»

Walkman dopolnil 40 let

Slo-Tech - Pred štiridesetimi leti je Sony spremenil način, kako poslušamo glasbo. Prenosi predvajalnik kaset Walkman, oziroma njegov model TPS-L2, je v ZDA stal 200 dolarjev. To ni bilo malo, a ljudje so ga vseeno vzljubili. Walkman ni bil prvi prenosni predvajalnik, bil pa je prvi brez možnosti snemanja. Dotlej so namreč prenosne predvajalnike oziroma diktafone uporabljali zlasti novinarji. Walkman je bil prvi, ki je osvojil ljudske množice, in bil je prvi, ki je bil namenjen poslušanju glasbe.

...

9 komentarjev

NSO s Pegasusom vohunil po iPhonih

Slo-Tech - Apple je mesec dni po izidu zadnje verzije iOS-a 9.3.4 objavil novo verzijo 9.3.5, ki odpravlja tri varnostne pomanjkljivosti, ki jih je programska oprema Pegasus izraelskega podjetja NSO Group uporabljala za vohunjenje za podatki uporabnikov iPhone. Programska oprema, ki so jo uporabljali zlasti organi pregona in obveščevalne službe več držav, je pritajeno prestrezala sporočila, klice, imenik, zvok mikrofona, GPS-lokacijo, podatke aplikacij WhatsApp, iMessages itn.

Pegasus je z izkoriščanjem treh ranljivosti, ki Applu do 10. avgusta niso bile znane (zero-day), uspel odkleniti (jailbreak) telefon že z obiskom ene same spletne povezave, kar je zadoščalo...

49 komentarjev

CES 2015: Dobrega tisočaka za novega walkmana

Sony - Legendarni Walkman je star že 35 let in nič ne kaže, da bi mu pohajala sapa. Sony je na letošnjem CES-u predstavil novo različico tega predvajalnika glasbe, ki cilja na najpetičnejše kupce. Za 1100 dolarjev dobimo model Walkman ZX2, ki je namenjen avdiofilom, pravi Sony.

Pametni telefoni in ostale pametne naprave so izrinile ozko specializirane, zato je tudi novi walkman postal pameten. Ima 128 GB prostora za glasbo, ki ga je mogoče razširiti s kartico microSD (do 256 GB). Na njem teče Android 4.2, torej lahko nanj namestimo raznovrstne aplikacije, a Sony prvenstveno cilja na poslušalce glasbe, čemur je podrejeno vse. Kompromis so sklenili tudi z uporabo dveh let starega operacijskega...

69 komentarjev

Nov predvajalnik glasbe za Android - znanilec Honeycomba?

TechCrunch - Srečnežem na forumu XDA-Developers je uspelo dobiti razvojno različico popolnoma novega predvajalnika glasbe za Android, ki osveži izgled trenutne različice in je po predvidevanjih mnogih znanilec grafičnega vmesnika prihajajoče različice tega mobilnega operacijskega sistema, znanega pod kodnim imenom Honeycomb. Že dolgo Google napoveduje prenovo grafičnega vmesnika, ki naj bi bil bolj prijazen tabličnim računalnikom, obenem pa je mogoče slišati govorice, da bo Honeycomb odpravil skupinico gumbov pod zaslonom (večinoma so to štirje, menu, domov, nazaj in iskanje, kjer občasno kateri izmed njih manjka), ki jih bo zamenjal en sam. Takšno razporeditev smo seveda že videli na vseh Applovih izdelkih z operacijskim sistemom iOS - iPhone, iPod...

13 komentarjev

Applova skrivnost polnjenja iPhona razvozlana

Slashdot - Minty Boost je projekt, v sklopu katerega računalniški entuziasti gradijo polnilce elektronskih naprav prek USB-vhoda, ki pa energijo črpajo iz alkalnih baterij in se ne priključijo v računanik. Za večino to deluje odlično, medtem ko so Applovi izdelki nekoliko bolj izbirčni. Apple jih je namreč navadil le na licenčne polnilce, zato ob poizkusu polnjenja prek domačih rešitev protestirajo. V Minty Boost so raziskali, kako so videti licencirani polnilci za iPhone 3 GS in kaj je tisti dodatni bit, zaradi katerega delujejo.

USB-vrata imajo namreč štiri priključke. Ničlo in petvoltnega za elektriko (ta se izkoriščata za polnjene naprav) in dva podatkovna. Mnogo naprav, ki se z...

