»

Sonyjev Morfej za navidezno resničnost v PS4

danes

Sony - Sony je predstavil projekt Morfej (Project Morpheus, imenuje se po grškem bogu sanj in ne po liku iz Matrice), kakor se trenutno imenuje njihov sistem navidezne resničnosti za PlayStation 4. Morfej je še prototip, trenutni rezultat triletnega dela pa je na slikah videti zelo prepričljivo.

Morfeja si nadenemo na glavo in nam prikazuje sliko v ločljivosti 1080p z 90-stopinjskim kotom pogleda. Vgrajene ima tudi merilnike pospeška in žiroskope, ki omogočata beleženje informacij o premikanju in njihovo posredovanje konzoli, ki potem ustrezno spreminja izrisano sliko. Podatki o spremembi položaja se odčitavajo 100-krat v sekundi. Na ta način se slika premika, ko premikamo glavo, kar daje vtis navidezne resničnosti. Poleg tega omogoča krmiljenje z DualShock 4 in...

14 komentarjev

Sony bo obnavljal igre za PSP

Slo-Tech - Pri Sonyju so se odločili, da bodo nekatere naslove, ki so jih sprva sicer izdali le za prenosni PlayStation Portable, osvežili, jim izboljšali grafično podobo, zapekli na plošček Bluray in jih prodajali kot igre za PS3. Prva izmed njih bo za japonski trg namenjena Monster Hunter Portable 3rd HD Ver., medtem ko naj bi obnove oz. izboljšave deležne naslove, ki bodo na voljo v ZDA, verjetno pa tudi v Evropi, najavili na igričarski konferenci E3. A obnova in izdaja za PS3 ne bo glavna novost, čeprav je prikladna. Bolj pomemben podatek tukaj je, da bo mogoče isto igro s celotnim napredovanjem igrati tako na prenosni kot na hišni konzoli.



Podobno novotarijo je že predstavil Steam, kjer so s SteamPlay sprva povezali igre za operacijske...

8 komentarjev

Danes pričetek vzpostavljanja Sony PSN

CNet - Potem ko je Sony objavil dodatne informacije o razlogih za vdor v PlayStation Network (PSN) in posledičnem izpadu, so začeli po skoraj mesec dni dolgi prekinitvi ponovno vzpostavljati storitev. Vračanje PSN med žive po potekalo po stopnjah, je pojasnil izvršni direktor skupine Sony Kazuo Hirai.

Vrnil se bo skoraj celoten paket z vsemi spletnimi igrami, forumi in stranmi. Za zdaj bodo še nekoliko počakali s PlayStation Store in nakupovanjem v Qriocity, ki bosta na voljo šele konec meseca. Uporabniki PS3 bodo seveda morali ponastaviti svoja gesla, kar bodo lahko storili le na napravi, s katere so prvikrat aktivirali svoj račun. Hirai je predstavil tudi nove varnostne zmogljivosti, med katerimi so dodatni...

14 komentarjev

PS3 bo dobil podporo 3D filmom

vir: Joystiq
Joystiq - Sony je na Tokyo Game Show v predstavitvi uradno potrdil in najavil podporo predvajanja filmov v 3D tehniki na PlayStation 3. To funkcionalnost so sicer napovedali že v februarju, a takrat ni bilo znano, kdaj bo napoved uresničena. Dvomov zdaj ni več, saj popravek 3.50 doda možnost predvajanja 3D filmov na Blu-rayih. Popravek bo izšel 21. septembra, vsaj na Japonskem, medtem ko datum izida drugod po svetu še ni znan. Skrbi, da bi popravek izšel le na Japonskem, praktično ni, a bomo drugod po svetu morda deležni nekajdnevne zamude, kot je to običajno za Sony oz. PlayStation. Popravek bo sledil le dva tedna po zadnjem, verziji 3.42, ki je onemogočila poizkuse Jailbreakanja in je obvezna za povezovanje na PlayStation...

3 komentarji

Sony napoveduje pomanjkanje PS3

PS3 Slim

vir: engadget
engadget - Čeprav poročil, da PlayStationov primanjkuje, še ni, Sony potencialne kupce vseeno svari, naj si svoj primerke zagotovijo čim prej ter naj z nakupom ne odlašajo. Nekoliko so jih namreč presenetili dobri prodajni rezultati, sploh pred in med prazniki, ko je PlayStation 3 celo uspelo prehiteti Microsoftov Xbox 360 na prodajnih lestvicah. Posledično pričakujejo upad zaloge in morda celo pomanjkanje konzol v trgovinah. Nevarnosti pomanjkanja nista zmanjšala niti počasen januar in februar, za katere je splošno znano dejstvo, da sta daleč najbolj počasna meseca v letu, kar se tiče prodaje. A tudi v primeru, da do pomanjkanja pride, bo le-to mnogo manjše kot zlati časi prodaje Wiija, ko so kupci v kratkem času izropali vse sveže zaloge, ki so jih...

