»

Global Foundries si močno želi IBM-ovih livarn

bit-tech.net - Global Foundries je livarna, ustanovljena s cepitvijo livarskega oddelka od matičnega AMD-ja leta 2009, ki se je nato nekoliko razširil prihodnje leto, ko so prevzeli Chartered Semiconductor. Vseeno je podjetje daleč od največje livarne na svetu, TSMC je namreč skoraj petkrat večji (in hitreje rastoči), a vseeno so cilji Global Foundries očitno visoki. Visoki cilji pogosto zahtevajo tudi visokotehnološko in obsežno proizvodnjo, ki pa jo je ceneje kupiti, kot zgraditi na lastno pest. Posledično ni presenečenje, da se Global Foundries močno zanima za IBM-ove livarne.

IBM-ova odprodaja livarn je le še en izmed korakov pri krčenju raztrosa industrij, ki jih pokrivajo. Odprodaja tesno sledi prodaji strežniškega oddelka Lenovu. Februarja, ko se je namen prodaje napovedla, sta bila najresnejša kandidata prav Global Foundries in...

0 komentarjev

Naslednji Xbox se spogleduje z AMD-jem

Xenos prve generacije

vir: Tweak Town
Tweak Town - Prvi Xbox se je na strojni strani popolnoma zanašal na kombinacijo nVidie in Intela, a je Microsoft za Xbox 360 popolnoma obrnil smer, saj so se odnosi z obema podjetjema po projektu nekoliko poslabšali. Xbox 360 tako uporablja ATI-jev grafični čip Xenos, na čipu R600 osnovano jedro s podporo nekaterim delom standarda DirectX 10 ter zmogljivostjo nekje na ravni kartic iz ATI-jeve serije 1900. Nalogo centralnega procesorja je prevzel IBM-ov Xenon, trojedrni čip z IBM-ovo arhitekturo Power, izdelan pa pri AMD-ju oz. zdaj GlobalFoundries (AMD in IBM sta skupaj razvila proizvodni postopek SOI).

Prvotna izdaja procesorja je bila pred daljnimi...

14 komentarjev

ATIC povečuje delež v Globalfoundries

X-Bit Labs - Podjetje Advanced Technology Investment Company (ATIC) iz Abu Dabija namerava letos v Globalfoundries, ki je nastal z razdelitvijo AMD-ja na proizvodni in dizajnerski del, vložiti med dvema in tremi milijardami dolarjev. Trenutno njihov delež v tem proizvajalcu polprevodniških elementov velja 68 odstotkov, v prihodnjih dveh do treh meseci pa ga kanijo povečati za dve odstotni točki. Sčasoma želi ATIC v celoti prevzeti Globalfoundries.

Globalfoundries ima sedež v Sunnyvalu v Kaliforniji, proizvodne obrate pa v Nemčiji in Singapurju, ki se jima pridružuje tovarna v New Yorku v gradnji. Dresdenska tovarna zmore trenutno 30 tisoč 300 mm-rezin mesečno, kar želijo z vložkom omenjenih milijard v prihodnjih dveh letih podvojiti.

1 komentar

GlobalFoundries prevzel Chartered Semiconductor

X-Bit Labs - Podjetje Globalfoundries, ki je nastalo lanskega marca z razdelitvijo AMD-ja na proizvodni in dizajnerski del, dobro raste. Včeraj so objavili, da so se dokončno združili s podjetjem Chartered Semiconductor; zanj so decembra lani odšteli štiri milijarde dolarjev, sedaj pa so to znamko dokončno ukinili. To pomeni, da ima podjetje sedaj sedem proizvodnih obratov, v prihodnosti pa načrtujejo še odprtje novih.

Šest tovarn (pet 200 mm in ena 300 mm) je v Singapurju, sedma pa stoji v nemškem Dresdnu. Da bi zadostili naraščajočim naročilom, nameravajo razširiti obrata v Singapurju in Dresdnu in zgraditi novo tovarno v New Yorku, ki pričela s proizvodnjo leta 2012. Proizvodne zmogljivosti naj bi tako do leta 2014 podvojili....

