...

6 komentarjev

Linux obšel Microsoftov patent za FAT

Ars Technica - Microsoftu je bil leta 2006 dokončno priznan patent za datotečni sistem FAT, na podlagi katerega lahko Microsoft od proizvajalcev vseh naprav, ki uporabljajo ta datotečni sistem, zahteva plačilo licenčin. To je bila kar precejšnja težava za Linux, ki ima sicer dovolj svojih (boljših) datotečnih sistemov, a FAT-a zaradi brezplačnosti sistema, ki je v diametralnem nasprotju z licenčninami, niso mogli implementirati. Do zdaj.

Novi popravek Linuxovega jedra, ki je bil objavljen prejšnji teden, naj bi omogočil uporabo FAT-a brez potrebe po plačevanju pristojbin. Prvi odmevnejši primer se je zgodil letos pozimi, ko je Microsoft tožil TomTom, ker naj bi njegovi na Linuxu osnovani izdelki med drugim kršili dva s FAT-om povezana patenta. Microsoft je sicer namignil, da domačih uporabnikov Linuxa ne bo tožil zaradi uporabe FAT-a, situacija pri komercialnih uporabnikih pa je zagonetnejša. Linux je namreč nameščen na celem kupu prenosnih in embedded naprav, ki morajo biti sposobne brati tudi...

215 komentarjev

Applu odobrili patent za tekočinsko hlajen prenosni računalnik

The Register - Ameriški patentni urad je pred nekaj dnevi gigantu z Infinite Loopa 1 odobril lani vloženi patent za vodno hlajeni prenosni računalnik. Čeprav sama odobritev patenta ne pomeni, da vlagatelj dejansko predmet patenta razvija, komentatorji na spletnih portalih sklepajo, da bi lahko ena od predvidevih rešitev zagledala luč dneva že v prenosnikih s prihajajočimi štirijedrniki razreda Clarksfield.

Opisana rešitev predvideva sistem z mehansko ali elektrostatsko črpalko, hladilno tekočino, ki je lahko voda, hladilno sredstvo skupin R133 ali R134, dvofazni sistem tekoče-plinasto ali pa tekoče-trdno (delci kovine, ki povečajo toplotno prevodnost), pa lahko poganja tudi mehanska vibracija membrane. Kljub temu, da bomo rešitev verjetno najprej videli v eni od naslednjih generacij Macbookov, listina ne izključuje ostalih prenosnih naprav, kot so iPhone in iPod Touch.

Zastavlja se seveda vprašanje, kako zagotoviti zanesljivost sistema, ki ne sme puščati, med komentarji na Slashdotu pa se, bolj...

61 komentarjev

Patent US879532

Slo-Tech - Na današnji dan 18. februarja, pred 100 leti, je bil potrjen patent številka US879532. Marsikdo se bo vprašal o čem patent sploh govori in zakaj je tako pomemben, da si zasluži omembo na tem portalu.



S tem patentom je bilo ameriškemu izumljitelju Lee De Forest-u priznano prvenstvo pri izumu naprave, kot jo je sam imenoval, audionska cev.



Audionska cev je predhodnica triode in je vakumska elektronka s tremi elektrodami (katodo, anodo in krmilno rešetko) in je prva od naprav, ki je omogočila ojačanje šibkih analognih električnih signalov. Izum audionske elektronske cevi tako lahko štejemo za začetek elektronike. Njegov polprevodniški ekvivalent, tranzistor je bil razvit skoraj 40 let kasneje.





In še zanimivost, čeprav danes ob poplavi polprevodnikov, elektronk skoraj ne srečamo več, triodo s primernim orodjem lahko izdelate celo doma. Ne verjamete?



Oglejte si naslednji, kratki film.

29 komentarjev

Ljubimo patente :-)

Slo-Tech - Jep, zopet se JeznoriteBabe tožijo zaradi patentov. Za šolo sta se tokrat srečala Liquid Audio ter InfoSplit, spora vredna deklina pa naj bi bil Liquid Audio-v patent, s katerim se nadzoruje oz. omejuje pretok določenih datotek na vnaprej določena političnogeografska območja (na primeru obrazloženo, Britany Pears bi lahko dovolila download glasbe samo afganistanskim telebanom). Klik!

InfoSplit seveda oporeka obtožbam, češ da sam deluje na principu rumenih strani -- torej imenik ip naslovov s pridodanim geografskim poreklom, v nasprotju z LA-jevo metodo -- beri patent in se nasmej.

0 komentarjev

Patentolov: Xbox končno legalen?

The Register - Pisal sem že o Microsoftovi nakani odkupiti 3 patente v zvezi z grafičnimi tehnologijami od giganta (v finančnih težavah) SGI (ja, oni z lepimi črnimi mašinami in LCD zasloni [>:D] ). No, povod za to je morda "nesrečno naključje", da nVidia Microsoftu za Xbox podlicenicrala nekaj patentov, vendar pa te pravice ni imela (... in tega niso vedeli... Fantje, ne me hecat!).

No, končno odkupljeni patenti pa so sledeči:
  • 6,362,828 ("Method and system for dynamic texture replication on a distributed memory graphics architecture")
  • 6,369,814 ("Transformation pipeline for computing distortion correction geometry for any design eye point, display surface geometry, and projector position")
  • 6,373,482 ("Method, system, and computer program product for modified blending between clip-map tiles")
Klik!

1 komentar

Antitrustovsko ravnanje RAMBUSa

EBN - Jah, po vseh tožbah ter pritožbah je to pač naslednji logični korak. Micron ter Hyundai, glavna TOŽENCA iz strani Rambusa sta prosila, naj se to podjetje pregleda zaradi možnih antitrustovskih kršitev. Torej, kot bi rekli naši južni bratje: "Sve se vrača, sve se plača" . To se zgodi, če skačeš drugim v zelje ter se zavzemaš za patente, ki v resnici niso tvoji. Celo zgodbo dobite tukajlele.

0 komentarjev