» »

BBC dokazal hipokrizijo pri ciljanem oglaševanju na Twitterju

BBC dokazal hipokrizijo pri ciljanem oglaševanju na Twitterju

vir: Pxfuel

vir: BBC
BBC - BBCjevi novinarji so s preprostim preizkusom dokazali, da je na Twitterju mogoče naročiti oglas in ga plasirati uporabnikom, ki jih zanimajo pojmi kot so "bela nadvlada", "neo-naci", "transofobija", "anti gej" in podobno. Skratka, čeprav bi morala biti izbira ključnih besed pri oglasnem fokusiranju omejena, je Twitter že v začetni fazi naročanja brez oklevanja za vse naštete pojme ponudil oceno, koliko uporabnikov v Veliki Britaniji bi tak oglas utegnil zanimati.

BBC je oblikoval oglas z naslovom Srečno novo leto in ga targetiral na tri različna občinstva, kar jih je stalo 3,84 britanskega funta. Kampanja naslovljena na "islamophobes", "islamaphobia", "islamophobic" and '#islamophobic' je dobila oceno potencialnega občinstva med 92.900 in 114.000 tviterašev. Kampanja, ki je ciljala mladostnike med 13. in 24. letom, je slonela na ključnih besedah "anorexic", "bulimic", "anorexia" ter "bulimia" in je imela 20.000 potencialnih interesentov. Preden so jo raziskovalci sami zaustavili, jo je videlo 255 posameznikov, 14 pa jih je tudi kliknilo nanjo.

Twitterjeva pravila oglaševanja sicer pravijo, da je vsaka kampanja vsebinsko preverjena, preden je objavljena, dejansko so bile tudi omenjene BBCjeve za kratek čas pod čakajočim statusom, a precej hitro odobrene in so trajale vse dokler jih raziskovalci niso prekinili sami.

Predstavniki Twitterja so se za incident opravičili in zatrdili, da je šlo zgolj za napako, da njihova politika poskuša aktivno preprečiti zlorabe ciljanega oglaševanja prek ključnih besed. Le da v tem primeru njihova pravila niso bila uporabljena na pravilen način. Zavezali so se, da bodo še naprej omejevali promocijo vsebin, med katerimi je še tudi vsebine, neprimerne za nagovarjanje mladostnikov.

6 komentarjev

Furbo ::

Eh, vsa podjetja in politika imajo polne gobce politične korektnosti, ampak ko pride v igro denar, je vsega pretvarjanja hitro konec. Ampak nekateri pa nasedajo na polno, to se morajo smejati takim tepčkom.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Dag ::

Twitterju je iz nekoč uporabnega orodja za spremljanje objav ljudi, ki te zanimajo, v zadnjih letih uspelo postati greznica. Če imaš še tako sfiltrian 'mehurček', vanj prej ali slej zaidejo razna prepucavanja, naci propaganda in vsebine iz tovarn fake news-a.

Reycis ::

Zanimivo kako smo pri takih stvareh vedno na vrhu lestvice zlobnosti. Prizadevamo si le za stanje, ki se je še pol stoletja nazaj in celo zgodovino pred tem štelo za povsem normalno in pričakovano.

Mr.B ::

Reycis je izjavil:

Zanimivo kako smo pri takih stvareh vedno na vrhu lestvice zlobnosti. Prizadevamo si le za stanje, ki se je še pol stoletja nazaj in celo zgodovino pred tem štelo za povsem normalno in pričakovano.

Zato ker pred pol stoletja si lahko profiliral cca 0,000000001% uporabnikv, danes pa lako 150% plus z visoko predikcijo lahko definiras nasljednji korak profilirane osebe.
Ampak to je IT forum nivoja 24kur.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

D3m ::

Denar ne smrdi. NE vem zakaj jokajo. :)
|HP EliteBook|R5 6650U|

Miki N ::

Pravi se oglašajo! BBC je še en v vrsti medijev, ki je zapeljal v lastno minsko polje "pravilnih novic"... počasi jim zmankuje manevrskega prostora.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

11. Kako optimiziramo spletne strani za čim višjo uvrstitev na sezname iskalnikov?

Oddelek: Izdelava spletišč
122251 (1703) MrBrdo
»

Kako učinkovito povečati obisk na novi strani? (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
6312315 (9442) Tydek
»

Nekater Googlove storitve - daleč pod nivojem za uporabnika

Oddelek: Loža
82925 (2616) cen1
»

Best Makeup Ideas 2012 - kaj menite?

Oddelek: Izdelava spletišč
202614 (1849) Elemen_T
»

Kako privabiti nove člane v forum

Oddelek: Izdelava spletišč
312209 (1483) jamsek19

Več podobnih tem