37 komentarjev

Povratek PS2 emulacije v PS3?

bit-tech.net - Pred kratkim je bil odkrit patent, ki ga je vložil Sony že lanskega decembra in namiguje na možnost emulacije PlayStaion 2 iger na PlayStation 3. Prvih nekaj mesecev prodaje je v ZDA in na Japonskem Sony sicer prodajal PS3, opremljen s posebnim čipom, ki je omogočal strojno emulacijo PS2 iger. Takšna sta bila modela z 20 in 60 GB diskom, prenovljena linija s 40, 80 in 120 GB diski pa tega čipa niso imeli več, medtem ko PAL različice konzole čipa sploh niso imele.

Za razliko od emulaciji namenjenega čipa patent opisuje popolnoma programsko emulacijo starejše konzole, zaradi česar bi Sony to funkcijo lahko omogočil popolnoma enostavno s popravkom firmware-a. A poraja se vprašanje, če si Sony tega sploh želi, saj imajo patent vložen že več kot pol leta, tačas pa emulacije niso omenili niti enkrat. Druga možnost je, da bi lahko PS 2 igre prodajali prek PlayStation Network, a to bi lahko pomenilo, da lastniki velike zbirke že kupljenih iger teh sploh ne bi mogli igrati oz. bi jih...

5 komentarjev

Konami nezadovoljen z znižanjem cen PS3

Reuters - Kot smo že poročali, je Sony pred kratkim pocenil PS3 za 100$, kar pa je dvignilo kar nekaj prahu pri založniku Metal Gear Solid-a. Konami meni da tudi to znižanje ne bo povečalo prodaje PS3. Kot rezultat vidijo slabo prodajanost njihove novo prihajajoče igre Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots. Kot navaja Reuters po besedah Kazumi Kitaue-a, glavnega pri Konamiju za Severno Ameriko in Evropo:
"I wonder if Sony can win back user support by the price cut of just $100."
"I don't expect a substantial impact... With $500, you can buy a personal computer."
Konamijeva igra Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots je vsekakor težko pričakovan naslov za PS3. Vendar ali lahko pričakujemo igro tudi v drugih formatih in ne le za PS3:
"Since Metal Gear was born on the PlayStation, we would like to keep it a PlayStation game. But we might have to take some steps."
But we might have to take some steps. - Seveda, kakor da nameravajo izdati špil za PC.

9 komentarjev

Sony s čipi iz PlayStationa3 konkurent Intelu?

Design Technica -

Na spletu so se pojavile informacije o novi Sonyjevi video-konzoli, ki bo luč sveta ugledala nekako do leta 2005, če bo šlo vse po načrtih. Po Sonyjevih besedah bo ta konzola, če jim bo uspelo premagati vse tehnične težave, revolucionarna na tem področju, saj naj bi bila do stokrat zmogljivejša od sedanjih osebnih računalnikov, po potrebi pa se bo lahko povezala tudi z ostalimi napravami iste vrste in izkoristila njihove zmogljivosti -- vse seveda prek interneta.

Uporabili bodo t.i. cell microprocessor tehnologijo, ki so jo potihem patentirali že septembra letos. S to tehnologijo naj bi ustvarili unverzalne čipe, ki ne bodo uporabljeni le v PlayStation3, marveč tudi v veliki večini ostalih računalniških naprav -- od PC-jev do zmogljivih strežnikov, upajo Sony in partnerja IBM ter Toshiba. Če bodo uspeli, se lahko nadejamo celo resne konkurence Intelu, pravijo.

Na en čip nameravajo spraviti 72 procesorjev -- osem primarnih PowerPC-jev, od katerih bo vsak kontroliral še osem pomožnih...

13 komentarjev

ARNES povečal diskovne kapaticete

Arnes - Uporabniki omrežja ARNES (študentje, dijaki, učitelji in drugi njegovi uporabniki osebnega dostopa) se bodo razveselili novega prostora za gostovanje spletnih strani ali obseg poštnega predala na ARNESovem strežniku. Po novem je namreč mogoče izkoristiti do 40 MB prostora (in dodatnih 10 MB za začasno prekoračitev, do največ 3 dni), bodisi za spletno stran, bodisi za poštni predal.