17 komentarjev

ARM in GlobalFoundries

TG Daily - ARM in GlobalFoundries sta v pogovorih, katerih rezultat bi bil seveda izdelava ARM procesorjev v tovarnah polprevodniških čipov GlobalFoundries. Z dogovorom ARM meni, da bi lahko pridobili do 15% tržnega deleža malih prenosnikov, ki bi ga odvzeli trenutno praktično edinemu proizvajalcu procesorjev za netbooke, Intelu.

Če bi dogovor uspel, bi GlobalFoundries še bolj utrdil svojo veljavo na področju izdelave polprevodnikov, po nakupu Chartered Semiconductors, s katerim so dobili okrog 150 strank in tehnologije za izdelavo polprevodnikov na starejših procesih. Na prihajajoči polprevodniški konferenci bodo predstavili tudi svoje napredke pri izdelovanju 28 in 32 nm čipov, kjer za slednje pravijo, da pričakujejo 50% izkoristke proizvodnje že do konca leta. Z napredki v izdelavi so dosegli tudi do 50% višjo zmogljivost čipa, ki ima enako puščanje toka, kot enak čip, izdelan v 45 nm-proizvodnem procesu.

Čeprav se ARMova namera po 15% tržnem deležu zdi nekoliko pogumna, imajo na svoji...

17 komentarjev

ATIC kupuje Chartered Semiconductors

TG Daily - Advanced Technology Investment Company (oz. ATIC), abudabijska investicijska družba, ki je finančno podprla ločitev AMDja na razvojni in proizvodni oddelek (Global Foundries), katerega ima tudi v večinski lasti, kupuje singapurski Chartered Semiconductors. Chartered, za katerega ATIC ponuja 1,8 milijarde $, si deloma lasti tudi država Singapur, prevzem, ki ga vodi CEO Global Foundries, Doug Grose, pa naj bi se zaključil v zadnjem letošnjem četrtletju.

Po besedah predstavnikov ATICa bo Chartered s prevzemom dobil dostop do opreme, kapitala in znanja Global Foundries, slednji pa bodo dobili dodatne proizvodne zmogljivosti in pogodbe za izdelavo čipov. Global Foundries, ki trenutno izdeluje procesorje za AMD, je pred kratkim dosegel dogovor še s ST Microelectronics, za katere bodo izdelovali čipe v 40 nm-proizvodnem procesu. Chartered, ki je v preteklosti že izdeloval čipe za AMD, ko so slednjemu manjkale proizvodne kapacitete, ima po drugi strani pogodbo z Microsoftom za izdelovanje...

1 komentar

Globalfoundries s prvo stranko

CNet - Podjetje Globalfoundries, ki je nastalo z razdelitvijo AMD-ja na dizajnerski in proizvodni del, je dobilo prvega kupca, ki ni mama AMD. Po poročanju tujih strani so sklenili dogovor s francosko-italijanskim koncernom STMicroelectronics, za katerega bodo proizvajali čipe z nizko porabo v 40 nm-tehnologiji (Globalfoundries sicer zmore tudi 34 nm-tehnologijo). Za kaj točno bodo čipi namenjeni, podjetji nista želeli razkriti. Znano je, da STMicroelectronics, ki je peti največji proizvajalec polprevodnikov na svetu, trži pomnilnik, mikrokrmilnike in MEMS. Tako denimo dobavljajo akcelerometer za iPhone 3GS. Proizvodnja bo stekla prihodnje leto.

2 komentarja

Global Foundries v pogovorih z nVidio

X-Bit Labs - Želja, da bi Global Foundries postal eden glavnih proizvajalec pol prevodnikov in ne le AMDjev proizvodni del, so bile uslišane. O najemu njihovih storitev močno razmišlja nVidia, ki je tudi že v pogovorih z Global Foundries. Vodja nVidie, CEO Jen-Hsun Huang, pravi, da to ne pomeni, da bodo prekinili sodelovanje s TSMCjem, ki trenutno pokriva 90 % njihovih proizvodnih zahtev in je en najboljših proizvajalec polprevodniških čipov.

