»

BBC dokazal hipokrizijo pri ciljanem oglaševanju na Twitterju

vir: Pxfuel

vir: BBC
BBC - BBCjevi novinarji so s preprostim preizkusom dokazali, da je na Twitterju mogoče naročiti oglas in ga plasirati uporabnikom, ki jih zanimajo pojmi kot so "bela nadvlada", "neo-naci", "transofobija", "anti gej" in podobno. Skratka, čeprav bi morala biti izbira ključnih besed pri oglasnem fokusiranju omejena, je Twitter že v začetni fazi naročanja brez oklevanja za vse naštete pojme ponudil oceno, koliko uporabnikov v Veliki Britaniji bi tak oglas utegnil zanimati.

BBC je oblikoval oglas z naslovom Srečno novo leto in ga targetiral na tri različna občinstva, kar jih je stalo 3,84 britanskega funta. Kampanja naslovljena na "islamophobes", "islamaphobia", "islamophobic" and '#islamophobic' je dobila oceno potencialnega občinstva med 92.900 in 114.000 tviterašev. Kampanja, ki je ciljala mladostnike med 13. in 24. letom, je slonela na ključnih besedah "anorexic", "bulimic", "anorexia" ter "bulimia" in je imela 20.000 potencialnih interesentov. Preden so jo raziskovalci sami zaustavili,...

6 komentarjev

Samsung s ciljanim oglaševanjem

PC World - Samsung razvija nov sistem oglaševanja, ki bo reklame prilagodil ciljni skupini. Ideja sama po sebi ni nova, saj se na spletu s pomočjo piškotkov to počne že celo večnost, a Samsung kani to izvesti v resničnem življenju. Sistem za oglaševanje na prostem sestavljajo trije deli: LCD-panel za prikazovanje, kamera z dvojnimi lečami in računalnik s sistemom za prepoznavanje obrazov. Sistem tako ugotovi, kdo se sprehaja mimo panoja in kdo dejansko gleda v reklamo ter prikaže ustrezne reklame. Skupini žensk pokaže nakit, kozmetiko, parfume in podobno, moškim pa peno za britje ali pivo. Še več, v mešani skupini lahko ugotovi, kdo gleda reklamo in poišče ustrezne reklame. Tehnologijo bo Samsung izdal novembra.

22 komentarjev

Googlove reklame postajajo personalizirane

ZDNet - Google bo začel oglase, ki jih prikazuje, prilagajti posameznim uporabnikom glede na njihove navade in preference pri brskanju. Podjetje že sedaj omogoča oglaševanje na podlagi trenutno obiskane strani, če je stran partner Google AdSense, sedaj pa bodo šli še korak dlje. Tako bodo 8. aprila zagnali beta storitev, ki bo uporabnika še bolje profilirala.

Nov sistem bo z DoubleClicka (podjetje je Google prevzel lani) na uporabnikov računalnik prenesel piškotek (cookie), ki bo nato sledil uporabnikovi poti po različnih straneh s tehnologijo AdSense. Google svojega početja ne skriva, saj bo uporabnikom v nastavitvah omgočil izklop storitve ali pa celo vnos dodatnih preferenc za oglaševanje. Ker se bodo te nastavitve z izbrisom piškotka izbrisale, je Google že izdal vtičnik za brskalnike, ki bo storitev trajno izklopil. Krasni novi svet!

25 komentarjev

Prihaja tarčno oglaševanje na TV

The New York Times - Na internetu smo na tarčno oglaševanje, kolikor se ga da iz piškotkov in IP-naslovov razviti, že navajeni, saj se nam tudi pri brskanju po tujih straneh vedno pogosteje ob strani izpisujejo kar reklame v slovenščini. Na televiziji je pri nas najbližje, kolikor smo se temu pojmu približali, nadomeščanje romunskih reklam na Discovery Channelu s slovenskimi. V tujini pa postaja tarčno oglaševanje na televizijskih programih realnost.

The New York Times tako poroča o projektu v ZDA, kjer bodo pol milijona gospodinjstev v Brooklynu, Bronxu in New Jerseyju opremili s tehnologijo, ki jim bo dostavljala reklame po meri. Podjetje Visible World bo skupaj s Cablevision Systems reklame na televiziji prilagajalo glede na podatke o dohodkih, poreklu, spolu in otrocih ali hišnih ljubljencih. Pri uporabnikih ne bo treba namestiti nobene dodatne strojne opreme, tako da ti morda sploh ne bodo pozorni na dejstvo, da spremljajo drugačne reklame kot pri sosedih. Tako bo lahko General Motors zahteval...