Vsi, ki ste imeli v bližnji preteklosti težave s povezavo in uporabljate ARNES, ste težave najverjetneje imeli zaradi omenjene nadgradnje. Uradno novico najdete tukaj.

0 komentarjev

Sega kupuje

Australian IT - Če bi verjeli 'poznavalskim' govoricam na cesti, bi marsikdo živel v prepričanju, da je Sega 'propadla'. Kot vemo, to še zdaleč ni res, sedaj pa so se pojavile prve podrobnejše informacije o načinu, kako bo konzolastični velikan po tem, ko se je odpovedal izdelavi strojne opreme, z razvojem igrovja zavzel čimvečji tržni delež. Sega namreč kani pod svoje okrilje (beri: kupiti, prevzeti, združiti...) čimvečje število razvijalskih studijev širom sveta ter prenehati s predhodno politiko, ko so bili vsi naslovi tako 'japonski', le postopno predelani za druge trge -- ki pa se, to je jasno, od japonskega po demografskih, verskih in podobnih dejavnikih zelo razlikujejo. Ponavadi se citiranja sicer vzdržim, a tale izjava Tetsu Kayama najbolje obrazloži Segine motive:
"If a studio has something that Sega doesn't have, then we'll do an acquisition."
Klik!

0 komentarjev

PlayStation 2 kot nadomestek za PC

Slashdot - Zadnje čase se veliko govori o PlayStationu 2, ki naj bi v bližnji prihodnosti delal konkurenco osebnim računalnikom. To da bi PS2 do neke mere nadomestil PC-je je navsezadnje zelo dobra ideja, saj PS 2 ponuja dobro osnovo. Ima nekaj skupnega z računalniki: ima USB, izhod za monitor, možnost priključitve trdega diska, ima vgrajen modem in seveda - za PlayStation so programerji napisali tudi operacijski sistem Runix, o katerem sem že pisal nekaj dni nazaj. Kaj je dosedaj onemogočalo razširitev najcenejših računalnikov? Predvsem zmogljivost. Poceni računalniki so največkrat vsebovali procesorje in grafične kartice s kronično računsko močjo. Sicer je res, da se da shajati tudi s šibkim računalnikom, vendar to ni to (igričarji, ki pokupijo večino najzmogljivejših desktop računalnikov, že vejo kako je s tem). PlayStation 2 je resda poceni, vendar je obenem prekleto zmogljiva stvarca - predvsem grafično (igre), tako de jo bomo v prihodnosti še vedno lahko uporabili tudi za zabavo in ne...

7 komentarjev

Sega in Sony povezujeta svoji konzoli preko interneta

Yahoo News - Prav ste slišali. Sega in Sony sta začela sodelovati na področju igranja preko interneta. Tako se bodo lahko lastniki Dreamcasta in PlayStationa 2 povezali med sabo in igrali iste igre. Kaj takega bi lahko v preteklosti le stežka pričakovali, saj se je takrat odločalo, ali bo prevladal Dreamcast, ali pa PlayStation 2. Sedaj, ko je Sega izgubila konzolsko bitko, si lahko Sony mirno privošči take sporazume. Novico najdete tukaj.

0 komentarjev

Linux za PlayStation

ZDNet - Linuxmaniji kar ni videti konca. Medtem ko Linux počasi prehaja na ročne in žepne računalnike, je na svet "privekal" Runix - Linux za PlayStation. Seveda to ni bila nikakršna zafrkancija, saj je vse skupaj strogo nadzoroval Sony. Runix bazira na najnovejšem 2.4. Linux jedru in naj bi v prihodnje deloval v okviru GNU public licence. Vendar zakaj bi potrebovali Linux za PlayStation. Razlog je samo eden: avtorji bi radi PlayStation 1 in 2 preoblikovali v poceni (desktop) računalnik. Sliši se noro, vendar bo čas pokazal, kaj se bo izcinilo iz tega. Trenutna verzija Runixa je zaenkrat šele alpha. Beta je napovedana za julij, prvo stabilno verzijo pa naj bi po besedah avtorjev ugledali oktobra. Da pa bodo navdušenci imeli kaj početi, so avtorji kljub nedodelanosti dali na volji Runix kernel. Snamete si ga lahko iz Runixove strani. Aja, novico najdete tukaj.

4 komentarji