Gospod Huang pravi, da je glavni problem počasno prehajanje TSMCja na bolj zahteven proizvodni proces, zaradi česar bi lahko imeli konkurenčne težave v prihodnjem letu in naprej, ko Intel predstavi svoje zmogljivejše grafične čipe oz. če ATi svojo proizvodnjo prav tako preseli iz TSMCja v Global Foundries (o čemer so že razmišljali). nVidia je tako prvi izmed pomembnejših razvijalcev polprevodniških čipov, ki odprto govori o sodelovanju z Global Foundries. Slednji naj bi prve 32 nm proizvodne linije na High-K Metal tehnologiji zagnal že konec letošnjega...

11 komentarjev

IBM in Global Foundries govorita o 22 nm, Toshiba s prebojem na 16 nm

X-Bit Labs - Tehnološka partnerja IBM in bivši AMDjev proizvodni del, Global Foundries, sta predstavila materiale in tehnologije, ki bodo potrebni za prehod na 22 nm proizvodni proces. Na simpoziju v japonskem Kyotu je Global Foundries prikazal način, kako EOT* debelino High-K metal tranzistorjev zmanjšati na raven, ki bo zadoščala ne le za 22 nm proizvodni proces, temveč tudi za kasnejše procese. Nova tehnologija bo nadvse primerna za mobilne in prenosne naprave, saj ne pričakujejo težav z uhajanjem toka, ki dvigne porabo čipa, obenem pa bodo lahko uporabljali še nižje napetosti, kar bo porabo še dodatno znižalo.

Napovedi, da se bo Mooreov zakon končal že pri 22 nm, očitno niso prispele na japonsko v tovarne Toshibe, saj se pripravljajo na morebitno proizvodnjo 16 nm tranzistorjev. To bodo dosegli z vnovično vrnitvijo germanija v svet mikroprocesorjev. Slednji je bil že nekaj časa tihi naslednik silicija, kateremu se izteka življenjska doba zaradi hitrega doseganja fizičnih omejitev. Preboj,...

4 komentarji

Global foundries s 45, 32 in 28 wafferji

Tweak Town - Podobno kot marsikateri proizvajalec, je tudi Global Foundries še pred začetkom Computexa novinarjem na ogled postavil dobrote. Tweak Townu je uspelo ujeti rezino, namenjeno visoko zahtevnim 6 jedrnim Istanbul Opteronom, 32 nm rezino, namenjeno mobilnim grafičnim čipom ter 28 nm rezino, ki bo sprva namenjena za čipe, ki imajo nizko porabo (predvsem RAM čipi, uporaba v ročnih mobilnih napravah). Masovna proizvodnja 32 in 28 nm rezin naj bi se začela že prihodnje leto. V izvorni novici si je mogoče ogledati tudi video.

15 komentarjev

Lastniki Global Foundries po nakupih

Slo-Tech - Advanced Technology Investment Co., abudabijska investicijska družba, ki je rešitelj AMDja in večinski lastnik njegovega proizvodnega dela, Global Foundries, se je odločil širiti. Že pri prevzemu Global Foundries so dejali, da nočejo biti le AMDjev proizvodni del, temveč hočejo postati pomemben igralec na trgu proizvodnje raznovrstnih polprevodnikov.

Dogovarjajo se s singapurskim Temasek Holdings (prav tako investicijska družba), saj od njih želijo kupiti njihov celoten, 62,33 % delež proizvodne družbe Chartered, ki, podobno kot TSMC, od strank vzame le načrte jedra in izdela čipe.
Z nakupom bi Global Foundries dobil Charteredove obstoječe stranke, obenem pa bi se jim povečale proizvodne zmogljivosti, zaradi česar bi postali mnogo bolj konkurenčni glavnima tekmecema, TSMC in UMC.

4 komentarji