8 komentarjev

Walkman kraljuje na Japonskem

*Pirova zmaga

vir: engadget
engadget - Kar štiri leta so minila, odkar je Apple tudi na Japonskem zavzel prvo mesto na področju prenosnih predvajalnikov glasbe s svojim glavnim orožjem, iPodom. A očitno so pred nami novi časi, saj je konec avgusta glede na raziskavo tokijske družbe BCN Inc. največji tržni delež s 43 odstotki v rokah držal Sony s svojimi predvajalniki Walkman. Čeprav so iPodi zasedli drugo mesto z 42,1%, je moralni zmagovalec vseeno Apple.

Deloma začuda, deloma pa razumljivo v delež iPodov ni vključen iPhone, ki je trenutno v obliki 3GS najbolj popularen pametni mobilnik na Japonskem. Razumljivo, ker v raziskavo niso bili...

35 komentarjev

Eksploziven iPod Touch

Slo-Tech - iPod Touch hčerke Kena Stanborougha je med uporabo prejšnji mesec postajal vedno bolj in bolj vroč. Ken trdi, da ga je, po tem ko ga je vrgel ven iz hiše, ob pristanku enostavno razneslo in odneslo 3 metre v zrak. Ko so napravo vrnili v Applovo trgovino, so jim sicer ugodili, kar je normalno, saj je bila težava v bateriji. Apple je bil pripravljen povrniti denar, a je v pogodbo vključil klavzulo, v kateri piše, da dogodek ne sme priti v javnost, saj bodo sicer sledili pravni postopki. Gospod Stanborough je takšno pogodbo kratkomalo zavrnil.

Težava seveda ni v sami eksploziji iPoda, saj Li-Ionske baterije stalno povzročajo težave, ki se jim je pri številu prodanih iPodov praktično nemogoče izogniti, nemogoče pa je dogodke tudi prikriti zaradi popularnosti naprav. Bolj preseneča Applov odziv in grožnje o tožbah. Normalno je, da neka družba ne želi takšnih dogodkov v javnosti, a to je mogoče doseči na drugačen način, kot z grožnjami o tožbah.

48 komentarjev

Walkman star 30 let

Sony TPS-L2 iz leta 1979

ComputerWorld - Pred natanko tridesetimi leti je Sony predstavil svoj Walkman, ki je bil takrat prenosni predvajalnik kaset. Prvi model TPS-L2 je v ZDA stal 200 dolarjev, a je kljub visoki ceni osvojil množice. Leto pozneje je The Wall Street Journal imenoval walkman eden izmed najbolj vročih statusnih simbolov ta hip. Nanj je bilo ob naročilu treba čakati mesec dni. Nič čudnega, če pomislimo, da je tedaj premierno uvedel cel kup funkcij, ki so nam danes samoumevne:...

46 komentarjev

Prodaja Macov in iPodov upadla

CNet - NPD Group je zbrala podatke o prodaji Applovih izdelkov v aprilu in ti kažejo, da deževni mesec ni bil nič kaj rožnat. V primerjavi z lanskim aprilom je prodaja Macov upadla za 1,8 odstotka. Če se bo trend nadaljeval tudi maja in junija, potem bodo v tem četrtletju prodali 2,1 do 2,3 milijona Macov, kar bo že drugo četrtletje zapovrstjo z negativno rastjo prodaje. To niti ni tako kritično, saj se je v istem obdobju prodaja PC-jev znižala kar za sedem odstotkov. Tudi iPodi ne gredo več za med, saj so jih aprila prodali za devet odstotkov manj kot leto prej, kar napoveduje padec med petimi in štirinajstimi odstotki na koncu četrtletja. Ker so Applovi rezultati kljub negativnim trendom še vedno stabilni, še enkrat več vidimo, da je Applov paradni konj ta hip iPhone.

50 komentarjev

Maci brez trdih diskov

več strani - Že res, da Samsung ponuja prve dostopne hibridne diske, ki uporabljajo - sicer skromno količino - flash pomnilnik, a Apple je šel še dlje. Za zdaj sicer le na papirju, a nam obljubljajo prenosnik, ki se bo tradicionalnim diskom v zameno za flash popolnoma odpovedal.

