»

Googlov učinek na človeški spomin je znaten

Science Blog - Se vam v dobi interneta in obče dosegljivosti informacij zgodi, da se za božjo voljo ne morete spomniti drobcev podatkov, za katere bi še pred dvajsetimi leti prisegli, da se jih ni težko spomniti? Odkar si nam zaradi mobilnih telefonov ni treba več zapomniti telefonskih številk, zaradi satelitske navigacije točnih napotkov in interneta informacij, se zastavlja vprašanje - ali smo zaradi vseh tehnoloških pomagal vedno bolj neumni? Znanstveniki z Univerz Columbia in Wisconsin ter Harvarda so raziskali tako imenovan Googlov učinek in ugotovili, da dejansko obstoji. Zaradi interneta se spreminja količina in vrsta podatkov, ki si jih zapomnimo, a to nas ne poneumlja.

Kot pišejo v članku Google Effects on Memory: Cognitive Consequences of Having Information at Our Fingertips, ki...

54 komentarjev

Uradno: moški izgubijo glavo ob čednih dekletih

Slashdot - Dobili smo uradno potrditev tega, kar vsi že dolgo časa vemo. Privlačna dekleta pripadnike močnejšega spola poneumljajo - k sreči le začasno. Psihologi na Radbound University so namreč osuplo obstali, ko je eden izmed njihovih kolegov v pogovoru z neznanim privlačnim dekletom napel vse kriplje, da bi jo očaral. Hkrati je povsem pozabil, kje stanuje, ko ga je dekle pobaralo o naslovu. Takoj so zbrali 40 študentov in opravili raziskavo na to temo, katere rezultate so objavili v članku Interacting with women can impair men’s cognitive functioning v Journal of Experimental Social Psychology.

Ti so morali najprej opraviti test, ki je meril njihove kognitivne funkcije. Opazovali so tok črk in čim hitreje ugotavljali, če je prikazana črka enaka prejšnji. Nato so jih polovico posadili v družbo čednih mladenk za sedem minut, drugo polovico pa v bližino moških kolegov. Rezultati so bili bolj predvidljivi kot angleško vreme. Čim privlačnejša se je sogovornica zdela študentom, tem slabše so...

51 komentarjev

Premajhna raznolikost likov v igrah

TG Daily - Psiholog Dmitri Williams z Južne Kalifornijske Univerze se je odločil opraviti raziskavo likov, ki se pojavljajo v igrah in pregledati njihov spol, raso ter starost. V zadnjem letu je tako pregledal 150 naslovov vseh starostnih kategorij na devetih platformah in prišel do presenetljivih zaključkov. V igrah se najslabše godi latinskim američanom, saj jih od vseh pomembnejših akterjev le za 3 %, vsi pa igrajo zgolj stransko vlogo. Ta podatek je sploh zanimiv, če vemo, da ob igrah svoj prosti čas preživlja več otrok z latinskimi koreninami, kot belih otrok. Igranje sebi podobnega lika je za otroke nadvse pomembno, saj so po nekaterih drugih raziskavah igre lahko pomembna osnova za zanimanje za tehnična področja študija in dela. Brez sebi podobnega lika bi bili lahko otroci, na katere imajo igre v tem smislu največji vpliv, nezainteresirani za igranje iger in v prihodnosti morda tudi za tehnične poklice.

Podobno se godi tudi ženskam nasploh, saj je bilo ženskih vlog, ki jih je mogoče...

12 komentarjev

Adam ni nikoli srečal Eve

BBC - BBC poroča, da so z najnovejšimi raziskavami Y-kromosoma ugotovili, da je najstarejši skupni prednik vseh moških živel pred 59.000 leti v Afriki. Ta ugotovitev bega znanstvenike, saj so že pred časom ugotovili, da je živela tako imenovana mitohondrijska Eva pred 143.000 leti. Do te razlike je verjetno prišlo zato, ker so imele ženske skozi zgodovino bolj ali manj konstantno število otrok, pri moških pa so bile velike variacije. Kakšni reveži niso zaplodili nobenega otroka, nekateri srečneži pa več z več ženskami, recimo Džingiskan. Zato ima mitohondrijska DNA bolj konstantno sestavo skozi zgodovino kot Y-kromosom. Hkrati je mitohondrijska DNA bolj občutljiva za mutacije in posledično osebek z mutirano mitohondrijsko DNA hitreje propade.

Ločeno raziskovanje po ženski in moški liniji je mogoče zato, ker imamo moški Y-kromosom, ki ga ženske nimajo, vsa mitohondrijska DNA pa je ženska. Pri oploditvi se namreč iz spermija prenese samo kromosomska DNA, mitohondrijska pa je vsa iz...

86 komentarjev

Ženske zašle tudi v vode piscev virusev

The inquirer - Če ste mnenja, da viruse pišejo predvsem fantje in moški s pomankljivim egom, ga boste v precej bližnji prihodnosti verjetno morali spremeniti. Tako so v ta "posel" začela prihajati tudi dekleta, ki pa se od svojih moških "kolegov" ne razlikujejo precej. V Belgiji so aretirali 19-letno dekle, ki je kljub mladosti že sprogramiralo štiri viruse (Quis, Coconut, Sahay in Sharp), do zdaj pa je poznano samo njeno "hekersko" ime - Gigabyte. Policija jo je obtožila enajstih kriminalnih dejanj, za katera pa ji grozijo tri leta zapora. Večina moškega dela hekerske scene se je že odzvala ter dejala, da ženska ne spada za računalnike. Klik!

11 komentarjev

Ženske potrebujejo večje zaslone

New Scientist -

Zanimiva študija, katere rezultati so objavljeni na New Scientist, ugotavlja, da ženske za uspešno delo z računalnikom in navigacijo potrebujejo večje zaslone kot pripadniki moškega spola.

V študiji znanstveniki z univerz Pittsburgha in Pennsylvanie ter Microsoftovi inženirji ugototavljajo, da arhitektke, dizajnerke, instruktorice in celo igralke računalniških iger potrebujejo večje in širše zaslone ter natančnejše 3D-animacije, da bi se lahko njihova produktivnost kosala s storilnostjo moških.

Dasiravno se zadeva sliši diskriminatorno, raziskave, ki so jih zgoraj navedeni opravili, kažejo, da imajo ženske v povprečju slabšo prostorsko predstavo kot moški. Več o tem.

19 komentarjev

Kingwin KWI-450WABK

Overclocker's Club - Trenutno si področje napajalnikov lastita podjetji Antec in pri nas bolj razširjen Enermax. A na trg se prebijajo tudi drugi proizvajalci in eden izmed njih je Kingwin. Kingwin KWI-450WABK je eden izmed njihovih najmočnejših napajalnikov, saj lahko porabnike oskrbi s kar 450W električne moči. Taka stvar pa se tudi greje in za to so zelo dobro poskrbeli, saj nanj pihajo kar štirje 80 mm ventilatorji, katere osvetljuejo večbarvne LED diode. A ker so ventilatorji dokaj glasni, se avtomatsko uravnavajo glede na temperaturo, kar močno olajša gledanje DVDjev. Če boste malo rezali po ohišju, da boste opazovali lightshow o napajalniku razmislite, sicer bo pa 350W napajalnik brez vsakršnega...

5 komentarjev