»

Dvajset let prostega svetovnega spleta

Tim Berners-Lee

BBC - Svetovni splet (world wide web oziroma WWW) je stranski produkt CERN-a. Velika množica znanstvenikov, ki so delali v Ženevi, je potrebovala enostaven sistem za medsebojno komunikacijo, kar je rodilo svetovni splet. Prvi predlogi so se pojavili leta 1989, decembra 1990 pa je zaživel interni splet. Za njegova očeta velja Tim Berners-Lee, ki je napisal prvi predlog leta 1989, ključna značilnost svetovnega spleta pa so bile hiperpovezave in enostavno sestavljanje strani.

K razvoju in razcvetu svetovnega spleta je pomembno pripomogel dogodek, ki se je zgodil pred 20 leti. CERN je 30. aprila...

15 komentarjev

Splet je star 20 let

Tim Berners-Lee

vir: Spiegel Online
Spiegel Online - Splet ima, podobno kot internet, več rojstnih dni, odvisno kateri dogodek vzamemo za prelomnico, ki pomeni njegovo rojstvo. Ena izmed obletnic mineva te dni, ko tudi lahko povsem upravičeno trdimo, da je splet star 20 let.

Pred več kot 20 leti so namreč v CERN-u razmišljali, kako bi lahko informacije z uporabo internetne infrastrukture, ki so jo že imeli, enostavneje delili. Tim Berners-Lee je bil fizik, posojen v CERN, ki je imel revolucionarno idejo, da...

9 komentarjev

Najbolj plonkajo računalničarji

New York Times - Po raziskavi, ki so jo opravili na eni izmed najbolj znanih ameriških univerz, Stanfordu, so daleč najbolj plonkajoči študenti na smeri računalniške znanosti. Pripisovanje je tukaj daleč najlažje, saj je levji delež tega sposojanje kode v programu, za kar je potrebno le označiti, kopirati in prilepiti kodo v svoj program. Da je to resen problem seveda pokažejo tudi številke, saj je bil z le 7% vseh vpisanih študentov na Stanford, ki obiskujejo program računalniških znanosti, slednji odgovoren za kar 20 do 60% vseh kršitev častne kode, Stanfordovih pravil, sprejetih leta 1921. Pravila pravijo, da študenti ne smejo plagiatizirati, kopirati dela drugih oz. pridobiti zunanje pomoči. Zaradi vseh teh kršitev pravil se je...

36 komentarjev

Internet se spreminja

Slashdot - Podjetje Arbor Networks bo prihodnji teden predstavilo podrobne izsledke študije o globalnem prometu po internetu, ki so jo izvajali zadnji dve leti. V tem času so analizirali več kot 256 eksabajtov (256 . 1018 bajtov) podatkov, ki so se pretočili po infrastrukturi 110 velikih in geografsko raznolikih kabelskih operaterjev, mednarodnih hrbtenic, regionalnih omrežij in ponudnikov vsebin. Obris izsledkov, ki so ga že objavili, kaže, da se je struktura interneta v tem smislu v zadnjih petih letih drastično spremenila.

Zabeležili so upad prometa po jedru 10 do 12 omrežij tier 1, ki tvorijo hrbtenico interneta. Namesto tega se dandanes večina bajtov seli neposredno od ponudnikov vsebin do uporabniških omrežij. Poleg tega je zanimiv pojav gigantov, ki posrkajo nesorazmerno velike količine pasovne širine. Če je bila ta pred petimi leti razmeroma enakomerno razdeljena med deset tisoče strani, danes 30 največjih strani (Limelight, Facebook, Google, Microsoft itd.) ustvari tretjino vsega...

52 komentarjev

Lockheed in Microsoft ponovno izumljata internet

The Register - Ameriški vojaški pogodbenik Lockheed Martin je objavil, da je prejel naročilo v vrednosti 31 milijonov dolarjev, v katerem od njega Pentagonova DARPA pričakuje ponovni izum interneta. Skupaj z Microsoftom, Anagranom, Juniper Networks, LGS Innovations in Univerzo Stanford naj bi Lockheed poskušal razviti nov Military Network Protocol, ki bi lahko nadomestil TCP/IP, hkrati pa bo varnejši, imel možnost določanja alokacije pasovne širine in možnost določanja prioritete prometa na podlagi pravic uporabnikov in posameznih enot omrežja. Kot pravijo v Lockheedu, nove grožnje in napadi terjajo revolucionarne koncepte zaščite, kar naj bi dosegli s tem projektom. Spomnimo, da je tudi predhodnika interneta Arpanet sprva DARPA razvijala za vojsko, pa so ga hitreje pograbili akademiki. Se zgodovina ponavlja?

18 komentarjev

Internet je star 40 let!

Mosaic 1.0

vir: Neowin
Neowin - Internet je včeraj praznoval 40 let. Dva računalnika so namreč prav na ta dan na University of California uspešno povezali in poslali nekaj podatkov. Mesec pozneje se je projektu pridružil še Stanford Research Institute, do konca leta pa še UC Santa Barbara in University of Utah, s čimer je bil rojen ARPANET, predhodnik interneta. Temu navkljub obstaja še kopica drugih datumov, ki so prav tako posebnega pomena in bi zlahka obeleževali kakšne obletnice:
  • 29. oktobra 1969 so poslali prvi paket podatkov med dvema oddaljenima računalnikoma prek ARPANET-a - z UCLA na Stanford.
  • 1. januarja 1983 so morali vsi udeleženci...