Applovi načrti so smeli. Novost nameravajo lansirati že v drugi polovici letošnjega leta, s čimer pa vseeno ne bodo postali prvo podjetje z brezdiskovnimi prenosniki. Sony je z Vaio UX1 s 32 GB to že storil, podjetje SanDisk pa julija napoveduje 1,8-palčne flash pogone enake kapacitete.

Novi MacBooki bodo tako gotovo uporabljali nov način shranjevanja podatkov, pojavljajo pa se špekulacije, da bodo kmalu sledili še Maci Mini. Appla seveda po glavi najbolj tepe cena, ki je prebližno osemkrat višja od običajnih diskov - zato Sonyjev UX1 stane kar 2000 funtov (3000 evrov) - a se bo iz zagate reševal z iPodi Nano in iPodi Shuffle, ki takšen pomnilnik že posedujejo, tako da lahko zavoljo velikih naročil iztržijo nekoliko...

60 komentarjev

Acer prenosniki vodilni v Zahodni Evropi

Acer Ferrari

več strani - Acer je po lanski izenačitvi vodilnega tržnega deleža pri prodaji prenosnih računalnikov v Zahodni Evropi v prvem trimesečju letošnjega leta dokončno prevzel prvo mesto.

V primerjavi s prvim trimesečjem lanskega leta je Acer zabeležil več kot 100% rast prodaje prenosnih računalnikov (po nekaterih podatkih preko 130%) in s tem dosegel kar 20,5% tržni delež v Zahodni Evropi in 19,5% tržni delež v EMEA regiji. Na področju prodaje prenosnih računalnikov je Acer na prvem mestu v Italiji, Avstriji, Španiji, Nemčiji, Belgiji in na Češkem, na drugem pa v Franciji, Švici, Grčiji, na Poljskem, Danskem in v Južni Afriki.

Novice neodvisnih virov si lahko preberete...

14 komentarjev

Neznosni telefoni

Slashdot - Andrew Monk se je s kolegi z University of York lotil raziskave, v kateri primerja stopnjo neodobravanja pri ljudeh, ki poslušajo pogovor dveh oseb v živo in po mobilnem telefonu. Obdelali so stališča ljudi, ki so se peljali z vlakom ali pa so čakali na avtobus, a za opravljanje raziskave niso vedeli.

Kljub temu da se večini ljudi zvonjenje mobilnika ni zdelo pretirano nadležno, so skupni rezultati pokazali, da je pogovor preko mobilnika bolj moteč. Razlogov za to je več, med drugim glasnost govorjenja in nepoznavanje drugega dela pogovora. Avtorji izdelovalcem prenosnih telefonov tudi predlagajo nekaj rešitev, kako prevesiti tehtnico na svojo stran. Klik!

4 komentarji

Vključi me nežno

Wired News - Wired poroča o zanimivi novi aktivnosti, ki se širi znotraj vsaj dela iPod skupnosti. Tistim, ki morda samo občasno pokukate iz sveta nalinijskih frpijk, naj namignem, da je to Applov mp3 predvajalnik, ki uživa izredno priljubljenost v Ameriki in Veliki Britaniji. Pri nas 'igračke' zaradi visoke cene še ni veliko zaslediti. Tistih nekaj uporabnikov pa boste brez težav zaznali po belih slušalkah.

Vrnimo se nazaj k z iPodi povezani aktivnosti. Med uporabniki se širi kultura deljenja glasbe. Medtem ko hodite po ulici in si na svojem iPodu nabijate zadnji album skupine The Stroj, k vam pristopi mladenka, prav tako opremljena z iPodom in iz njega izključi slušalke. Namigne vam, da se...

17 komentarjev

RC5-64 sporočilo razbito

Distributed.Net - "Some things are better left unread" (slo. "Nekatere stvari je bolje pustiti neprebrane") je sporočilo, skrito za z RCA-64 kodirnim algoritmom zakodiranim skupkom znakov, katerega so po 1.757 dneh ter 58,747,597,657 poskusih končno razbili. Uporabljen je bil način surove moči, in sicer preko projekta Distributed.net. Zadeva je podobna SETIju, le da v paketih podatkov dobite kodirano sporočilo ter načine, na katerega ga poskusite dekriptirati. Tokijskemu Pentiumu III 450, ki je bil srečnež v tem procesu gredo vse čestitke, za več informacij pa klik!

4 komentarji