71 komentarjev

Prepovedali reklamo zaradi pretiravanja

BBC - V Veliki Britaniji so prepovedali predvajanje Applove reklame za nove iPhone 3G. Ob ogledu reklam, ki se vrtijo na televiziji, se seveda zastavi vprašanje, kaj takega je Apple sploh lahko posnel, da si je zaslužil prepoved. Ne gre za kakšne opolzke in obscene posnetke, temveč za pretiravanje.

Slogan v oglasu se glasi really fast (zares hiter), reklama pa prikazuje brskanje po spletu in nalaganje strani v sekundi ali še hitreje. Nekaj posameznikov se je pritožilo, da jim internet še zdaleč ne deluje tako hitro, kot jim je obljubljal oglas, zato je ASA oglas prepovedala. Apple se izgovarja, da je nov model zelo hiter relativno v primerjavi s prejšnjim, in da je treba tudi reklamo razumeti tako in ne v smislu absolutne hitrosti.

Avtor predlaga prepoved Top Shopa.

38 komentarjev

Kaj krmili največjo reklamo

Gizmodo - Na Times Squaru v New Yorku po novem obiskovalcem dan in noč sveti največja reklama iz LED-diod na svetu. Panel, ki se razteza na treh straneh stavbe in meri 1.600 kvadratnih metrov, je treba z nečim krmiliti, zato so se pri Gizmodo podali v žrelo zveri, ki skrbi za nemoteno mežikanje ledic.

Za vsako stran reklame skrbi 48 diskov, ki so povezani v RAID in s hitrostjo 3.2 GB/s pošiljajo podatke v procesno enoto. Od tod se podatki prek grafičnih kartic prenesejo v šest razdelilnikov (DVI pixel splitter), ki video povečajo na ustrezno ločljivost za prikaz. Potem vse skupaj zapakirajo in po štirigigabitni ethernet povezavi posredujejo 12.000 prikazovalnim modulom. Vsak tak modul je celoten računalnik, ki poleg izrisa točk skrbi za javljanje celega kupa statistik, ki pridejo prav ob odpravljanju težav.

Ločljivost reklame je 10.000 x 4.000 pikslov, za polminutni prikaz ene same točke pa preteče 150 GB podatkov. Širina točke v zgornjem delu reklame znaša 24 mm, v srednjem 12 in v...

26 komentarjev

Sledenje uporabnikov s pomočjo medpomnilnika spletnega brskalnika

Slashdot - Včasih je veljalo, da je uporabnikom po spletu mogoče slediti le s pomočjo piškotkov. Kot kaže, to ne velja več, vsaj sodeč po zapisu, objavljenem na spletni strani Mukund.org.

Avtor Mukund Sivaraman je namreč ugotovil, da je sledenje mogoče izvajati tudi s pomočjo posebne JavaScript kode, ki vsebuje identifikacijo (podobno kot piškotek), in ki jo strežnik s pomočjo ustreznega HTTP cache-control ukaza vrine v medpomnilnik spletnega brskalnika.

Sledenje torej deluje tudi v primeru, da ste pobrisali piškotke, ne pa tudi medpomnilnika (tim. cache). Nejeverneži lahko stvar preiskusijo sami.

Pravi "paranoiki" pa bodo odslej poleg piškotkov brisali tudi medpomnilnik brskalnika.

7 komentarjev

Contra

Slo-Tech - Novico nam je poslal Matthai:

24. decembra naj bi se odvil "svetovni dan osebnostnih pravic" (World Subjectrights Day). Udeleženci tega dogodka naj bi točno opoldne postavili pod vprašaj čedalje večji video nadzor na javnih mestih, uporabo tehnologije za prepoznavanje obrazov in tim. "covernment" (beseda izhaja iz Corporate+Government - korporacijsko+vladno) sledenje posameznikov in njihovih aktivnosti. Udeleženci dogodka bodo tako točno opoldne obrnili vloge - tokrat bodo oni fotografirali in snemali državne uslužbence, policiste, vojake, vladne stavbe in nadzorne sisteme ki jih uporablja država - hkrati pa naj bi nosili maske in tako ostali anonimni. Zadeva je vsekakor zanimiva, če drugega ne vsaj za razmislek. Nadzorovanja s strani države in zasebnih korporacij je čedalje več, tudi na internetu, cilj le-tega pa je zagotovitev poslušnosti in podrejanja ljudi kot državljanov in kot potrošnikov.

0 komentarjev