30 komentarjev

Računalniška miška stara 40 let

Prva miška

vir: Wikipedia
Guardian - V prihodnjih dneh bo minilo 40 let, od kar je bil izumljen mali glodalec za rokovanje z računalnikom, poroča Guardian.co.uk. Poleg tipkovnice bržčas najbolj pogosto uporabljan vmesnik so na Standford Research Institutu v Kaliforniji sestavili leta 1968 in ga 9. decembra istega leta javnosti predstavili v San Franciscu.

Načrte za izdelavo je Doug Engelbart, ki je v zgodovini zapisan kot izumitelj, začel risati že 1961., saj je bil prepričan, da zmore napraviti nekaj boljšega, kot so bili tedaj ogromni tracking balli in igralne palice. Bill English, ki je sodeloval, je zgradil napravo za pozicioniranje x-y, ki ni bila nič drugega kot lesena lupina s kolesi in priključnim kablom zadaj. Ker je hodil v napoto, ga je...

37 komentarjev

Cyc ali kako zakodirati zdravo pamet?

Slo-Tech - V Kiberpipi ta teden organiziramo dodatno predavanje z naslovom Cyc ali kako zakodirati zdravo pamet?, ki ga bo imel Michael Witbrock, podpredsednik razvoja v CyCorp.

Med najbolj razvpitimi sistemi v umetni inteligenci je sistem Cyc. Ideja Cyc-a izhaja iz začetka osemdesetih let, ko je bil cilj skupine znanstvenikov iz univerze v Stanfordu, da bi naredili bazo znanja, ki bi vsebovala večino znanja s katerim operiramo v vsakdanjem življenju.

Na vrhu tega bi bil pa mehanizem za sklepanje, ki bi omogočal uporabo zakodiranega znanja za izpeljavo novih sklepov.

Za slovensko sceno je še posebej zanimivo, da je Cycorp nedavno odprl podružnico v Ljubljani, ki bo...

8 komentarjev

Oče interneta prejme Milenijsko nagrado

InternetNews - Oče in glavni stvaritelj www-ja (World Wide Web), Tim Berners-Lee, bo prejel nagrado "Millenium", zaradi izrednih prednosti, ki jih sam www prinaša vsem svojim uporabnikom. Kot se za takšno nagrado spodobi, prejme dobitnik tudi primerno denarno vsoto, ki je tokrat nemajhen milijon ameriških dolarjev - prispevale so ga različne zasebne in javne organizacije. Nagrado podeljuje Finnish Technology Award Foundation, v izboru pa se je znašlo kar 77 kandidatov. Tim Berners-Lee, ki danes vodi W3C, si lasti tudi naziv "Sir", ki mu ga je podelila angleška kraljica s podobnimi razlogomi, zaradi katerega je sedaj prejel nagrado tisočletja. Uradno jo bo prejel 15. junija.

6 komentarjev

Mosaic je pihnil 10 svečk!

News Forge - Leto 1993 je bilo nadvse uspešno za razvoj računalništva. V tem času, ko je bil popularen grunge, je Linux 1.0 čakal na svoj prvi nastop v javnosti, izšel je Intelov perspektivni Pentium s 66 MHz -- danes vreden kilo kruha [:D], igra Doom je postala neverjetno popularna ... In ravno tedaj, ko se je svetovno gospodarstvo po krajši krizi spet postavljalo na noge, se je aprila 1993 rodil Mosaic, prvi grafični brskalnik spleta. Kasneje ga je iz vodilnega položaja izrinil Netscape Navigator, slednjega pa Internet Explorer. Mosaic pa je ostal samo v spominih pionirjev grafičnega deskanja po spletu ... Klik!

0 komentarjev

Dvajsetletnica TCP/IP

Information Week - Da, prav ste prebrali. Naša stara znanca, internetna protokola TCP/IP sta v uporabi že celih dvajset let. Vse se je začelo daljnega leta 1983, ko je ameriško obrambno ministrstvo zamenjalo tedaj uporabljani NCP (Network Control Program) z naprednejšima TCP/IP v svojem sprva vojaškem omrežju ARPANET, ki se je kasneje ravzilo v čudo, ki ga danes poznamo pod imenom Internet. Klik!

6 komentarjev

Pisava je unikatna

New Scientist - Pa poglejmo, s kakšnimi novicami lahko postrežem v predmaturitetni nedelji [:D].

Kot poročajo v tem članku e-revije New Scientist, so znanstveniki v državni newyorški univerzi dokazali, da je pisava vsakega individuuma unikatna. Bistvo te raziskave je uporaba v sodnih dvoranah, saj je bilo leta 1993 z vrhovno razsodbo odločeno, da se lahko znanstvene metode uporablja le, če so bile prej dokazane v znanstvenih občilih. S pomočjo programske opreme, ki so jo avtorji razvili, in pripadajoče študije, so si odvetniki pomagali že v enem primeru na sodišču - ter zmagali.

0 komentarjev

Kaj se skriva v starih računalnikih

Mikhailtech - Po vsej verjetnosti večina obiskovalcev Slo-Techa ni nikoli videla kakšnega starejšega računalnika od znotraj. To samo po sebi ni nič slabega, toda stari računalniki so včasih lahko še kako zanimivi. Vas zanima, kako so včasih izgledali BIOS čipi (oziroma bolje rečeno BIOS kartice), ali pa recimo, RAM? Potem si oglejte Mikhailtechov članek na to temo. Tip je pod roke dobil dva računalnika iz leta 1983 in ju seveda takoj razstavil in pregledal do najmanjše podrobnosti. Zabavno...

8 komentarjev